Friday, 25 August 2017

Sengguk Sang Serabai.

it has been quite a hectic month.. for there were lots of things need to be done..
lots of things to packed and chores to be done, not to mention important things to be settled by the end of the month..
August was really rampaging me with emotions..

I just received a confirmation on a website that I was accepted to be in a advanced diploma program for September intake which will be held at Kolej Pembantu Perubatan Alor Star. Mixed feeling at first because I requested to registered at Kolej Kejururawatan Kubang Kerian which also had the same program, but quite near to my parent's home.

The management said that they already listed me at Alor Star since my working place was among the Northern region. It easier for them to put me here and supervised. I thought. Feeling a bit down I was going to reconsider going because firstly, it is at Kedah which is far. Second, i need to find a new place to rent. Maybe a room will do since I'll be staying there just for 6 months.

Another thing that bothers me is that I need to see the landlord stating that I'll be out from my rented house this month. At the same time I need to work. Only on 29 August I'll be off with my belongings and met the landlord to give back the keys. So, time is limited. And I'm alone doing all the packing.

I've never stressed out.
Ini lama punya cerita. Hahaha.. alhamdulillah. Selesai juga satu persatu urusan aku untuk pergi ke Alor Star nanti. Dari pemeriksaan kesihatannya, stem dan borang pengakuannya dan aku dah pun jumpa tuan rumah untuk bincang pasal ketiadaan aku selama 6 bulan untuk sambung belajar. Alhamdulillah, tuan rumah bagi lampu hijau untuk aku bayar kurang sikit asalkan aku jaga rumah beliau.

Jarang weh dapat tuan rumah baik macam nie.

Rumah sewa aku untuk Alor Star pun aku dah dapat, terima kasih kepada kawan lama aku yang kerja di Alor Star. Dia pun duk sambung belajar pos basik di Johor, jadi untuk jaga barang rumah dia, aku akan duduk di rumah dia sambil bayaq sewa kat dia selama 6 bulan penginapan aku di sana. Selasa nie ambil kunci. Moga segala urusan nanti berjalan dengan lancar seadanya. Allah bantu kita, cuma kita nie hamba duk ralit sangat. Takut dan sentiasa buat dosa. Haih.

Awal dulu memang banyak dilema. Itu pun sebab dah terlampau berada dalam keadaan selesa. Takut dengan perubahan, dengan cabaran yang bakal dihadapi bila sambung belajar. Baru pos basik, belum degree lagi. Belum apa-apa lagi aku dah cuak sangat. Alhamdulillah sekali lagi sebab mak ayah, in-charged aku dan kawan-kawan banyak bagi sokongan dalam keputusan yang aku buat.

Oh, aku pun dah mula buat kira-kira kewangan. Suatu benda yang sememangnya aku tak pernah buat sebelum ni. Memandangkan aku akan ke Alor Star dan kewangan aku belum stabil, maka aku mengambil keputusan mencatat setiap perbelanjaan aku dengan hemah, insyaAllah. Apa aku makan, berapa banyak aku habis. Sebab sekarang aku dah komitmen dengan kereta yang aku baru beli jadi bulanan aku bayar tue agak menyakitkan dari segi duit.

Kena pandai berjimat lebih dari biasa dan buat simpanan selagi mampu. Ini pun atas nasihat kawan aku yang sentiasa buat kira-kira. Dia dah buat lama, dari sebelum kahwin sampai dah ada anak. Aku kagum beb. Patut dia boleh sembang duit dengan pandai dan penuh ilmu. Pengalaman dia banyak, aku sekadar mencedok sedikit dari apa yang dia buat. InsyaAllah, boleh kot na pelan-pelan simpan duit untuk pergi haji. Hehehe..


Rumah aku duk sekarang? Boleh dikatakan 50 peratus selesai kemas. Ada banyak benda nak kena buat macam simpan baju untuk balik kampung, barang-barang lain yang nak dibawa. Mak aku pun pesan suruh bawak balik helmet memandangkan aku dah hantar motor aku ke kampung halaman. Helmet rumah semua kepala kecik. Hahaha..

Kemalasan dan mudah bertangguh itu musuh aku dari azali. Bertangguh tak berkesudahan. Sepatutnya malam nie lepas je habis kerja boleh je aku solat dulu. Nampak tak teruknya aku. Mind set lain, hati kata lain. Ya Allah, aku doa agar boleh tetap mind set dan kerja dengan teratur tanpa ada kemalasan sedikit pun. Benda baik kan kemas mengemas nie. Rumah bersih, selesa lagi kalau rehat. InsyaAllah.

Esok nak hadir walimah cikgunya mak dan ayah aku. Anak dia kahwin. Lepas tue adik staf kahwin. Oh lupa, dah masuk cuti sekolah. Patut la. Kain baju banyak berlonggok untuk mendobi esok. Moga aku kekal istiqamah update blog. Amin.

Tata. Adios.


Wednesday, 2 August 2017

Virality Bothers Me..

Assalamualaikum.

Ok, beri salam, CHECKED. Intro lak. Hahaha..
Apa khabar semua yang membaca? Diharap agar anda sihat walafiat dan dalam rahmat serta kasih sayang Allah. Sudah lama tak update blog. What I've been doing for the past month. Banyak perkara berlaku sepanjang bulan Julai. Ada manis pahitnya. Let me tell you one by one.

Ok, zone out kejap. Idea hilang. Hahaha..

Well, sekarang aku banyak update di Instagram. Follow dan unfollow, banyak tengok story dan update dari kebanyakannya orang-orang yang terkenal. Jujur aku rasa nak terkenal juga bila dah tengok diorang ada ramai pengikut dan terkenal. Lama kelamaan aku fikir, apa gunanya terkenal tapi tiada lagi privasi untuk diri sendiri. Sememangnya seronok. But at the same time pergerakan semakin terbatas.

Aku banyak baca pasal penyakit 'AIN', di mana kehidupan seseorang itu serba tidak kena setelah banyak berkongsi kebahagiaan pada public. Aku bersetuju bahawa kebahagiaan itu harus dikongsi dan kecantikan itu juga adalah hak milik Allah, jadi mempamerkan menunjukkan tanda kita bersyukur dengan pemberian yang Allah beri. Akan tetapi bila mana banyak masalah dan kesulitan terjadi...

Pernahkah kita terfikir bahawa tak semua orang akan gembira dengan kebahagiaan kita? Lantas mereka hasad dengki dan hantarkan macam-macam perkara dan 'makhluk' ghaib untuk memporak perandakan keluarga, merosakkan hubungan serta merugikan perniagaan.

Benda ini terlalu halus untuk mereka lihat. Tapi bila terasa kesulitan dalam setiap perkara mereka lakukan, maka fikirkanlah apa perlu semua perkara kita kongsikan di media sosial. Beringat dan cuba untuk kurangkan post tentang segalanya. Tak semua mereka ada apa yang anda ada.

Lebih baik zuhud, tunduk bersyukur kepada Allah dengan segala yang telah diberi dari berkongsi segalanya tanpa mengira isi hati mereka yang melihat.

Done on one issue that is always lingering in my mind. Hehehe..

Another thing, this is about social media juga is the fact that semua orang suka menularkan diri untuk menjadi terkenal. Suka mencari publisiti murahan atau CAPAP (terma masa zaman sekolah menengah aku). Tak perlu aku cakapkan tentang apa sebab dah terlalu banyak. Tentang artis, tentang perselisihan faham, tentang video buli dan berbagai.

Boleh kata setiap hari ada benda viral di Facebook, Instagram dan Twitter. Pada pendapat aku, kita dah terlalu banyak menghabiskan masa dengan media sosial. Lebih dari biasa. Tipu kalau aku cakap sebelum tidur kita takkan check dulu telefon untuk buka media sosial. Rata-rata akan buka phone dan setting brightness bagi dim untuk layari internet sampai badan letih.

Sampaikan sekarang ada yang ketagih dengan media sosial. Sehari kalau tak post apa-apa memang tak sah. Berkongsi pelbagai perkara mengenai dirinya, kehidupannya yang seharusnya menjadi peribadi. Aku pernah tengok kawan-kawan aku yang setiap harinya post gambar di Facebook dan Instagram. Buat yang lain meluat termasuk aku. See? All the negative thinking rooted from this.

Masa banyak yang kita ada itu sebenarnya boleh diluangkan untuk ke arah perkara lebih baik dan produktif. Macam bersenam atau membaca. Namun siapalah aku untuk mencadangkan semua ini sebab aku pun sama addict dengan media sosial. Haish..

So, for me, i think that we should lessen our personal post. Lebih kepada berkongsi benda ilmiah dan memberi maklumat. Pada masa yang sama pastika sumber perkongsian kita itu benar sahih dan ada sumber rujukan. Sebarkan kebaikkan dengan niat untuk berkongsi dan memanfaatkan yang lain, bukan dengan riak dan takabur menyatakan diri ini lebih baik dari yang lain.


InsyaAllah usaha sama-sama kita untuk cuba kurangkan masa kita di media sosial dan habiskan masa berzikir dan bertasbih kepada Allah. Biarpun kurang. Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar. Baca dah kan? Senang. Ulang berkali-kali sehingga hati tenang. Roh kita amat kurang makanannya kerana kita leka dengan dunia. Letakkan akhirah sebagai keutamaan utama semua. Moga Allah rahmati setiap perkara yang kita lakukan untuk mengubah diri.

Alhamdulillah. Done. Sampaikan walau satu ayat.

Tata. Adieu.