Sunday, 18 June 2017

Breaking Through The Storm

Assalamualaikum.

From the title itself, has a deep meaning for today's post. It's at the end of Ramadhan. 23rd to be exact. For me, it supposed to be the last sprint towards increasing my deeds and ibadah on this last 10 days of Ramadan which is the protection from hell fire (it'qun minan nar). But perhaps myself isn't qualify enough to be a good muslim as I am weak and sinful as always.

I need to boost my imaan and spirit all together to finally work out deeds and prevent my heart from doing sins. It takes lots of effort. And Allah only knows how far I can hold my anxious and patience. For those who are in my shoes, you would feel the same as I am. Feel bad and sinful. Feel like you have tarnish your own records. Clean records of deeds with sins and wrong doings.

Especially feeling regret everyday.

As I try to hold back and pushing forwards, the nightmares of sin is always there. Haunting me and keep reminding me that I would be doing the same thing as always.

So, I silence myself and think. Reflect myself with all of my hope.

It is a bad thing to do sins. However if we managed to withhold it, it would be a great deeds. The nafs that always blinded us from the true deeds can be suppressed if we always keep a good reminder to Allah. It has been proven.

Zikr and reciting the Quran cleanses your soul. Even if its one ayat. I'm telling this to reminding back of all the wrong things that I done, it would be perish with Allah forgiveness if we repent always. And always try to avoid doing that same kinda mistakes.

It would take a whole lot of effort and patiences brother and sister. But, it is for the one only purpose. To get His redha and barakah to live in this world and to archived Jannah To be save from hell fire.
So, as for you and I who have read this small piece of thought, may Allah forgives us with His Merciness and Compassion.

May Allah protect us from nafs and Shaytan which always misleads us. May Allah kept us in His Mercy. May we always remind of Him. Everyday.

Thanks

Sunday, 4 June 2017

Ramadhan Tiba! Ramadhan Tiba! Marhaban Ya Ramadhan!

Assalamualaikum. Yup, its off day. You know what's comin'.

A NEW POST! Yiehaa!!

Selamat pagi semua. For those who read this at noon or evening, well GOOD DAY! Apa khabar? Moga hari ini indah dan ceria hendaknya. Start it off with a good vibe. InsyaAllah. Semuanya akan selesai dengan tenang dan mudah.

Sedar tak sedar dah masuk June and most importantly dah masuk bulan Ramadhan al-Mubarak, bulan yang mulia dalam taqwim hijrah. Bermakna bermulalah sesi berpuasa bagi umat Islam di seluruh dunia dari awal sahur pagi hingga berbukanya pada maghrib. That depends on which state you're livin'. Hehehe.. untuk Malaysia, 14 jam berpuasa. Hehe..

Kerja macam biasa cuma burden semakin kurang, memandangkan habis kerja pukul 6.00 petang. Hanya pada bulan Ramadhan sahaja, untuk memudahkan staf mengerjakan solat terawikh pada malamnya. Pesakit pun tak seramai biasa memandangkan kebetulan cuti sekolah bagi budak-budak selama 2 minggu.

Jadi, mereka merasa gembira nan seronok sebab dapat berpuasa dengan rehat dan tenang. Hihihi..

Aku pun untuk setakat nie solat terawikh dan ibadah lain dapat berjalan dengan tenang. Amin. Pak-pak syaithon semua dah diikat untuk satu bulan nie. Aku akan ambil peluang sebaiknya untuk memperbaiki apa yang kurang. Dari sudut amalan dan menghindarkan diri dari lagha dan dosa. Bak kata ustaz, jadikan Ramadhan itu sebagai madrasah ibadah untuk latih diri menjadi baik.

Alhamdulillah tak terhingga atas nikmat Allah atas segala pemberiannya. Ika akhirnya balik ke kampung, my lovely sis. She's struggling with her exams and examiner. Barakah doa ibu dan Ramadhan barang kali, Allah permudahkan examnya. InsyaAllah minggu depan balik. Seriously can't wait.

Oh, for you info, I always accompanied with songs when I type my post. Now I'm listening compilation of my favourite indie band, Hujan. Mengimbau kembali kenangan masa sekolah menengah dan matrikulasi. Membantu aku post dengan lebih lancar dan idea juga dapat dicurahkan dengan lancar.

I eat less now. Aku tak kata aku kurus mendadak, tapi kalau berpuasa sememangnya perubahan ketara dapat dilihat. Perut makin kempis dan badan rasa ringan. Nak berbuka tue pun tak macam dulu, bukan membalun makan semuanya. Kadang beli sikit pun rasa membazir, so sekarang aku kurangkan beli makanan bazar. Just yang perlu sahaja.

Faham-faham la makanan bazar Ramadhan mahal. Aku tak salahkan peniaga. Bahan diorang beli pun makin naik harga macam tepung, minyak, beras and etc. Kalau ada yang murah, boleh je beli yang murah. Kan?

Ramadhan for those who know me is my favourite time of the month. Barakah dan penuh ketenangan. Penuh dengan hikmah dan pengajaran. Aku banyak pengalaman masa bulan keredhaan ini, mostly is really magical. Doa mudah dimakbulkan, solat dengan ibadah dengan hati lapang tanpa ada godaan. Masa nie lah kau nak dekatkan diri dengan Allah.

Untuk merasai nikmat Ramadhan itu perlukan pengorbanan dan perlukan pengabdian diri, berserah kepada hanya Yang Esa. Aku pun susah nak describe tapi konsepnya merendahkan diri pada Allah dalam tiap ibadah yang kita lakukan. Jangan selitkan bangga atau takabur. Memohon keampunan atas segala dosa yang telah kita lakukan.

InsyaAllah, usaha untuk jadi baik pada bulan baik ini.

Thanks for reading. See ya!