Tuesday, 24 January 2017

Fatamogana Dunia

many of my regrets was doing' sins. whether I'm conscious or not. the sins kept piling up. and regret turns to remorse. actions that had done become history. a history that wasn't unpleasant to talk about. lingering in memories of suffering. hence I came searching back Him. the lack of guidances that I seldom seek.

and the day passed by.


hakikatnya diri ini lemah, hina dan berdosa. atas segalanya. perbuatan dan pergaulan. dunia ini semakin parah mengkhayalkan diriku dengan keseronokan, kenikmatan dan cinta pada ia. hingga tiada lagi ruang untuk mencari kebenaran dan ketenangan yang sekian lama dipegang kemas. semakin lama semakin hanyut.

beban dosa diri sudah tidak tertanggung. hanya kepadaNya sahaja aku memohon. dengan jujur tiap kata yang ditaip ini menceritakan diri yang terkapai-kapai di lautan dosa mencari perahu untuk berlayar kembali, mencari cahaya Ilahi.

bukan bersahaja aku menaip. setiap kali aku lihat kembali isinya, penuh dengan nasihat dan pedoman diri. untuk aku bangkit kembali dari dosa lampau. suburkan kembali diri dengan amal yang sering kali dilupakan.

redhakah Allah akan jiwa yang berdosa ini?

Friday, 6 January 2017

Deadbeat Brother..

Hey, it's 2017. Sudah masuk tahun baru. Apa azam baru anda? Masih dengan azam lama? Jadi teruskanlah. 6 Januari pada hari ini. Jumaat. Aku bercuti lagi pada hari ini. Yup, dengan post baru. Post yang kadang kala boring untuk aku baca. Kerana aku paksa diri aku menaip dengan menguap tanpa sebarang idea yang nak diutarakan. Plain simple old me. Bila nak berubah mamat nie? Hahaha.. *sigh..

Might as well continue my blog. Esok dan lusa aku bekerja. Pada hari Sabtu dan Ahad. Seminggu yang lepas nie aku banyak buat senaman ringan. Berjalan pada waktu pagi, kalau sempat pergi gym di pekan. Kali pertama pergi gym tue. Jakun dengan semua peralatan di dalam gym. Macam-macam orang kita boleh jumpa. Aku antara yang nak aktif dan tingkatkan stamina badan aku.Oh dan juga kuruskan badan. Walaupun jadual makan aku masih lagi fail. Ahaks.

Boleh dikatakan seminggu ini agak tidak terurus si anak bujang ini. Laundry tetap buat tapi rumah, ya Allah punyalah tak kemas. Tak ada langsung usaha nak kemas rumah. Vacuum dah ada pun malas lagi. Maybe after posted this blog. Who knows. Kadang kala kemas rumah boleh hilangkan keserabutan kepala aku. Yes, I am serabut right now. Walaupun dengan hair cut baru. Haha..

Aku beli kasut baru untuk azam tahun ini. Bukanlah azam sebenarnya. Disebabkan aku memerlukan sepasang kasut baru untuk bersenam, aku usahakan juga pergi di Al-Ikhsan dan sebat kasut Puma atas cadangan runner profesional ( maaf, nama di'hidden' atas sebab peribadi ). Agak 'flashy' dan menyerlah warnanya. Oh well, guna untuk bersenam je kan. 1st time juga beli kasut sukan mahal. Selalunya beli dekat pasar malam je. Rm 20 sepasang. Thehehe..

Kerja as usual. Oh, sekarang masuk musim hujan di Kelantan dan Terengganu. Sedih tengok air naik dan orang kampung terpaksa berpindah ke pusat pemindahan banjir. Alhamdulillah famili aku selamat. Dua tiga hari nie baru nampak panas matahari. Kata mak aku mendung tadi, mungkin hujan balik. Apa-apa pun aku harap famili aku serta mereka mangsa-mangsa banjir tabah dalam menghadapi dugaan Allah ini. Penghapus dosa barang kali. Amin.

My plan for this year is to make savings and live healthy. That's it. Oh, and also religiously do deeds and amal kepada Allah. There's lots of things needed to be done. Slowly and steadily. I'll keep in mind about my sins and deeds. Try to be cautious when speak and react. Untuk semakin rapat dengan Dia. Bukan hanya sekadar diri memberi nasihat kepada yang lain. Aku juga kena berubah ke arah lebih baik. Mudah mudahan.

So, that's about it. Nak merajinkan diri berblogging lepas nie. I hope. Everytime I needed to muhasabah diri, inilah medium terbaik, selain dari melangut baring kat tilam, thinking then fall asleep. I'll be much more alert when I type things that I needed to do. One of it was blogging. It calms me even if I didn't have much to talk to..

Aku pun mungkin akan stop dari post blog aku supaya yang lain baca. But, if they do find my blog, feel free to read it. Nothing personal really, hanya cakap-cakap kosong budak lelaki yang boring. Hahaha..

Till then. Thanks for reading my nonsense. = D

Peace!!