Wednesday, 7 September 2016

I'm Getting Sloppy..

It's too tiring...

Ini dari apa yang aku rasa selama 2 minggu nie. More or less. Cuti memang betul-betul diguna sehabis baik. Begitu juga dengan duit. Haish.

Dua kawan aku datang melawat aku sini. Sorang kawan masa kolej. Belajar sekali, keluar jalan pun sama. Aku dah anggap dia macam abang aku dah. Mai nak melawat. So, hari cuti aku lepas 31 Ogos terisi dengan berjalan-jalan di merata tempat. Sambil-sambil sembang hal kerja, hal kawan dan belajar pelbagai perkara. Penat? Of course but it's worth it.

Then dia balik around Friday kalau tak salah aku.. Lepas tue member sekampung aku dari Lumut datang bawak barang dari sana. Dia habis kontrak kerja kat sana dan balik untuk cari kerja tempat lain. Kire rehat sebentar kat kampung untuk release stress. Banyak tempat gak aku jalan dengan dia. And as well penat tetapi banyak benda baru dapat aku buat.

Off kejap music kat phone. Serabut. Hahaha..

So today supposedly aku masuk kerja dalam pukul 12.00 tengah hari. And I will. Rumah pun sejujurnya aku tak bersih lagi. And still got around 3 hours until i punched-in. Kereta sememangnya tak sempat aku nak hantar ke bengkel untuk check bunyi pelik kat enjin. Maybe today, who knows. Check apa-apa yang patut sebab Sabtu nie nak balik dengan kereta. Sebab nak hantar balik bengkel repair air-cond, cari balik sebab apa air cond tak jadi.

Well, more money to spend.

Member sekampung aku kata sememangnya spending aku kat makan memang banyak. And now I gain more weight than ever. Bila la diri nie nak kurus. Effort langsung xder. So, should I reconsider jog again balik kampung ini? Definitely. There's no doubt about that. Sebab masa pergi kat Taman Rimba Kledang Saiong semalam memang pancit. Walaupun cuma untuk mandi kat sungai. Pfft..

There are lots of things that needed to settle.

1. Toto hantar kat kedai, supposedly kata siap by Thursday. Ingat nak pergi tanya hari ini sama ada siap atau tidak. Nak bawa balik kampung nanti ( padahal kalau difikirkan balik boleh jer cuci kat kampung. Again.. nak buat macam mana.. Sesal jelah. )
2. Durian oh durian. Baru teringat mak nak durian. Beli dalam 4-5 biji nanti on the way balik. Mungkin hari nie beli. Who knows?
3. Kemas beg baju dan barang member. Whole bunch of his items and belongings were enough to fit in my back trunk. Aku harap takder yang tertinggal. InsyaAllah.

And somethings that always needed to be reminded.

1. Solat. Solat dan solat.. Jangan lalai Iqbal. Macam mana nak dapat hidup tenteram kalau diri tak jaga solat? Jangan lewatkan solat.
2. Pemakanan dan spending. Strictkan. Dalam 6 hari kawan datang nie dah over-spending and over-eating sebenarnya. Need to be noted.
3. Kesihatan diri. Now that you are a Snorlax, you should consider some exercise to burn the calories OR stop eat much. 


Overall, life was hectic even on holidays. Aku tak salahkan kawan yang datang. Aku jujur akui banyak benar kekurangan sepanjang diorang datang. InsyaAllah akan memperbaiki dari masa ke semasa dari sudut tempat rehat dan kawasan yang ingin dilawati.

Self-reminding me about sins and deeds. Banyak buat dosa dari pahala. Banyak kritik dan sebar fitnah dari mencari kebenaran. Please, Do some minimal good deeds and shush when irritated. Don't frequently finding weakness. Instead find own weakness and see people in different perspectives. Don't rush on conclusions. Don't be fool by ones weakness or lackness. He might ends up more respectful than you thinked.

Dalam 2 minggu nie aje ada 3 weddings yang aku tak dapat hadir atau pergi. Sooo sorry guys. Lots of commitment dalam bulan ini. I know after this, kalau yang tak dapat hadir majlis aku pun, aku tak marah. But barakallah for them and their spouses. Moga kekal hingga ke jannah.

Alrite. The smile on my faces really brighten as I finish mumbling around in this post. After a long time not to be able to post, finally I posted. Kalau tak, kekal dalam draft, berhabuk dan berdebu. Hahaha..

Assalamualaikum. May Allah ease us in everything we done, may He forgave our dreadful sins..

Peace be upon you whom read.

No comments:

Post a Comment