Monday, 25 April 2016

Nite Talk - Procrastination Orang Bujang...

Sambil menaip, sambil menonton tv. Akhirnya setelah sekian lama, setiap channel tv aku dapat tengok. Aku terpaksa keluar duit upah orang baiki piring Astro baru la tiada gangguan. Kalau tak, asal bukak tv jer siaran takder. Padahal bayar.

Teruk kan? Benda nie sebenarnya boleh selesai dengan kadar cepat dan segera, akan tetapi disebabkan perangai atau tebiat manusia ini, maka aku tak dapat selesaikan dalam masa yang pantas. Iaitu sikap bertangguh atau procrastination.

Bila dah ralit sangat tengok televisyen, laptop kat depan pun tak perasan, ruangan tempat post pula kekal dengan perenggan pertama. Again, procrastination. Hahaha..

Drama US, Containment. Bayangkan bila tersebarnya satu virus yang bahaya, cepat merebak melalui sentuhan, air iaitu bersin ataupun peluh dan kadar maut dalam masa 24 jam tanpa ada ubat atau vaksin untuk mencegah. Kalau aku terkena virus macam tue, aku pun rasa takut.

Cukuplah cerita pasal drama (sebab aku baru selesai tonton.. hihi..) Minggu ini ada naik turunnya. Iman, diri dan kesedaran diri. Letih bekerja bukan kepalang memandangkan jadual kerja aku dah berubah, daripada shift pagi dan petang pada shift pagi ke malam selama tiga hari. Selesai kerja berturut selama 3 hari aku akan dapat off day sebanyak 2 hari. Macam kerja kat hospital. Kerja malam 3 hari, night off 2 hari. Suka? InsyaAllah, biasakan diri untuk suka dengan kerja.


Aku sebenarnya amat-amat mengantuk nak menaip, apatah lagi nak buat slide show anaphylaxis untuk CME hari Jumaat nie. Disebabkan hati ini kuat semangat, aku akan teruskan juga menaip, tak nak lagi tangguh-tangguh kerja. Kalau tidak sampai bila nak update blog bukan? Walaupun benda nie nampak remeh tapi bagi aku tak. Blog dah jadi sebahagian dari diri aku. Dari aku awal belajar kat kolej, kerja dan sekarang membujang. Hahaha.. (ayat pujuk diri nie..).

Blog nie pun aku perasan dah hilang fokus sera tiada isi. Kalau kira karangan, dah boleh menaip ceritera dah nie. Tapi pembaca akan pening sebab isi takder. Hahaha.. Ini pun sebenarnya luahan diri, aku tak jangka orang akan membaca, kecuali aku sendiri. Sebab setiap perkataan yang aku taip ini adalah dari masa dan ketika aku taip. Perasaan dan pengalaman aku sendiri serta cara untuk menyelesaikan masalah. Pandangan serta perspektif aku tentang kehidupan.

Fuh, mengantuk siot. Bertahan-bertahan.. Esok kerja lagi. Baju tak gosok lagi. Berkedut. Lapar pula tue. Nak masak atau tak? Last-last aku rasa tidur sampai esok pagi. Hihi.. Angin perut nie. Aish..

Ok, stop. Dah mengarut. Hahaha..

Assalamualaikum..


No comments:

Post a Comment