Monday, 25 April 2016

Nite Talk - Procrastination Orang Bujang...

Sambil menaip, sambil menonton tv. Akhirnya setelah sekian lama, setiap channel tv aku dapat tengok. Aku terpaksa keluar duit upah orang baiki piring Astro baru la tiada gangguan. Kalau tak, asal bukak tv jer siaran takder. Padahal bayar.

Teruk kan? Benda nie sebenarnya boleh selesai dengan kadar cepat dan segera, akan tetapi disebabkan perangai atau tebiat manusia ini, maka aku tak dapat selesaikan dalam masa yang pantas. Iaitu sikap bertangguh atau procrastination.

Bila dah ralit sangat tengok televisyen, laptop kat depan pun tak perasan, ruangan tempat post pula kekal dengan perenggan pertama. Again, procrastination. Hahaha..

Drama US, Containment. Bayangkan bila tersebarnya satu virus yang bahaya, cepat merebak melalui sentuhan, air iaitu bersin ataupun peluh dan kadar maut dalam masa 24 jam tanpa ada ubat atau vaksin untuk mencegah. Kalau aku terkena virus macam tue, aku pun rasa takut.

Cukuplah cerita pasal drama (sebab aku baru selesai tonton.. hihi..) Minggu ini ada naik turunnya. Iman, diri dan kesedaran diri. Letih bekerja bukan kepalang memandangkan jadual kerja aku dah berubah, daripada shift pagi dan petang pada shift pagi ke malam selama tiga hari. Selesai kerja berturut selama 3 hari aku akan dapat off day sebanyak 2 hari. Macam kerja kat hospital. Kerja malam 3 hari, night off 2 hari. Suka? InsyaAllah, biasakan diri untuk suka dengan kerja.


Aku sebenarnya amat-amat mengantuk nak menaip, apatah lagi nak buat slide show anaphylaxis untuk CME hari Jumaat nie. Disebabkan hati ini kuat semangat, aku akan teruskan juga menaip, tak nak lagi tangguh-tangguh kerja. Kalau tidak sampai bila nak update blog bukan? Walaupun benda nie nampak remeh tapi bagi aku tak. Blog dah jadi sebahagian dari diri aku. Dari aku awal belajar kat kolej, kerja dan sekarang membujang. Hahaha.. (ayat pujuk diri nie..).

Blog nie pun aku perasan dah hilang fokus sera tiada isi. Kalau kira karangan, dah boleh menaip ceritera dah nie. Tapi pembaca akan pening sebab isi takder. Hahaha.. Ini pun sebenarnya luahan diri, aku tak jangka orang akan membaca, kecuali aku sendiri. Sebab setiap perkataan yang aku taip ini adalah dari masa dan ketika aku taip. Perasaan dan pengalaman aku sendiri serta cara untuk menyelesaikan masalah. Pandangan serta perspektif aku tentang kehidupan.

Fuh, mengantuk siot. Bertahan-bertahan.. Esok kerja lagi. Baju tak gosok lagi. Berkedut. Lapar pula tue. Nak masak atau tak? Last-last aku rasa tidur sampai esok pagi. Hihi.. Angin perut nie. Aish..

Ok, stop. Dah mengarut. Hahaha..

Assalamualaikum..


Wednesday, 6 April 2016

Descendent Of Yawning..

It's April folks! 6th April 2016, around 10.20 am. Sitting on my bed type, hype bout today. It's my brother's birthday! Both of them that is. One is today and tomorrow the other one. My youngest siblings kept reminding me about his upcoming birthday. Nearly every chance he gets. Hehehe.. And turns out I'm wishing the wrong person in the morning. *Sigh..

Turns out my 5th bro's birthday is tomorrow. Awful mistake. Luckily only he knows. Gingling bout my mistake, he knows that his brother must be confuse with it. Hihi.. Anyhow, he hung up and the day went by. Spending my off day listening to music and type at the same time. It's English time by the way. All the way, till the end of this post. Hahaha.. try to adapt myself typing. It's been a while.

My English might also rusty as I rarely speak to patients with it. I love Malay and also i adore English language. It widen my perspective and I get to learn more about culture and surroundings. Although some time I didn't get the tradition, the slang or the trend that they following. It takes time. But knowledge is power. The more you conquer, the wiser you get.

Moving on...

Months never been a good friend with me. It always come with surprises..

Hopefully... April will be good with me. Lots of things happen in the past month. The struggle that I had with inner self which it is a war of mind domination every single day, fighting the bad and the good. Reckless time and money spending, that should supposedly be manage efficiently as I gain lots of experiences trying to resolved it. But yet again, passion wins organize management. Again. Hahaha..

Lazy and kept having lots of headache.

Supposedly I need to manage things accordingly, yet again procrastinations is the my nemesis. Tend to put it aside and finish it when nearly at the end. Man, I need to change this.

Again, blank when wanna talk more bout life. Seems that there were lots of ideas but as I type my next words, it disappears.

+ been playing COC again with a new base and new clan.. but not occasionally as I used to. play just to kill some times when waiting.
+ started to watch this Korean drama call 'Descendent From The Sun'. My sis said that it is quite a good drama. But if there are some heavy romance scene, I need to stop. It wasn't my type. Just a simple romance will do. Like me. Wah! Hahaha..
+ planning to save some money by restricting myself goin' to stall or restaurant that is far or expensive. Hopefully I'll achieved my aim on saving. Whatever it takes.
+ need to lose weight too.. Hahaha..

Oh well.. I think that's all? Aite?

Hehehe