Monday, 28 December 2015

Penghujungnya...


Assalamualaikum...

Mengantuk di pagi hari Isnin. Hari kerja hari ini. Nasib baik masuk kerja petang. Jadi ada masa untuk aku kemas rumah sikit, basuh baju seluar dan cuci pinggan. Sarapan dengan elok ditemani kipas Cornell yang kuat meniup rambut aku yang semakin panjang. Niat nak pergi isi tong air dan beli apa barang yang patut. Sikat rambut aku dah hilang, berus gigi tertinggal. Ternyata tak teratur hari ini. Hehehe..

Niat untuk luangkan masa di kampung terlaksana apabila aku balik juga cuti 4 hari di Kota Bharu. Cuaca cerah dan hujan pada masa yang sama. Aku banyak habis masa kat rumah, tengok televisyen sambil berbual dengan mama dan abah. Kadang kala tengok berita dan layari internet. Macam-macam. Dari kesempitan wang oleh setiap keluarga yang menyiapkan kelengkapan anak-anak untuk buka sekolah sampaikan isu-isu semasa yang sentiasa diselit bersama kematian.

Aku lihat dalam seminggu ini banyak benar kematian disebabkan lemas, tak kira sama ada di sungai atau di pantai. Kehilangan orang yang tersayang sekaligus membuatkan aku sendiri rasa simpati. Yang jadi anak yatim piatu sekelip mata, yang kehilangan anak-anak yang dirindui dan disayangi. Membuatkan aku berfikir tentang ajal dan maut yang Allah tentukan. Mereka yang pergi ini adalah antara yang Allah janjikan mereka syurga, dari latar belakang agama yang baik. Macam mana dengan aku?

Jujur aku rasa bertatih diri nie nak buat baik. Allah lebih mengetahui hari-hari yang aku alami. Dosa dan pahala sama-sama diraih seharian. Tapi lebih ke arah bahu kiri yang tak mengira waktu menulis setiap kemungkaran yang aku dah lakukan. Ya Allah, adakah sudah kecik cahaya Nur yang aku doakan bersemat di dalam hati ini. Jika ya maka bersihkan hati aku ya Allah. Bait-bait tulisan yang aku nukilkan adalah jujur dari hati. Moga tenteram hati dan jiwa.

Telinga, mata dan mulut adalah 3 bahagian utama punca dosa. Allahu Rabbi aku pohon dengan Kau Yang Maha Besar. Lindungi diri ini dari mudah melakukan dosa, hampiri diri aku untuk membuat amal ibadah kepadaMu. Mudah sekali diri ini melakukan dosa, tanpa sedari. Andai syaitan dan nafsu penjana kekhilafan diri ini, maka Allah ku mohon perlindunganMu. Aku lemah.

Matikan aku dalam kalangan yang beriman. Kurangkan masa diriku dengan keduniaan, dengan telefon dan laptopku. Habisi masa pemberianMu ini dengan zikir dan ingatanku padaMu Ya Allah.
Habiskan tahun 2015 ini dengan keinsafan, dengan ketenangan. Doakan hambaMu beroleh syafaat dari Rasulullah. Aku hanya hamba fasik yang meluahkan segala keperitan diri di dalam blog ini. Kau Yang Maha Melihat, saksi akan segala apa yang aku luahkan ini.

Moga kita semua berada dalam rahmatNya, dalam pengampunanNya selagi mana ingatan kita hanya pada Allah Yang Maha Esa.

Sunday, 20 December 2015

Cuti-Cuti Familia Disemberia..

Mind-set nak buat post baru di awal pagi. Let it flow freely in words and expression. Walau kadang kala isinya tak ada. Haha.. Good morning and a very good Sunday to all.

Kerja 12 jam untuk hari kedua setelah 3 hari bercuti. Again, mind-set kena kental. 12 jam kot. Macam-macam jenis orang aku akan jumpa hari nie. Staf yang kerja sekali pun main peranan. Sempoi dan sentiasa ceria dalam tugas. Takdelah aku duduk masam mencuka. Hahaha..

Rumah sunyi lepas mama dan adik-adik semua balik kampung. 4 hari bercuti, melawat abangnya yang kerja di Sungai Siput nan indah nie. Nak merasa jalan-jalan Perak, pergi tempat menarik dan sambil erat hubungan silaturahim. Abah kat kampung, sibuk dengan kerja. Anaknya faham, banyak juga kerja yang nak kena siapkan. Barang elektrik banyak yang nak kena baiki. On time lak tue. Hehe..

Cuaca yang panas serta planning yang sempoi membuatkan cuti 3 hari aku ambil adalah setakat ini yang terbaik dalam mana-mana trip sebelum nie. Nak penuhi la impian adik-adik dengan Mama nak pergi Lost World of Tambun, pastu yang lainnya nak merasa masuk panggung wayang. Hari kedua lak tengok wayang tayangan pagi Star Wars : The Force Awaken. Memang aku nak tengok pun. So, it's killing two bird with one stone aite? Hahaha..

Kereta mama breakdown, rosak kat bahagian tayar masa trip ke Lost World. Hantar kereta repair kat kedai baiki kereta dekat dengan klinik aku. Hari kedua tue pakai kereta aku untuk pergi tengok wayang. Rapat bawah kereta dengan bonggol bila aku bawak. Nampak tak betapa ramainya adik-adik aku? Haha.. Happy kot jalan ramai-ramai.

3rd day was really special. Lepas je solat Jumaat, dengan unexpected journey bertolak dari rumah ke Lumut ikut jalan lama. Try kereta Mama yang dah direpair. Puas hati. Berjalan la kami ke Lumut. Tempat di mana banyak kenangan mama dan abah, kenangan aku masa zaman sekolah rendah dan menengah. Dah lain dah sekarang, tak macam dulu. Pesat membangun.

Mama pun kebetulan kata nak jumpa kawan sekolah dia kat area Lumut, dengan gerai makan berdekaran dengan stesen bas. Tempat aku selalu beli tiket bas bila nak balik Ipoh dari base Lumut. Makan bersama-sama dan balik pun agak lewat. Solat Maghrib di masjid area Manjung. Terus shoot balik. Sampai dalam pukul 10.00 malam. Badan letih da esok nak keje lak. Hahaha..

Esoknya diorang balik kampung dalam pukul 8.35 am. Bunyi bising gaduh diorang, bunyi ketuk senduk, sodek dan kuali dah tak ada. Kembali sepi rumah macam dulu.

Haish.. Kena berumah nie.. Hahaha...

Wednesday, 9 December 2015

Wordful Wednesday - Blues 12 Jam


As the title said, this post might bored you. So, you have been warned! Hahaha..

Spending my free time typing all the things that had coming upon me for the past days. Recently my boss set up  our holidays for the upcoming weeks. Much holidays well spends, little effort in making OT's since financial account is closed for end year. Lots of OT's but most of it would be claim on off days and hours. Meaning that easily i can get a free 1 day off without using my yearly off.

Patient's flow for today is quite good. But i easily bored and tired. Yawning for a couple of hours. My lunch breaks was late. Hahaha.. My stomach is bloated from easily-changing working and eating hours.So you can expect the digestion itself isn't good. Sometimes patient come continously without breaks and sometimes not.

Fuh, tue dia English aku. Punya la penat nak menaip pasal kerja hari nie. Tapi sememangnya semua yang ditaip di atas itu benar-sebenar-benarnya. Ramai pesakit dan berterusan. Angka caller aku tadi pun dah masuk 42. Boleh bayangkan dari pukul 10 pagi sampai jam sekarang aku duk check pesakit. But let's be honest, aku kena bersyukur. Ada klinik yang pesakit ratenya mungkin lebih dari aku. Tak terlayan setiap simptom pesakit. Melainkan kalau dia ada dua orang MA. That's something.

Plan macam-macam dengan kawan karib aku nak travel dalam bulan nie. Planning meticulously, aiming tempat mana nak pergi dan estimation masa, tenaga, wang dan effort. Moga menjadilah yer. Dalam dua tiga hari nie aku cuti dan kerja. Waktu jam pun dah berpinau-pinau. Kadang tidur awal, kadang tidur lewat. Tapi aku cuba usahakan untuk tidur awal, walaupun ends up aku tido lewat dan letih.

Solat alhamdulillah. Berjemaah bila ada peluang. Bila malas memang jaga betul solat kat rumah. Self reminder everyday. Naik turun iman nie toksah cakap la. Kadang-kala tinggi kadang kala rendah. Usaha sedaya mungkin untuk istiqamah dalam amal. Juga untuk sabar. Darah muda nie cepat sangat marah, pra-sangka buruk etc etc. So, aku kerja la nie banyak pakai mask. Senyap-senyap dalam boleh zikir, hide away facial yang kadang tak senang dengan mask. Allah je tau perit sabar tue. =)

Dalam 12 jam, macam-macam benda terjadi. Pelbagai perkara berlaku. Ngantuk ada, letih pun ada. Kadang seronok, mostly tiring la. But who's me to questioning. Siapalah aku nak mengeluh? Allah dah beri rezqi aku melalui kerja ini. Aku sendiri tak bersyukur. Astaghfirullah. Kesedaran harus mengatasi kelemahan diri.

Ok.  Back to work!

P/S : baca balik post-post lama membuatkan aku gelak sorang-sorang memandangkan post aku masa umur 21 amatlah keanak-anakan, tiada perancangan dan lebih kepada hiburan diri. Masa banyak sangat spend dengan blogging. Well, time flies. So does my age.

Hopefully well-spent towards barakah of living. Beribadah untuk Allah.

Wednesday, 2 December 2015

Dun Dun Dun.. December!

Blue Swede - Hooked On A Feelin'
Lagu yang sentiasa aku pasang dari mixtape Guardians Of The Galaxy kalau aku nak menaip post baru. Hey, it's December. Last month of this year. Bulan Safar 1437 Hijrah. Me? I'm good, i guess. Hari nie alhamdulillah dapat juga pergi solat Subuh kat masjid setelah sekian lama kat Sg Siput. Banyak benar dugaan aku nak ke masjid. Ngantuk la, malas la. Hari ini syukur dapat juga pergi. Feels good I started my day with deeds.

Hari nie kerja shift pagi. Jam kat dinding dah pukul 8.16 am. Banyak spend masa dengan laptop, habiskan drama Trick yang aku dah download kat rumah. Aku pun tak tahu, sudden interest in watching mysteries drama ( am I correct on this? ). Hiroshi Abe dan Nakama Yukie. Pasal debunked spiritual phenomena. Kiranya ala-ala macam X-Files tapi ada elemen lucu dan serius at the same time. Setakat yang aku tengok sekarang dah episode 6. Ok la.. Best la jugak.

Breakfast hari nie? Tetiba teringin nak menggoreng ayam lak. Siap beli hari Isnin hari tue. Beli banyak sebab nak jimat duit. I start to save more nowdays. Simpan semampu mungkin. Tengok la istiqamah macam mana. Hahaha.. Makan pagi pun aku makan kat rumah je. Kadang tue goreng sosej dengan roti telur. Minyak semua dah ada dah. Kalau makan kat luar mau habis dekat RM 5 lebih. Lagi satu, untuk kurangkan consumption. Kurang makan, trained diri untuk disiplin bab makan.
But caffein still tak leh nak lepas. That's a huge problem. Herm..

Semalam kerja 12 jam pun tak la stress sangat macam biasa. Hujan pun rintik-rintik jer. Elok juga check patient mood baik sampai ke malam. Hahaha.. Berkat usaha dan yang paling utamanya ingat Allah sentiasa. Spend banyak masa jugak la dengan Al-Quran. Surah Ibrahim tak habis baca, Surah Yusuf pun tak habis lagi. Banyak baca translation dan baca at the same time bila ada masa. InsyaAllah akan teruskan pembacaan.

Lupa lak, genap hari nie setahun kerja kat klinik kat sini. Dari lapor diri awal-awal pagi pukul 8 kat PKD, hello dengan in-charged, terus kerja 12 jam. 1st day kot? Bila ingat balik, banyak benar kenangan kat klinik nie. Dari awal masuk, ada staf tukar sampai la staf yang kekal sekarang. Moga Allah berkati pekerjaan aku yang aku usahakan selama ini. Bersih gaji dari segala benda haram. Berkat gaji dan kerja yang aku lakukan.

Pada masa yang sama nak singkirkan segala benda negatif dalam diri. Melihat diri bekerja kerana Allah dan beramal sentiasa seperti setiap masa berharga. Maut tak mengira masa. Al-Fatihah buat Yus Jambu dan seniwati Mariani. Terutamanya Yus Jambu, yang meninggal dunia pada Isnin lepas. Allah berkati dan cucuri rohnya di sana. Banyak kebaikkan dan amalan kat dunia yang dia buat dalam diam-diam. Allah sayangkan hambaNya. Mungkin sudah sampai masa dia berehat. Kembali di sisiNya.

Last but not least, kepada mama dan abah, abe doakan supaya dikurniakan umur yang panjang untuk beribadah dan beramal, semoga dirahmati Allah di dunia dan di akhirah. Doakan jodoh anakmu ini baik dan sentiasa dalam amal kebaikkan. Hari-hari adalah perjuangan bagi seorang anak muda seperti aku. InsyaAllah mama abah. Doakan abe. Abe doakan mama dan abah sentiasa dalam lindungan rahmat Allah. Juga pada famili dan kawan-kawan yang mengenali.

Assalamualaikum....