Thursday, 15 October 2015

Oh Hati Berkecamuk, Minggirlah..


Writing, typing is a way of getting off my unease feelings. Whether that day was really a mess, moody and grouchy time, i tend to let it out via blog post. It relieves me. Spouting all of my worries, my problems here. Although it wouldn't be solved ( or it will be after some times.. ) i guess i'm too a mere mortal, unperfect like others. Who is perfect other than Him. Right?

Assalamualaikum. 2 Muharram hari ini dan mungkin 3 Muharram, bila diamati pada waktu aku menaip blog ini, iaitu selepas Maghrib. Balik kampung selama 6 hari, jaga adik-adik. Habibullah benar-benar jaga adik dengan elok, dalam masa 3 minggu nie. Aku yang duk risau tak tentu pasal, sama dengan mak ayah dan adik-adik yang lain. I know mom and dad won't. They put all their trust in him. Alhamdulillah, berjaya laksanakan tugas dengan baik.

Pabila duk di rumah, tahap kemalasan semakin meningkat dengan tido tanpa henti, semalam tidur lewat download movie dan langsung tak kemas rumah. So much of work i done huh? Banyak mengadap laptop dan game Wii yang Abe Chik pasang kat rumah. Rumah banyak tempat nak kena kemas, especially di toilet dan dapur. Kerap sangat tengok tak kemas. InsyaAllah, tengok keadaan macam mana. Akan kemas jua sebelum Sabtu nie.

Allah duga macam-macam. You have to be patient with it, solved and be a good listener. I have been a quite good listener for sometimes and not a really good solver. Aku boleh tenangkan orang tapi tak mampu nak selesaikan tiap-tiap permasalahan. Both of my sis have difficulties. Moga Allah permudahkan urusan mereka di dalam pelajaran dan kehidupan. Life is hard. So does our believed towards Him, will be tested frequently. I think the test might be given to see how much we loved Him and pray for Him. 

InsyaAllah juga mama dan abah akan sampai di airport Pengkalan Chepa dalam pukul 7.00 malam. Moga mereka sihat dan selamat sampai, sebab sekarang cuaca tak menentu. Tak keruan diri mendengar macam-macam terjadi di sana. Serta kesihatan mama dan abah yang kadang kala tak mengizinkan mereka beribadah. Mama kata mungkin kafarah dosa. Aku faham. Aku juga Allah telah beri kafarah dosa. Namun diri nie jarang sangat nak reflect balik. Haish.

I should be strong will as they are. Raising us when we're little, poured us with happiness and love, care. Didik dengan sebaik mungkin. Mengajar erti bersederhana dan kejayaan dalam setiap perkara adalah berkat usaha dan doa mereka. Allah sahaja tahu betapa banyak pengorbanan yang mereka lakukan untuk membesarkan anak-anak, membahagiakan rumah tangga.

So, should I be sighing a lot?

Definitely nope.

Final answer. Fin.

No comments:

Post a Comment