Thursday, 15 October 2015

Oh Hati Berkecamuk, Minggirlah..


Writing, typing is a way of getting off my unease feelings. Whether that day was really a mess, moody and grouchy time, i tend to let it out via blog post. It relieves me. Spouting all of my worries, my problems here. Although it wouldn't be solved ( or it will be after some times.. ) i guess i'm too a mere mortal, unperfect like others. Who is perfect other than Him. Right?

Assalamualaikum. 2 Muharram hari ini dan mungkin 3 Muharram, bila diamati pada waktu aku menaip blog ini, iaitu selepas Maghrib. Balik kampung selama 6 hari, jaga adik-adik. Habibullah benar-benar jaga adik dengan elok, dalam masa 3 minggu nie. Aku yang duk risau tak tentu pasal, sama dengan mak ayah dan adik-adik yang lain. I know mom and dad won't. They put all their trust in him. Alhamdulillah, berjaya laksanakan tugas dengan baik.

Pabila duk di rumah, tahap kemalasan semakin meningkat dengan tido tanpa henti, semalam tidur lewat download movie dan langsung tak kemas rumah. So much of work i done huh? Banyak mengadap laptop dan game Wii yang Abe Chik pasang kat rumah. Rumah banyak tempat nak kena kemas, especially di toilet dan dapur. Kerap sangat tengok tak kemas. InsyaAllah, tengok keadaan macam mana. Akan kemas jua sebelum Sabtu nie.

Allah duga macam-macam. You have to be patient with it, solved and be a good listener. I have been a quite good listener for sometimes and not a really good solver. Aku boleh tenangkan orang tapi tak mampu nak selesaikan tiap-tiap permasalahan. Both of my sis have difficulties. Moga Allah permudahkan urusan mereka di dalam pelajaran dan kehidupan. Life is hard. So does our believed towards Him, will be tested frequently. I think the test might be given to see how much we loved Him and pray for Him. 

InsyaAllah juga mama dan abah akan sampai di airport Pengkalan Chepa dalam pukul 7.00 malam. Moga mereka sihat dan selamat sampai, sebab sekarang cuaca tak menentu. Tak keruan diri mendengar macam-macam terjadi di sana. Serta kesihatan mama dan abah yang kadang kala tak mengizinkan mereka beribadah. Mama kata mungkin kafarah dosa. Aku faham. Aku juga Allah telah beri kafarah dosa. Namun diri nie jarang sangat nak reflect balik. Haish.

I should be strong will as they are. Raising us when we're little, poured us with happiness and love, care. Didik dengan sebaik mungkin. Mengajar erti bersederhana dan kejayaan dalam setiap perkara adalah berkat usaha dan doa mereka. Allah sahaja tahu betapa banyak pengorbanan yang mereka lakukan untuk membesarkan anak-anak, membahagiakan rumah tangga.

So, should I be sighing a lot?

Definitely nope.

Final answer. Fin.

Sunday, 4 October 2015

Don Quixote is Priceless..

Setting semua dulu. Baru boleh taip dengan aman. Tanpa musik. Hanya bunyi air menitik dari paip yang sememangnya susah nak tutup rapat. Oh well.

 Cuaca hari ini amat jerebu sekali. Sememangnya kadar penglihatan dan penghidupan menjadi semakin teruk, semakin tak nampak dan semakin sesak nafas.

Teruk negara jiran bakar tanah pertanian sampaikan Malaysia dan Singapura terjejas sekali. Paling epik, negara tersebut tidak boleh disaman.

Terdapat beberapa langkah diusulkan untuk dari berlaku kembali. Mohon disegerakan penguatkuasaan unndang-undang terhadap mereka. Lagipun, setiap tahun mesti akan jadi jerebu dek kerana pembakaran dari negara itu.

Jadi aku habiskan masa di rumah. Dua hari cuti bagi aku tidak terbazir dengan duduk kat rumah. It's save, efficient and not time consuming. Aku akan banyak habiskan masa tengok video dan blog. Blogwalking dah lama dah tak terbuat. Video-video yang aku dah download pun belum sempat habis aku tonton. Maka, di kesempatan inilah aku akan luangkan masa dengan menghabiskan drama dan movie.

Jepun memang kaya dengan budaya, tradisi, kemajuan dan drama. Mereka mempunyai drama yang sememangnya menarik perhatian. Aku puji usaha mereka menghasilkan drama yang lain dari yang lain, mengfokuskan tentang kerjaya dan kerja mereka seharian seperti drama Priceless dan Don Quixote ( ini ayat adik aku.. masa rekemen drama Jepun ). Sememangnya menarik, plot cerita dan pelakon.

Mungkin lakonan bagi orang yang pernah tengok drama Jepun, nampak kayu dan biasa. Tapi bagi aku jalan cerita serta usaha setiap pelakon melakonkan kembali watak adalah satu pujian. Berlakon menjadi orang miskin, mempunyai karektor yang lain dari yang lain, kadang kala plot cerita yang mind-blown sememangnya membuatkan aku tak berhenti dari follow setiap episode untuk tahu apa kisah selanjutnya.

Dulu aku suka tengok drama GTO, kat dvd. Sanggup beli untuk tengok dengan adik-adik. Bagaimana seorang bekas geng motor bercita-cita nak jadi cikgu. Dengan perilaku yang sememangnya tak sesuai, kita akan sangkal sama ada dia benar-benar layak atau tidak mengajar pelajar.

Tapi dari sudut aspek sosial, nilai nilai murni sememangnya banyak. Tentang bagaimana masyarakat memandang rendah golongan pelajar, kurang kasih sayang antara ibu bapa dan anak, serta bagaimana buli di sekolah berlaku.

Tiadanya penekanan ibu bapa, kasih sayang dan perhatian kepada anak-anak menjadi sebab mereka menjadi nakal dan melakukan jenayah. Maka cikgu inilah juga yang menyedarkan mereka tentang apa yang pelajar-pelajar ini mahu lakukan.

Fuh, komentar banyak pasal J-Drama hari nie. Hehehe.. nanti kalau aku ada masa aku akan post banyak tentang tiap-tiap J-Drama yang aku tengok. Mana tahu kot-kot berminat dengan drama yang aku syorkan. Hehehe..

Ja~~