Wednesday, 16 September 2015

Rant Wednesday - Haze, Overworking dan Hikmah Kesusahan

Everyday..
Dengan muka sembab, letih dan drowsy aku menaip post baru hari nie. It's been a while. Dah banyak kali plan nak update blog dengan benda-benda yang berlaku selama seminggu nie. Lot's of things to tell, yet when i try to type it, it wouldn't out. The idea. Hahaha.. Seminggu yang boleh dikatakan hectic. Masa kat rumah pun antara 10 malam sampai 10 pagi which I sleep and wake up early in the morning to get breakfast and start working. 12 hours non stop.

Luckily today my shift was only until 6 pm. Masa petang yang ada ingat nanti nak ke pasar malam. Lama dah tak pergi. Esok pay-day dan esok juga cuti. How cool is that? Finally got some time to rest and watch Runningman. Banyak episode aku miss. Anyway seminggu nie kualiti udara sememangnya menyesakkan hidung hidung warga Malaysia, dengan kadar IPU yang agak membimbangkan. I know that numbers aren't important tapi bila kau tengok kat luar, kabus yang agak tebal menutupi banyak kawasan, dengan bau seperti kilang dan kadar pandangan yang agak terhad, kau akan mula ambil berat dengan nombor tersebut, that is 178. Yep, kadar IPU di Malaysia is 178 guys. Agak teruk khususnya di Sarawak.

Dua hari lepas aku tengok kabus yang tebal benar benar membuatkan diri rasa tak selesa. Jalan tak nampak dengan kabus kuning. Seems like it is the end. Tapi ada hikmahnya. Sepanjang perjalanan aku ke kursus di Tanjung Rambutan, aku fikir mungkin hikmah Allah nak beri kepada manusia macam kita. Agar bersyukur atas nikmatnya. Dari udara, awan yang menutupi, langit membiru memayungi manusia dan sinaran matahari yang sentiasa menemai setiap insan, kita jarang bersyukur kepada sekeliling.

Kita hanya bersyukur dengan apa yang Allah beri kepada kita, tapi jarang bersyukur atas persekitaran yang Allah kurniakan. Malu rasanya kita hamba, Allah dah beri kemudahan tapi kita sedar tak sedar. Bila dah mula tak nampak langit baru menadah tangan memohon jerebu agar berkurangan. Kembali kepada Allah. Itulah fitrah manusia. Mohon agar sentiasa kembali kepada Allah.

Workload banyak minggu nie. Sabtu ahad aku kerja 12 jam di klinik, Jumaat aku pergi kursus di Kuala Kangsar, which was my off day. Then Isnin kursus di Tanjung Rambutan, Selasa dan Rabu OT aku. So, you can imagine. Letih dan serabai dengan rumah tak kemas. Biasalah orang bujang. Jadual terlalu padat minggu nie. Hehehe.. Sampaikan masa untuk ponder myself, thinking pun tak ada. Balik kerja dengan badan lenguh letih, paksa diri mandi then tido, Terbabas pun ada kadang-kadang Isya'.

Sekarang, aku pastikan aku selesai solat dulu. Baru rebahkan diri di katil yang empuk. Manusia sentiasa melakukan dosa. Kalau boleh cuba lepaskan diri dari rotasi dosa dan cuba kembali ke rotasi pahala. Positifkan diri. Jujur aku stress. Tapi dalam 2-3 hari aku cuba kuatkan semangat bekerja. Kita kerja kena niat kerana Allah. Kurangkan perkara yang boleh mendekatkan kita dengan dosa. Ejek dan gosip terutamanya. Haish. Kurang-kuranglah Iqbal Hakim. Jadi orang yang hanya bersuara bila perlu. Yep.

Member aku pun dah dapat tukar. Bestnye. Bila la time aku nak tukar. I wonder.

Sekian.

No comments:

Post a Comment