Wednesday, 29 July 2015

Cuti Sudah Habis Bro..

Sedap je tido..
Deep breathing. Hold. Let the ideas, the reason came naturally. Don't force it. Breezing through all the points and material.

Yet this entry is again nagging a lot. Hahaha.. dramatic entree..

Assalamualaikum.

Belum mula taip lagi dah menguap, macam mana nak teruskan menaip entry? Azan Isya' berkumandang di kampung halaman. Sedikit panas dan lembab, tipikal cuaca Malaysia khususnya di Kelantan di mana purata hujan meningkat tatkala musim monsun.

Bertemankan kipas dan lampu kalimantang, aku menaip penuh tertib. Walaupun idea dan penyampaian kadang kala tak sampai. Sekali lagi aku menguap, dengan lebih panjang.

Hari ini ada temu janji dengan doktor gigi di hospital. Untuk review balik gigi yang dah dibuang arc-bar. Tiap kali datang ke klinik maksilofasial dan dental, aku jadi takut. Cuak kerana pengalaman sebelum ini memang tidak ada yang boleh dikatakan enak. Sakit, pedih dan sampai kadang kala menangis. Yup, crying like a toddler. Pelbagai terma baru aku belajar dari arc-bar hingga ke IMF, open bite, occlusion.

Sikit sebanyak boleh dikatakan aku dah menjadi junior dentist ( ahaks! )

Doktor yang tengok gigi aku kata gigi dah tak ada apa apa. Tak ada nanah, cuma bengkak di bibir beliau kata ambil masa nak surut. Semua pakar dan doktor keliling aku. Yep, macam macam komentar aku dapat. Itu ini. Tiba tiba ada seorang doktor tanya, "M.C dia kita bagi hari tue sampai bila?"

Dalam hati dah fikir dah. Mesti nak start kerja dah nie. Totally correct. Niatnya nak bagi M.C seminggu je tapi aku minta 2 minggu untuk bersiap diri sebelum kembali bekerja. Dulu beria sangat nak kerja. Dah dapat peluang tak nak pergi. Attach to home probably, common thing. Dengan temu janji dia bagi sebulan dari sekarang, bermakna bulan Ogos nie aku akan mula kembali bekerja. Banyak benda nak dibuat, nak diselesaikan kat rumah.

Mama dan abah tak lama lagi akan menunaikan haji di Mekah. Tarikh pun dah dapat cuma sekarang nie fikir tentang siapa nak jaga adik aku kat rumah. Calon dah ada cuma kalau boleh ada aku senang sikit jaga diorang. Ada pengalaman dah jaga budak budak time mama abah takde. But here's the thing, I'm already working in August.

Jadi M.C confirm tak ada. Harap aku boleh tolong jaga diorang kat rumah. Sekarang, aku kena pandai uruskan waktu dan cuti yang aku ada. Semaksimum mungkin agar mudah aku jaga diorang. InsyaAllah. Maaf la kalau masak memang fail. Kecuali kalau goreng telur. Itu pakar. Hahaha..

Macam-macam dilema dua tiga hari nie. Macam-macam berita kat televisyen. TPM kena lucut jawatan, dapat TPM baru. Dengan masalah luar melibatkan hal tanah. Dengan tak cukup tidurnya. Heh.

Grateful that Allah gives me the opportunity to learn and solve. Watch and consider. Reminding myself that we are all weak. And greedy. Greed for everything.

Tak pernah nak puaskan hati..

Moga Allah melengkapi segala kekurangan dan mencukupkan segala kelemahan. Cukup dengan nikmat kehidupan dunia Dia beri.

Agar kita semai benih amalan untuk akhirat.

Banyak dosa kita. Hmm...

Saturday, 25 July 2015

Numb Fingers

Another July entry for today. After a while I realize that I might need to do daily entry since i am hype about Aiman Azlan vlog which he does everyday. Inspired by AnwarHadi's entry which much of it involves his life and now he is focusing on writing fiction stories.  Good for them. Me? Still finding a way to keep  my time occupied with things.

Sejak mula diri recover dari sakit nie, masa diluangkan banyak di rumah. Kerja rumah seperti basuh pinggan dan baju, sapu sampah kadang kala aku buat. Tapi masa banyak dihabiskan mengadap dua benda nie. Yang menjadi angker dalam hidup, membazirkan masa sepanjang hari iaitu laptop dan juga telefon.

Beri saja WiFi sememangnya aku akan ralit dengan video, dengan post dan Facebook paling utama. Dengan phone pula aku banyak habiskan masa main game, Whatsapp dan as always.. Twitter. Have you all every thinked that what is the reason we here on this Earth? What if we died when typing or watching a video. Boleh jadi kan?

Dan aku sendiri tahu aku bukanlah kuat mana dalam menahan godaan gadget-gadget ini. Walau dengan dua gadget ini pun, diri boleh khayal dalam alam maya hingga tak sedar waktu berlalu. Dan masa akan hanya dapat dirasai apabila laptop dan phone aku dicas kerana bateri habis. Mula berfikir nak buat apa sementara menunggu alat-alat ini habis cas.

Aku tak ada masalah dengan blog. Bagi aku blog itu perlu tapi ia tak sekerap dengan laman-laman yang aku lawati. Bagi telefon pula, akan ada satu perasaan di mana bila aku buat tak hirau phone, mungkin akan ada call penting dari bos atau kawan tentang perkara penting. Tapi bila tengok balik telefon, tak ada apa. Hanya bergetar mesej Whatsapp masuk. Itu pun bukan benda penting. Kadang share benda ngarut je.

The main point is let us try our best to fulfill the time that we had with lots of pray and also remembrance to Him. Cuba isi masa dengan benda selain laptop dan telefon. This is my self-reminder, as I seldom thinking about it. Sumbang sedikit tenaga dan usaha dalam perkara yang berfaedah. InsyaAllah, it's hard. But it's  for the best. =)

Tuesday, 14 July 2015

Overflowing Happiness

Belakang dah selerak dah. Snap muka innocent.
Like the tittle said, I am happy. Alhamdulillah atas segala nikmat.  And at the same time ashamed of myself. Kenapa? Well, dengan diri uzur, tak berapa baik nie pun Allah masih bagi nikmatNya selepas ujian ujian yang aku hadapi. Satu satu Allah beri kepada aku biarpun kekhilafan aku padaNya sentiasa ada. Sigh.. Because i am weak and unfaithful yet He overflows me with happiness from Him.

Pertamanya, semalam arc bar aku dah dibuang. Alhamdulillah.Sakit bukan main tapi aku dah tekad taknak respon pada sakit. Senyap sepi. Kaki terhenjut tahan sakit. Tisu yang aku pegang dengan tangan kanan aku kepal sampai kebas. Sebab arc bar nie dia akan removed balik besi yang tertanam dalam gusi gigi aku, without bius. The pain? Bayangkan jari kena paku picit, tapi bukan hujung dia je.. keseluruhan tertusuk jari. Ergh..

Dentist nasihatkan aku jangan makan benda keras. Herm.. InsyaAllah. Bukan tak boleh janji, kadang hidangan ada yang keras jugak. Better elak dari makanan keras sebab gigi tak kuat lagi. Aku perasan susunan gigi pun dah lain dah. Depan gigi chipped, kes pasang ETT tiub masa operate. Mungkin senyum tak berapa cantik macam dulu. But then again I thankful. Ada yang mungkin tak bernasib baik seperti aku.

Singgah kejap ke bazaar kat Peringat beli makanan/juadah berbuka. Semua makanan tunjuk jer. Tak sempat masak memandangkan temu janji aku dengan klinik pukul 2 petang. Beli apa patut, dari murtabak raja cheese, ayam kerat dan ayam madu. Nampak sangat nak mentekedarahnye. Macam dah lama tak makan pulak makhluk Allah nie. Tapi aku beli pun sebab adik nak makan jugak. So its fair. Tak beli banyak pun.

Dapat mesej dari pak sedara yang dia balik lepas berbuka nanti. Tambah lagi kegembiraan sebab leh tengok sepupu comel aku. Lama dah tak main dengan dia. Hahaha.. Dalam pukul 4.30 pagi jugak tadi sampai. Alhamdulillah selamat sampai semua. Ramai-ramai dak kecik nie kumpul, abah pulak bagi diorang main bunga api sampai ke Subuh. Bukan main seronok lagi. Sementara yang lain kelam kabut nak sahur sebab dah nak pukul 5.30 pagi. Sahur lewat hari nie. =P

Cherish all the simple things you face or you had in your life, whether it's an obstacle, a miracle or a gifts. You will find it memorable. You felt strong when you overcome it. You felt thankful for the gifts. You felt a little bit guilty and you try your best to give it all towards Him. 


There's no words to express how i feel right now. And i feel that the feeling could be repay only and ONLY if I always pray and thinking of Him, thankful and non stop zikrullah. Doing lots of deeds and avoiding my best from sins and sinner.

Pray for me guys for I am too weak..

To be strong in imaan everytime I type a post, To remind myself that all this is from HIM.

And to remember that we are all slave of HIM. The Most Merciful.

Aamiiin..

Tuesday, 7 July 2015

Scrambling A Human..

My inner self kept fight against good and bad. The fight keeps happening ever since i realize i can make a judgement out of things, whether to do or not to do. It's called temptation. It lurks deep into your deepest desire, wanting to do things that obviously by all means is not good, but again it' satisfying. Scary isn't it?

Tambah tambah bulan Ramadhan bila terang terang 'tukang bisik' kena ikat. Terserlah diri sebenar seorang manusia yang mana sebaik-baik malaikat dan sejahat jahat jin. Pernah dengar? Persekitaran juga main peranan di mana akses kepada benda-benda lagha nie banyak merugikan masa dan juga diri kita dari sudut amalan.

Semalam besi dawai dah dicabut dari gigi aku, termasuk juga kapas dari pipi. Sememangnya pengalaman yang mengilukan. Berdarah kerap gigi aku semalam sampaikan nak tidur pun tertelan lagi darah dengan air liur. Bengkak kat pipi makin kurang dan akhirnya aku diberi kesempatan Allah untuk makan setelah sekian lama.

Ia membuka mata aku. Dia Maha Mendengar. Sekejap je kesusahan Dia bagi. Nikmat makan yang telah diberi memang menyedarkan aku. Tapi, mengapa susah bagi manusia yang lupa ini mensyukurinya? Tidak cukup bagi aku ucapan di mulut sedangkan kemudharatan masih dilakukan, malah dilakukan ketika diri semakin sihat. Hmm..

Macam depan syukur amat, belakang masih buat jahat.. masih degil..

Aku perasan waktu aku nak menunggu berbuka banyak habis dengan tengok laptop dan handphone macam sekarang. Well, sekarang berblogging jadi tak ada masalah ( Alasan.. ) dan masa kat sejadah semakin pendek. Risau diri nie kerana semakin hari rasa semakin jauh dariNya. Sedangkan dugaan Allah beri nie adalah satu peringatan untuk diri agar tak mudah alpa dan leka.

Taking time writing this. There is much more bigger problem that i need to tackle. It has been a habit since i started in college. Intended to stop the habit but the temptation is too much. Elak macam mana pun akan terjadi juga. Kekadang diri nie malu rasanya. It's obviously wrong. It's need to stop. I pause again. Thinking to avoid it, i need the commitment.

InsyaAllah.. Hari nie pun ambil masa diri sendiri muhasabah walau seketika. Blog juga boleh jadi ubat kurangkan anxious aku terhadap benda tue. Moga niat aku untuk terus elak perkara tersebut menjadi kenyataan. Tak larat lagi bergelumang dengan dosa. Tiba masa untuk repent for all the bad things, sins that i have done in my life.

It's stops now...

Sunday, 5 July 2015

IMF Dillema

Scary isn't it? This is my teeth right now ( contoh je nie.. )
Tatkala manusia semua masih ada yang lena dibuai mimpi, mengantuk disorongkan bantal setelah bersahur dan solat Subuh, aku yang masih lagi segar seperti baru pekena kopi menaip bagi meredakan rasa tidak senang hati ini.

Hehehe.. Banyak benda nak dikhabarkan, diceritakan buat diri masa hadapan agar membacanya tak lekang mengambil pengajaran darinya.

It's official. Sebulan aku akan pakai IMF kat arc-bar nie. Benci, bengang macam mana pun aku kena terima memandangkan rahang aku dah beralih ke arah kanan. Doktor gigi kata mungkin dagu dan rahang akan bengkok permanent kalau tak pasang. Aku dengar dan aku patuh, walaupun dah terlepas beberapa ayat geram dan mood yang tak baik.

IMF ialah er kejap, google. Ok, IMF ialah Intramaxillary Fixation di mana arc bar yang telah dipasang di gigi akan diikat pula dengan besi di keliling arc-bar tersebut. Dia ada besi penyakut khas untuk pastikan gigi aku sentiasa terkatup, tidak terbuka selama sebulan. Makan? Langsung tak boleh masuk memandangkan gigi depan dan kiri kanan diikat.

Jadi macam mana nak dapatkan nutrien? Puasa macam mana? Well mula-mula aku tak berpuasa dulu. Lama kelamaan dah dapat terima pasang benda nie aku train jugak puasa. Nutrien banyak dapat dalam susu, yogurt dan nestum. Pendek kata aku mat bijirin sekarang. Minyak tak makan, roti dan nasi apatah lagi. Berat pun dah kian susut.

Perasaan? Macam-macam. Still try to cope with sadness sebab nikmat Allah untuk menikmati makanan Dia tarik sementara. Untuk kebaikkan dan kemaslahatan aku gak. 1st and 2nd day memang letih, campur marah dan geram. Bulan puasa kot, lagi terserlah la diri aku. Dengan tanpa apa-apa bisikan aku cepat marah dan moody.

Perspektif aku kat doktor gigi berbeza-beza. Mixed. Kadang geram, kadang relieved. Mungkin sebab banyak benda dah diorang buat kat muka dan gigi. Esok nak buang kapas kat pipi lak. Wonder how they will pull it off. Sebab masa pasang arc bar, bersih gigi dan pasang IMF tak pernah tak sakit. Mesti akan sakit jugak. So, aku agak takut untuk esok.

Doa moga mudah buang kapas di pipi. Sebab muka dah makin kurang bengkak. Gusi still ada darah campur air liur jadi kadang tue sampai 6-8 kali buang air liur. Rasa darah ngalir. Tapi kadang dah tidur telan jer walau pahit masam. Dugaan yang Allah beri. I may seems strong typing this but inside only He knows.

Doa dan juga pesanan mak abah aku especially banyak buat aku fikir. Banyak bagi nasihat suruh sabar. Tabah. Sama juga cikgu dan kawan-kawan. Lemah beb hal sakit nie. Tak pernah kena sakit seteruk nie. Allah baru uji sikit jer. Tapi pemikiran aku, perangai aku dah macam orang tak tentu hala. Highly respect mereka yang ada sakit lama. Anda memang betul-betul kuat.

InsyaAllah. Train my best mentally for anything. Put aside brag, i really need a boost on confidence and supports from everyone. Especially Him. He knows all the things that I need for the past years.

He knows all the sins i did and how few my deeds are towards Him *sigh*

Moga aku yang baca nie lebih beramal dan ingat pada Allah.
Moga sentiasa mencari redha dan hidayah. Jauh sangat dah diri nie. Cuba dekat sikit denganNya.

=)

Wednesday, 1 July 2015

Obat Hati

Hahaha.. Nampak sangat la bujangnye..
Something kept me going. What is it? It's old memories. Why?

Sudden urge to read back all the post that i had type. I was fresh at first. Noted that I didn't know much about blog.

But after some time i feel interested. Seeing the followers, the views and of course the widgets. Widgets are funky back in the days. Hahaha..

Penulisan dulu lebih kepada satu idea then post. Lain lain yang nak diluah harus di'post' pada hari lain agar kekal segar. Cara taip pun dulu hahaha.. lucu. Aku akan sengkang banyak antara ayat. Nampak interested sikit baca. Kan?

Tapi aku lagi nampak kalau tulis berperenggan pendek lebih mudah dan senang dibaca. Maka aku ambil keputusan untuk taip macam nie. Biar banyak pun perenggan asalkan sampai mesej. Ini post ketiga aku dalam bulan nie. Aku ada post sebelum nie tapi kekal draft. Sampai bila siap aku pun x pasti.

Kalau dikira diikut perkiraan dah 14 hari dah berpuasa dan hampir 9 hari aku tinggal puasa. Muka bengkak nie benar benar ganggu banyak benda. Tapi masih kekal sabar, insyaAllah. Hari nie 1 Julai 2015. Sekejap je masa berlalu.

Hari nie juga la minyak naik lagi untuk RON95 dan RON97 ( RM 2.15 dan RM 2.55 ). So much increase. Peningkatan ini mungkin tak terasa bagi mereka yang berada tapi yang sememangnya terbeban dari dulu lebih terasa kepayahan dalam hidup.

Bayangkan famili ayah kerja isteri tidak anak saraan 4 orang, gaji hanya RM 1K. Gaji RM 1K bukan semewah dulu dik kak. Bil air api naik. Barang dah kena GST, sekolah anak, duit bahan makanan, pakaian dan lain-lain. Keep in mind that si ayah kerja dengan penuh rajin dan berdedikasi. Kais pagi makan pagi.

Nampak tak macam mana dia nak bahagikan gaji dia dengan keluarga dia? Kau tak boleh nak salahkan dia sebab ada anak banyak, takde perancangan keluarga, belajar dulu malas. Semua NEGATIF! What you should do is to help when you need. Or just senyap sambil doa moga Allah permudahkan kehidupan keluarga tersebut.

Tiba-tiba nampak macam serius je blog nie.. hehe..

But on a serious note, selain dari masalah nie terdapat banyak lagi perkara yang kadang kala kita ambil berat, kadang kala kita tak. Ada masa kita bersungguh, ada masa berita tue macam dah basi sangat. Meh nak listkan apa terjadi dalam bulan Jun nie.

- Supreme court luluskan gay dan lesbian berkahwin di USA. ( tepuk dahi jendul, dekat sangat dah dengan Qiamat nie.. )
- Penderaan kanak-kanak tidak mengira bangsa dan ketika
- Gaza, Yaman, Iraq, Syria bergolak lagi. Banyak syuhada mati dibawah tangan tangan laknatullah.. ( aku sedih dan takut tengok mayat mereka, ada yang masih bayi lagi.. )
- Pergolakan politik Malaysia yang serius, dengan statement pak menteri yang sememangnya buat rakyat sakit kepala.
- Barang naik menjelang Ramadhan dan Syawal.
- Isu 1MDB yang masih belum ada penyelesaian.

Well, that's about it. Aku taknak mention pasal hal artis. Cari dan ambil tahu sendiri.

In conclusion, manusia atau NA-SA-HA diberi Allah kesempatan dalam kehidupan ini, sama ada sihat atau sakit, masa terluang banyak atau sempit, kaya atau miskin agar menggunakan akal dan iman agar sentiasa beramal dan mengingati Allah sentiasa dalam setiap permasalahan, pertelingkahan yang dialami.

Gunakan peluang itu sebaiknya kerana ramai yang dikubur sana mahu hidup kembali di dunia untuk beramal dengan bersungguh-sungguh. InsyaAllah. Tatkala hidung menghirup udara Allah ini, ambil peluang untuk mengenali Pencipta kita.

Agar mendidik hati istiqamah, bersyukur dan bertawaduk. Menyelesaikan masalah dengan hikmah dan tidak mudah cepat melatah.

Polish iman agar kekal sinarnya.. =)