Friday, 19 June 2015

Ketuk Keletuk Ramadhan

Terbabas sudah sampai Ramadhan kedua, tiada ucapan selamat yang selalu dibuat tiap kali masuknya bulan barakah nie. Hehe.. Bukan bermakna tiada post.

Tetap ada, cuma tukang tulis struggle dengan macam macam benda seharian. Dua hari nie baru beliau berasa boring teramat sehingga mengambil keputusan menaip blog seperti sedia-kala, walau dalam hati kemalasan melanda lagi bak ombak membadai pantai ( ayat baek punye.. )

Alhamdulillah banyak perubahan aku nampak dalam bulan Ramadhan mulia nie. Pertamanya aku akhirnya berpuasa di rumah setelah sekian lama tak. Jujur awal-awal sebelum Ramadhan aku tak terasa sangat. Selalunya akan seronoklah mereka yang ingin memperbanyakkan amal ibadah, yang nak bersedeqah sebanyak mungkin dan mengkhatamkan al-Quran secepat mungkin.


Pada akhir hari Rabu, setelah selesai Asar baru aku terasa ringan, gembira dan tenang. Tandanya 'tukang hasut dan bisik' telah diikat di Neraka sepanjang bulan Ramadhan. Nampak sangat banyak dosa buat kes hasutan diorang nie. Tiap tiap tahun aku akan terasa benda nie. Tekad juga nanti lepas habis Ramadhan nak teruskan amalan yang dibuat pada bulan-bulan lain. Doakan aku kekal TEGAR dan ISTIQAMAH.


Awal Ramadhan nie sambutan yang sederhana. Alhamdulillah. Mama dan abah pun dah mula terawikh. Anak laki dia yang besar nie jer tak memandangkan kena jaga dak-dak kecik nie. Tambah lagi aku still sakit kat kawasan muka, arc-bar dan bengkak pipi serta tengkuk yang masih sakit membantutkan pergerakan. Solat pun masih duduk. InsyaAllah pelan-pelan nak try berdiri lak.. =)

Bagi aku Ramadhan tak sah kalau tak ada Murtabak. Tak kira sama ada Murtagi ke, murtabak cheese ke.. semua aku bedal. Mamak ada buat murtabak kan? Tak boleh celen Murtabak bulan puasa. Bagi aku murtabak tue special sebab dibuat dengan penuh kasih sayang, aura puasa dari semua orang yang lalu lalang menyerap kedalam kelazatan murtabak. DIcicah dengan kuah bawang, sememangnya UMPH!! Tue diaa...


Esok aku akan admit wad. Lusa operate untuk kawasan muka. Pasang platting kat kawasan patah di area pipi. Doakan perjalanan pembedahan berjalan dengan lancar. Berpuasa kat wad dan operate time puasa, satu benda baru bagi aku. Tang kat wad leh la puasa, after operate? Sangsi nie. Tak pernah tinggal lagi puasa ( kecuali time bebudak la.. belum baligh.. hahaha.. ) Hope for the best.

Aku nampak diri ada perubahan sedikit. Alhamdulillah, lengan dan jari semakin ok. Pipi kekal tembam. Berat makin menurun. Solat alhamdulillah still on. Manfaat masa Ramadhan dengan bacaan Al-Quran, baca page by page. Still on going. Rasa malas tue still ada tapi insyaAllah leh kekang kot. Banyak baca artikel yang kawan share pasal Ramadhan dan manfaatnya, tips dan juga rahmat Ramadhan.

Salah satu dari artikel tue adalah tentang tiga perkara yang harus dielakkan dalam bulan Ramadhan Al-Mubarak supaya Ramadhan kita penuh dengan keimanan dan kerohanian. Nak tahu? Aku pendekkan.

1. Jangan jadikan puasa hanya semata mata amalan ibadah wajib kepada ALLAH. Pelik bunyinya kan? Berpuasa itu bukan sekadar hanya sebulan, bukan sekadar menahan lapar dan dahaga. Ia adalah ibadah yang diwajibkan ALLAH dan terdapat hikmah disebalik puasa itu sendiri. Ia menahan diri, mengawal diri kita dari melakukan perkara yang membatalkan puasa, nafsu dan diri dari melakukan kekhilafan. Kita jarang mencedok kebaikkan dari ibadah ini. Menjadikan ibadah ini sebagai perkara yang wajib tanpa memikirkan kenapa, mengapa dan apakah kebaikkannya? Setiap kewajipan perintah Allah terdapat kecantikan kebaikkannya.. =D

lagi 2 perkara aku masukkan bila aku tak ngantuk.. hehehe..

Penat dah celoteh.. tido dulu.. Da..

Marhaban Ya Ramadhan..

No comments:

Post a Comment