Tuesday, 12 May 2015

Baymax Chubbymax

Kurusnya den time nie..
113.. nombor keramat. Or let just say it's a number that i need to decrease from the upcoming days to come. Berat badan yang semakin chubby ini memang membuatkan aku tak selesa.

Complain all you want but this heavy-weigh-er isn't happy when his shirt always accidentally unbutton, having trouble buttoning and more seriously situation, the button itself becomes a deadly weapon, a bullet button that shoots anyone, gaining a necessarily energy to repulse back the button from a shirt to anyone, ricochet nearly radius of 100 metres. Boy, it was really exaggerating.

Berat badan dah naik sejak aku lepas baik dari demam dengue. Selera dah kembali. Memandangkan minggu lepas aku balik kampung, aku telah membaham hampir semua left-overs yang tidak dihabisi oleh keluarga aku.

I meant EVERYTHING. Sebab dari tingkatan 4 lagi aku telah dididik agar makan makanan hingga habis, biarpun tak sedap atau kurang menyelerakan. Duduk sekolah menengah, sekolah asrama lagi tue, mak dan ayah telah membayar duit dewan makan. Maka setiap makanan yang dihidang ketika itu haruslah dimakan tidak kira sedap atau tidak. That started my weight gain.

I didn't blame anyone. Hehehe.. Sebab aku semakin bertambah suka pada makanan. Pernah sekali termimpi nak jadi food critics, ada juga kedai yang telah dikritik oleh aku. Me and my silly mouth. Tak sedap tapi makan juga. Makan tetap makan, kritik tetap kritik. Pernah sekali aku pergi makan dengan kawan masa praktikal, lepas habis shif kerja kitorang.

Kitorang makan kat restoran Western, which is my favourite. Then lepas je makan ( atau membaham..) chicken chop, aku panggil pelayan tanya apa  kuah yang dia guna, bahan apa  dia pakai. Then mulut nie lak pi gatai kata.. kalau buat gravey mushroom sedap jugak, walhal time tue aku dah makan BBQ sauce dia. Mungkin aku dah kena banned kot dari kedai tue. Hahaha.. Atau mungkin kedai tue dah takdak. Hmm..


Working out for me isn't really a thing. The previous incident really makes me nervous. Sebab exercise tengah panas hari tue aku sakit badan dan demam. Teruk pulak tue. Badan mungkin tak boleh nak push sangat. But then again aku push diri to the limit.

Teruk badan sakit dan demam, siap suspek denggi lagi. The point is mungkin aku akan mula balik bersenam, cuma tempoh dan waktunya tak pasti bila. Starting pun dah sakit satu badan, now i'm afraid to do it. Ngee..

InsyaAllah, doa doa badan makin mengecut. Orang nak dekat pun takut. Badan dah macam ahli sumo. Erk.. Tak mau. Bukan ahli sumo. Baymax. Chubby and comel. Penyayang

Kan perut boroi itu penyayang.. unless kalau nak sangat store penyakit.. Hermmm.. deep sigh..

Almost forgot.. Happy Nurses Day.. Everyday's A Mothers Day.. =)

No comments:

Post a Comment