Saturday, 17 January 2015

My Serious Awkward Weakness..

Lonely Soldier Boy - Hujan

one.. two.. three and you are out.. sorry. Please try again. That's harsh reality for a young adult like me. To deal with lots of uncertainties, eager and pleasure and at the same time fighting myself back to that sweet calming attitude, repaying the necessary pray and dua towards Him. Yet I'm still in sins and doing it. Am I struggle to be a Mukmin? YES!

the way my aching heart, my blurred minds and my desire to extinguish is to let the wrong to be done. It's stupid, yes i know. Why you still doing it? It has been an addiction. To strive for not doing it is like to reject when someone showing you a candy. A nice wrapping lollipop. Truth, i seriously have an issue with it since when 'it' has been done.. i need to go to shower.  Repent back. The cycles continue.

Nouman Ali Khan also saids that we are living in a world where there are too much exposure, too much freedom in entertainment such that wearing minimal clothes is acceptable. The ones who are doing sins and had to lower gaze is us men. The addiction itself is so devastated, some of them trying hard to ask their elders and syeikh about it. Even me. May He forgive me as i type down all my weakness and my sins.

I didn't want to talk specifically what is it but enough to say that it is filth. TOTALLY FILTH. For the guys, they laugh and joke about it. They said everyone does it. It's normal. You would be okay when you start married. Nope, this isn't a joke. Although they see it as a small matter, for me it is quite serious. I mean you living in a world where sexy clothes worn by others everyday, television and internet kept delivering almost nudity and harsh word, girls are being objectify and didn't have respect. Don't make me start on feminism where they want to be as same level as men at anything.

the cycle ends when you already done it, you start finding Him again, trying hardly to do good things. Ya Allah, it's kept haunting me. Solah has been neglected when you aren't really clean ( you need to do obligatory bath, which needed to be clean and water must be spread equally in  all area ). The heart started to say that, okay.. this is a reset button. After this, no more. But then again the urges peaked after 3-4 days.

I hope that the tips needed to prevent it should be done.. keep hoping and pray. Doa and spend much time in masjid. Read Al-Quran and now i have someone to accompany me at home. So i won't be alone. I already share much hear. Pray for me guys. I am weak. I am His weak slave. Doa. Pray.

Thursday, 15 January 2015

The Test..

Cough Syrup - Matthew Schuler..

With a pale look on my face. Tired of my 12 hours shift, non-stop myalgia, scratchy head, i try my best to type, pouring all my ideas into this empty spaces.

Fighting the urge of laziness, boredom to post a new topic like today. In fact there are so much things to share as i think carefully. Then again i am weak, i seldom forget and careless all the time. ( deep inhalation and full exhalation of regrets.. )

Mengantuknya bukan main setelah aku bawa motor dengan tanpa topi keledar. Yes, you read it clearly my reader. WITHOUT A HELMET. sama ada aku salah letak atau ada orang kebas, aku tak pasti. Cuma yang pasti, esok confirm kena bawak kereta. *sigh*

Ini semua adalah ujian dari Allah agar aku sedar, lebih berjaga-jaga dalam menyusun kata-kata dan berucap dengan berhati-hati. Terlalu banyak percakapan yang sia-sia, bertujuan menghiburkan kawan dan staf tanpa memikirkan isi hati mereka.

Better be a silencer rather then an talkative. Talkative kalau memberi nasihat tak ape. Tapi itu pun kena berjaga-jaga dengan emosi. Manusia bukan robot. Emosi bukan hiburan di kala diri bosan. Ada perkara yang tak perlu dikongsi dan diam.

The sign's are there for me to stop all of this nonsense but I engulf myself in a sea full of comforts. Thinking that i was perfect, and you-you and you aren't. Jadi bila dah terkena satu satu ujian, it try to tell me that there are something wrong you have done. Obviously!!

malu ya Allah.. malu dengan diri ini.. 

And then again there was another thing that led to this heart-broken incident.. ( the missing helmet.. ) that is the negligence of Solah..


solat itu adalah tiang agama. tapi sang manusia ini senang hati melekakan dirinya dengan dunia fana. Yup, akulah manusia itu. Bila diingat kembali, banyak kali aku tinggal solat.

Aku jujur dengan diri. Dengan pembaca. Aku bukan sempurna. Belum sepenuhnya anda tahu pasal sang penaip. Cuma dalam menaip setiap post, aku cuba selindungkan aib. Tapi aku rasa perlu korang tahu bahawa diri kita dalam perjuangan. Untuk pertahankan kebaikkan dan dari terjerumus ke lembah kemaksiatan, kedukaan dan igauan duniawi..

Ku dedahkan kekurangan ini agar kamu tidak mengikut jejakku.. = (

aku harap lepas aku dah mula tekad menaip nie.. aku akan jadi lebih rajin. InsyaAllah. Kalau dah rajin menaip, takkan tak boleh rajin solat kan? Doakan aku agar lebih rajin dalam ibadah. Kurang dalam gosip dan cakap lepas, lebih kepada zikir dan mengingati Allah. Aku rasa terapi ini lebih sesuai. Tiada lagi selindung. Cukup aku dan kau pembaca tahu. InsyaAllah..

Hilang sikit kerisauan. Dunia ini terlalu kejam, rakus membaham kebaikkan dan pahala manusia. Itu adalah ujian sebenar Allah kepada manusia. Lekakah kau dengan kesenangan yang Aku berikan. Yang sebenarnya sementara. Wanita wanita mengiurkan tubuh badan serta lenggok suara menggoda tiap tiap manusia, sehingga kau lupa wanita WAJIB kau lindungi dan hormati? Itu adalah ujian Allah.

This is a test. It is a test.. a test for US if we are a MUKMIN.

Fin.

Wednesday, 14 January 2015

Oh Hiba..

Hiba by Hujan..

Setiap hari aku akan bangun sekejap untuk solat Subuh dan kemudian sambung balik tido. Memandangkan sekarang waktu kerja pun dah tak macam dulu. Kalau dulu bangun awal-awal pagi tak tido dah, masuk kerja pukul 8 pagi dan ditambah dengan kerja 'on-call'.. sememangnya meletihkan..

Tapi sekarang nie dah mula tido balik ( sangat-sangat tak produktif.. hihihi.. ) memandangkan kerja mula pukul 10 pagi..

Dalam tak sedar dah masuk tahun 2015, sekejap saja masuk tahun baru. Walau aku tak ambil tahu sangat.. Hehe. Hari Rabu, kehidupan setiap hari adalah sama seperti biasa.
Cuma pengisian dalam seharian itu kurang.

Zikir dan bertasbih kepada Allah hanya ketika waktu susah sahaja. Kau dan aku tahu, kita hanya ingat Allah hanya bila dalam waktu yang getir terdesak dan mendesak.

Nampak macam ' simple' tapi tahu tak berapa banyak kali dalam sehari kita zikir kepada Dia? Yang Maha Besar sentiasa mengingati dan menjaga hambaNya tapi kita always take Him for granted. Ujian hambaNya ada dua.. time senang dan susah.. time susah sememangnya kita akan kembali kepadaNya tapi jangan time senang kita kata kesenangan ini atas apa kita lakukan.. Astaghfirullah.. minta jauh pemikiran nie..

spend time sikit walau barang sebarang 5 minit.. tarik dan hela nafas bersyukur dan beristighfar.. i know i did it some times..


Dalam 14 hari tahun baru ini macam macam benda berlaku.. dari banjir besar di Kelantan, Perak, Pahang dan Terenggganu.. kepada adegan peluk memeluk adik adik bertudung kita dengan artis Korea.. hingga kepada penemuan bangkai kapal terbang QZ 8501 oleh penyelamat.. pembunuh Altantuya dihukum gantung sampai mati..

See? Banyak benda yang berlaku dalam HANYA 14 hari sahaja.. esok adalah pembayaran bonus kepada kakitangan kerajaan.. jadi jangan terkejut kalau hari nie bos  bos korang atau kawan kawan membelanja tahap gaban.. kerana dia tahu esok duit masuk..
hopefully kita ambil moment sekejap untuk bantu yang memerlukan.. not to be spent vigorously..



mungkin korang semua tak tahu tapi kadang kala aku hampir nak give up menaip post-post baru dalam blog nie.. every single time.. selain dari malas.. lack of things to deliver dan tiada inspirasi..   tapi bila duk baca juga post dari anwar hadi.. aku jadi motivated untuk menaip.. even though dalam minda tak tahu.. tak terlintas idea nak share atau cerita...

so, how bout me? what do i do now?

- currently i'm staying here in Lintang.. duduk kat rumah kuaters kerajaan for a while.. rumah sewa pun dah dapat di area Sungai Siput.. kire dekat la sikit dengan tempat kerja kalau nak berulang..
- sekarang aku kerja di klinik dalam area Sungai Siput.. klinik biasa di tengah pekan.. berapa lama aku stay di sini? tak pasti tapi aku pun nak aim jugak untuk kerja tempat lain nanti..
- gaining a few kilos due to heavy eating and also lack of working.. kerja sekarang lebih kepada bangun dan duduk serta main komputer/laptop memanjang.. hahaha.. ( i know it sad.. huk.. huk.. huk.. )
- doakan supaya diri ini kekal mengingati hakikat bahawa hidup ini sementara.. berpegang pada Allah jua dan sentiasa  istiqamah. Semakin lama aku rasa diri nie semakin jauh dari Allah. Doakan aku semakin dekat denganNya.



simple post je hari nie.. insyaAllah esok next update... =P