Sunday, 23 November 2014

November Blues..


Bismillahi rahmani rahim..
Hopefully i'll be able to finish this blog.. becoz i have a lots of things to say.. Hehe..

Assalamualaikum.. Apa khabar? Lama tak update. As usual..
Menaip memerlukan idea.. dan kadang kala idea mencurah curah.. Tapi masa tak mengizinkan..
Kadang kala masa ada dan idea mencurah curah.. Tiba masa mood swing pulak ( even guys have their own mood.. =D )
Hari nie Ahad, 3.48 petang.. aku bersila sambil mendengar lagu-lagu dari Awesome Mix Volume 1 - Guardians Of The Galaxy yang sememangnya awesome.. cuaca panas dan redup sedikit..
Rumah? Half kemas.. Half lagi tunggang langgang.. biasa la budak bujang.. time management of course ke laut.. Hahaha..

Kerja? So far okayh.. Last day on-call today.. Pesakit pun tak seramai dulu.. Most probably because akhir tahun kot? ( Pola kehadiran pesakit sini sememangnya pelik.. tapi obviously menurun kalau nak dekat akhir tahun.. )


Dua orang staf berpindah keluar dari klinik bulan nie.. I will miss both of them which are in fact plays an important role in my life..
M.A Yusri a.k.a Abe Yuh dan JTMP Nik Mohd Azwan a.k.a Wan Lab.. both of them work for a very long time here.. Diberi peluang oleh Allah untuk berkhidmat di negeri kelahiran.. Kelantan. Siapa tak nak kan?
Diorang berdua banyak memberi tunjuk ajar dan kasih sayang.. guide aku yang mana baik dan buruk.. beri sokongan terutama mental dalam kerja yang penuh dengan karenah.. huhuhu..
Not to mention bantuan yang diorang berikan masa awal awal aku kerja.. insyaAllah..
I'll never forget the deeds they done.. nak cerita lebih tak boleh.. karang kembang hidung deme.. hehehe..

Life? Ups and downs.. Juggling lots of responsibilities.. Reten ( Argh, mention je buat aku sakit kepala.. ) jaga klinik dan staf. Silap-silap tak jaga perangai, boleh terlepas cakap. Aku dah pun terlepas cakap kat seorang JM disebabkan percakapannya yang buat orang panas telinga..
I'll have to admit, i'm not as patience as you know.. Bila terlalu stress, aku leh meletop..
My patience has it's limits.. Sometime you just don't wanna cross the limit..
InsyaAllah, trying my best to cope the stress.. Dan taknak lagi terlepas cakap..
Maybe kena buat silent treatment kot? Hahaha..
That's for the best i think..

Money management? Still poor. Masih lagi tak boleh nak menyimpan memandangkan diri nie duk asyik lapor mentekedarah lagi. Makanan dok ada, gatai tangan pi beli makanan luar. Sampaikan satu tahap duit dalam walet ada rm 20 je nak bertahan.. hehehe..
Tapi Allah tue Maha Pemurah.. OT hamba hina nie pun masuk ketika poket semakin kempis..

Sikap dan hubungan dengan Allah? Still working on it. Lots of lubang lubang dosa.. Solat terkadang tinggal. Terukkan aku nie? Belum dikira sikap pemalas lagi dan procrastination yang tak sudah. Semua nak bertangguh.. Ya Allah..
Just like this post.. Supposedly dah boleh post awal bulan.. tapi bertangguh dan bertangguh sampai kesudah..
Antara perkara yang contribute adalah internet, whatsapp, phone dan pelbagai perkara lagha duniawi sehinggakan ukhrawi hanya difikirkan selepas solat.. teruk... Aku kena kerap
Rindu saat nie.. Pegang adik bongsu.. =)
istighfar dan zikir.. Al-Quran pun dah kurang pegang.. Astaghfirullah..
Self reminder diri.. Hidup nie pun tak lama..

Conclusion post hari nie ( which is.. )
- Perancangan adalah sesuatu perkara yang harus dilakukan dan WAJIB dijalankan.. tapi kita harus tahu PERANCANGAN ALLAH lebih hebat.. so, He plan.. we try our best to follow and to do it..

- Allah adalah keutamaan utama dalam hidup. Biarpun di mana kau ada.. apa yang kau buat.. tekadkan diri untuk ingat pada Dia.. jangan jadikan kesibukan dunia nie sebagai alasan untuk kita tidak beribadah kepadaNya..

- Jauhkan diri dari kelalaian.. internet dan phone adalah nombor terakhir.. yang pertama Allah, kedua ibu bapa dan ketiga adalah rakan-rakan.. Tutup jika perlu.

- Duit adalah keperluan dan bukan keutamaan. Mencari duit perlukan kejujuran dan keikhlasan. Komited dalam kerja, sabar dalam menjalankannya dan sentiasa senyum biarpun batu stress menghempap aku. InsyaAllah..

banyak konklusinye.. hehehe.. insyaAllah.. will do my best to amal setiap benda.. secara istiqamah..

Assalamualaikum...

p/s - Disember pemansuhan subsidi.. sudahkah anda mengisi minyak? Hahaha.. ='(