Sunday, 14 September 2014

Mari Layan Hindi..

Bismillahi Rahmani Rahim.. Assalamualaikum..


Semakin aktif diri nie update blog.. Oleh sebab saya banyak masa terluang di hari cuti dan saya tak ke mana-mana ( kalau keluar je mesti nak kena spend duit sekali.. haha.. alahai.. ), saya pun menonton tv dan melayari internet di laptop peneman hidup ini.. =D. 

OK, nampak sangat attitude terlebih baik hari nie.. Hahaha..

Dalam dua tiga hari nie kawan ada minta download filem Hindi. Yang latest dan best. Kalau dulu masa diri remaja ada banyak jugak citer best macam Mann, Kuch-Kuch Hota Hai, Duplicate dan senarainya akan berterusan. 

Filem Hindi ketika itu masih lagi terjaga dari segi maruah, tiada sentuhan melampau atau adegan adegan hangat seperti mana filem filem Hollywood.

Kalau ada pun ketika babak lagu atau nyanyian di mana si hero akan bergolek-golek dengan si heroin di padang rumput hijau nan luas.. bahagian produksi nie pandai cari tempat yang ada pemandangan cantik.. membuatkan siapa yang tengok terpukau.. bukan saja dari rupa hero dan heroin tetapi juga dari sinematografi.. pemandangan.. tarian yang memukau dan nyanyian yang merdu..

Anyway, member pun suruh la download dalam 3-4 movie yang dia cedok dari lagu-lagu Arjit Singh ( you can google it.. serious lagu-lagu dia semua best dan masyuk.. ) dan antara filem yang dimuat turun seperti Barfi! dan Jab Tak Hai Jaan. Both are nice movie and you should watch it tapi rasanya baik cerita sikit pasal movie Hindi sekarang...

It's a little bit censored and full of sexual approach.. Dulu kalau scene cium nie hanyalah di pipi atau paling ektrim laga hidung.. tapi sekarang rasanya dah hilang sekatan.. Kissing is like the next thing and it isn't good for others especially kid.. Bayangkan tengok cerita Hindi dengan anak.. cerita of course dah best tapi ada lak babak babak yang memaksa kita menutup mata anak atau tukar channel lain semata-mata untuk mengalihkan perhatian...

Another thing about Hindi movies nowdays is that.. Penekanan tentang budaya Barat yang sudah semakin lama semakin meresap dalam setiap filem... 

Perhubungan bebas yang tanpa batasan, hedonisma.. pakaian yang agak menjolok mata dan jalan cerita yang semakin lama semakin mengarut. 

You can see it for yourself.. Memang terselit kisah cinta tapi lawak lawak yang dihidangkan kadang kala lucah.. Mungkin kena letak penapisan sikit untuk anak-anak kecil yang nak menonton..

Tapi bukan semua filem Hindi begini.. Terdapat juga beberapa filem Hindi yang benar benar memberi pengertian tentang hidup, nasihat tentang persahabatan dan perhubungan antara manusia.. 

Seperti Barfi!, My Name Is Khan, Three Idiots dan Rab Ne Bana Ki Jodi.. This movies are awesome cuma ada sesetengah babak yang memerlukan guidance dari orang dewasa.. Misalannya dalam My Name Is Khan, perkahwinan berlainan agama adalah dilarang keras dalam agama Islam..
Jangan kita cedok budaya mereka, cukup kita menikmati filem dan mengambil pengajaran darinya.. bukan mengikut budaya mereka sepenuhnya.. Filem adalah hiburan.. Bukan pegangan.. = )

Sakit belakang lak berceloteh panjang nie.. Duk terbongkok menaip.. Hehehe.. Thanks for reading..

Iqbal Hakim

Hindi Movie lover.. = D

No comments:

Post a Comment