Tuesday, 29 April 2014

Rant - Fences Grilled To The Head ( Literally.. )

Sejuk.. bukan seram sejuk.. but chill.. Yerp, i'm in my clinic right now..

Just finish check-up.. dressing sikit ( meaning cuci luka ) dan jugak prescribe medication..

All in this wonderful life of a medical assistant.. on call week..

Nais! ( In both sarcastic tone and accept the fate.. )


Assalamualaikum.. Hehehe.. Just kidding.. Memang kadang-kala boring dan juga rasa tak enak bila aku on-call.. i have to confess..

Sometimes, it kinda worse when you having a mild SOB patient associated with heart problem come.. banging on your door at 3 am in the morning..

But nevertheless.. work is work.. and as far as i know.. Masa memula ketuk atau terima call..

Memang muka aku masam mencuka.. I find it hard to get used to be smiling and all happy accepting patient like my seniors..

Ya ALLAH.. totally different from my facial expression..

Well, believe it or not.. Our on call sources are from others pain ( Ouch.. )

Kalau ada pesakit hari tue.. adalah duit.. Every pesakit kita boleh claim masa..

And so the theories is true when you work.. it kinda means your boss pay your valuable thing..

Which is time.. And all agreed.. Time Is Gold..


Hahaha.. Putting things aside.. Tadi aku baru cuci luka pesakit.. Kalau time on-call nie sememangnya best! Kenapa? Timing..

Yerp, timing memang terbaik.. Sometimes i think i might have to be prepared at all cost..

Kena alert tahap kesatria baja hitam.. Kekadang macam ada spider sense..

Ok, kenapa? Asal aku makan jer.. Belum sentuh sudu dengan pinggan.. Call from unknown number..

Pesakit call.. Emergency!!! And you might have to finish your delicacies fast and without a proper thanks or digestion..

Then, bila dah sampai.. lain dari dijangka.. Sometimes demam pun pernah.. Well, tak perlu la nak rushing kan? Then again, this is NOT MY CLINIC.. this is just my work-place.. so, terima..

Dan bekerja dengan penuh dedikasi..


Rasenye bila aku type dan bace balik apa aku type sekarang.. I found that maybe i'm not thankful enough to work at KKM.. or to work in this clinic.. Membebel dan berceloteh..

Jujurnya aku suka.. Dan mungkin terbawa-bawa aku terlepas.. Tapi manusia mudah melakukan kesilapan..

And i just got a whole mountains of sins.. AND a heavy responsibility..

Adaptation to the work.. To restore my faith and to be diligence in my prayer and religion is always my obligation..

So, bila aku taip semua nie.. ia melambangkan bahawa ada lagi sekelumit minda yang masih alert, masih mengharapkan perubahan walau perlahan dan memperbaiki segala kesilapan diri..

Panjang atau tidak.. Ber'idea' atau sekadar mengisi masa.. Aku puas..

Alhamdulillah.. sekali lagi aku post benda yang aku nak luah.. Terbuku di hati yang lama simpan..

Maybe dah biasa sangat baca blog someone initiate my self conscious not to be afraid and face on my problems everyday..

That is through blogging..


Rasa lepas nie makin kerap la aku blogging.. oh yer.. Before forget.. Kali nie aku nak buat penutup sket..

Dah banyak sangat blog aku post tak ada penutup melainkan

' Terima kasih bace.. TQ READING.. TATA.. '

Nak jugak la selitkan sedikit nasihat dan pesanan diri dan saper yang bace blog nie...

1. Face your problem with passion and never give up.. Stress tue biasa dalam hidup.. Overload beban keje..
Ramai pelanggan atau patient.. Kerenah dan jugak 'pe-el' orang.. Kenalah bersabar dan teruskan kerja dengan diligent.. kita tahu lambat laun kerja akan settle.. orang akan kurang ramai.. perangai orang tue pun reflect perangai kita outside.. So, accepting and move on by positive thinking and positive effort is one of the best way..

2. Dear heart and soul.. Please don't forget Allah always.. Pesanan untuk diri nie.. Sebab aku perasan diri aku nie selalu sangat drifted.. Merasakan pinggan dalam dapur lagi penting dari azan solat asar atau isya'..
Makan timing je tepat.. Solat idak.. Dear Iqbal, change the way of life.. Living the way of Islam and accepting the light with keikhlasan diri.. Allah duga kita kehidupan nie.. Semakin perit dan semakin sukar kehidupan kita adalah dari bebanan yang kita boleh tanggung.. Dan Allah sendiri tidak membebani hambaNya melainkan apa yang termampu..

3. Lose weight.. Now try to eat less rice and try bread.. Early morning no nasi lemak.. HAHAHAHA..
Less caffein more water.. Less condense milk.. more sugarly... SMILE.. ( seriously sugar must cut also la.. )
AND A BIG NO-NO to KFC whatehek every fast food.. InsyaALLAH BOLEH.. Hehe..


Dah.. Kuat menaip dah diri nie.. Thanks! Arigatou!!

Assalamualaikum..  

Thursday, 24 April 2014

Rant - Promises.. Leaping The Thorny Obstacles..

Sahaye.. Kuat! Kuat Harimau!
menaip dengan penuh rawak.. tanpa isi dan kosong pemikiran..

didorong oleh perasaan ingin update namun pengisian tiada.. yang ada hanyalah permainan kata-kata dan susunan ayat yang kadang kala menyukarkan pemahaman diri..

dan tidak mengharapkan pembacaan dari follower.. follower hanya follower..

belum tentu diorang baca post blog.. hehehe..



assalamualaikum.. again hi! menaip di rumah.. di kampung halaman yang sekarang nie menghadapi cuaca kering kontang sekering sahara.. mak aku cakap hujan pun jarang kat kampung..

teramat berbeza dengan Perak di mana setiap petang anda akan hidu bau rumput dan tar basah.. titisan rahmat Allah yang membasahi bumi kontang..

rumah tinggal adik-adik aku yang still struggling ngan study... exam.. dari sekolah menengah dan sekolah rendah.. bila tengok balik diorang siapkan kerja sekolah, teringat lak aku zaman sekolah rendah.. tapi semua keje buat last minit.. hihihi..

berat? sememangnya semakin meningkat.. dah banyak kali dah usaha masih xder hasil.. bukan sebab berusaha keras.. memang malas nak bersenam.. bayangkan balik je keje 8 jam.. kepala aku ingat nak makan dan tido jer...

maybe sebab tue la aku naik berat.. ( already 110 kg da.. so, it's kinda worries me.. a lot.. )

already cut my hair.. thinking, masuk je balik keje.. nak keje all out.. insyaAllah.. and struggling dengan amal dan juga positive thinking.. staf kate aku nie short tempered.. yerp, sori..

trying to change that.. dengan slow-slow..

rumah lak kelam kabut.. same ngan tuan dia.. so, hoping that sampai je Lintang nanti.. berubah semua.. don't hate changes.. accepting it..

will do dear self-advice... will do neatly.. hihihi..

okeh.. celoteh banyak... TQ..

Wednesday, 16 April 2014

Rant - Flipping The On Button..

the urge to type things.. mention every moment.. priceless memories and experience..
even having a thought of something driven me to blogging..
and although others read and might think it is rubbish.. or gibberish..
for me.. it's an art.. a self-expression of myself..
that needs me and only me to tell it..

by blogging..

tue dia singkapan pemikir kolot aku nie.. hahaha.. assalamualaikum.. ( baru nak bagi salam.. )
sambil mendengar THR Gegar ( kebetulan time malam nie lak segmen 'Cinta Gegar'.. so, banyak luahan perasaan.. frust.. )
maybe timing tepat sangat dah nie.. Hahaha..
Ok.. back to the topic.. ape nak disembangkan erk?

oh yeah.. about my life.. and today wasn't harsh.. kerja ok.. takder masalah..
bonding of me to Him? well, let just say it wasn't work well..
teruk seh diri nie.. Solat tak boleh nak fokus.. but still ada sense of deen lagi..
insyaAllah.. semat dalam diri agar tidak malas..
even masa aku taip nie aku tak solat isya' lagi.. see? Astaghfirullah..
my mind thinks that.. Ok.. procastinate.. mungkin boleh solat dekat subuh nanti..
sampai tahap macam tue sekali nak berlengah sedangkan Allah murka..
self tepek balik la.. ( ingat iqbal.. dugaan Allah nie besar.. jauh lagi besar dari kau bayangkan... )
after this.. solat isya' then sleep.. nice!

budget spending? nice! teruk sangat spendingnye hari nie.. duk beli bertin-tin air gas ngan air kotak susu kopi sedangkan mind set xnak lagi kafein..
double trouble.. air pepsi dah ada kafein.. so does susu kopi kotak..
another miserable spending.. dan air masak lak kurang.. memang THORbaek la..
nak rosak buah pinggang le diri nie..


after this.. kena ingat..
- spending the right thing.. and think really hard what to buy and not to buy..
- try not to be so moody and bad mood...
- istighfar bebanyak Iqbal.. diri nie baru Allah duga dengan kemalasan dan jugak sifat amarah yang berpanjangan.. kalau itu pun takleh tahan tak tahu la nak merasa kesedihan..
baru je dah diuji dengan nikmat kesihatan..
Astaghfirullah..

maybe lay back.. istighfar sebelum tido.. dan perbetul balik yang tak terbetul..

bismillah...

Monday, 14 April 2014

April.. Loafer..

My bro in Japan.. Sendai.. Yoroshikui!
Update adalah perkara yang benar benar basi pada diri aku.. Bukan apa..

Masa yang ada tidak dimanfaatkan sebaiknya.. sebaliknya diisi dengan loafing the net..

Tengok video menarik.. Lucu.. Baca meme atau artikel yang menarik..

Dan macam-macam lagi la sehinggakan aku terlupa untuk update blog..

Mahupun menyiapkan kerja tak tersiap seperti kemas rumah.. basuh baju..

Kemas area klinik..

Masa di'occupied' dengan buka internet tak sudah.. mendownload tak berhenti..

I got tons of movies and video to watch yet i'm eager to download a lot of new videos..

Unhealthy giler.. Hahaha...


Life? Well, it got ups and down.. just today i got my OT.. Alhamdulillah.. and i also got another job..

Changing my old tires with new one.. And struggle with car-jack to lift up the car..

And open all the nuts... Which reminds me.. Lupe, ketat nat nie kedai pasang..

Give up! Hahaha... Maybe esok jumpa sesape untuk buka nat..

And terus pasang tayar baru ( old one might need to be tampal.. there goes me money.. )


2-3 hari aku demam tak berhenti semalam and temperature paling tinggi pernah aku rasa..

39.9 C.. Whoa! Mak aih.. lama dah tak demam.. Sekali kena demam, teruk.. dan blood result was really really bad.. hematocrit aku kurang..

pause jap.. ralit dok tengok tv.. cerita ape ntah.. hahaha..

ok, let me see.. Ah, pasal demam.. well dah berbijik PCM aku amik.. ubat batuk dan jugak ubat selesema.. sampaikan satu tahap memang badan nie tak larat sangat..

Then bro Yusri suggest taken T. Iburpofen.. terbukti berpeluh habih badan..

Ok.. Moral of the story is..

Kita jarang sekali bersyukur menikmati setiap pemberian yang Allah beri.. tak kira sama ada duit, masa terluang mahupun kesihatan...

Biar pun di bibir kita ucapkan Alhamdulillah.. namun belum tentu hati dan diri ini benar benar bersyukur..

Semua boleh cakap aku bersyukur.. namun apa cara kita boleh lakukan untuk menyatakan kesyukuran kita kepadaNya?

Salah satu.. Bersedekah.. InsyaAllah.. rezeki makin bertambah.. Ok.. Dah kuat berceloteh..

Thanks for reading.. = )