Wednesday, 26 February 2014

Kering Di Dunia... Berkat Di Akhirat..

It's time.. all out.. ada atau tidak isi aku tak peduli.. 
blank paperwith pen in front of me ain't gonna write itself..
so does results.. that's came after effort.. 
although so little.. this precious little effort with a good intuition...
i think.. sincerely think.. i can hold on.. and keep going..
InsyaAllah..

Assalamualaikum.. epik jer ayat-ayat mula nie.. Heh! sebenarnya aku dah lama nak update.. and as usual diri nie dengan takder isi.. dengan kesibukan kerja (kalau kire blog-post aku banyak kali dah alasan basi ini berbangkit..) and so on..
mendengar ceramah dari TGNA perlahan lahan aku pupuk diri nie untuk suka pada ilmu..
cinta pada agama.. bukan hanya patuh dan taat..
agama dan ilmu itu nur.. insyaAllah...

kerja? sememangnya sibuk.. dan kesibukkan bersama dengan kesempitan kewangan hampir melalaikan diri nie.. sengkeknye manusia bila tiada duit.. dah fikir macam nak hampir mati..
jujur aku citer memandangkan aku pernah alami... sedangkan tidak pernah sesekali diri nak mind-set..

rezeki Allah ini luas terbentang.. dan tidak pernah sesekali Allah melupai hambaNya.. kecuali kita yang sering kali lupa diriNya...

pernah dalam bulan nie aku kat tangan hanya tinggal rm200.. berhutang dengan kawan dan menunggu duit OT aku masuk.. (aku ada on-call kat klinik.. so, sesekali duit tue leh aku simpan..)
bunda aku meminta duit pada aku.. kekurangan duit.. dan note dalam bank aku ada 4 keping rm50..
honest memang tak cukup untuk tunggu hingga gaji..
aku cakap mungkin x sempat nak bagi.. duit pun cukup-cukup makan..
then senyap-senyap aku transfer duit kat mak aku..

why? aku dah diajar biar sekering mane duit kita.. insyaAllah rezeki Allah itu luas... mungkin lambat duit aku masuk.. aku tak boleh nak berbelanja.. asalkan..
mak aku dapat bantuan dari aku.. cukup.. alhamdulillah...
4 hari lepas aku hantar.. duit masuk.. SYUKUR YA ALLAH...
serius terkejut.. sujud.. alhamdulillah..
amik peluang untuk beli peti ais dan duit baki simpan.. kalau ada baki beli barang-barang peti ais..

now.. duit gaji dah dapat.. 1st thing i do is to settle all my debts and bagi duit kat mak ayah.. semampu mungkin..
jangan kita janji.. hanya bagitahu kita boleh beri semampu mungkin..
nanti makan janji..
insyaAllah.. Allah tolong..
cuma kali ini aku pohon... moga hati, minda dan badan ini dijauhkan godaan nafsu dan syaitan..
mudah sangat la diri nie drifted.. enough dengan post sedih.. post menyesal lepas buat dosa..
it's time to man up and face your addiction..

walau aku merangkak.. perlahan aku hampir kepadaMu.. berkati dan redhai perjalananku ya Allah..
Aamiinn..


Beli barang bujang kebujangan... Hehehe..

Wednesday, 5 February 2014

Feb Bukan Sabun Fab..

( sile abaikan tajuk... ruang tue memang aku suke bantai taip tajuk sesedap rasa.. Hahaha.. )

mulekan blogging aku dengan sakit belakang.. straining kat belakang dari awal kerja sampai sekarang..

hopefully sakit nie hilang as i didn't wanna depend much on meds.. although aku nie medical assistant..

bismillahi rahmani rahim.. assalamualaikum...
yup, it's free-style today ( or tonight as i type my post in deep dark 10.30 pm.. ), pejam celik pejam dah masuk 5 bulan aku kerja sini dan aku dah pun ada SKT kat sini.. yey!

( SKT - Sasaran Kerja Tahunan bagi kakitangan kerajaan.. untuk tengok prestasi kerja.. )
Work-load? Sememangnya banyak dan bertimbun namun tidak mematahkan semangat aku untuk terus kerja.. berbakti kepada masyarakat dan rakyat Malaysia terchenta.. ( Hahahaha.. skema giler.. )

Tak pernah lagi aku se'eksaited' macam nie untuk menaip post baru blog.. mungkin sebab banyak benda nak share.. mungkin sebab ini free-style di mana aku tak fixedkan berapa banyak benda aku nak share.. sebab ini blog aku.. bukan karangan rumusan mahupun ringkasan.. hehehe..

Bulan lepas agak letih jugak la memandangkan aku kerja tanpa henti.. on call for almost 2 weeks... tapi nasib baik la tak straight 2 minggu kerja.. ada GAP jugak la.. dan gap tue jugak la aku mengambil keputusan untuk balik kampung..

So much la sangat dengan azam kurang balik kampung.. kalau kira sampai bulan Februari nie aje dah 3 kali aku balik.. ( Thehee... ). Better balik dari duk rumah tak buat apa.. Menghabiskan duit minyak untuk spending tengok wayang.. hang out..
aku duk rumah macam anak dara.. jarang keluar.. tapi kalau ada majlis tahlil, majlis maulud aku pergi la..

life is alhamdulillah.. so far so good... kerja no problem.. masalah sana sini boleh dihandle dengan ikhtiar dan juga paling utama... pengharapan.. Doa kepada Dia untuk terus teguh diri...
tak driftedkan diri sangat...

But from spiritual.. Still finding a way to subtle the heart.. removing and cleansing the rohani..
Pembelajaran itu tak terhenti sehingga universiti.. Sifat manusia itu sendiri ingin belajar dan mencari kebenaran... mencari cahaya dikala mereka dalam kegelapan dan kelekaan..

ok.. i think thats all... celoteh panjang karang jem tak ada benda nak share lagi.. hahaha...


nite!