Saturday, 21 September 2013

Overheat Man Sweat... Saturday Sizzling..

Mechanic time.. TT_TT
Menaip blog nie dengan sedikit rasa keletihan.. Melayan jiwa mendengar lagu Sufi karya Bagio Damasutra.. Feeling habis malam nie..

Hari yang agak letih.. terkejut.. stress dan exciting... Hehehe..

Officially aku ada kereta dan secara terus terang hari nie dah takde kereta..

Apa sudah jadi? Kereta rasmi aku pergi mana?


Rosak sudah.. Huk.. Huk.. Huk..

Sebenarnya aku rancang untuk pergi ke Pulau Pinang hari nie.. Nak ambil la barang-barang yang aku tinggal kat rumah sedara.. kat Bukit Gelugur..

Dah ada kereta.. Kunci pun ada.. Ingat terus pergi jer..

Satu anda kena paham apabila kita nak gerak ke tempat jauh...

PASTIKAN!

- Minyak hitam.. Air telah di'check' agar tidak kurang atau terlebih..

- Servis kereta sebelum memulakan perjalanan.. Better kalau cari kedai kereta yang takkan bahan anda denga caj servis yang agak tinggi.. Senang kate bawak member expert yang leh rekemen tempat servis yang terbaik...

- Jangan hentam keromo macam aku drive terus ke Penang tanpa semak kereta.. tekanan tayar.. enjin dan sebagainya...

Atau anda akan mengalami kerosakan seperti mana saya... Overheat di tol Bandar Baharu pada 10.30 pagi di waktu Sabtu yang panas terik...

Dan pekerja-pekerja Plus yang kureng memberi kerja-sama.. kecuali abang peronda PLUS yang bagi no tepon pomen ( terime kasih! ) dan uncle india yang suggest aku tepon 1 800 88 000..  No telefon emergency PLUS..

dahaga dan panas yang membuatkan aku kering.. hampir dehydrate kot...

tetap jua aku menunggu.. akhirnya kereta den ditarik dan dibawa ke workshop..

buka enjin tengok.. terbaik.. piston lak masuk air..

aku jujur dan terus terang tak tahu pasal kereta.. Nasib baik pomen yang baiki nie baik..

Siap tolong hantar aku naik bas balik Ipoh kot.. Huhuhu..

Tapi kos membaiki mahal... AGAK MAHAL..

Dan lama lagi aku nak tunggu baru siap...


Alahai... What A Day.. = )


Sunday, 8 September 2013

Settling In.. Comforting Myself..

Free Egypt!
I'm stare at the white peculiar space.. Waiting for that feeling and ideas to come..

Tipikal diri aku.. Hehehe..

Hampir 2 minggu di tempat kerja baru.. Suasana baru.. Kena biasakan diri dengan sekeliling..

Belum dikira menguap lagi disebabkan sekarang masuk tengah hari..

Dan aku baru selesai buat dressing untuk kaki pesakit dari pukul 8.30 pagi sampai 12.00 tengah hari..

Hari nie lak hari Ahad... Jadi klinik tutup kecuali kes kecemasan yang memerlukan khidmat M.A..


Bercampur aduk mood aku kat sini.. Mula-mula cuak memandangkan awal kerja dah kena buat On Call.. Pengalaman dengan pesakit kecemasan aku tahu la...

Clerking case memang dah lama tinggal.. Tapi takpe, senior kat sini ada jugak tolong ajar sikit-sikit..|

Then boring memandangkan klinik aku nie 20 km untuk sampai ke bandar paling dekat iaitu Sg. Siput. Nak kata ceruk tak jugak sebab ada kemudahan internet dan rangkaian telefon ok jer..

Tapi nak beli barang keperluan tue.. Atau nak berhibur tengok wayang.. Jalan-jalan dengan kawan agak jauh.. Dengan Ipoh pun lebih kurang 50 km..

Slow-slow iqbal.. Belajar untuk menerima setiap kepayahan.. Mungkin aku belum nampak lagi hikmah tue..


Then mess up diri nie.. Tak terurus sangat.. Jadi, aku kena keep track balik apa yang kurang dalam diri...

Cuba buat jadual sikit-sikit.. Belajar untuk memahami orang kampung dan menghormati budaya serta pergaulan mereka..

Aku dah terlalu lama berada di metropolitan.. Kini bertapak di kampung untuk kembali memperhalusi budaya diri..

Mendekatkan diri dengan Dia walau aku tahu sekarang dugaan syaitan itu kembali segar dari kurungan Ramadhan..

Walau dia berdendam menjatuhkan aku.. Aku harap aku tak tersungkur rebah ke bumi..

Biar wajah mencium lantai.. Tapi dalam keadaan bersujud.. = )



Rumah kuaters pun dah dapat.. Kemas dan kosong.. Masih belum ada barang-barang..

Iri hati jugak aku tengok rumah-rumah dah ada perabut semua.. Tapi bila berbual.. Baru aku tahu betapa susah nak beli satu-satu perabot.. Barang-barang asas..

Aku pun kena usaha lebih lagi la..

Yang tak terkemas dari sudut rumah dan diri harus dipercantikkan...

Iman yang tak tersemai akibat tiada siraman istiqamah aku harus cari mana lubang permasalahannya..

Allah itu sentiasa ada.. DugaanNya pun sama.. Dia Maha Melihat..

Cuma aku tidak perasan.. Leka dibuai kepayahan dunia.. Sedangkan ianya kemudahan di akhirat..


Dah le kot.. Hehehe.. Nak makan... Keluar beli jer la.. Barang dapur takder..

As salam..

p/s : jangan dilupa saudara kita di Palestine.. Di Syria.. Di Mesir.. Di Iraq dan Iran.. Bismillah.. berdoa agar mujahid sana beroleh kemenangan dalam mempertahankan agama..
aku yakin kemenangan itu pasti datang..
biar dibayar dengan darah para syuhada...

doa kita adalah kekuatan mereka.. Allah.. Lindungi dan perkuatkan semangat dan jihad dalam menegakkan Islam..