Sunday, 25 August 2013

Crashed.. Burnt.. And Souly Save.. Ipoh!

Last day packing
Bismillah... Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..

Aku mulakan post nie dengan pesanan dari penaja..

Kelajuan membunuh.. Ingatlah orang tersayang.. Malang tak berbau.. Sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tidak berguna ( tak masuk langsung pesanan last tue.. hahaha.. )

Semua benda di atas berkait rapat dengan satu benda jer..

Dalam minda semua mesti dah fikir satu benda jer.. Kemalangan...

Yep, sekali lagi Ahmad Iqbal Hakim mengalami kemalangan dan tanpa segan dan silu post pengalamannya dalam blog..

Untuk memperingati semua agar tak guna kau speeding sampai 100km/j semata-mata nak cepat sampai..

Biar lambat asal selamat.. Hehehe..


Jadi aku dah pun habis program PPW di penang setelah hampir 10 bulan berkhidmat di kecemasan..

Banyak pengalaman yang aku timba.. Ilmu yang aku peroleh.. Memori manis dan pahit sepanjang kerja kat sana..
Staff kecemasan pun dah macam adik beradik dah... Jadi, majlis makan-makan untuk perpisahan dah buat.. Surat cuti serta surat lapor diri pun dah dapat...

Bilik kat rumah sewa pun aku dah kemas serta barang-barang aku tinggal kat rumah sedara aku..
Tinggal satu benda jer.. Balik ke Ipoh.. Dalam fikiran aku jarak tak jauh dah..

Then mungkin keyakinan tinggi sangat kot.. Expectation bahawa aku boleh pergi sorang diri..
Sedangkan member aku yang duduk Ipoh ajak pergi sekali...
Dan juga nie kali pertama aku bawak motor jarak jauh.. Jadi aku yakinkan diri saje untuk pergi.. Berjaga-jaga untuk pasti kemungkinan eksiden? Semestinya..

Jujur aku masa bawa motor nak ke Ipoh agak laju.. Dengan barang yang banyak..
Sepatutnya speed aku tak lebih 80km/j dan duduk di lane kiri..
Nie le akibat nak potong kereta then masuk fast lane sebelah kanan... BAM!!

Motor dengan aku terbabas.. Terseret agak dalam 50 meter gak la... Berasap habis...


YA ALLAH.. Ingat dah mati dah.. Nyawa aku masih panjang..
Serius memang terkejut dan still leh calm lagi.. Allah itu Maha Penyayang.. Yang tolong aku Chinese dan Indian masa aku eksiden semalam..

Memang supportive dan menolong atas dasar manusia.. Chinese tue langgar aku..
Kereta dia calar sket tapi dia lebih risaukan nyawa aku.. Berhenti untuk tolong angkat beg aku dan jugak motor aku..

Lepas tue ada lori hantar barang berhenti semata-mata nak tolong aku hantar motor ke bengkel motor kat Ipoh TANPA SEBARANG BAYARAN... He's an Indian, a good Christian fellow which on his way to Silibin and rest assured me that he will sent me and my bike to the best workshop in Ipoh..

Both are non muslim and both are good Samaritan..

Humanity restored...

Dari sudut tue aku mula lihat yang kita ini adalah manusia, lain warna kulit dan bangsa tapi punya kemanusiaan. Punya timbang rasa dan juga tolong menolong. Kita adalah rakyat Malaysia yang hidup dalam suasana harmoni.

Terima kasih atas pertolongan dan juga cakna mereka dengan keadaan aku lepas kemalangan. Yang paling terkejut Chinese yang langgar tue tak charge aku apa pun. Sama dengan Indian yang susah payah angkat motor dengan Chinese masuk lori dia dan tolong hantarkan aku sampai ke Ipoh. Hanya Allah mampu balas.

Moga diberi rahmat dan hidayah. = )

So, Ipoh mengalu-alukan kehadiran aku di sini dengan cara paling unik.. sakit ( probably? ) dan indah dari pelbagai sudut pandangan..

Ouch.


Sunday, 18 August 2013

Barakallah My Friend..


Barakallah Yammaq dan Farhana.. Mini reunion
Berbekalkan keazaman dan juga kekuatan dalam diri ini.. Aku berusaha jugak..
Tersengguk letih itu tolak ketepi.. Akhirnya sampai aku jua..

Ipoh, Perak.. Tempat di mana kenangan tercipta..


Hehehe.. Assalamualaikum semua.. Apa khabar? Masih belum terlambat untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri.. Maaf zahir dan batin.

Ada juga kesempatan yang diberi oleh Allah untuk aku menaip dengan pantas.. tuntas tentang apa yang berlaku sepanjang Ogos ini.. Lots of things happen..

And i'm quite thankful to Him for giving chances and opportunity for me...

After all the hardship and the struggle i had during my work days at Penang.. Juggling with emotions and also work-loads..

Aku bersyukur.. Dan harap agar tidak terleka lagi.. Kerana pemberian Allah itu amat-amat besar..

Yakni ukhuwah fi sabilillah..


Alhamdulillah aku dah dapat tahu keputusan posting aku.. Bergerak ke Perak Darul Ridzuan demi kerjaku sebagai ahli perubatan..

Syukur sangat-sangat sebab dapat dekat dengan rumah.. Perak jugak 2nd home aku dulu dari zaman sekolah menengah..

But still banyak barang tak berkemas lagi.. Dari almari baju hingga ke kemas rumah sewa untuk diserah kembali kepada owner.. Sure miss a lot sebab banyak kenangan kat rumah nie..

Lots of things to be said.. But lets face it.. I'm too speechless to tell all of it.. Huhuhu..


Semalam lak berusaha aku menaiki bas ke Ipoh.. Untuk menghadiri perkahwinan salah seorang warga Nilam dan juga member sekolah aku..

Muamar Iskandar dan Farhana Sani dalam majlis resepsi yang dihadiri ramai kawan-kawan sekolah..

Catch up balik ngan semua kawan-kawan aku.. Best weh! Ada yang dah kerja.. Ada yang dah ada anak.. Ada nak habis study, bertunang.. Macam-macam lagi..

Quite a gathering i guess.. Hehehe..

Dari kawan satu kelas.. Kawan satu dorm hingga ke member rapat semua berkumpul..

Dah macam reunion sekolah aku tengok..

But anyway barakallah kepada pasangan Yammaq dan Ana.. Semoga berbahagia ke anak cucu..

Aku bila lagi? Lambat lagi kot.. Hahaha..



Monday, 12 August 2013

Syawal Groove..


Tema tahun nie ialah Cokelat Comel!
Melaram bagai nak rak.. Hahaha..

Assalamualaikum.. Yep, it's syawal dan dah masuk hari ke-empat...

Kebanyakkan dari sanak-saudara pulang ke kampung dan boleh dikatakan setiap jalan utama jem..

Nasib baik jem tue x disapu dengan roti.. Hahaha.. ( OK, x berapa lawak sangat.. )


Tahun nie raya tak berapa meriah sangat memandangkan my sis tak balik beraya...

Dan ada beberapa sepupu dan sedara tak pulang.. Kena bekerja pada hari raya..

The truth is aku pun kena keje masa raya jugak kalau nak diikutkan...

Tapi disebabkan kerja aku bagi orang buat... aku dapat bercuti lama sikit..

Ok la.. kire berpatutan la.. But of course cuti tahunan aku bakal menyusut..

Hahaha.. ( Mana la aku nak cari cuti lagi.. )


Persiapan raya tue amatlah minimum.. Berjimat cermat..

Baru aku rasa penat sebab tahun nie mengemas rumah aku yang buat.. Daripada kipas siling.. sampai ke lantai.. Semua aku buat..

Yang no. 3 xberapa nak buat memandangkan adik aku nie alergik pada habuk..

Jadi balik je dari Penang, 1st thing aku tengok mengemas rumah..

Boleh la tahan penat.. Sweating sehat.. Tapi hasilnya cukup aku berpuas hati..

Al-maklumlah.. darah pembersih rumah mengalir dari ibu dan ayah.. Hahaha..

Aku terbang tinggi!!

Belum dikira lagi betapa kekoknya aku nak naik flight buat kali pertama..
Malam sebelum naik flight tue pun aku tak kemas sangat...

Cuak? Tak jugak.. Tapi dok fikir la macam mana sampai flight.. Check in.. Masuk kat departure dan berapa lama sebelum departure kena gerak..

Selama nie kalau naik bas senang jer.. Sampai je bas.. Aku letak bag kat tempat simpan bag dan duduk kat seat..

Tunggu bas 'berlepas'.. Ini lain.. Sampai je kat airport, kena check-in..

Then pergi kat balai berlepas.. Beg aku yang besar tue memang diorang hantar sendiri masuk kargo..

Tiket aku pun mahal kot.. RM 334 pergi sahaja.. Tue la iqbal.. Last minit punya beli..

Sampai kat kapal terbang mulut aku ternganga.. Kecik jer Firefly nie..

Seat pun agak sempit la.. Tapi sebelah aku ada dak perempuan.. Manis..

Terpaksa lak jaga kelakuan... Huhuhu..

Berlepas aje.. Sekali lagi aku terlopong... WAAAAHHH!!!!

Best sangat sangat terbang nie.. Aku tengok benda kat bawah kecik jer semua..

Rasa macam berlari ke langit.. Hahaha...

Again aku kena cover keterujaan aku memandangkan sebelah aku nie perempuan..

Takkan nak tunjuk yang aku 1st time naik? Tapi rasanya dia tahu gak kot..

Sebab aku banyak kali snap gambar luar cermin kapal terbang.. Hihihi..


Ramadhan dah meninggalkan aku... Sad actually.. But never fear as aku akan cuba puasa 6 pada bulan Syawal nie..

Ada jugak beberapa plan pada bulan nie yang aku nak buat..

Azam toksah cakap la.. Naik cemuh berazam azam nie.. I didn't want to burden myself with it..

Rather i focus on one thing at a time.. Senang..

Macam hari nie.. Kita baiki dari segi percakapan dengan orang.. Jangan kasar sangat.. Jangan kuat sangat.. Macam-macam lagi la..



Apa-apa pun.... celoteh dah tamat.. Kuih raya dah makan.. Sedara dah lawat... Barang aku dah beli..

Back to reality.. Working time is almost near..

Better make use of my free time.. = )

As salam...


P.S - buat Nursyafiqah Bt Mat Yusoff.. abe doakan kejayaan awak dan moga blog nie dapat mengubat rindu di hati anda.. ok?
Stay strong!

Tuesday, 6 August 2013

Pemergian Sebuah Keamanan Diri..

Ramadhan.. Aku pasti merinduimu..
Ramadhan membentuk diri manusia menjadi lebih baik.. Memperbaiki segala kekurangan serta mempertingkatkan amalan..

Bulan di mana nafsu merupakan musuh utama.. Sejauh mana 'tarbiah' sang syaitan selama 11 bulan berkesan.. Sama ada kita menjadi seorang Muslim dan Mukmin bertakwa..

Ataupun tertewas dengan malu dan pilu..

Aku mahu letak diri aku pada aras di mana aku rasa ada nikmat sedikit dan ada banyak keburukan..
Aku tahu Ramadhan pun akan pergi.. Entah bila boleh ketemu bulan yang penuh barakah nie..

Kalau dikirakan bilangan terawikh.. Semakin berkurangan..

Amalan pembaziran.. Pertengahan Ramadhan teruk sekali ( masyaALLAH.. ) namun aku semakin kurang membazir di penghujung..

Al-Quran? Jangan ditanya.. Segan diri... Selak pun tidak apatah lagi baca..

Hangat-hangat tahi ayam.. ( Yup, memang aku kena cakap benda nie.. )


Self-motivation aku hanyalah pabila aku menaip kembali setiap ungkapan kata-kata yang sebenarnya hadir dari lubuk minda tulus dan hati yang bercahaya..

Mungkin pahitnya kebenaran dan hakikat diri aku dapat simpulkan dari setiap abjad aku taip di komputer nie..

Tak perlu kata diri baik.. Kita sendiri tahu menilai diri..

Jujur aku katakan aku tak puas hati dengan diri aku pada bulan Ramadhan ini..

Lebih teruk, aku balik je dari makan terus tido.. No active program...

Yang terlebih aktif buka FB dan Twitter.. Sampai tak tido..

Just like now.. ( *Sigh* )


Guess i need to seek guidance from Him.. as always..

Rindu aku untuk iman kembali membuak-buak di dalam dada.. Di mana setiap perkara dibuat penuh kejujuran dan ketekunan...

Tiada rasa resah dan gelisah.. Tiada penipuan hanyalah amanah dan adil..

Segenap ruang waktu dan tempat aku isi dengan mahmudah.. Sebanyak mana cara aku cari untuk menjauhi mazmumah..

Al-Quran kalam itu... AyatNya yang aku rasa wajib aku hayati..

Serta setiap zikir kepadaNya yang bukan sahaja basah di bibir... Malah tersemat makna dan keagunganNya..

Moga setiap bait ayat aku taip bukan sekadar semangat...

Tapi satu iltizam..

InsyaAllah..


Andai sebiji beras kau kutip apabila terjumpa dan kau simpan setiap waktu.. Di mana kau berada..

Pabila sampai waktu kau susah.. sebiji beras itulah yang akan membantu kau..

Yang mungkin tidak tersangka oleh kau telah menjadi seguni beras..

Itulah kualiti amalan yang penuh kesabaran dan kekhusyukkan.. Niat hanya berlandaskan ALLAH..

Jadilah kau sang pengutip yang menghargai setiap nikmatNya..

= )