Saturday, 20 July 2013

Ramadhan Blues..

Malu seyh kite.. Rasulullah berperang dalam pose kot.. = '(

Assalamualaikum..

Menaip blog dengan berat hati umpama ada batu kat dada.. ( Pergh, berat sangat tue.. )

Dengan keadaan suasana yang agak tidak membantu.. Aku usaha menggerakkan jari-jemari yang belum tentu tetaip perkataan yang bernas dan indah...

Sudah pasti aku tak merancang ( Oh yes! Sememangnya.. ) Namun oleh sebab post aku yang semakin lama semakin berkurangan..

Aku kerah tenaga memerah otak mencari ide ( bak kata Indonesia.. )

Harap yang membaca dapat tahu kepedihan hati ini ( bukan pedih ulu hati ok? )

Hehehe..


Ok, perenggan atas emo lebih.. Sebenarnya aku malas je nak menaip.. Tak serajin dulu dalam blogging..

Apatah lagi blog walking.. Ini kerana aku gemar menghabiskan masa di MukaBuku dan juga Pencicit..

Tidak terupdate di blog.. Mungkin juga aku tak sekerap dulu dalam menaip..

Walaupun skil menaip masih tak hilang.. Namun kepantasannya semakin lembab..

Aku tidak berbangga dengannya.. Hahaha.. ( Pemalas cakap je la pemalas.. Haih! )


Masuk sudah Ramadhan.. ikut kiraan Hijrah dah masuk 11 Ramadhan dah..

Terus terang aku 10 Ramadhan pertama nie bersemangat bagai nak rak.. Terawikh langsung tak tinggal kecuali kalau aku kerja petang dan malam..

Al-Quran lak.. Tak miss baca dan update satu juzuk ke satu juzuk..

Hari nie masuk hari kedua aku cuti dari kerja.. Selepas penat kerja malam selama tiga hari..

Day off aku ditambah dengan cuti-cuti yang aku tak terdapat cam cuti TYT dan cuti Penang Heritage ( untung aku banyak cuti.. Kekeke.. )

Hari nie merupakan hari paling malas aku dalam Ramadhan.. Serius habaq ang..

Semalam sampai rumah ada kederat jugak nak pergi terawikh.. Tapi hari nie.. Isk.. Isk.. Isk..

Rase aku dah macam kapal selam dah.. Makan belambak sangat..

Tak membazir tapi.. Ikut nafsu.. Macam nie la.. Start dah sindrom malas solat terawikh aku..

Al-Quran baca gak.. Cuma makin berkurangan muka surat.. Sepatutnya dah masuk juzuk 11..

Still sangkut juzuk 7..

Ape cer Iqbal oii.. Azam sangat nie..


Well, aku kena cermin balik diri nie.. Berkemungkinan downnya diri aku dan iman ini.. Disebabkan aku tidak bersedia apabila turunnya iman.. Istiqamah itu penting dalam ibadah..

Sebanyak mana amalan kita jika dilakukan tanpa ikhlas.. Ianya sia-sia..

Jika dilakukan riak dan takabur pun SIA-SIA..

Dilakukan dan pada masa yang sama mengutuk dan cakap belakang.. PAHALA AMALAN dapat kat orang yang kita kutuk...

So, pengajarannya. Istiqamah dalam ibadah.. Dan fokus..

Jangan lari fokus dalam amalan.. 1st dalam solat..

Setan semua dah kena rantai dah.. Still lagi dalam solat dok pikir bukak pose ngan ape..

Ape plan lepas berbuka.. Cam aku, pikir nak keje da pasnie..

Unhealthy weh.. Ubah.. Beribadah kena tenang dan take time.. Jangan rushing..

Peringatan untuk diri ini jugak..

Biar Ramadhan yang aku nantikan selama ini takkan jadi lebur semata-mata... Kekenyangan dan pembesaran badan sahaja...

Akan ada perubahan dan peningkatan dalam ibadah.. Dan pengurangan dalam setiap perkara sia-sia..

InsyaAllah..


Peh! Mate dah layu la.. Hahaha.. As salam..

Thanks for reading..

No comments:

Post a Comment