Wednesday, 24 April 2013

Melankolik Diri..

masa graduate.. banyak suke duke hari tue.. = )
sudah 2 hari dari tarikh keluar rumah sewa dan frankly my friend buat contract for another 6 months renting this home..
of course semua sudah malas cari rumah.. termasuklah aku..
setelah kegagalan mencari rumah sewa baru.. so, accepting la surrounding nie.. huk.. huk..


yet i feel comfort enough to say because it is safe and almost like home..
aceceh.. nak sedapkah hati la tue...
buku log aku? ketawa besar la jawabnya..

huk.. huk... x siap lagi kot..
tersadai tidak bersiap lagi..
dan sudah 2 hari rasanya aku x sentuh.. walaupun aku tahu ianya memerlukan effort yang tinggi untuk mengisinya.. ( semangat... semangat.. perlu semangat kot.. hahaha.. )

setiap hari cuti aku akan spend atas katil.. golek sana dan sini kerana itulah kehidupan budak bujang bekerja di hospital..
cuti aku nak dapat? masyaAllah.. susah sekali.. kena request tak pun kalau aku kerja malam 3 hari..

then baru dapat cuti lama sket..
bersorak macam Malaysia gol bola lawan Manchester United.. ( WHOOOAAA!!! )
padahal cuti jer.. kah.. kah.. kah.. ( yer saya tahu saya sedih.. )
Pulau Pinang jujur aku cakap kalau tempat nak lepak kebanyakkannya di area-area pantai..
sebagai contoh.. Padang Kota Lama.. Gurney Drive.. dan Batu Feringgi..
but sebagai seorang citizen sementara yang mencari rezeki halal di pulau mutiara ini..
amatlah aku rasa x berpatutan kerana makanan dan kos hidup ini..
EXTREMELY HIGH! rent sewa saja udah rm 750..
makanan dan minuman? konfem2 rm 5 lebih.. berbeza benar dengan negeri kelahiranku..
dan nak mencari makanan yang benar-benar sedap dan berkualiti..
you have to seek it dear food lovers..
yup.. kena la mencari di mana makanan yang benar-benar mengugat air liurku..
Hahaha.. ( Mamat ini terlalu obses dengan makanan dan jalan-jalan cari makan.. Kikiki.. )

Hari nie lak keje malam straight hingga Jumaat.. so, aku nak prepare ape lagi ek?
Keje je la..
Mesti korang fikir  macam mana kerja malam.. Tak boleh nak tido.. Kena bekerja macam kerja siang..
Pressure.. Ramai pesakit.. Komentar.. Komen... Membebel pesakit..
Dan ETC.. Ok, Fullstop.. Aku cakap jujur... dulu memang serabut gak bila kena kerja shif malam..
memandangkan masa siang aku akan diisi dengan tido umpama pokemon Snorlax..
MUAAAGHHHHH!! ( snorlax.. hahaha.. )
Other than that.. Kena siap mental dan fizikal untuk kerja malam.. Tapi sebenarnya kerja malam best ape..
aku dah terbiasa keje malam.. kekadang seronok sangat.. Busy memang busy.. tapi tengok timing gak..
Akhir2 nak sampai subuh tue pesakit akan slow down.. Tak ramai datang..
Waris pesakit yang tunggu kami punya treatment ada tertido kat kecemasan.. Kat ruang menunggu..
Ada yang tak boleh tido.. Menunngu result darah dan x-ray...
Aku faham.. Aku tahu betapa risaunya mereka..
So, aku akan bagi nasihat dan tenangkan diorang.. That's a part of our job.. Bukan sekadar merawat luaran.. tapi hati dan dalaman juga..
Kita bagi kepercayaan kepada waris dan relatives agar jangan risau.. He/She is in good hands..
Walaupun berjela-jela menguap depan relatives.. Dan bateri hanset yang terang2 sama tiada tenaga seperti tuannya..
Hehehe..

Dan aku pun sudah beli tiket untuk balik! YUHUUU!! Seronok sakan balik cuti lama sket..
Orait.. Nanti update lak sal perkembangan diri ini..
See Ya! Wassalam..


No comments:

Post a Comment