Sunday, 28 April 2013

Gi Ngoji.. Gi Ngoji

Alif... Lam... Mim..
Alif... Ba... Ta...
Dengan setiap huruf jawi ini terukir sebuah nukilan indah dari ayatNya..
Yang penuh berhikmah dan penuh dengan nasihat dan iktibar..
Yup, itulah Al-Quran..
Malangnya aku sebagai seorang muslim jarang sangat nak membacanya..
Apatah lagi nak menghayati setiap ayat-ayat yang Allah turunkan untuk hambaNya supaya sentiasa ingat mengingati...
Malu kekadang kalau fikir..

Bismillah...
Hari nie aku ada idea sesangat.. Dan memandangkan masa free aku yang banyak setelah habis keje malam..
Aku pun menukilkan penulisan ini.. ( Hehehe.. Pergh ayat xleh blah.. )
Korang semua pernah mengaji tak? Alah, baca Al-Quran atau Muqaddam ( dulu orang panggil Al-Quran kecik.. ) dengan tok guru masing-masing...
Aku pernah dan sekarang aku nak citer pengalaman aku masa aku mengaji dalam 13 tahun yang lalu..
Dengan arwah tok guru aku.. Mok Aji..

Seharian aku melakukan aktiviti biasa budak sekolah.. Lepas habis sekolah rendah petangnya ada sesi fardhu ain.. Boleh kata setiap hari aku akan melakukan semua aktiviti nie..
Budak sekolah sekarang dengan dulu pun kalau nak diikutkan tak banyak beza..
Dah macam orang kerja lak.. Hehehe.. Start je sekolah pagi pukul 7.00 sampai pukul 5.00 petang kalau ada fardu ain atau kokurikulum ( orang trend sekarang panggil Ko-K.. Cam pelik je aku nak sebut.. Hahaha.. )

Setiap hari kecuali hari Jumaat dalam pukul 4.00 sampai pukul 6.30 ( kalau siapa last la.. ) aku ngan adik-adik aku diwajibkan.. YERP.. DIWAJIBKAN untuk pergi mengaji..
Kalau tak mak ngan ayah aku marah.. Termasuk arwah tok ngan nenek aku...
Aku pun memula tak faham mengapa nak kena pergi mengaji nie..
Biasa la budak-budak.. Pemikiran lebih kepada main dan juga tengok tv..
Dan selalunya timing mengaji aku amatlah menganggu waktu aku nak tengok tv pukul 5.30 petang..
Hohoho...

Masuk je rumah tok guru mengaji aku.. Setiap sorang kena baca Al-Quran sendiri yang dah diletakkan di almari masing-masing..
Masing-masing ada rahal masing-masing ( bagi yang tak tahu... rehal tue adalah pemegang Al-Quran dibuat dari kayu untuk mereka yang tak mahu pegang.. Dan mudah bagi aku untuk baca.. )
Kekadang ada design masing-masing.. kalau lawa jer diorang terus sebat.. Serius aku tak bohong..
Ditambah zaman tue pelekat Digimon amat feymes termasuk pelekat-pelekat Dragon Ball..
So, dah macam trendy da rehal masa tue.. Then kitorang baca page Al-Quran yang kitorang sangkut..
Sebab tak semua boleh baca lancar.. Kena ada guidance dari Mok Aji atau senior yang boleh baca..
Kebanyakkan yang baca sekali ngan aku x baper lancar dan ada sesetengah jer yang memang benar-benar cekap baca.. Sampai berlagu pun ada..
Itu bonus.. Hehehe..

Dan untuk baca ngan Tok Guru.. Mok Aji adalah benda paling tidak enak atau menakutkan memandangkan baca dengan dia lebih lama dari senior-senior yang nak mengkhatam al-Quran..
Dia ajar lak.. Ketuk jari aku setiap kali aku salah baca..
Baca lak kena ada lenggok.. Selepas baca lak kena salam ngan dia.. Walaupun dia perempuan tapi salam tue salam beralas ( Dia lapik kain la kat tangan dia.. )
Setiap perkataan dan bacaan kena betul dan lancar baru dia leh cakap teruskan baca page lain..
Dan kalau ko sangkut lak page tue.. Bermakna esok pula kita revise sampai ko benar-benar lancar..
Aku baca dengan dia hampir separuh Al-Quran..
Alhamdulillah... Tapi sampai darjah 4 hujung tahun lak aku berpindah..
Tak sempat nak habiskan Al-Quran..

Tapi Allah itu Maha Mengasihani.. lepas je aku habis matrik aku baca balik dengan arwah atuk..
Alhamdulillah lancar dan lebih fasih.. Alhamdulillah juga sebab aku dapat khatam al-Quran walaupun sekali..
Dan berkat ajaran dari Mok Aji dan juga arwah atuk.. dengan tok guru mengaji aku yang lain..
Aku semakin mudah baca al-Quran..

Apa aku nak fokuskan sebenarnya? Sekarang nie aku nampak jarang dah anak anak muda kita dekat dengan Al-Quran.. Sahkan menghayati Al-Quran.. 


Baca pun belum tentu betul tajwid dan hukum..
Aku bukan nak berbangga dengan bacaaan Al-Quran aku... Aku sendiri banyak silap..
Tapi aku bersyukur sebab berkat marah, teriak tok guru aku..
Akhirnya aku boleh baca dan also menghayati setiap ayat Al-Quran walaupun tak sempurna..
Dan kalau diberi peluang aku nak baca lagi sampai habis..
Cuma bila dah dewasa.. Ruang masa kau akan rasa sempit.. Penuh dengan kerja-kerja yang tak berkesudahan..
Sedangkan masa membaca punyalah banyak..
Dan untuk yang muda-mudi.. Yang remaja... Aku rasa elok didikan dengan paksaan seperti aku terima masa aku belajar agama dulu.. Macam kena rotan tak solat.. Kena rotan tak baca ngan betul..
Sebab benda tue benar-benar akan melekat dalam kepala kau...
Akan sebati dengan jiwa dan diri kau...
Dan akan secara langsung menjadi cara hidup kau.. insyaAllah...


Ehem.. Takkan kita nak Islam hanya pada I/C sahaja? ( Islam Kartepe.. )

Thanks!!

Wednesday, 24 April 2013

Melankolik Diri..

masa graduate.. banyak suke duke hari tue.. = )
sudah 2 hari dari tarikh keluar rumah sewa dan frankly my friend buat contract for another 6 months renting this home..
of course semua sudah malas cari rumah.. termasuklah aku..
setelah kegagalan mencari rumah sewa baru.. so, accepting la surrounding nie.. huk.. huk..


yet i feel comfort enough to say because it is safe and almost like home..
aceceh.. nak sedapkah hati la tue...
buku log aku? ketawa besar la jawabnya..

huk.. huk... x siap lagi kot..
tersadai tidak bersiap lagi..
dan sudah 2 hari rasanya aku x sentuh.. walaupun aku tahu ianya memerlukan effort yang tinggi untuk mengisinya.. ( semangat... semangat.. perlu semangat kot.. hahaha.. )

setiap hari cuti aku akan spend atas katil.. golek sana dan sini kerana itulah kehidupan budak bujang bekerja di hospital..
cuti aku nak dapat? masyaAllah.. susah sekali.. kena request tak pun kalau aku kerja malam 3 hari..

then baru dapat cuti lama sket..
bersorak macam Malaysia gol bola lawan Manchester United.. ( WHOOOAAA!!! )
padahal cuti jer.. kah.. kah.. kah.. ( yer saya tahu saya sedih.. )
Pulau Pinang jujur aku cakap kalau tempat nak lepak kebanyakkannya di area-area pantai..
sebagai contoh.. Padang Kota Lama.. Gurney Drive.. dan Batu Feringgi..
but sebagai seorang citizen sementara yang mencari rezeki halal di pulau mutiara ini..
amatlah aku rasa x berpatutan kerana makanan dan kos hidup ini..
EXTREMELY HIGH! rent sewa saja udah rm 750..
makanan dan minuman? konfem2 rm 5 lebih.. berbeza benar dengan negeri kelahiranku..
dan nak mencari makanan yang benar-benar sedap dan berkualiti..
you have to seek it dear food lovers..
yup.. kena la mencari di mana makanan yang benar-benar mengugat air liurku..
Hahaha.. ( Mamat ini terlalu obses dengan makanan dan jalan-jalan cari makan.. Kikiki.. )

Hari nie lak keje malam straight hingga Jumaat.. so, aku nak prepare ape lagi ek?
Keje je la..
Mesti korang fikir  macam mana kerja malam.. Tak boleh nak tido.. Kena bekerja macam kerja siang..
Pressure.. Ramai pesakit.. Komentar.. Komen... Membebel pesakit..
Dan ETC.. Ok, Fullstop.. Aku cakap jujur... dulu memang serabut gak bila kena kerja shif malam..
memandangkan masa siang aku akan diisi dengan tido umpama pokemon Snorlax..
MUAAAGHHHHH!! ( snorlax.. hahaha.. )
Other than that.. Kena siap mental dan fizikal untuk kerja malam.. Tapi sebenarnya kerja malam best ape..
aku dah terbiasa keje malam.. kekadang seronok sangat.. Busy memang busy.. tapi tengok timing gak..
Akhir2 nak sampai subuh tue pesakit akan slow down.. Tak ramai datang..
Waris pesakit yang tunggu kami punya treatment ada tertido kat kecemasan.. Kat ruang menunggu..
Ada yang tak boleh tido.. Menunngu result darah dan x-ray...
Aku faham.. Aku tahu betapa risaunya mereka..
So, aku akan bagi nasihat dan tenangkan diorang.. That's a part of our job.. Bukan sekadar merawat luaran.. tapi hati dan dalaman juga..
Kita bagi kepercayaan kepada waris dan relatives agar jangan risau.. He/She is in good hands..
Walaupun berjela-jela menguap depan relatives.. Dan bateri hanset yang terang2 sama tiada tenaga seperti tuannya..
Hehehe..

Dan aku pun sudah beli tiket untuk balik! YUHUUU!! Seronok sakan balik cuti lama sket..
Orait.. Nanti update lak sal perkembangan diri ini..
See Ya! Wassalam..


Thursday, 18 April 2013

Tangan Keletuk Keletak Keyboard..

Yes.. Saya semakin chubby.. Hahaha..
when there is a will there is a way.. kinda reminds me how hardworking i was during my primary school..
my aim is of course to be a doctor.. i don't know why.. or how i was inspired to be one..
it might be from my parents who relentlessly keep asking me to be one someday..
or from my own interest.. what i know is time flies by..
and know i might not be the one who can treat patient or giving meds to cure diseases..

but now i'm what i am.. a person who kept assisting and helping others in need..
in the name of Medical assistant..

hahaha.. kinda classy statement i say..

Salam semua.. sama ada aku malas menaip.. sibuk kerja tak berhenti.. takder idea nak menaip atau tiada keazaman untuk meneruskan blogging..

Dalam 4 hari lagi genaplah 6 bulan aku berada di Pulau Pinang... bekerja di sini..
Walaupun sementara tapi banyak benda aku belajar kat sini..
Susah senang kehidupan nie.. Masalah dan juga persahabatan...
Mengenali jalan-jalan dan kehidupan orang di sini.. di mana sememangnya lain dari negeri aku..
Yup, dalam tempoh 6 bulan banyak benda aku belajar..
Banyak perkara buat aku sedar.. Banyak makanan aku rasai.. ( Nyum.. Nyum.. )
Sarat naik berat.. ( Bahgie kot.. )
Dan lain-lain..

Previous post aku banyak tulis tentang kehidupan.. Kebanyakkan untuk motivated aku balik kembali...
Some are working.. While others.. So-so.. Macam cara gak aku taip.. Selang sebaris la..
Buat paragraphing la.. padahal yang sebenarnya lebih ok adalah isi..
Aku lacking betul bab isi nie.. ( Hahaha.. Blog lame dah.. Pengisian xberapa cantik susun.. bak kata member aku.. )
Ouh Kay.. Jauh menyimpang dah nie.. Hahaha..
Rumah sewa aku duduk nie pun terpaksa wish selamat tinggal la jawabnye memandangkan habis kontrak..
Tapi dapat duit deposit balik.. ( Yey! )
Aku ingat lagi memula nak cari rumah sewa sini.. Penang..
Salah satu negeri yang bagi aku SUSAH SANGAT NAK CARI RUMAH SEWA..
Asal ada jer.. ko tak cop cepat je dah ada orang masuk rumah...
Biasa la... Siapa tak nak cari rezeki sini.. Peluang kerja aku nampak banyak..
Untuk aku pun.. Senang memandangkan aku boleh buat LOCUM kat sini..
Hakikatnya aku terlampau malas untuk buat.. HAHAHA.. ( dan ianya bukan sesuatu yang membanggakan.. )

Ok, berkenaan dengan life sebagai PPW.. ( PPP sepatutunya sebab PPW tue nama program.. )
Agak letih memandangkan kerja ko x berhenti.. Aku bersyukur kalau takder pesakit..
Bukan sebab aku tak nak pesakit.. Itu memang kerja kitorang..
Kekadang serabut dengan relatives yang tak tahu bebanan kerja kitorang..
Bila ambil blood atau buat x-ray seharusnya mereka tahu benda tue ambil masa untuk proses..
Dan waiting time untuk mana-mana pesakit sememangnya lama.. Hakikat bila anda ke hospital kerajaan..
Jadi, harap bagi yang baca.. Kalau nak cepat sila ke swasta..
Kami tahu anda lebih sayangkan nyawa keluarga anda.. Kami juga berfikiran begitu..
Tapi dengan kemudahan kita berkongsi bersama.. Seharusnya anda faham bahawa kami bukan mesin boleh buat kerja sepantas kilat..
Kakitangan hospital berusaha sedaya upaya untuk memulihkan penyakit.. ( bukan menyembuh.. sebab itu kerja Allah.. )
So, bersabar dan berdoa.. Ada yang faham dengan situasi tue..
Buat yang tak faham tue susah.. Nak menerangkan lagi.. Dan bila dah settle pesakit.. Komitmen mereka dan relatives dalam proses penyembuhan kekadang teruk..
Tak memberi galakan untuk sembuh.. Skip makan ubat ETC.. ETC..
Apa yang aku boleh buat hanya berdoa.. Moga-moga dia tak datang lagi hospital.. Sihat walafiat hendaknya..

Kan? Kerana sakit itu salah satu perkara dari 5 yang harus kita peringatkan..
Masa sihat sebelum sakit kan? Ingat semua..

Cukup ar kot celoteh aku pagi Khamis nie.. Isi ruang masa sket untuk menaip..
Lebih baik dari terbungkang tido.. Hahaha..

Wish me all the best untuk posting kerja kekal.. Dan doakan saya rajin membaca buku.. Hahaha..

See Ya!