Thursday, 31 January 2013

Re-Think.. Re-Evaluate..

berjalan waktu bergerak tanpa sebarang bunyi.. tapak-tapak nan kuat menghentak membenam bumi..

benak kesusahan dan kepayahan kehidupan.. tekanan dan resah gelisah masalah..

serba salah dalam melakukan kerja yang selalu dipraktikkan..

amarah dan tipu daya untuk jauh dari segala kesulitan..

belum dikira sembang sana sini keburukan dan kejahilan seseorang..

iri dengan semua perkara.. semua benda.. semua agenda..

itulah kehidupan.. namun bukankah kita punya iman untuk bertanya..

adakah aku ada pada landasan itu?



coret-coret sebulan aku kerja dalam bulan nie.. huhuhu..

aku simpulkan segala perkara aku alami sepanjang Januari ini.. yang sememangnya sibuk..

dan tertekan sehinggakan rasa perit di dalam jiwa..

sedangkan lari mana kau dari masalah.. Dia sedia mendengar..

aku sendiri tidak tenang dahulu untuk menghadapi apa-apa jua perkara..

mungkin sebab tue Allah beri kesusahan.. agar aku ketahui.. dosa-dosa aku..

telah diuji dengan pelbagai perkara bulan nie..


work-load yang aku rasa bertimbun macam bukit.. buku log jer sebenarnya yang belum diisi..

dan tekanan kerja serta pesakit marah-marah.. sebenarnya itulah sifat manusia..

itu membezakan manusia dengar robot.. bukan?

hehehe.. masa aku solat.. aku habisi doa dan berfikir lama..

bagi aku.. jika aku mudah melakukan dosa.. itu bermakna ada tidak kena dengan rohani aku..


jujur hari nie aku tinggal solat Zohor.. dan masa solat Asar tadi..

tergerak hati nak solat qada'.. padahal syaitan dah bisik macam-macam..

- weh, tak payah buat la.. sedangkan bertimbun lagi solat ko tinggal.. nie ko nak qada' lak..

- tak payah la weh wat.. nanti tinggal balik solat lain.. nak qada' gak?


jahatkan syaitan? itu tugas dia la.. berbisik menyesatkan anak Adam untuk kembali kufur kepada Allah..

sedangkan Allah kurniakan mata hati untu aku menilai apa baik dan apa buruk..

bukankah dalam masa kita sendiri membuat keputusan..

ada baik dan ada buruk? dan sememangnya la yang buruk tue yang menyenangkan..

manakala yang baik selalunya leceh.. lama.. dan tidak memberi faedah..

macam duit peroleh dengan kerja dengan duit jumpa tepi jalan.. dalam dompet orang..

mana nak buat? yang berfikir cetek mungkin akan ambil duit tue..

yang fikirkan ALLAH akan cuba sedaya upaya pergi ke mana-mana balai polis..

untuk pulangkan duit itu..

tapi, itu contoh... hakikatnya.. tipu daya walaupun sikit sudah menjadi asam garam..

mungkar itu sudah dilihat sebati dalam diri kita...


tunduk sekejap.. renung kembali.. dan nilai diri... kerana apa kita dicipta?

= )

Thursday, 17 January 2013

Refreshing Iman Di Dada

Stress among people.. At work and in life should be manage with decency.. With positive attitude and a great patience.. Everyone has a problem..

Deal with it nicely.. Not run from it or confront it with anger..

It is just another way of telling you are weak in accepting fate and difficulties..

Rather than just received.. Might as well pray and find solution..

Doesn't mean you have a great problem.. It is the END OF THE WORLD..

HE doesn't give difficulties hardly.. HE give it suitable with you own life..

SO, say ALHAMDULILLAH and ASTAGHFIRULLAH.. so that you may know when it's ok.. and when it's not.. HE IS STILL HERE for YOUR DUA..


Benefit of five before five



Assalamualaikum.. Sedikit reminder diri tentang apa berlaku disekeliling kita..

Dan juga apa yang berlaku dalam life aku semenjak dua menjak nie..

Unexpected things happened for a reason.. We are lacking of thankfulness towards Him..

Bila masalah datang memang kita terima tapi kita tak pandai nak tackle..

Sentiasa ingat yang bila ada masalah.. Mesti tak boleh duduk senang...

Padahal ada je jalan penyelesaian..


Kerja aku bertimbun ditambah dengan kurang kemesraan antara sesama comrades..

Sedikit sebanyak down aku punya semangat nak kerja..

Belum dikira dengan buku log yang sememangnya menjadi nightmare bagi PPW macam kitorang..

Alasan tak siap.. ( Memang tak sempat.. ) ngan sindiran tue dah jadi makanan ruji aku..

For those yang hati dia x boleh tahan.. Aku rasa mungkin dah menangis kot..

Yang lebih teruk.. Telan racun.. Makan besi.. Cuba kerat nadi.. And ETC.. ETC..


Tapi apa yang dikurniakan kepada aku.. dan kawan-kawan seagama aku ialah nikmat SOLAH dan DOA kepada ALLAH..

Yup, apesal kita takbur sangat nak cium sejadah.. Semestinya alasannya sibuk dengan kerja..

Aku akui.. Berapa kali aku tertinggal solat sebab kerja.. Memang aku rasa bersalah..

Dan tinggal secara sengaja.. langsung tak rasa salah..

Mungkin ALLAH nak tunjukkan aku HATI itu sudah terlalu KOTOR dan HITAM..

Perlu ROHANI yang banyak dalam hidup.. Benar jugak..


Fokus kerja.. Tengok jadual kerja lebih dari tanya waktu solat..

Bayangkanlah duniawi nie mengkhayalkan setiap manusia yang ALASANNYA nak cari rezeki..

HALAL HARAM udah tidak dipeduli.. Bila waktu solat jer..

Berapa kerat pergi? Aku MALU dengan DIA sebab selalu terkejar-kejar waktu untuk solat masa kerja..

Tak tenang bai solat pastu ingat timing kerja.. Hilang terus fokus kat ALLAH..

That's why ALLAH bagi dugaan berat... supaya kita tak terus lupa DIA..


Kerdil aku di sisi ALLAH..

So, lepas nie aku cuba untuk memenuhi kehendak agama.. Walau seteruk dan secerca mana makian..

At least ALLAH jua aku boleh mengadu.. KAN?

= D


Thanks for READING!!

Wednesday, 2 January 2013

2013.. Wait, What?

Kitew Nak Colat Penuh! Yuk!
" I'm not celebrating it.. Neither i had any new resolution this year since my old resolution aren't accomplish..

But still i feel quite happy for the new year.. No parties for me.. Nu-uh..

I just make my dua's hoping this Madani's year giving me a good start.. And i already had my resolution that is on Muharram..

So, i didn't feel like making another one.. Hehehe.. "

Assalamualaikum.. Pa Habaq Semua?

Sehat kah anda-anda? Hopefully your mind and health are well-cared and manageable..

Yup, as we all know.. We are in 2013! But it's nothing to celebrate about it..

It's just a year.. Right?

No SIR YOU WRONG! said urban people who kept twittering congratulations and celebration of 2013..

You are quite a kampung person.. Celebrate lah this year.. We start a whole new thing!


What? Nak raikan dengan togokan arak dan pesta ke pagi? Berbaloi ke bunga api di langit dan muzik berdentum di bumi?

As a silent and peaceful person like me.. I tend to spend my time on the laptop..

But not because i'm a geek or a nerd spending on games or gadgets or stuff..

I rather listening to the music and embrace myself.. Thinking what i done wrong..

Tak semua sukakan kedamaian.. Ada yang akan kata.. Tak rock la tak keluar berpesta..

Sosial sket..

Oh tidak encik, itu SO-SIAL namenye.. takder masa la nak bergesel-gesel dengan orang ramai..

Bukan budaya saya..


Azam tahun nie memang takder.. Lebih baik cuba improved diri setiap hari.. That is my resolution masa Muharram..

Better than follow tahun Madani nie..  Kan ada saying.. ' Hari ini lebih baik dari semalam dan esok lebih baik dari hari nie '

Rasanya ini adalah azam paling baik agama kita anjurkan..

Kita tak tahu apa yang mendatang tapi kita sedaya upaya menjadikan hari ini lebih baik dari semalam..

Kurang melakukan dosa, banyak melakukan amal jariah..

Zipkan mulut dari keaiban dan menyebarkan kebaikkan orang..

Diamkan diri dari sombong dan takabur serta basahkan lidah menyebut Allah..

Mungkin juga aku akan pertingkatkan baca Al-Quran... Tipu kalau aku cakap tak ada masa..

Memandangkan Facebook boleh je online dalam 2 jam..

Takkan Al-Quran pun tak leh.. Or at least i can do is to hear Al-Quran recitation by imam..

Belambak je kat Youtube.. Usaha cari..

Kurang-kurang sket dengar Kari-Pop tue.. Hehehe.. ( Berpesan dengan diri nie.. )


Last year was a lot of hardship i encounter.. Semua itu untuk mematangkan diri..

Menjadikan aku lebih dewasa dan lebih peka dengan sekeliling..

Face the problem and let it smash you to pieces.. Bila masalah dah selesai..

Bersyukur sujud kepada Allah.. Sebab rintangan tue telah kau atasi..

Bila masalah muncul.. Kembali kepadaNya.. rayu padaNya.. berdoa padaNya..

Apa guna jalankan wajib dan lipat terus tikar sejadah.. Bila masa tika kau habis tahiyat akhir..

Ruang masa bersila di tikar sejadah itu kau manfaatkan dengan menceritakan masalah kepadaNya..

Itu aku selalu buat.. Biarpun tak di setiap waktu..

Akan ada satu dua waktu lapang kau ingin diamkan diri.. Mencari sebab kehidupan ini..

Dan bila masa kau peroleh saat tersebut..

DOALAH DENGAN PENUH KHUSYUK DAN IKHLAS MENCERITAKAN SEGALANYA..


Hehehe.. Dah kot?

Fin.