Sunday, 16 December 2012

Self Reflection - Understand The Value Of Iman

There's a rainbows.. Look! = D
How should i start this? It has been a long time for me to update my post..

The space are widely free for me to open this page.. type some stuff i do everyday..

Yet, when i open a new post.. I lost my interest..

Today i hold up that feeling.. Not because of sudden interest back in blogging..

Or even HAD to blog to be recognize by others..

No.. I'm not like that.. I didn't like to do things i dislike.. Neither to be push to do it..

Seems to me that there are lots of obstacle and challenges.. to be overcome..

If not.. I might not be here typing a new post..  = )


Assalamualaikum.. Pembuka bicara hari ini.. Yup, kalau anda faham apa aku khabarkan di atas..

Good for you.. Dan kalau tak.. Aku simplekan bahawa sudah lama aku tidak berblogging..

Bukan sebab menyepi atau menyendiri ( kalau ada masa memang nak buat je benda tue.. memandangkan diri ini perlukan self-reflection everyday.. huhu. )

Sibuk? Tak jugak.. Tapi ada keterbatasan idea dan juga rintangan yang menghalang diri nie dari update blog..

Aku mungkin hanyut.. Dalam kesenangan duniawi.. Ya, itu salah satunya..

Aku akui.. Dunia ini penuh dengan khayalan yang tidak terungkap oleh manusia..


Lalai manusia.. Leka dan alpa adalah makanan seharian manusia..

Aku rasa tak perlu puitis.. Terus terang ada masa iman manusia akan jatuh.. akan naik..

Tika ia berada tinggi maka tenanglah diri kau..

Rendahnya iman maka saat itulah bekalan rohani kau perlu di isi..

Aku sering saja tewas dengan nafsu.. Serta bisikan syaitan...

Malas itu sememangnya sebati dengan diriku..


Tapi aku bersyukur ya Allah.. sebab dalam qalbu ini ada ruang untuk aku bangkit..

Kau telah ciptakan satu keinginan kepadaku.. Dan satu sifat yang aku sentiasa ingati..

Iaitu kesedaran..

Tak semua manusia memiliki kesedaran.. Untuk kembali ke jalanMu..

Ada yang hanyut terus dibawa oleh kenikmatan dunia.. Yang berpegang tali iman hanya sebahagian..

Apa yang aku ungkap dan cerita adalah benar.. Nasihat itu benar..

Siksa neraka dan azab di sana sememangnya benar.. Namun kita manusia jarang menyedari..

Sebab itu aku katakan kita tidak punya kesedaran..


Rosak iman kalau buat dosa tapi tak terasa takutnya azab...

Ya ALLAH.. aku rasa macam tue la.. Teruk diri ini disisimu..


Namun masih lagi aku menadah tangan padaMu.. memohon keampunan..

Sampai satu ketika aku merasakan layakkah aku di sisimu Ya ALLAH.. aku tahu aku bukan kafir..

bukan juga munafik.. tapi aku fasik..

kerap melakukan dosa kepadaNya..


Kerana itu blog ini aku hasilkan.. untuk mengingati diri bahawa kesedaran aku yang sekian lama Allah kurniakan..

Harus disemai sebaiknya agar tidak layu dimamah kenikmatan dunia..

Rapuh aku ya Allah.. Aku harap rapuh itu seketika..

Andai ia meruntun imanku.. Ya Allah kuatkan imanku..

Hanya kepada Kau aku bermohon.. =' )


Self-Reflection for today..

No comments:

Post a Comment