Tuesday, 20 November 2012

What We Can Do?

malu weyh.. bangsa lain agama lain yang lebih peka dari kita..
heart beating fast.. nie mesti efek minum air kopi tadi.. 2 sacket aku bantai.. hehehe..

and now i'm insomnia.. better make use this opportunity to made a new post..

since i don't even know when will i post a new story..

right? ( aceh, dalam x ngantuk sempat lagi speaking.. )


what's up guys.. i am fine here.. cuti 4 hari yang memang meregangkan badan dan memberatkan mata..

memandangkan gaji aku pun tak masuk lagi.. duduk di rumah saja..

menghabiskan masa dengan browsing internet.. buka FB dan Twitter..

menonton video.. update tentang perkembangan terkini aku.. ( macam aku update blog la.. )

dan pelbagai lagi...


today atas kehendak seseorang aku dah berjaya merakam satu video blogging ( vlog ) buat kali pertama..

sebenarnya bukan kali pertama pun.. memandangkan dalam Facebook aku dah post banyak video..

dari video raya hingga ke video ucapan puasa..

member aku la nak sangat aku post video kat Youtube.. so, dengan selekehnya aku merakam diri aku..

skrip takder.. ( ingat buat video terus macam tue ke? kena ada perancangan kot... haha.. )

tapi idea aku ada la.. tentang perkembangan perang di Gaza..

aku dah muat naik dalam Youtube.. tapi aku delete balik..

memandangkan banyak benda kurang di situ.. dari segi audio dan juga preparation..

so, maaf la Izzul Zakwan.. semalam aku beria-ria post..

hari nie aku dah delete dah video tue.. = )

tunggu la masanya ek..




owh... lupa nak update pasal free muffin egg McD.. yang menyebabkan beratur panjangnye orang kita..

semata-mata kerana benda tue free.. tak peduli dah McD tue Israel ke.. Yahudi ke..

asalkan perut kenyang.. kan?

i'm not provoking them.. but seriously.. biarpun benda tue free.. tak obvious ke sebab ape dia buat macam tue?

tanya hati la.. nak ke tak nak..

sudah terang lagi bersuluh la dia nak back-up balik segala apa yang kita cuba boikotkan..

ini tidak, orang kita lebih suka mencari alasan untuk balik ke McD mengambil berger free..

dari cuba menahan diri makan makanan dan set disediakan..

aku dulu peminat tegar McD.. tapi manusia lama-kelamaan akan bosan..

mungkin ko akan craving untuk satu set makanan tue.. bila dah makan..

does  the food worth it? i expect you to find the nearest kedai makan..

and eat rice.. kan?



aku rasa better makan nasi lemak kenyang berbayar dari makan muffin egg yang free lagi dicemuhi..

* this is only my opinion..


dalam video aku tue aku mention 3 perkara kita boleh buat untuk Palestine..

memandangkan aku pun dah delete video tue.. 3 perkara kita boleh buat adalah 



1. Berdoa - Tidak kira bangsa apa sekali pun..  kita saudara seagama berdoa menadah tangan agar tentera Zionis, pakatan Israel dan juga askar-askarnya mati dalam keadaan hina kerana mereka membunuh orang yang tak bersalah.. menghancurkan rumah dan kediaman..
mereka tidak layak digelar manusia.. mereka lebih buas dan tidak berakal dari binatang

2. Memboikot - Boikot bermula dengan McD, kerana produk itu yang mudah diperoleh.. dan di makan oleh setiap bangsa dan masyarakat..  apabila kita memboikot satu produk.. lama-kelamaan kita akan timbul inisiatif untuk memboikot barangan lain seperti Danone, Nestle' dan sebagainya..  istiqamah itu penting..

3. Menderma dan share info - Media sosial memainkan peranan yang penting dalam menyebarkan maklumat dan info, serta menghulurkan bantuan kepada yang memerlukan..
update setiap masa berita mengenai saudara kita di Palestine.. cari sumber yang benar dan hulurkan sumbangan kepada badan yang benar-benar membantu. Contohnya Aqsa Syarif..

these are the things that the least we can do to help our brothers and sisters..

please.. gave them hope for one day.. Israel will be burn to ashes...

in shaa Allah..

thanks for reading.. nais!!


assalamualaikum..

2 comments:

  1. “If a free burger is all that's needed to buy your support, then that shows how "concerned" you are about your fellow human beings in Gaza.Starve a little,for them.. they have been starving for years!”

    ReplyDelete
  2. yep.. it is true.. orang kita tak rela berlapar dan berdahaga kecuali pabila ramadhan tiba..
    diorang sudah berlapar bertahun-tahun..

    sengsara diorang sudah berpuluh-puluh tahun..

    namun kita ( termasuk aku ) masih lagi merungut apabila makanan tak sedap dan x enak..

    ya Allah.. malu aku dengan sikap aku nie..
    terima kasih ya sahabat..
    ternyata berlaparlah demi mereka.. kerana mereka lebih mengerti dan menghargai sebuku roti dari kita.. =')

    ReplyDelete