Tuesday, 20 November 2012

What We Can Do?

malu weyh.. bangsa lain agama lain yang lebih peka dari kita..
heart beating fast.. nie mesti efek minum air kopi tadi.. 2 sacket aku bantai.. hehehe..

and now i'm insomnia.. better make use this opportunity to made a new post..

since i don't even know when will i post a new story..

right? ( aceh, dalam x ngantuk sempat lagi speaking.. )


what's up guys.. i am fine here.. cuti 4 hari yang memang meregangkan badan dan memberatkan mata..

memandangkan gaji aku pun tak masuk lagi.. duduk di rumah saja..

menghabiskan masa dengan browsing internet.. buka FB dan Twitter..

menonton video.. update tentang perkembangan terkini aku.. ( macam aku update blog la.. )

dan pelbagai lagi...


today atas kehendak seseorang aku dah berjaya merakam satu video blogging ( vlog ) buat kali pertama..

sebenarnya bukan kali pertama pun.. memandangkan dalam Facebook aku dah post banyak video..

dari video raya hingga ke video ucapan puasa..

member aku la nak sangat aku post video kat Youtube.. so, dengan selekehnya aku merakam diri aku..

skrip takder.. ( ingat buat video terus macam tue ke? kena ada perancangan kot... haha.. )

tapi idea aku ada la.. tentang perkembangan perang di Gaza..

aku dah muat naik dalam Youtube.. tapi aku delete balik..

memandangkan banyak benda kurang di situ.. dari segi audio dan juga preparation..

so, maaf la Izzul Zakwan.. semalam aku beria-ria post..

hari nie aku dah delete dah video tue.. = )

tunggu la masanya ek..




owh... lupa nak update pasal free muffin egg McD.. yang menyebabkan beratur panjangnye orang kita..

semata-mata kerana benda tue free.. tak peduli dah McD tue Israel ke.. Yahudi ke..

asalkan perut kenyang.. kan?

i'm not provoking them.. but seriously.. biarpun benda tue free.. tak obvious ke sebab ape dia buat macam tue?

tanya hati la.. nak ke tak nak..

sudah terang lagi bersuluh la dia nak back-up balik segala apa yang kita cuba boikotkan..

ini tidak, orang kita lebih suka mencari alasan untuk balik ke McD mengambil berger free..

dari cuba menahan diri makan makanan dan set disediakan..

aku dulu peminat tegar McD.. tapi manusia lama-kelamaan akan bosan..

mungkin ko akan craving untuk satu set makanan tue.. bila dah makan..

does  the food worth it? i expect you to find the nearest kedai makan..

and eat rice.. kan?



aku rasa better makan nasi lemak kenyang berbayar dari makan muffin egg yang free lagi dicemuhi..

* this is only my opinion..


dalam video aku tue aku mention 3 perkara kita boleh buat untuk Palestine..

memandangkan aku pun dah delete video tue.. 3 perkara kita boleh buat adalah 



1. Berdoa - Tidak kira bangsa apa sekali pun..  kita saudara seagama berdoa menadah tangan agar tentera Zionis, pakatan Israel dan juga askar-askarnya mati dalam keadaan hina kerana mereka membunuh orang yang tak bersalah.. menghancurkan rumah dan kediaman..
mereka tidak layak digelar manusia.. mereka lebih buas dan tidak berakal dari binatang

2. Memboikot - Boikot bermula dengan McD, kerana produk itu yang mudah diperoleh.. dan di makan oleh setiap bangsa dan masyarakat..  apabila kita memboikot satu produk.. lama-kelamaan kita akan timbul inisiatif untuk memboikot barangan lain seperti Danone, Nestle' dan sebagainya..  istiqamah itu penting..

3. Menderma dan share info - Media sosial memainkan peranan yang penting dalam menyebarkan maklumat dan info, serta menghulurkan bantuan kepada yang memerlukan..
update setiap masa berita mengenai saudara kita di Palestine.. cari sumber yang benar dan hulurkan sumbangan kepada badan yang benar-benar membantu. Contohnya Aqsa Syarif..

these are the things that the least we can do to help our brothers and sisters..

please.. gave them hope for one day.. Israel will be burn to ashes...

in shaa Allah..

thanks for reading.. nais!!


assalamualaikum..

Thursday, 15 November 2012

Maal Hijrah 1434

1st day keje..
ini post yang ke 90 ( setelah aku bace berape banyak post aku dah buat tahun nie.. )

kinda productive.. hahaha..

tapi pada masa yang sama ada gap yang lama antara satu post dan post yang baru.. banyak perkara yang aku dahulukan..

blogging isn't my 1st priority in life.. sebab blog bukanlah diari sahaja..

tidak aku update apa aku buat tiap-tiap hari dalam blog.. kecuali dalam twitter je..

kebanyakkan benda penting membabitkan pengalaman aku.. dan info..

aku sematkan dalam blog nie..

and it's my blog.. suke hati saye la.. ( tetibe nak ber'saye lak.. )

LOL..



Maghrib masuk malam tadi maka bermulalah tahun baru Hijrah.. 1434 H..

tiada bunyi dentuman bunga api mahupun kiraan detik..

melainkan mukmin dan muslim yang beriman menadah tangan memohon agar tahun baru Hijrah ini..

dikurniakan semangat baru.. azam baru untuk berubah.. dan ikhtiar mencari jalan-jalan syurgawi..

itu adalah lebih dicintai dan disukai Allah..

termasuk aku..


seharian aku fikirkan tentang Maal Hijrah nie.. setiap kali awal Muharam akan aku updatekan dalam blog.. tentang apa maksud hijrah.. pengertian hijrah bagi diri aku..

sekarang.. sudah setahun selepas post itu aku keluarkan..

apakah ada perubahan pada tahun lepas? atau masih kekal sama semangatnya?

aku tidak mahu azam yang meninggi.. InsyaAllah..

cukup aku melengkapi yang kurang.. dan mengurangi yang jahat..

itu lebih baik.. kerana aku cuba mendidik istiqamah dari riak yang berpanjangan..

amal tidak dilihat dari sudut banyak-bergondolan.. ( melainkan mereka yang punya semangat tinggi untuk beramal kepadaNya.. )

amal dilihat dari bagaimana istiqamahnya seseorang hamba cuba mengekalkan imannya..

amal ibadahnya seharian.. dari nafsu yang tak lekang menganggu..

dan bisik syaitan yang halus menusuk hati yang rapuh..


Yup, itu mungkin azam aku.. perbaiki ape yang perlu..

aku pun dah kerja.. dan punya pengalaman belajar yang banyak.. dan kehidupan susah senang aku lalui..

apa aku pasti aku sukar kawal amarah terhadap masalah.. cepat hilang mood dan bosan dalam bekerja..

sayang tido lebih dari belajar.. sayang makan dari badan.. sayang diri dari Dia..

mungkin sebab tue tahun lalu aku kurang rahmatNya.. dan ujianNya berpanjangan..

sudah pasti paku yang bengkok sekali lagi diketuk akan selamanya bengkok..

aku takkan jadi paku itu..

kerana jari jemari menaip sesuatu yang aku sendiri pasti..

PERUBAHAN.. akan aku alami dengan jayanya..


Amin Aamin.. AAmmiiinn ya Allah.. = )