Tuesday, 30 October 2012

Sacrifices

Sudah Grad Sudah.. September Yang Lepas
It has been a while now.. Last post was around September..

Now it is in the end of October.. Masa berlalu begitu sahaja..

Pejam celik je dah nak masuk bulan November.. and we at the end of 2012..

Semua benda berubah.. Ada benda baru berlaku..

Some sacrifice that had to be made to ensure the continuation of life..

Quite a lot of question and decisions that needs to be made..


Aku sekarang nie dah pun bekerja.. Alhamdulillah..

Kerja kat mana? Tak perlu kot nak cerita kat sini.. Siapa yang mengenali tahu la kat mana aku posting..

Tak perlu bicara.. Cukup mukabuku dan pencicit ( tweeter ) sebagai updater aku everyday..

Pencicit jugak la tempat aku post luahan hati la.. Ape la..

Hahaha.. ( Sian gelak sesorang.. Korang bace gelak la sekali.. )

Berada di pulau mutiara nie amatlah mencabar sekali.. bukan dari segi kewangan..

Malah dari segenap benda.. Mostly sini Chinese, Mamak dan juga foreigners..

Bangunan dan cara hidup? Toksah citer la.. Bagai bukit dengan gunung tue..

Kemajuan dan pembangunan kat sini memang pesat..

Tapi sememangnya kalau anda dan saya baca pasal budaya dan masyarakat...

Tak payah tengok buku pun.. Tahu yang semakin majunya sesebuah negara..

Semakin hilang nilai budi.. Susah nak nampak bertegur sapa..

Kalau naik kereta hon tue dah macam makanan dah.. Hohoho..


Culture shock yang teramat sangat.. Hadoi..


Memandangkan sudah beberapa hari Aidil Adha berlalu.. Aku sebenarnya lebih nak bercerita tentang pengorbanan..

Bibir suka ucapkan... Betul tak? Tapi pernahkah kau rasakan pengorbanan itu?

Jujur aku cakapkan yang aku benar-benar merasakan pengorbanan itu hanya ketika aku dewasa..

Mungkin perasaan itu datang untuk memberi keinsafan kepada aku..

Bagaimana ibu dan ayah mengorbankan duit dan masa demi anak-anak..

Tak salah jika anda baru terasa.. Sebab bagi aku perasaan itu paling berharga dalam diri..

Mungkin ada yang dah rasa pengorbanan mak ayah masa awal belajar lagi..

Aku sedar aku terlewat tapi kesedaran itu memberi semangat untuk aku terus usaha..

Bantu famili aku di rumah..

Duit habis untuk sewa.. Motor.. Ganti rugi.. Dan sebagainya..

Pernah dengar mak ayah korang mengeluh? Aku pasti tak..

Sebab mak ayah mana tak mahu anak diorang berjaya betul tak? Jadi anak yang berguna..

Sepanjang aku duk sewa rumah sini.. Pelbagai benda mereka korbankan..

Jadi insyaAllah kalau aku sudah cukup kewangan.. Stabil dan teguh..

Aku nak berbakti balik kepada mereka... Cukuplah mereka banyak bantu aku menjadi seorang insan..

Aku nak beri masa pula bagi mereka.. Nafkah insyaAllah aku cari..

Agar mereka berbakti kepada Yang Esa pula..

Amin..


Semoga mereka bahgia dan dirahmati Allah di dunia dan di akhirat..


* Selamat Hari Jadi Mama.. Wan Noorazlaini Abdullah ( born on 30 October 1969 ) dan Belated to my Abah.. Mat Yusoff Bin Taib ( born on 19 Mei 1962 )