Tuesday, 18 September 2012

Tuesday Tiptop : Dilema Amalan..

Subhanallah! Nie kat belakang rumah..
Assalamualaikum.. Kaifa Ha Luka?

Alhamdulillah.. Ana Bikhair.. Hopefully you too..

Sudah lame tidak mulekan blog dengan salam.. selalunye kat tengah jer.. bermain-main dengan perkataan yang sudah pasti menjadi satu pegangan buatku..

Beberapa hari berada di Kuala Lumpur, kota metropolitan hutan batu yang penuh dengan onak duri dan cabaran hidup.. bagaimana yang kaya dan miskinnya.. bagaimana kemajuan negara dan kemunduran akhlaknya.. bagaimana mentaliti dan pengaruh luarannya..

Yang telah bisa menyelinap dalam kehidupan setiap Muslim seperti aku dan juga lainnya..

Mesti pelik kan kenapa aku cakap macam nie? Bukan sekadar emosi.. Tapi dah lama sebenarnya terbuku di hati..

Banyak perkara yang nak dimaklum.. Bukan mahu populariti namun biar yang tersimpan luah sepuasnya..

Aku yakin semua manusia tidak punya kuat istiqamah dalam amalan..

Sebab aku sendiri akui.. Dosa dan pahala saling tidak seimbang dek kerana pengaruh luar.. Nikmat duniawi.. Kurangnya hati dengan rohani bersama menyelami Islam dan Rasul..

Menipu dan mengumpat lebih menjadi amalan dari menghindari.

Betul tak?

Kenapa la aku sembang macam nie? ( Dah nampak macam ayat sastera berat da nie.. )


Bismillah.. Aku merindui saat sekolah menengah.. Di mana amalan ibadah dijalankan dengan penuh khusyuk.. Biarpun masa itu tidak faham atau mengerti mengapa perlunya ibadah tersebut..

Ramai-ramai menghadiri surau dan mulanya dipaksa oleh ustaz atas alasan arahan sekolah..

Malam-malam baca surah Al-Mulk, pagi dan petangnya dengan Mathurat..

Pergi solat 5 waktu secara berjemaah di surau dan TIDAK BOLEH masbuk..

Semua itu sebenarnya mendidik diri ini supaya istiqmah dalam masa depan.. That is when you are in college and university..

Mungkin la ada yang cakap.. Dekat sana pun ada program usrah dan talk oleh ustaz..

Kalau ada adik.. Kalau universiti yang terang-terangan mahukan akademik macam mana?

Juga sistem usrah itu adik cari sendiri? Memandangkan benda tue bukan dalam konsep akademik?

Tak pernah terfikir? Benda nie la yang terjadi kat aku bila aku masuk matrik dan kolej..

Terkejar kejar dengan kuliah sampai takder masa nak ber'usrah' dan timba ilmu agama..


Then blaming diri sendiri..


Itu gunanya istiqamah dalam amalan..


Benda yang kita dah belajar masa dulu.. Kita amalkan kembali..

Jalan berliku-liku dah kita selusuri.. Dan godaan serta nodaan yang kita alami..

Tak bermaksud kita hanyut bukan?

Buat slow-slow pun takder masalah.. Like me.. Trying SOOOOO HAAARD dalam bace al-Quran..

Ada ilmu tak amal.. Macam nie la.. Dah boleh baca al-Quran tapi nak baca sehelai mak aih bukan main payah lagi...

Boleh.. Cuma kena lebih iktikad la sket.. dan tetapkan pendirian biar benda nie jadi amalan yang berterusan.. Kan?

Alah.. Cakap jer.. KO BUAT KE TAK?

Sabar.. Semua buat.. Saya pun tengah buat.. Amalan kita jangan biar depan orang je buat..

Belakang orang x nampak pun kita buat.. Baru la Allah sayang..

Hehehe.. dah la.. Banyak la celoteh..

Thanks for reading!!

Tuesday, 11 September 2012

Tuesday Thinking - 9/11

Word said it all..
what i want to type? isn't about my life again? most probably the readers are bored with my long-telling-a-lot-paragraphing story..

oh well, this is my room.. my mind and my space to write?

i being blessed with my enormous idea before i type..

and as i type even one letter.. the mood just disappear..


assalamualaikum semua.. apa khabar? sehat? hopefully.. all's well and healthy insyaAllah..

today is the day where I.. um.. did.. nothing at ALL..

memang sudah lama aku menunggu surat offer.. masih belum kunjung tiba..

dan janggut serta misaiku telah di'trim' pada hari ini.. ( terime kasih En. Pencukur.. sebab muka saya jadi kurang serabut.. )

my room are all mess.. dan adik ke-5 aku sudah pun menamatkan hari pertama peperiksaannya..

gembire la seketika.. haha.. sian tengok mengadap buku je..


hari nie dalam waktu nak habis hari Selasa baru aku perasan satu post..

yang menceritakan tentang 9/11 punya tragedi.. now, guys and girls.. we all know what happen at that exact date?

bila aku tanya adik perempuan dan lelaki aku.. ( dalam lingkungan 14 tahun ke bawah.. )

semua tak tahu pasal WTC punya incident..

dan aku tak la nak suruh diorang ingat pasal tragedi tersebut.. But that day marks the world's view...

how all the nation sees us Muslim.. Islam.. as a terrorist..

bermula pada hari itu la semua mata mamandang serong seorang lelaki yang memakai kopiah dan lebai serta wanita yang bertudung dan berhijab..

sedangkan spekulasi dan juga teori yang kukuh banyak menyatakan ianya dirancang..

dirancang? betul ke? tak caya la..

mulut aku kunci dan mata anda memerhati.. carilah dalam laman mana-mana sekali pun.. sudah ada banyak pendedahan.. tak perlu aku jelas panjang lebar..


so, i pay my respect to those who lost their love ones.. which fight to survive and fight to save people..

but dear world.. a renowned nation which always threaten other countries for their economics..

bila dah berlaku kejadian tersebut.. kita nak kesiankan rakyat mereka sedangkan..

macam mana pulak dengan world wide hunger? lebih lagi mangsa mati kebuluran dari kematian ketika tragedi tersebut..

mangsa mati disebabkan perang SEBELUM 9/11 ( krisis minyak Iraq ) dan SELEPAS  9/11 ( ancaman 'kunun'nye pengganas militan Islam.. alahai dunia.. )

belum dikira mangsa peperangan yang kebanyakkan dari Asia Barat.. ( Palestine, Iraq, Mesir, Syria..)

propaganda atau tidak... mata hati manusia dikaburi..

tidak salah jika sedih mengenangkan tragedi tersebut..

namun hati kita dan juga tangisan kita haruslah pada pejuang yang menjuangkan kebebasan dan keamanan negara mereka seperti negara-negara bergolak..

tak perlu dicerita negara mana.. masing-masing ada media elektronik..

buka dan baca setiap inci cerita dan kisah mereka..

buffer setiap video dan nota kisah mereka.. bagaimana mereka menderita lebih perit dari mangsa 9/11..

even for me.. thousands of sad stories.. are from our own brother..

which survives by only our pray.. and not by our hand..


stop sekejap.. berfikir dan kenang kembali.. bagaimana mereka di sana..

thanks for reading.. =')

Friday, 7 September 2012

Figuring Friday : Farewell Grandma..

Selamat Hari Raya ke-20.. tulus ikhlas dari saya.. Iqbal Hakim
' her suffering and determination to live was admirable.. yet she has been chosen by Him to be gone forever in this cruel world.. and peacefully return to Him only.. '

that's all that i can say bout my grandma.. which has passed away on Wednesday 5th September 2012 exactly 18 Syawal 1433 Hijriah..

lama tak update blog kot.. banyak benda terjadi dalam sebulan nie..

- hari raya yang sepatutnya aku update dalam blog.. dan plan untuk buat video ucapan hari raya bagi sohabat-sohabat di perantauan mahupun dalam negara.. memang tak terbuat.. = S

- hari kemerdekaan negara kita yang ke-55 bertemakan.. er, 'Janji Ditepati' yang dicemuh dan dikomen pelbagai pihak.. serta lagu patriotik yang lebih berbau politik.. aku tahun nie langsung takder semangat patriotik nak meraikkan.. mungkin erti merdeka tue dah banyak kali disalah ertikan..

- pemergian arwah nenek aku baru-baru nie.. sedih dan pilu.. now i'm living without both of my grandma and grandpa..

itu baru coretan pendek.. coz every point di atas ada explaination yang aku sendiri malas nak menaip disebabkan kemalasan tahap melampau..

oh yer.. surat offer kerja pun buat mase nie x sampai lagi.. and aku masih lagi menjadi penanam anggur yang semakin over-weight ( seriously nampak agak tidak sihat dan perlu diperbaiki )

isu-isu kat Facebook dan luar negara mahupun negara? banyak sangat sampaikan kalau aku nak sebut satu persatu sekalipun.. bakal mengundang kemarahan mahupun ketidak puasan hati..

aku ambil tahu jugak.. aku nak react dengan cara baik.. mungkin dengan membenci melalui hati?

sebab nak dengan lisan dan perkataan belum tentu aku mampu.. ( diri sendiri nie sama macam manusia lain.. alpa leka )

post nie pun random sangat.. kalau aku x buat rasa x sedap hati.. hahaha.. sebab eager nak update but dah bukak blogger blur balik..

semangat bagai nak rak bile offline.. bile online.. masih lagi mencari ide ( idea ler.. ide indonesia je sebut.. )

hahaha.. ( serius x tahu nak taip ape.. kemencarian idea nie.. )

er.. dah habis kot? tunggu erk... everyday i'll try to update my blog.. dan cube mencari bahan sesuai untuk diletak..

bukan sekadar pengalaman aku jer.. ( tak semua nak bace kan pengalaman je.. nak info gak.. = )




thanks..