Saturday, 4 August 2012

Ramadhan Penuh Pancaroba

Renungan Ramadhan..
tue dia.. last post aku bulan Jun.. dekat sebulan lebih aku x post blog..

idea xder tue bukanlah satu alasan sebenarnya... sebab bile aku off je laptop..
idea itu mencurah-curah ke ladang gandum gamaknye.. da berterbangan dalam minda..
sampaikan bile solat pun dah hilang fokus.. ( ish.. ish.. ish.. teruk sangat tue.. )
 
dan tujuan asal berblogging pun dah semakin hilang arah..
bila baca balik 2-3 post dari blog yang aku dah follow..
baru jumpa hala tuju balik.. ( jumpe pedoman.. hahaha.. )
dan bersemangat nak blog.. isi da banyak.. tengok.. ko bace je da satu perenggan.. YES!

sekarang nie da masuk Ramadhan ke-16 dan malam tadi aku sempat habiskan terawikh sampai 8 rakaat je.. ( a great achievement for me.. as i already skip yesterday = P )
dan solat witir aku cadang buat kat rumah je..
sedar tak sedar dah masuk 16 hari kita pose.. menahan lapar dan dahaga..
dalam tempoh Ramadhan nie jugak la kita dikejutkan dengan pelbagai info-info dan berita..

1stly of course la pasal Olimpik.. Satu dunia duk follow pasal pencapaian atlet negara mereka..
Zion from Olimpic London 2012 logo..

 

including Malaysia untuk meraih pingat Emas ( atau Perak dan Gangsa ) bagi satu kejohanan yang bertaraf antarabangsa..
dan tentang wujudkan Illuminati dan unsur-unsur Zion dalam penganjuran..
now, di sini aku ada banyak link ( terutama dalam FB ) tentang perkara ini..
but from my opinion and also almost the same with UAI punye statement..
di mana walau setahu mana kita tentang perancangan Zion atau New World Order la.. ape la..

jika iman kite x penuh di dada.. mana mungkin kita dapat tentang?
tengok aje diri dulu.. bukan aku nak suruh tolak habis-habisan tentang Freemanson semua..
tapi ape yang perlu ditekankan adalah diri kita..
adakah kita masih lagi ditakuk lama? Allah berfirman tentang jahatnya Yahudi dan Nasrani..
tapi itu jika iman kita tidak utuh..
benda akan berlaku juga.. sekuat mana pengaruh dan ancaman..
jika diri ada iman.. rasanya benda nie takyah takut pun..
better wujudkan takut kepada Allah yang kita termasuk aku sendiri..
masih samar-samar.. betul x?


Then, about people in Rohingnya dan juga umat Islam di seluruh dunia..

Stop Genocide on Rohingya Ethnic
yang berperang dan ditindas.. dibunuh dengan kejam.. dirogol dan dirompak.. sebagainya..
 
bulan Ramadhan ini memupuk satu nilai besar sebenarnya..
yakni bersyukur.. dan berdoa..

jangan kita berada di zon yang selesa dan tidak bersyukur dengan segala nikmat yang diberi..
keje sikit... merungut..
lapar sikit.. merungut..

ya Allah.. aku sendiri tergolong dalam golongan merungut nie ( putera lilin.. tak tahan panas.. )
tapi diri ini perlu dipupuk dengan kesedaran sebenarnya... cuba asal panas.. ingat saudara kita di Somalia.. Di Afghanistan.. yang takder air.. panas..

Di Palestine dan Syria.. di mana mencari ruang keamanan sukar sekali..
Ramadhan mendidik diri bukan dari segi menahan lapar dan dahaga..
juga beramal dengan menderma dan juga berdoa agar umat Islam dapat menikmati Ramadhan..
juga berdoa keselamatan mereka dalam menegakkan agama Islam..
sedangkan diri ini masih lagi mencari diri.. Islam takkan aku nak sekadar dari I.C?

kan? 
so, pupuk diri supaya bersyukur.. doa banyak2 sebelum iftar agar diberi kekuatan muslimin dan muslimat.. saudara seIslam kita di seluruh dunia..
kalau mati.. biar mati syahid... harum wangi mereka di syurga kelak..
kita di sini.. sebenarnya lagi susah nak cium bau Jannah.. = (
terlampau selesa sangat..

Rasanya da banyak da celoteh aku malam nie.. x sedar panjang pulak ape aku tulis nie..
Thanks for reading for those who are readers...
Yang browsing pun terime kasih.. ucapan tulus ikhlas.. Hahaha..
All above from my slightly knowledge and also my opinion..
See ya soon..
Ma'salamah..