Wednesday, 13 June 2012

Exhausted Induction Week

Sesi LDK pertama kitorang..
Hari nie terlebih rajin.. Produktif.. Proaktif dan bersemangat...

Idea umpama cokelat mencurah-curah ke ladang gandum.. ( KoKoCRUCH!! )

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..

Jawab habis erk.. Hihihi..


Apesal bersemangat je aku petang-petang menaip nie? Selalunya aku tengok tv atau habiskan masa tengok video..

Memandangkan aku pun muak tengok citer yang banyak episod.. macam Liar Game.. Team Medical Dragon..

So, aku curi masa sedikit untuk terangkan seminggu aku habis kat Kolej Kejururawatan Kubang Kerian..

Mesti pelik.. Apesal la aku stay sana dekat seminggu.. Tanpa ada wi-fi ( no regrets.. hahaa.. ) Paling penting tanpa kopi.. ( Leh jadi giler seyh.. Memanjang tido awal jer.. )

Aku bersama member lain menjalani Minggu Induksi yang dianjurkan Kementerian Kesihatan Malaysia.. Bagi penjawat awam macam aku nie ha..

So, lets go!


Aku lupe akta mana yang mewajibkan minggu induksi ini dijalankan.. aku ingat tahun je.. dalam 1992 lagi dah diadakan minggu induksi nie..

Ia bertujuan untuk memberi pengenalan kepada lepasan diploma tajaan KKM tentang kerja..

Akta dan peraturan serta tatatertib dalam kerja.. Etika kerja serta pendedahan bagaimana dalam kerja kita leh buat penyelewengan.. ( Bukan nak ajar seleweng duit.. cuma ajar cara cegah )

Aku termasuk budak-budak course lain macam x-ray, fisioterapi, farmasi dan nursing terutamanya..

Dibahagikan kepada 12 kumpulan dan diberi tugasan dalam kumpulan..

Macam biasa la.. LDK ( Latihan Dalam Kumpulan ) buat cheers.. Buat logo.. Etc.. Etc..

Kadang-kala aku dah rasa macam balik form 1 jer.. Sebab kebanyakkan benda dah biasa buat..

Ice-Breaking memule tue 202 orang perkenalkan diri.. Dekat setengah jam baru habis..

Hahaha..


Group aku lak diberi nama Medical Unity.. Macam Man Utd jer.. 16 orang..

Pelbagai bangsa ada.. Hehehe.. Memula memang xkenal la satu sama lain..

Bila dah seminggu bersama.. Rindu lak nak berpisah.. Dah rasa macam famili..

Kuliah tentang akta dan macam-macam lagi buat aku mengantuk memanjang.. Hahaha..

Sebab sesi kumpulan hanya waktu malam je.. Dan pagi pulak banyak taklimat..

Lepas tue setiap orang kena siap sedia dengan pengucapan awam..


Jangan pandang minggu induksi macam orientasi jer.. Sebab setiap benda kita buat ada markah..

Tak kira tambah atau tolak.. Itu atas dasar budi pekerti facilitator anda..

Member aku cerita ada yang fail disebabkan tiada penglibatan kumpulan.. Tak tepat waktu..

Buat hal dan langgar peraturan.. Malah ada yang repeat balik induksi..

Induksi pulak untuk semua kakitangan kerajaan.. Bukan untuk kakitangan kesihatan jer..

Hehehe.. So, kalau yang nak habis belajar dan berkhidmat dengan kerajaan..

Bersiap sedia dengan knowledge dan juga aktif dalam kumpulan..


Banyak sangat aku celoteh nie.. HAHAHA.. ( gelak letih.. )

Nanti kalau aku tambah.. Aku beritahu erk.. Hehehe...

Sebab nie berdasarkan pengalaman aku.. Kalau korang leh manage masa bila pergi nanti..

Good for you! Jangan risau...

Buat yang terbaek... Sebenarnya induksi nie melatih diri supaya lebih berdisiplin dan telus dalam bekerja.. Itu yang aku nampak main objectivenya...

Jadi, GOOD LUCK untuk bakal penjawat awam..

Usaha Tangga Kejayaan...


Ahmad Iqbal Hakim..

No comments:

Post a Comment