Friday, 22 June 2012

Bile Sembang Pasal Kahwin..

Perkahwinan adalah salah satu sunnah Nabi
Assalamualaikum.. Ape khabar semua? Bertanya khabar amalan mulia.. Hahaha..

Harap sihat-sihat selalu..

Blog updated dengan post baru saye bertajuk.. Erm.. Sile baca kat atas erk..

Hehehe.. ( Dah start ngarut dah.. )


Cuti yang lama nie aku habiskan masa duduk rumah.. Jadi lelaki rumah kot..

Semua benda aku dah boleh buat.. Cakap je apa.. Basuh baju, sidai kain, basuh pinggan..

Menyapu sampah, kemas rumah.. ETC..

Senang sikit sape yang kahwin dengan aku.. Bila isteri letih jer..

' Xper.. Abi buat.. ' ( Wah! Promote diri nampak.. )

Hahaha..


2-3 hari nie aku asyik mimpi pelik... Jumpa kawan lama dan senior..

Dan hari-hari berlalu dengan gembira..

Ramai member aku dah kahwin.. Senior aku dah kahwin.. Sepupu aku baru semalam akad nikah..

Aku terfikir gak.. Mungkin aku belum sampai seru..

Bukan kata tak nak.. Siapa xnak kan hubungan halal yang kekal abadi insyaAllah ke syurga..

Tapi keadaan diri nie masih uzur dari segenap segi..

Jadi, itu maksud belum sampai seru.. Faham? Hihihi.. Jodoh Allah kan indah.. Kita x expect pun..

Tapi Dia tahu yang kita sedia belum..


Dan apabila akad nikah.. Bila masa tok kadi membaca tanggungjawab sang suami kepada isterinya dan sang suami membaca ikrarnya..

Aku teringat satu artikel tentang akad kat Facebook..

Di mana bebanan berat tue dah tertanggung kat suami sepenuhnya..

Memang benar sekali.. Urusan kehidupan isteri, nafkahnya.. Makan minumnya.. Kebebasannya..

Sang suami harus jaga.. Agamanya sang suami harus mendidik dan bersama beramal..

Luaran isterinya dan jika peroleh anak.. Maka tanggungannya..

Beratkan? Tapi itu tak bermaksud kita xleh pegang ( Bagi kaum lelaki la.. )

Memang anda lega lepas habis akad nikah.. Kekadang sesetengah sengih seronok..

Dah boleh bersama isteri dah..

Bear in mind my future to be husband.. Obligation on Allah and on your responsible is important..

Ingatlah selalu.. Kawal amarah.. Selesaikan masalah dengan muhibah..

Dan jangan lupa agama.. Kita takut tapi Allah lebih tahu..

Adakah kita bersedia atau tidak.. = )

Aku akui aku masih belum stabil dari segenap sudut... Malah dalam Islam menetapkan..

Jika tidak mampu memberi nafkah atau menjaga maka hukumnya makruh.. ( Sila perbetulkan kalau salah.. )

Kahwin ini adalah benda indah Allah beri.. Namun penceraian juga adalah perkara yang Allah kurniakan..

Tapi perkara yang paling Dia benci..

So, take care of your wife and your new life.. Amalkan surah dan jaga isteri elok-elok..

Kalau make-up lebih.. Minta dia kurangkan kalau keluar berjalan..

Kalau dedah sana sini.. Nasihatlah mereka.. Jangan marah..

Cuma tegur.. ' Awak, setiap dedahan aurat dosa jatuh kat saya juga tau.. Sebab saya x tegur awak..

Pakai cantik dan tutup la erk..  '

WAH! Sweet.. Hahaha...


Barakallah for my cousin for his akad last night.. Sekali lafaz je..

InsyaAllah.. Berkekalan hingga ke syurga pasti.. = )

Thanks for reading..


Ahmad.Iqbal.Hakim..
p/s : teringin nak perkahwinan sederhana jer.. huhuhu...

No comments:

Post a Comment