Wednesday, 23 May 2012

Self-Improving Motivator

Beam of light shakes out my delusion..
Assalamualaikum.. Akhirnya aku boleh jugak online..

Setelah berhempas pulas struggle untuk BLS ( Basic Life Support ) selama 3 hari..

Mungkin coincidence kot aku takder niat nak online..

Jadi 2-3 hari aku rasa tenang sikit.. Tak terfikir pasal notification kat MukeBuku.. Hahaha..

Memang agak boring bila takder connection.. Tapi aku jenis suka menaip..

Bukalah aku Micro.Word untuk menulis pengalaman diri..

Agak kasar sebab aku taip ikut perasaan tapi sudi-sudikanlah baca erk.. Hihihi.. = )


Malam nie aku bersama dengan kawan-kawan aku.. Spending time on our own laptop..

Some of them are watching movies and videos.. others playing game.. me? I prefer typing things I have done today..

Really it isn’t a thing to be fun with..but it comforts my mind throughout my journey..

Pass few days, I encounter several things.. My anger, my talking and also hatred..

From my point of view, kebanyakkan dari kita akan cakap benda remeh temeh, marah tak tentu pasal and also sentiasa cakap belakang orang..

Indeed everyone makes mistakes and everyone has their own weak points but should we always make it as a big news?

Sebab itu la aku rasa sia-sia bila bercakap benda yang x bermanfaat.

Aku prefer diam dari bercakap, aku suka mendengar dari berkata, aku tahu mulut manusia memang dosa sepanjang masa jadi silent treatment is the one suits for me..

Seriously, bila kita fikir dua kali bila nak bercakap, kita akan sedar berapa banyak kesilapan kita lakukan. Bila terasa hati kawan, mulalah nak gaduh bertumbuk terajang. Kawan baik leh jadi musuh ketat. Takder dah kenangan lama etc.. etc.. etc..


One shall not said he can survived by being alone..

Sebab kita akan depend dengan orang jugak. ALLAH dah tunjukkan bahawa orang yang kita benci sekalipun di muka bumi nie akan lama-kelamaan menjadi sumber pertolongan kita.

Hehehe.. pelik kan? Itu kuasa Dia.. Aku dulu asyik tanam benci dan dendam.

Sememangnya aku xkan lepaskan perasaan ini kat seseorang. Namun sampai bila benda nie akan jadi nanah dalam diri aku?

Manusia pandai berkata namun langsung x amalkan.. Langsung x lakukan..

Menyampai bahawa dialah terbaik.. Namun hamba Allah ini sebenarnya lemah jua..

Sebarkan kebaikkan walaupun kita lemah.. Sebab kita akan perbaiki juga..

Jangan kita yang penyampai x perbaiki bersama.. Tak mendapat pahala kot.. dosa lagi ada la..


Sejarah hidup aku sebagai penyampai kebaikkan nie liku-liku memang banyak.. Kita bercerita tentang syurga ALLAH.. namun dibalik hati masih mencari redhaNya..
Aku masih belum cukup baik dari mata ALLAH..

Member aku ada cerita pasal murid dan guru..

di mana guru tersebut menyuruh setiap murid yang ada rasa dendam dengan kawan mereka supaya menyimpan bilangan ubi dalam beg mereka..

kalau seorang yang dia benci.. maka bawalah satu ubi kentang tersebut.. Kalau ramai yang dibenci maka banyaklah ubi yang di bawa..

setiap murid membawa bilangan kentang kebencian mereka dalam beg ke sekolah setiap hari..

Ada yang tidak bawa langsung memandangkan hidupnya tidak ada rasa kebencian langsung kepada sahabat-sahabat mereka.. ( Susah nak jumpa tue.. Hahaha.. )

Dijadikan kisah.. Setelah beberapa lama mereka membawa kentang tersebut,

mereka berkata mereka tidak tahan berat yang dikendong setiap hari ke sekolah..

Serta bau ubi itu cukup busuk setelah lama mereka bawa.. Cikgu mereka tersenyum lantas menyatakan bahawa itulah kebencian..

Jika ramai yang kamu benci maka bebanlah hidup kamu dengan kebencian..

dan bau kentang itu adalah busuknya kebencian kamu terhadap seseorang itu.. Sampai bila harus kamu menanggung?

Walaupun hanya seorang yang kamu benci.. Bau kebencian itu tetap akan ada.. Sampai bila harus anda simpan?

Jadilah orang yang senang hati setiap hati dengan tidak membenci seseorang..

Kewl kan? Hebat cerita nie.. aku sendiri admire citer nie..

Memang betul pun.  Malah ada satu masa aku pernah fikir..

Kenapa kita benci orang? Lebih baik benci sifat dia kerana manusia itu langsung tidak bersalah bukan?

Hanya perangainya yang tidak diubah.. And memang ada kata-kata tersebut.. Hehehe..

Terkejut jugak aku tapi hakikatnya.. BENCILAH SIFAT BURUK SESEORANG.. BUKAN DARI DIRINYA..

Kerana ALLAH ciptakan manusia sebaik-baik ciptaan.. = )


Friday, 18 May 2012

What Did You Do For Them?

Freedom For Palesinian Prisoner..
Bila buka je new post.. Pelbagai benda nak dicerita..

Suka duka la.. Pengalaman hidup lah.. Ilmu yang kita dapat la..

Padahal bila dah sampai je kat ruangan kosong..

Maka dalam diam.. idea pun hilang..

Kalau dikira dengan post nie.. dah banyak post aku delete..

Tulis serangkap.. Dengan tetiba macam xder mood atau takder benda nak cerita..

Mungkin lumrah manusia macam tue.. Ilham datang jer kena kita ambil berat..

Catat.. = )


Assalamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh ( Balas balik panjang yer.. )

Kaifa haluka? Ana bikhair.. ( saya sehat jer.. )

Yes! Sudah bebas dari kesengsaraan paper ulangan yang telah berlangsung pada 16 Mei 2012 ( rabu lepas.. )

Barulah aku rasa lega sebagaimana kawan-kawan aku rasakan ( mak aih.. yang lain dah habis bosan cuti aku baru nak nikmati.. )

Bila duk rumah jer.. Aktiviti harian aku.. Menghadap laptop seharian..

Tido dan makan ( Malas giler nak buat kerja.. )

Tipikal budak 'U'.. Hehehe...


Kebelakangan nie aku rasa panas je bumi bertuah nie.. Iklim sekarang memang tak menentu..

3-4 hari nie panas tak terhingga.. Tak la sampai kering air sungai..

Tapi bila ko mandi malam-malam.. Masih lagi rasa haba tue..

Padahal mandi nak hilang peluh.. Nie pakai baju jer.. Dah berpeluh habis baju..

Aku terpaksa beli bedak menthol keluaran Dettol ( sengaja mempromote.. ) untuk sejukkan diri..

Dan terbukti berkesan.. ( buat sementara je la.. hahaha.. )


15 Mei lepas adalah hari Nakbah bagi memperingati kejadiaan di mana kaum Yahudi menjajah bumi Palestine setelah berjaya membantu Amerika dalam peperangan..

Hampir keseluruhan negara Palestine dikuasai tentera Israel.. selama 64 tahun tanpa henti mereka membunuh hampir jutaan rakyat Palestine..

Tahanan mereka diseksa dan dibunuh dengan kejam oleh rejim Zionis..

Maka pada hari itu juga ramai member aku letak gambar warna cokelat manusia menutup mata..

dan tertulis di badan dalam tulisan Hebrew IPS ( Israel Prison Service )

kita mungkin ingat hari guru dan hari ibu ( terutamanya hari ibu yang sebenarnya haram disambut kerana mengikuti fahaman Greek kuno ( hari Cybele ) dan Roman kuno ( hari matronalia )

ada lah dikalangan kawan-kawan aku yang post selepas dari Hari Nakbah..

yang tak boleh nak letak default picture gambar tue..

menyatakan mata ditutup ( dalam gambar tue.. ) menandakan kita tak nampak kekejaman Zionis @ tak ambil peduli..

tulisan Hebrew tue adalah Zionis..

dan sebagainya..


Sumber lain pula menyatakan sebaliknya.. Hmm..

Di sini kita boleh dapat lihat betapa hebatnya media elektronik.. terutamanya medan sosial..

Dalam menyebarkan maklumat yang bagi aku.. Lebih cepat dari berita jam 8.00 malam..

Hingga ke satu tahap aku sendiri gelak sakan..

Sebab berita dah sebarkan video viral.. Namun pengguna interenet sudah tahu lebih 24 jam sebelum ini..


Tentang Hari Nakbah dan default profile di FB.. gunalah default profile hunger strike tersebut..

Kita membantu saudara seislam kita.. Jangan mempersoalkan kebaikkan..

Persoalkan setiap keburukan yang kita lakukan.. jangan kerana hanya tulisan Hebrew atau perlambangan gambar tersebut...

Anda tiba-tiba berubah fikiran.. ( Ini termasuk aku.. Sebelum aku sedari.. )

Mereka di sana melakukan hunger strike berhari-hari.. Tanpa mempersoalkan mengapa mereka melakukannya..

Kita di sini bersenang lenang chatting dan surfing internet.. Mudah menerima khabar angin..

Tukar default profile menandakan kita sokong.. Itu adalah usaha kita yang paling minima yang kita boleh lakukan..

Jadi, tidak timbul lagi persoalan mengenai gambar tersebut..

Hidup sesama Islam harus bantu membantu bukan? Biar terbuka mata mereka dunia tentang kekejaman Israel itu..

Umpama satu kisah mengenai Nabi Ibrahim yang dibakar oleh Raja Namrud kerana menyembah ALLAH..

Dalam ramai binatang hanya seekor burung pipit sahaja yang menolong memadamkan api yang membakar..

Dan seluruh binatang memperlekehkannya..

Kejadian itu dilihat oleh Jibril A.S lalu Jibril bertanya kepada burung pipit itu..

" Adakah air itu mampu untuk memadamkan api yang menggila marak dan besar itu?"

Jawab sang pipit " Aku tahu bahawa air yang ku bawa ini tidak cukup untuk memadamkan api yang membakar kekasih Allah ini. Namun sekurang-kurangnya aku menjalankan tanggungjawabku.."

" Iaitu membantu nabi Allah dan tidak mendiamkan diri.. "


Banyak lak celoteh aku malam nie.. Hehehe.. Nie yang aku alami sepanjang minggu nie..

Mostly dari apa aku tengok kat media elektronik je la..

Pandai guna pandaila manfaat.. Kalau salah guna merana jiwa woo..

Hehehe..

Thanks for reading..

Yang baik jadikan teladan... Yang buruk jadikan pedoman...


= )

Thursday, 10 May 2012

Thursday Typing

Latest reunion.. Kalau x salah last year..
Assalamualaikum semua...

Wah! Ceria je aku menaip blog hari nie.. Selalu moody jer..

Biasa la hidup nie.. Kadang hari elok, seronok ucaplah Alhamdulillah..

Bila ada masalah atau kesusahan jangan asyik salahkan diri.. Cuba perbaiki diri.. Mungkin ada buat silap ke..

Kalau tak.. Mana kan orang cakap hidup nie ada asam dan garamnya.. ( Bermain-main dengan perkataan lak aku.. HAHAHA.. )


Hari nie Khamis.. Aku duduk kat rumah jer...

Exam semua habis ( except 1 jer paper yang aku 'ter'tinggal hari tue.. )

Pensyarah aku cakap tunggu endorse paper semua.. Baru leh settle bila nak seat paper..

Dalam 13 Mei baru suruh aku call.. ( 3 hari la to be exact.. )

Other than that.. Everything is quite fine..


Ramai member aku dah start berkemas.. Balik rumah masing-masing..

Tak lupa yang masih ada kat asrama.. Memandangkan nak habis belajar dah..

Semua muka sengih umpama kambing seronok makan rumput banyak ( enak betul bahasa aku pakai..)

Aku pun separuh je happy.. Memikirkan paper x berjawab lagi..

Research aku pun dah submit..
 
Kekadang rasa nak simpan dalam kotak je uniform nie.. Lupa lak aku ada banyak program pasnie..


Kolej kadang susah nak lepas budak final year nie...

Ada la program nak dianjur.. And mangsanya student final year cam aku nie ha..

Alasan : Berbakti la walau sedikit pada kolej.. HAHAHAHA.. ( nampak gelak paksa.. nampak? )

Ikut hati memang aku nak rehat jer.. Tapi duty calls..

Bila dah kena join.. Kena je la.. Atau tak mungkin segulung diploma xkan ko rasa..

Nampak macam ada sedikit ugutan di situ.. Hehehe..

Lumrah kan.. When you are in an institution.. You must follow by their rule..

Melainkan keluarga anda ada kolej sendiri..


I'm fine and well-managed.. Figuring what to do after finishing studies...

Korang suggest apa?

Thanks for reading!!

Saturday, 5 May 2012

Pressing The Panic Button

It has been a while since i updated my blog.. And it's really quite a long time...

Peace be upon you my friends and readers..

As you read the tittle up there.. My life was totally different today.. Lots of thinking the reasons what and why it is happening..

I put the blame on me on the contrary.. Since i'm not aware bout it...


Got a little confused there? Ok, i twisted my words long enough for me to complete a paragraph up there.. SEE? ( Hehehe.. Just kidding though.. )

I missed my final paper and SUPPOSEDLY my last paper that is Operation Theater paper..

I asked my friend bout my last paper.. And she's said ( YES, it's a girl.. ) my last paper should be at evening too.. ( when i re-call back.. yup, that's what she said.. )

Confident enough I wake up reading notes and at 8.30 am.. I message her again..

This time i text her bout the notes that i asked yesterday.. And she seems forget bout it..

Never mind.. Maybe she's also had a rough time reading all the notes..

And she said a couple of topics might be need to be read..

So far.. No questioning and i keep on reading...


I got too tired and rest for a while when suddenly at 10.30 am my trusted friend call..

" Dude, you finish your paper early man.. I didn't see you "

" Er.. What paper? "

" WHAT? You know that our paper is on MORNING right? "

face palm all of the sudden.. and panic button was press really really hard..

only He knows how panic i was during that time.. All of my effort in my last semester..

The practical.. The test.. My head is dizzy..  ( might be from adrenaline rushing through my blood.. )

I panicked long enough.. And didn't think right...

Seriously at that time i feel lost..

My dad as usual.. Reminding me bout how frequently i take easy on such things like this..

Also the main thing.. WHY ISN'T ANYONE REMIND ME bout the morning paper?


Feeling kinda betray and lost..  I call my lecturer and asked him how can i sit in for the paper..

And he said.. that i should take M.C..

Try to discuss to the Academic Board when should i take my paper..

It's the only way.. Since my college wouldn't except any kind of excuses except for a logical one..

( in this case.. my illness i think.. )

So, i rushed to the nearest hospital to check for my health..

Seems to me that i also had cough and cold a few days.. and i ain't taking any M.C when i'm sick..

It was kinda shame and nervous to asked for a medical leave..

But the condition i had been made me realize that i HAD to..

I've my M.C and also my cough syrup ( smile.. )


Tomorrow should be a busy day for me.. to meet with Academic Board about my paper..

And i think i wanna deactivate my FB.. Seems that it just procrastinate my time of reading and studying..

Wanna contact and have friend? Well, get a life.. Meet them and hang out with them..

I feel disappointed with my unawareness.. and now.. with my friend...

Dad said that non of them ever realize that i'm not around..

Even my mom makes joke bout it.. Sayin' how can they didn't realize a big person like me would be absent in the exam..

i don't wanna blame them.. as they are also being absorbed with the exam..

but slightly depress bout it..
all the calls and the text they kept sending me.. I refuse to answer all of it..

maybe my mood isn't good right now..

pressurize by this things..
But i would thank to my dad and mom for being concern and didn't get mad at me..

I was too tired today... and the illness just weakened my body and my mind..

I chuckled.. Yup, i'm sick..


Thanks to my friend Ahmad Ibrahim for realize my absentees.. If it would for you..

I wouldn't know bout the paper..

All the things happen might teaches me that I should take it seriously when it comes to exam and papers...

Secondly, being a friend is one thing.. But being a concern and helpful buddies is another thing..

Well... That's wrap up all my 30 minutes of typing this long post..

In ENGLISH as well.. ( Hahaha.. )

Thanks for reading..

I'm trying to be positive about it.. = )

Don't worry.. = D


Ahmad Iqbal Hakim..