Friday, 16 March 2012

Aku Dah Bengang.. Aku Dah Bengang..

Mata masih tak lelap lagi.. Bukan banyak fikir pun.. But setakat ini semuanya baik-baik belaka..

Teringin nak post blog biar pun tak tahu nak cakap apa..

Sebab kadang-kadang randomness can relights an idea ( perghh.. ayat tak boleh tahan.. )

Jadi, aku pun mula la bermain dengan kata-kata..

Hehehe...


Assalamualaikum.. ( Bukan lupa.. Sengaja letak lambat sikit.. )

Harap semua sihat walafiat.. ( Karangan aku biase la.. tanya khabar dulu. )

Perasaan anda sekarang : Drowsy belum lagi.. Memandangkan aku dah pekena nescafe masa majlis zikir arwah hari nie ( dan itu air favourite aku.. )

Mungkin aku bercakap sikit pasal sifat manusia yang ALLAH ciptakan..

Kalau dah ready nak bace.. Sile gosok mata anda betul-betul..

Jika tak.. Tak kisah... Tak rugi saya pun ( Acewah, berlembut lak dia..  = D )


Dalam pembelajaran aku especially dalam medic.. dalam keadaan di mana seseorang itu mengalami tekanan.. itu dikatakan sebagai stress..

Stress itu sendiri terbahagi kepada 2.. Stress positif dengan negatif..

Put aside the positive.. Kite sembang negatif nyer..

Sebab bile sebut je pasal stress negatif nie.. Macam-macam orang ada..

Cara mereka sendiri handle.. Atau cara mereka beroleh stress..


Macam aku.. Aku kalau benda berat-berat macam tertinggal dokumen penting.. Atau bakal kena marah ke.. Aku x terasa sangat stress tue ( Sungguh sangat.. )

Akan tetapi... Kalau aku ada hilang barang simple.. Ambil contoh setokin la.. ( Memang sengaja aku salahkan.. ) Aku akan stress melampau..

Mule la nak maki jibaun mane sebat SEBELAH je stokin aku.. ( dan lain-lain kate jahat sewaktu dengannya.. )


Enough with the example.. See what i did there? Tak yah cakap aku jer cakap macam nie..

Semua manusia di dunia akan react as same as me.. Aite? Marah.. maki sana sini..

Kadang-kala ada internal monolog lak tue.. ( Alah, kalau dalam drama.. Yang jenis cakap nak buat jahat dalam hati tapi viewers dapat tahu..  Something like that.. )

Dan macam-macam cara lagi diorang nak managekan ketidak puasan hatian mereka.. ( Jangan ambil ayat nie sebagai rujukan Bahasa Melayu anda.. )

- Sepak / Terajang apa-apa objek berdekatan..

- Maki hamun tak tentu arah..

- Blame diri sendiri banyak kali...

- Salahkan orang lain.. ( Aku banyak la wat benda nie.. Ish.. Ish.. Ish.. )

Dan banyak lagi la.. But non of them really sooth our soul..

Seriously der.. Kalau cam member aku.. Bengang x tentu pasal sebab orang panggil dia GEMOK..

Mau taknye dia tumbok dinding.. KALAU PECAH AKU DAH LAME LARI LA..

But aku GELAK SAKAN sebab luar kelas nanti dia urut-urut tangan dia sebab sakit..

TRUE STORY by the way..


Apa yang nak dikonklusikan ialah.. Try to manage it with humble.. And also sabar..

Sabar itu salah satu dari kualiti mukmin.. Dan tenangkan fikiran..

Tahu.. Akan ada gak brader cakap.. Gua tenangkan dah bro.. Gusar gundah gulana gelama lagi nie..

Ehem.. Der, Zikrullah kan Nabi ajar?

Pernah der try x?

Hehehe.. So, aku amalkan.. Biarpun ada kadang-kadang terkeluar juga certain languange x sedap didengar..

But aku cuba kurangkan.. Better Astaghfirullah dari.. Bengong la TOOT.. TOOT..

40 kali sebut doa der.. Ko nak ke?

Hahaha.. Sabar dan banyak beristighfar.. Bukan anda seorang sahaja stress.. Dunia nie ramai lagi stress..

Syukur la anda masih hidup di muka bumi.. Makan pakaian cukup..

Yang jadi tahanan dan perlarian perang.. pejuang hak agama macam mana?

Fikir-fikirkanlah..


P/S : See? Tak payah nak rancang tulis apa.. Bila nak luas.. Berjela panjangnya.. Hahahaha...

3 comments:

  1. haaaaaaaaaaaaaaaahahahaha. dokumen penting hilang tak stress, kalau stokin hilang bukan maen bengang lagi lagi lah! kelakar.....

    ReplyDelete
  2. i love this entry :) saya stress sbb xbyr krete.. tu je kot :P

    ReplyDelete
  3. see? looks like everyone has it 's stress.. it's up to us to manage it well..
    ikutkan rage.. memang x ke mana perginya.. = )

    ReplyDelete