Friday, 21 December 2012

21-12-2012.. Stop Believing

It is His will.. We can only prepared.. Doomsday..
It's raining heavily outside.. and I'm cozy inside my room.. surfing the net..

Thinking what should i type about today.. If you ask me directly.. I didn't have any clue..

Why should bother making another updates of my blogs?

It might be something about my usual basic routine..

I smiled.. Yup, it's true.. But..

Nobody is having the same rountine all over again right?

They might have some little bit of laughter.. And sadness.. And being angry at something..

Hey, it is LIFE.. and it should be..

Life is like a food.. You taste it.. It has bitter, sweet, spicy and sour..

But in the end.. You ate it all..

Hehehe..


Assalamualaikum.. Pembuka bicara..

Dah berceloteh panjang bagai nak rak kat atas tue bukan apa.. Intro sikit la.. Blog boring la kalau bukak-bukak je dah nak mention cerita..

Mana best.. Umpama KFC bila buka bekas mesti berbau.. Sedap dan menyelerakan..

Baru kita makan.. Sedap tak sedap selepas memakannya..

( Or which in case.. Always oily and sticky when eating it.. )

Back to the topic..

21/12/2012.. What is this? It's just a normal date doesn't it? But some people thought that the D-Days is TODAY..

So, I live and work today so happily with His blessing i tried my best in everything today..

Nothing happen... Except for heavy downpour hear in Penang..


Hari Kiamat adalah salah satu dari rukun Iman yang telah ditetapkan oleh Allah supaya kita mempercayainya..

But it doesn't mean you have to accept the fact that it will be in a certain date or a certain month..

Banyak la orang mempercayai dan mula prepare macam-macam..

Bekalan makanan.. Persiapan.. Buat rumah bawah tanah la..

Just like apocalypse is goin to happen in that exact date.. Even in China, there's one person makes a boat just like Noah did ( Nabi Nuh ) and thinks the D-Day would be flood and he with his family and animals (?) i think.. would be survive..

Sekarang.. Mungkin jadi bahan ketawa je di media semua..

Mayan just predict it.. Doesn't mean you HAD to believed it..

If they predicted then why Mayan's are already gone? How come they didn't predict their own extinction?

D-Day is Allah's will.. Kita makhlukNya haruslah mempersiapkan diri..

Bukan bertanya bila hari itu tiba.. Tapi tanyalah.. CUKUPKAH IMAN AKU DI DADA?

Rasanya tak perlu aku mention ayat mana dan surah mana di sini..

Sebab info semua dah ada kat FB.. Rajin-rajin mencari..

I'm just clarifying things that tak perlu kita tahu bila Allah akan tetapkan Hari Kiamat..

Persiapkanlah diri dari amal dan rohani..

Mengingati mati itu lebih mulia dari mengingati bila kita ditimpa kecelakaan...

Allah sayangkan hambaNya yang mengingati mati dan menginsafinya..

Kerana setiap yang bernafas pasti merasai mati..

Dan mati itu sendiri adalah kiamat kecil bagi hamba Allah itu..


So, diri sendiri nie dan semua yang baca muhasabah sikit diri kita..

Jangan dok ikut nafsu je memanjang.. ( Diri nie pun sama gak.. )

Dan cuba mencari jalan Allah redhai..

I think that's all kot..

Fuh! Finish another post.. Alhamdulillah..


P/S : Member aku citer masa kerja.. Masa nak jahit luka.. Lepas tue.. jahitan luka tue nak kena bukak.. Member aku beri la tarikh untuk buka jahitan luka tue..

Dia bagi tarikh 21/12/2012.. Ko tahu ape yang pakcik tue cakap? ( by the way, He is a Muslim )

Eh, adik.. Nie Kiamat nie... Takleh bagi tarikh lain ke.. Tarikh sebelum tue ke..

Macam mana saya nak pergi bukak jahit kalau dah jatuh tarikh nie..

And my friend was.. ( ........ )

Malu I/C je Islam.. Alahai....

Sunday, 16 December 2012

Self Reflection - Understand The Value Of Iman

There's a rainbows.. Look! = D
How should i start this? It has been a long time for me to update my post..

The space are widely free for me to open this page.. type some stuff i do everyday..

Yet, when i open a new post.. I lost my interest..

Today i hold up that feeling.. Not because of sudden interest back in blogging..

Or even HAD to blog to be recognize by others..

No.. I'm not like that.. I didn't like to do things i dislike.. Neither to be push to do it..

Seems to me that there are lots of obstacle and challenges.. to be overcome..

If not.. I might not be here typing a new post..  = )


Assalamualaikum.. Pembuka bicara hari ini.. Yup, kalau anda faham apa aku khabarkan di atas..

Good for you.. Dan kalau tak.. Aku simplekan bahawa sudah lama aku tidak berblogging..

Bukan sebab menyepi atau menyendiri ( kalau ada masa memang nak buat je benda tue.. memandangkan diri ini perlukan self-reflection everyday.. huhu. )

Sibuk? Tak jugak.. Tapi ada keterbatasan idea dan juga rintangan yang menghalang diri nie dari update blog..

Aku mungkin hanyut.. Dalam kesenangan duniawi.. Ya, itu salah satunya..

Aku akui.. Dunia ini penuh dengan khayalan yang tidak terungkap oleh manusia..


Lalai manusia.. Leka dan alpa adalah makanan seharian manusia..

Aku rasa tak perlu puitis.. Terus terang ada masa iman manusia akan jatuh.. akan naik..

Tika ia berada tinggi maka tenanglah diri kau..

Rendahnya iman maka saat itulah bekalan rohani kau perlu di isi..

Aku sering saja tewas dengan nafsu.. Serta bisikan syaitan...

Malas itu sememangnya sebati dengan diriku..


Tapi aku bersyukur ya Allah.. sebab dalam qalbu ini ada ruang untuk aku bangkit..

Kau telah ciptakan satu keinginan kepadaku.. Dan satu sifat yang aku sentiasa ingati..

Iaitu kesedaran..

Tak semua manusia memiliki kesedaran.. Untuk kembali ke jalanMu..

Ada yang hanyut terus dibawa oleh kenikmatan dunia.. Yang berpegang tali iman hanya sebahagian..

Apa yang aku ungkap dan cerita adalah benar.. Nasihat itu benar..

Siksa neraka dan azab di sana sememangnya benar.. Namun kita manusia jarang menyedari..

Sebab itu aku katakan kita tidak punya kesedaran..


Rosak iman kalau buat dosa tapi tak terasa takutnya azab...

Ya ALLAH.. aku rasa macam tue la.. Teruk diri ini disisimu..


Namun masih lagi aku menadah tangan padaMu.. memohon keampunan..

Sampai satu ketika aku merasakan layakkah aku di sisimu Ya ALLAH.. aku tahu aku bukan kafir..

bukan juga munafik.. tapi aku fasik..

kerap melakukan dosa kepadaNya..


Kerana itu blog ini aku hasilkan.. untuk mengingati diri bahawa kesedaran aku yang sekian lama Allah kurniakan..

Harus disemai sebaiknya agar tidak layu dimamah kenikmatan dunia..

Rapuh aku ya Allah.. Aku harap rapuh itu seketika..

Andai ia meruntun imanku.. Ya Allah kuatkan imanku..

Hanya kepada Kau aku bermohon.. =' )


Self-Reflection for today..

Tuesday, 20 November 2012

What We Can Do?

malu weyh.. bangsa lain agama lain yang lebih peka dari kita..
heart beating fast.. nie mesti efek minum air kopi tadi.. 2 sacket aku bantai.. hehehe..

and now i'm insomnia.. better make use this opportunity to made a new post..

since i don't even know when will i post a new story..

right? ( aceh, dalam x ngantuk sempat lagi speaking.. )


what's up guys.. i am fine here.. cuti 4 hari yang memang meregangkan badan dan memberatkan mata..

memandangkan gaji aku pun tak masuk lagi.. duduk di rumah saja..

menghabiskan masa dengan browsing internet.. buka FB dan Twitter..

menonton video.. update tentang perkembangan terkini aku.. ( macam aku update blog la.. )

dan pelbagai lagi...


today atas kehendak seseorang aku dah berjaya merakam satu video blogging ( vlog ) buat kali pertama..

sebenarnya bukan kali pertama pun.. memandangkan dalam Facebook aku dah post banyak video..

dari video raya hingga ke video ucapan puasa..

member aku la nak sangat aku post video kat Youtube.. so, dengan selekehnya aku merakam diri aku..

skrip takder.. ( ingat buat video terus macam tue ke? kena ada perancangan kot... haha.. )

tapi idea aku ada la.. tentang perkembangan perang di Gaza..

aku dah muat naik dalam Youtube.. tapi aku delete balik..

memandangkan banyak benda kurang di situ.. dari segi audio dan juga preparation..

so, maaf la Izzul Zakwan.. semalam aku beria-ria post..

hari nie aku dah delete dah video tue.. = )

tunggu la masanya ek..




owh... lupa nak update pasal free muffin egg McD.. yang menyebabkan beratur panjangnye orang kita..

semata-mata kerana benda tue free.. tak peduli dah McD tue Israel ke.. Yahudi ke..

asalkan perut kenyang.. kan?

i'm not provoking them.. but seriously.. biarpun benda tue free.. tak obvious ke sebab ape dia buat macam tue?

tanya hati la.. nak ke tak nak..

sudah terang lagi bersuluh la dia nak back-up balik segala apa yang kita cuba boikotkan..

ini tidak, orang kita lebih suka mencari alasan untuk balik ke McD mengambil berger free..

dari cuba menahan diri makan makanan dan set disediakan..

aku dulu peminat tegar McD.. tapi manusia lama-kelamaan akan bosan..

mungkin ko akan craving untuk satu set makanan tue.. bila dah makan..

does  the food worth it? i expect you to find the nearest kedai makan..

and eat rice.. kan?



aku rasa better makan nasi lemak kenyang berbayar dari makan muffin egg yang free lagi dicemuhi..

* this is only my opinion..


dalam video aku tue aku mention 3 perkara kita boleh buat untuk Palestine..

memandangkan aku pun dah delete video tue.. 3 perkara kita boleh buat adalah 



1. Berdoa - Tidak kira bangsa apa sekali pun..  kita saudara seagama berdoa menadah tangan agar tentera Zionis, pakatan Israel dan juga askar-askarnya mati dalam keadaan hina kerana mereka membunuh orang yang tak bersalah.. menghancurkan rumah dan kediaman..
mereka tidak layak digelar manusia.. mereka lebih buas dan tidak berakal dari binatang

2. Memboikot - Boikot bermula dengan McD, kerana produk itu yang mudah diperoleh.. dan di makan oleh setiap bangsa dan masyarakat..  apabila kita memboikot satu produk.. lama-kelamaan kita akan timbul inisiatif untuk memboikot barangan lain seperti Danone, Nestle' dan sebagainya..  istiqamah itu penting..

3. Menderma dan share info - Media sosial memainkan peranan yang penting dalam menyebarkan maklumat dan info, serta menghulurkan bantuan kepada yang memerlukan..
update setiap masa berita mengenai saudara kita di Palestine.. cari sumber yang benar dan hulurkan sumbangan kepada badan yang benar-benar membantu. Contohnya Aqsa Syarif..

these are the things that the least we can do to help our brothers and sisters..

please.. gave them hope for one day.. Israel will be burn to ashes...

in shaa Allah..

thanks for reading.. nais!!


assalamualaikum..

Thursday, 15 November 2012

Maal Hijrah 1434

1st day keje..
ini post yang ke 90 ( setelah aku bace berape banyak post aku dah buat tahun nie.. )

kinda productive.. hahaha..

tapi pada masa yang sama ada gap yang lama antara satu post dan post yang baru.. banyak perkara yang aku dahulukan..

blogging isn't my 1st priority in life.. sebab blog bukanlah diari sahaja..

tidak aku update apa aku buat tiap-tiap hari dalam blog.. kecuali dalam twitter je..

kebanyakkan benda penting membabitkan pengalaman aku.. dan info..

aku sematkan dalam blog nie..

and it's my blog.. suke hati saye la.. ( tetibe nak ber'saye lak.. )

LOL..



Maghrib masuk malam tadi maka bermulalah tahun baru Hijrah.. 1434 H..

tiada bunyi dentuman bunga api mahupun kiraan detik..

melainkan mukmin dan muslim yang beriman menadah tangan memohon agar tahun baru Hijrah ini..

dikurniakan semangat baru.. azam baru untuk berubah.. dan ikhtiar mencari jalan-jalan syurgawi..

itu adalah lebih dicintai dan disukai Allah..

termasuk aku..


seharian aku fikirkan tentang Maal Hijrah nie.. setiap kali awal Muharam akan aku updatekan dalam blog.. tentang apa maksud hijrah.. pengertian hijrah bagi diri aku..

sekarang.. sudah setahun selepas post itu aku keluarkan..

apakah ada perubahan pada tahun lepas? atau masih kekal sama semangatnya?

aku tidak mahu azam yang meninggi.. InsyaAllah..

cukup aku melengkapi yang kurang.. dan mengurangi yang jahat..

itu lebih baik.. kerana aku cuba mendidik istiqamah dari riak yang berpanjangan..

amal tidak dilihat dari sudut banyak-bergondolan.. ( melainkan mereka yang punya semangat tinggi untuk beramal kepadaNya.. )

amal dilihat dari bagaimana istiqamahnya seseorang hamba cuba mengekalkan imannya..

amal ibadahnya seharian.. dari nafsu yang tak lekang menganggu..

dan bisik syaitan yang halus menusuk hati yang rapuh..


Yup, itu mungkin azam aku.. perbaiki ape yang perlu..

aku pun dah kerja.. dan punya pengalaman belajar yang banyak.. dan kehidupan susah senang aku lalui..

apa aku pasti aku sukar kawal amarah terhadap masalah.. cepat hilang mood dan bosan dalam bekerja..

sayang tido lebih dari belajar.. sayang makan dari badan.. sayang diri dari Dia..

mungkin sebab tue tahun lalu aku kurang rahmatNya.. dan ujianNya berpanjangan..

sudah pasti paku yang bengkok sekali lagi diketuk akan selamanya bengkok..

aku takkan jadi paku itu..

kerana jari jemari menaip sesuatu yang aku sendiri pasti..

PERUBAHAN.. akan aku alami dengan jayanya..


Amin Aamin.. AAmmiiinn ya Allah.. = )

Tuesday, 30 October 2012

Sacrifices

Sudah Grad Sudah.. September Yang Lepas
It has been a while now.. Last post was around September..

Now it is in the end of October.. Masa berlalu begitu sahaja..

Pejam celik je dah nak masuk bulan November.. and we at the end of 2012..

Semua benda berubah.. Ada benda baru berlaku..

Some sacrifice that had to be made to ensure the continuation of life..

Quite a lot of question and decisions that needs to be made..


Aku sekarang nie dah pun bekerja.. Alhamdulillah..

Kerja kat mana? Tak perlu kot nak cerita kat sini.. Siapa yang mengenali tahu la kat mana aku posting..

Tak perlu bicara.. Cukup mukabuku dan pencicit ( tweeter ) sebagai updater aku everyday..

Pencicit jugak la tempat aku post luahan hati la.. Ape la..

Hahaha.. ( Sian gelak sesorang.. Korang bace gelak la sekali.. )

Berada di pulau mutiara nie amatlah mencabar sekali.. bukan dari segi kewangan..

Malah dari segenap benda.. Mostly sini Chinese, Mamak dan juga foreigners..

Bangunan dan cara hidup? Toksah citer la.. Bagai bukit dengan gunung tue..

Kemajuan dan pembangunan kat sini memang pesat..

Tapi sememangnya kalau anda dan saya baca pasal budaya dan masyarakat...

Tak payah tengok buku pun.. Tahu yang semakin majunya sesebuah negara..

Semakin hilang nilai budi.. Susah nak nampak bertegur sapa..

Kalau naik kereta hon tue dah macam makanan dah.. Hohoho..


Culture shock yang teramat sangat.. Hadoi..


Memandangkan sudah beberapa hari Aidil Adha berlalu.. Aku sebenarnya lebih nak bercerita tentang pengorbanan..

Bibir suka ucapkan... Betul tak? Tapi pernahkah kau rasakan pengorbanan itu?

Jujur aku cakapkan yang aku benar-benar merasakan pengorbanan itu hanya ketika aku dewasa..

Mungkin perasaan itu datang untuk memberi keinsafan kepada aku..

Bagaimana ibu dan ayah mengorbankan duit dan masa demi anak-anak..

Tak salah jika anda baru terasa.. Sebab bagi aku perasaan itu paling berharga dalam diri..

Mungkin ada yang dah rasa pengorbanan mak ayah masa awal belajar lagi..

Aku sedar aku terlewat tapi kesedaran itu memberi semangat untuk aku terus usaha..

Bantu famili aku di rumah..

Duit habis untuk sewa.. Motor.. Ganti rugi.. Dan sebagainya..

Pernah dengar mak ayah korang mengeluh? Aku pasti tak..

Sebab mak ayah mana tak mahu anak diorang berjaya betul tak? Jadi anak yang berguna..

Sepanjang aku duk sewa rumah sini.. Pelbagai benda mereka korbankan..

Jadi insyaAllah kalau aku sudah cukup kewangan.. Stabil dan teguh..

Aku nak berbakti balik kepada mereka... Cukuplah mereka banyak bantu aku menjadi seorang insan..

Aku nak beri masa pula bagi mereka.. Nafkah insyaAllah aku cari..

Agar mereka berbakti kepada Yang Esa pula..

Amin..


Semoga mereka bahgia dan dirahmati Allah di dunia dan di akhirat..


* Selamat Hari Jadi Mama.. Wan Noorazlaini Abdullah ( born on 30 October 1969 ) dan Belated to my Abah.. Mat Yusoff Bin Taib ( born on 19 Mei 1962 )

Tuesday, 18 September 2012

Tuesday Tiptop : Dilema Amalan..

Subhanallah! Nie kat belakang rumah..
Assalamualaikum.. Kaifa Ha Luka?

Alhamdulillah.. Ana Bikhair.. Hopefully you too..

Sudah lame tidak mulekan blog dengan salam.. selalunye kat tengah jer.. bermain-main dengan perkataan yang sudah pasti menjadi satu pegangan buatku..

Beberapa hari berada di Kuala Lumpur, kota metropolitan hutan batu yang penuh dengan onak duri dan cabaran hidup.. bagaimana yang kaya dan miskinnya.. bagaimana kemajuan negara dan kemunduran akhlaknya.. bagaimana mentaliti dan pengaruh luarannya..

Yang telah bisa menyelinap dalam kehidupan setiap Muslim seperti aku dan juga lainnya..

Mesti pelik kan kenapa aku cakap macam nie? Bukan sekadar emosi.. Tapi dah lama sebenarnya terbuku di hati..

Banyak perkara yang nak dimaklum.. Bukan mahu populariti namun biar yang tersimpan luah sepuasnya..

Aku yakin semua manusia tidak punya kuat istiqamah dalam amalan..

Sebab aku sendiri akui.. Dosa dan pahala saling tidak seimbang dek kerana pengaruh luar.. Nikmat duniawi.. Kurangnya hati dengan rohani bersama menyelami Islam dan Rasul..

Menipu dan mengumpat lebih menjadi amalan dari menghindari.

Betul tak?

Kenapa la aku sembang macam nie? ( Dah nampak macam ayat sastera berat da nie.. )


Bismillah.. Aku merindui saat sekolah menengah.. Di mana amalan ibadah dijalankan dengan penuh khusyuk.. Biarpun masa itu tidak faham atau mengerti mengapa perlunya ibadah tersebut..

Ramai-ramai menghadiri surau dan mulanya dipaksa oleh ustaz atas alasan arahan sekolah..

Malam-malam baca surah Al-Mulk, pagi dan petangnya dengan Mathurat..

Pergi solat 5 waktu secara berjemaah di surau dan TIDAK BOLEH masbuk..

Semua itu sebenarnya mendidik diri ini supaya istiqmah dalam masa depan.. That is when you are in college and university..

Mungkin la ada yang cakap.. Dekat sana pun ada program usrah dan talk oleh ustaz..

Kalau ada adik.. Kalau universiti yang terang-terangan mahukan akademik macam mana?

Juga sistem usrah itu adik cari sendiri? Memandangkan benda tue bukan dalam konsep akademik?

Tak pernah terfikir? Benda nie la yang terjadi kat aku bila aku masuk matrik dan kolej..

Terkejar kejar dengan kuliah sampai takder masa nak ber'usrah' dan timba ilmu agama..


Then blaming diri sendiri..


Itu gunanya istiqamah dalam amalan..


Benda yang kita dah belajar masa dulu.. Kita amalkan kembali..

Jalan berliku-liku dah kita selusuri.. Dan godaan serta nodaan yang kita alami..

Tak bermaksud kita hanyut bukan?

Buat slow-slow pun takder masalah.. Like me.. Trying SOOOOO HAAARD dalam bace al-Quran..

Ada ilmu tak amal.. Macam nie la.. Dah boleh baca al-Quran tapi nak baca sehelai mak aih bukan main payah lagi...

Boleh.. Cuma kena lebih iktikad la sket.. dan tetapkan pendirian biar benda nie jadi amalan yang berterusan.. Kan?

Alah.. Cakap jer.. KO BUAT KE TAK?

Sabar.. Semua buat.. Saya pun tengah buat.. Amalan kita jangan biar depan orang je buat..

Belakang orang x nampak pun kita buat.. Baru la Allah sayang..

Hehehe.. dah la.. Banyak la celoteh..

Thanks for reading!!

Tuesday, 11 September 2012

Tuesday Thinking - 9/11

Word said it all..
what i want to type? isn't about my life again? most probably the readers are bored with my long-telling-a-lot-paragraphing story..

oh well, this is my room.. my mind and my space to write?

i being blessed with my enormous idea before i type..

and as i type even one letter.. the mood just disappear..


assalamualaikum semua.. apa khabar? sehat? hopefully.. all's well and healthy insyaAllah..

today is the day where I.. um.. did.. nothing at ALL..

memang sudah lama aku menunggu surat offer.. masih belum kunjung tiba..

dan janggut serta misaiku telah di'trim' pada hari ini.. ( terime kasih En. Pencukur.. sebab muka saya jadi kurang serabut.. )

my room are all mess.. dan adik ke-5 aku sudah pun menamatkan hari pertama peperiksaannya..

gembire la seketika.. haha.. sian tengok mengadap buku je..


hari nie dalam waktu nak habis hari Selasa baru aku perasan satu post..

yang menceritakan tentang 9/11 punya tragedi.. now, guys and girls.. we all know what happen at that exact date?

bila aku tanya adik perempuan dan lelaki aku.. ( dalam lingkungan 14 tahun ke bawah.. )

semua tak tahu pasal WTC punya incident..

dan aku tak la nak suruh diorang ingat pasal tragedi tersebut.. But that day marks the world's view...

how all the nation sees us Muslim.. Islam.. as a terrorist..

bermula pada hari itu la semua mata mamandang serong seorang lelaki yang memakai kopiah dan lebai serta wanita yang bertudung dan berhijab..

sedangkan spekulasi dan juga teori yang kukuh banyak menyatakan ianya dirancang..

dirancang? betul ke? tak caya la..

mulut aku kunci dan mata anda memerhati.. carilah dalam laman mana-mana sekali pun.. sudah ada banyak pendedahan.. tak perlu aku jelas panjang lebar..


so, i pay my respect to those who lost their love ones.. which fight to survive and fight to save people..

but dear world.. a renowned nation which always threaten other countries for their economics..

bila dah berlaku kejadian tersebut.. kita nak kesiankan rakyat mereka sedangkan..

macam mana pulak dengan world wide hunger? lebih lagi mangsa mati kebuluran dari kematian ketika tragedi tersebut..

mangsa mati disebabkan perang SEBELUM 9/11 ( krisis minyak Iraq ) dan SELEPAS  9/11 ( ancaman 'kunun'nye pengganas militan Islam.. alahai dunia.. )

belum dikira mangsa peperangan yang kebanyakkan dari Asia Barat.. ( Palestine, Iraq, Mesir, Syria..)

propaganda atau tidak... mata hati manusia dikaburi..

tidak salah jika sedih mengenangkan tragedi tersebut..

namun hati kita dan juga tangisan kita haruslah pada pejuang yang menjuangkan kebebasan dan keamanan negara mereka seperti negara-negara bergolak..

tak perlu dicerita negara mana.. masing-masing ada media elektronik..

buka dan baca setiap inci cerita dan kisah mereka..

buffer setiap video dan nota kisah mereka.. bagaimana mereka menderita lebih perit dari mangsa 9/11..

even for me.. thousands of sad stories.. are from our own brother..

which survives by only our pray.. and not by our hand..


stop sekejap.. berfikir dan kenang kembali.. bagaimana mereka di sana..

thanks for reading.. =')

Friday, 7 September 2012

Figuring Friday : Farewell Grandma..

Selamat Hari Raya ke-20.. tulus ikhlas dari saya.. Iqbal Hakim
' her suffering and determination to live was admirable.. yet she has been chosen by Him to be gone forever in this cruel world.. and peacefully return to Him only.. '

that's all that i can say bout my grandma.. which has passed away on Wednesday 5th September 2012 exactly 18 Syawal 1433 Hijriah..

lama tak update blog kot.. banyak benda terjadi dalam sebulan nie..

- hari raya yang sepatutnya aku update dalam blog.. dan plan untuk buat video ucapan hari raya bagi sohabat-sohabat di perantauan mahupun dalam negara.. memang tak terbuat.. = S

- hari kemerdekaan negara kita yang ke-55 bertemakan.. er, 'Janji Ditepati' yang dicemuh dan dikomen pelbagai pihak.. serta lagu patriotik yang lebih berbau politik.. aku tahun nie langsung takder semangat patriotik nak meraikkan.. mungkin erti merdeka tue dah banyak kali disalah ertikan..

- pemergian arwah nenek aku baru-baru nie.. sedih dan pilu.. now i'm living without both of my grandma and grandpa..

itu baru coretan pendek.. coz every point di atas ada explaination yang aku sendiri malas nak menaip disebabkan kemalasan tahap melampau..

oh yer.. surat offer kerja pun buat mase nie x sampai lagi.. and aku masih lagi menjadi penanam anggur yang semakin over-weight ( seriously nampak agak tidak sihat dan perlu diperbaiki )

isu-isu kat Facebook dan luar negara mahupun negara? banyak sangat sampaikan kalau aku nak sebut satu persatu sekalipun.. bakal mengundang kemarahan mahupun ketidak puasan hati..

aku ambil tahu jugak.. aku nak react dengan cara baik.. mungkin dengan membenci melalui hati?

sebab nak dengan lisan dan perkataan belum tentu aku mampu.. ( diri sendiri nie sama macam manusia lain.. alpa leka )

post nie pun random sangat.. kalau aku x buat rasa x sedap hati.. hahaha.. sebab eager nak update but dah bukak blogger blur balik..

semangat bagai nak rak bile offline.. bile online.. masih lagi mencari ide ( idea ler.. ide indonesia je sebut.. )

hahaha.. ( serius x tahu nak taip ape.. kemencarian idea nie.. )

er.. dah habis kot? tunggu erk... everyday i'll try to update my blog.. dan cube mencari bahan sesuai untuk diletak..

bukan sekadar pengalaman aku jer.. ( tak semua nak bace kan pengalaman je.. nak info gak.. = )




thanks..

Saturday, 4 August 2012

Ramadhan Penuh Pancaroba

Renungan Ramadhan..
tue dia.. last post aku bulan Jun.. dekat sebulan lebih aku x post blog..

idea xder tue bukanlah satu alasan sebenarnya... sebab bile aku off je laptop..
idea itu mencurah-curah ke ladang gandum gamaknye.. da berterbangan dalam minda..
sampaikan bile solat pun dah hilang fokus.. ( ish.. ish.. ish.. teruk sangat tue.. )
 
dan tujuan asal berblogging pun dah semakin hilang arah..
bila baca balik 2-3 post dari blog yang aku dah follow..
baru jumpa hala tuju balik.. ( jumpe pedoman.. hahaha.. )
dan bersemangat nak blog.. isi da banyak.. tengok.. ko bace je da satu perenggan.. YES!

sekarang nie da masuk Ramadhan ke-16 dan malam tadi aku sempat habiskan terawikh sampai 8 rakaat je.. ( a great achievement for me.. as i already skip yesterday = P )
dan solat witir aku cadang buat kat rumah je..
sedar tak sedar dah masuk 16 hari kita pose.. menahan lapar dan dahaga..
dalam tempoh Ramadhan nie jugak la kita dikejutkan dengan pelbagai info-info dan berita..

1stly of course la pasal Olimpik.. Satu dunia duk follow pasal pencapaian atlet negara mereka..
Zion from Olimpic London 2012 logo..

 

including Malaysia untuk meraih pingat Emas ( atau Perak dan Gangsa ) bagi satu kejohanan yang bertaraf antarabangsa..
dan tentang wujudkan Illuminati dan unsur-unsur Zion dalam penganjuran..
now, di sini aku ada banyak link ( terutama dalam FB ) tentang perkara ini..
but from my opinion and also almost the same with UAI punye statement..
di mana walau setahu mana kita tentang perancangan Zion atau New World Order la.. ape la..

jika iman kite x penuh di dada.. mana mungkin kita dapat tentang?
tengok aje diri dulu.. bukan aku nak suruh tolak habis-habisan tentang Freemanson semua..
tapi ape yang perlu ditekankan adalah diri kita..
adakah kita masih lagi ditakuk lama? Allah berfirman tentang jahatnya Yahudi dan Nasrani..
tapi itu jika iman kita tidak utuh..
benda akan berlaku juga.. sekuat mana pengaruh dan ancaman..
jika diri ada iman.. rasanya benda nie takyah takut pun..
better wujudkan takut kepada Allah yang kita termasuk aku sendiri..
masih samar-samar.. betul x?


Then, about people in Rohingnya dan juga umat Islam di seluruh dunia..

Stop Genocide on Rohingya Ethnic
yang berperang dan ditindas.. dibunuh dengan kejam.. dirogol dan dirompak.. sebagainya..
 
bulan Ramadhan ini memupuk satu nilai besar sebenarnya..
yakni bersyukur.. dan berdoa..

jangan kita berada di zon yang selesa dan tidak bersyukur dengan segala nikmat yang diberi..
keje sikit... merungut..
lapar sikit.. merungut..

ya Allah.. aku sendiri tergolong dalam golongan merungut nie ( putera lilin.. tak tahan panas.. )
tapi diri ini perlu dipupuk dengan kesedaran sebenarnya... cuba asal panas.. ingat saudara kita di Somalia.. Di Afghanistan.. yang takder air.. panas..

Di Palestine dan Syria.. di mana mencari ruang keamanan sukar sekali..
Ramadhan mendidik diri bukan dari segi menahan lapar dan dahaga..
juga beramal dengan menderma dan juga berdoa agar umat Islam dapat menikmati Ramadhan..
juga berdoa keselamatan mereka dalam menegakkan agama Islam..
sedangkan diri ini masih lagi mencari diri.. Islam takkan aku nak sekadar dari I.C?

kan? 
so, pupuk diri supaya bersyukur.. doa banyak2 sebelum iftar agar diberi kekuatan muslimin dan muslimat.. saudara seIslam kita di seluruh dunia..
kalau mati.. biar mati syahid... harum wangi mereka di syurga kelak..
kita di sini.. sebenarnya lagi susah nak cium bau Jannah.. = (
terlampau selesa sangat..

Rasanya da banyak da celoteh aku malam nie.. x sedar panjang pulak ape aku tulis nie..
Thanks for reading for those who are readers...
Yang browsing pun terime kasih.. ucapan tulus ikhlas.. Hahaha..
All above from my slightly knowledge and also my opinion..
See ya soon..
Ma'salamah..

Friday, 22 June 2012

Bile Sembang Pasal Kahwin..

Perkahwinan adalah salah satu sunnah Nabi
Assalamualaikum.. Ape khabar semua? Bertanya khabar amalan mulia.. Hahaha..

Harap sihat-sihat selalu..

Blog updated dengan post baru saye bertajuk.. Erm.. Sile baca kat atas erk..

Hehehe.. ( Dah start ngarut dah.. )


Cuti yang lama nie aku habiskan masa duduk rumah.. Jadi lelaki rumah kot..

Semua benda aku dah boleh buat.. Cakap je apa.. Basuh baju, sidai kain, basuh pinggan..

Menyapu sampah, kemas rumah.. ETC..

Senang sikit sape yang kahwin dengan aku.. Bila isteri letih jer..

' Xper.. Abi buat.. ' ( Wah! Promote diri nampak.. )

Hahaha..


2-3 hari nie aku asyik mimpi pelik... Jumpa kawan lama dan senior..

Dan hari-hari berlalu dengan gembira..

Ramai member aku dah kahwin.. Senior aku dah kahwin.. Sepupu aku baru semalam akad nikah..

Aku terfikir gak.. Mungkin aku belum sampai seru..

Bukan kata tak nak.. Siapa xnak kan hubungan halal yang kekal abadi insyaAllah ke syurga..

Tapi keadaan diri nie masih uzur dari segenap segi..

Jadi, itu maksud belum sampai seru.. Faham? Hihihi.. Jodoh Allah kan indah.. Kita x expect pun..

Tapi Dia tahu yang kita sedia belum..


Dan apabila akad nikah.. Bila masa tok kadi membaca tanggungjawab sang suami kepada isterinya dan sang suami membaca ikrarnya..

Aku teringat satu artikel tentang akad kat Facebook..

Di mana bebanan berat tue dah tertanggung kat suami sepenuhnya..

Memang benar sekali.. Urusan kehidupan isteri, nafkahnya.. Makan minumnya.. Kebebasannya..

Sang suami harus jaga.. Agamanya sang suami harus mendidik dan bersama beramal..

Luaran isterinya dan jika peroleh anak.. Maka tanggungannya..

Beratkan? Tapi itu tak bermaksud kita xleh pegang ( Bagi kaum lelaki la.. )

Memang anda lega lepas habis akad nikah.. Kekadang sesetengah sengih seronok..

Dah boleh bersama isteri dah..

Bear in mind my future to be husband.. Obligation on Allah and on your responsible is important..

Ingatlah selalu.. Kawal amarah.. Selesaikan masalah dengan muhibah..

Dan jangan lupa agama.. Kita takut tapi Allah lebih tahu..

Adakah kita bersedia atau tidak.. = )

Aku akui aku masih belum stabil dari segenap sudut... Malah dalam Islam menetapkan..

Jika tidak mampu memberi nafkah atau menjaga maka hukumnya makruh.. ( Sila perbetulkan kalau salah.. )

Kahwin ini adalah benda indah Allah beri.. Namun penceraian juga adalah perkara yang Allah kurniakan..

Tapi perkara yang paling Dia benci..

So, take care of your wife and your new life.. Amalkan surah dan jaga isteri elok-elok..

Kalau make-up lebih.. Minta dia kurangkan kalau keluar berjalan..

Kalau dedah sana sini.. Nasihatlah mereka.. Jangan marah..

Cuma tegur.. ' Awak, setiap dedahan aurat dosa jatuh kat saya juga tau.. Sebab saya x tegur awak..

Pakai cantik dan tutup la erk..  '

WAH! Sweet.. Hahaha...


Barakallah for my cousin for his akad last night.. Sekali lafaz je..

InsyaAllah.. Berkekalan hingga ke syurga pasti.. = )

Thanks for reading..


Ahmad.Iqbal.Hakim..
p/s : teringin nak perkahwinan sederhana jer.. huhuhu...

Wednesday, 13 June 2012

Exhausted Induction Week

Sesi LDK pertama kitorang..
Hari nie terlebih rajin.. Produktif.. Proaktif dan bersemangat...

Idea umpama cokelat mencurah-curah ke ladang gandum.. ( KoKoCRUCH!! )

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..

Jawab habis erk.. Hihihi..


Apesal bersemangat je aku petang-petang menaip nie? Selalunya aku tengok tv atau habiskan masa tengok video..

Memandangkan aku pun muak tengok citer yang banyak episod.. macam Liar Game.. Team Medical Dragon..

So, aku curi masa sedikit untuk terangkan seminggu aku habis kat Kolej Kejururawatan Kubang Kerian..

Mesti pelik.. Apesal la aku stay sana dekat seminggu.. Tanpa ada wi-fi ( no regrets.. hahaa.. ) Paling penting tanpa kopi.. ( Leh jadi giler seyh.. Memanjang tido awal jer.. )

Aku bersama member lain menjalani Minggu Induksi yang dianjurkan Kementerian Kesihatan Malaysia.. Bagi penjawat awam macam aku nie ha..

So, lets go!


Aku lupe akta mana yang mewajibkan minggu induksi ini dijalankan.. aku ingat tahun je.. dalam 1992 lagi dah diadakan minggu induksi nie..

Ia bertujuan untuk memberi pengenalan kepada lepasan diploma tajaan KKM tentang kerja..

Akta dan peraturan serta tatatertib dalam kerja.. Etika kerja serta pendedahan bagaimana dalam kerja kita leh buat penyelewengan.. ( Bukan nak ajar seleweng duit.. cuma ajar cara cegah )

Aku termasuk budak-budak course lain macam x-ray, fisioterapi, farmasi dan nursing terutamanya..

Dibahagikan kepada 12 kumpulan dan diberi tugasan dalam kumpulan..

Macam biasa la.. LDK ( Latihan Dalam Kumpulan ) buat cheers.. Buat logo.. Etc.. Etc..

Kadang-kala aku dah rasa macam balik form 1 jer.. Sebab kebanyakkan benda dah biasa buat..

Ice-Breaking memule tue 202 orang perkenalkan diri.. Dekat setengah jam baru habis..

Hahaha..


Group aku lak diberi nama Medical Unity.. Macam Man Utd jer.. 16 orang..

Pelbagai bangsa ada.. Hehehe.. Memula memang xkenal la satu sama lain..

Bila dah seminggu bersama.. Rindu lak nak berpisah.. Dah rasa macam famili..

Kuliah tentang akta dan macam-macam lagi buat aku mengantuk memanjang.. Hahaha..

Sebab sesi kumpulan hanya waktu malam je.. Dan pagi pulak banyak taklimat..

Lepas tue setiap orang kena siap sedia dengan pengucapan awam..


Jangan pandang minggu induksi macam orientasi jer.. Sebab setiap benda kita buat ada markah..

Tak kira tambah atau tolak.. Itu atas dasar budi pekerti facilitator anda..

Member aku cerita ada yang fail disebabkan tiada penglibatan kumpulan.. Tak tepat waktu..

Buat hal dan langgar peraturan.. Malah ada yang repeat balik induksi..

Induksi pulak untuk semua kakitangan kerajaan.. Bukan untuk kakitangan kesihatan jer..

Hehehe.. So, kalau yang nak habis belajar dan berkhidmat dengan kerajaan..

Bersiap sedia dengan knowledge dan juga aktif dalam kumpulan..


Banyak sangat aku celoteh nie.. HAHAHA.. ( gelak letih.. )

Nanti kalau aku tambah.. Aku beritahu erk.. Hehehe...

Sebab nie berdasarkan pengalaman aku.. Kalau korang leh manage masa bila pergi nanti..

Good for you! Jangan risau...

Buat yang terbaek... Sebenarnya induksi nie melatih diri supaya lebih berdisiplin dan telus dalam bekerja.. Itu yang aku nampak main objectivenya...

Jadi, GOOD LUCK untuk bakal penjawat awam..

Usaha Tangga Kejayaan...


Ahmad Iqbal Hakim..

Journey Of 3 Years.. Officially End!

Keputusan Sem 6.. Tahniah!!
Assalamualaikum..

Actually i was gonna wait for the right moment to blog.. to type a new post..

Then it struck.. The idea.. What can i do? Just type it I guess.. = )

At least my ideas would be cherish it nicely..

Dan kalau nak tambah idea pun boleh jer.. Aku boleh tambah info lagi..

Sebab blog nie tiada sempadan waktu dan tempat.. Cuma malas tak malas seseorang tue 'update' blog saje..


3 hari aku menjadi penjual anggur berjaya.. Lepas habis je minggu induksi yang aku leh cakap sarat dengan maklumat..

Berpisah la aku dengan kawan-kawan.. Semua dah balik negeri masing-masing..

Dari selatan ke utara.. Semua dah bawa haluan sendiri..

3 tahun beb masa aku belajar diploma dulu.. rasa macam sekelip mata je dah habis..

Padahal masa belajar dulu tak sabar-sabar sangat nak habis.. = P

Lumrah manusia kot.. Tak pernah puas dengan apa yang dah diberi..


Keputusan final sem aku pun keluar sehari selepas aku habis induksi..

Guess what..? Aku cemerlang last sem.. Seriuosly I didn't expect that i would get a 4.00..

Tak tahu la salah kira ke apa.. Aku bersyukur sangat-sangat..

Pertama kali dalam hidup kot.. Greatest achievement...

Bila difikirkan balik.. Allah itu Maha Pemurah.. Masa aku miss paper hari tue pun..

Ada je jalan Dia tunjuk.. Supaya aku terus berjuang..

Tak sangka dapat 4.00 weyh.. Nak gosok mata pun belum tentu habuk nie hilang.. = D


Life is unexpected rite?

Qada' dan Qadar Dia lebih hebat dari sangkaan kita.. Dari jalan yang kita sangkakan kebahagiaan..

Dia tunjukkan jalan yang lebih bahagia.. Asalkan kita jangan lupa Allah..

Aku rasa kerdil diri.. Sebab masih berdosa di sisiNya..

Dia masih sayangkan aku.. Aku rasa kecil diri.. Hina disisiNya..

Layakkah aku memperoleh nikmatNya?

Aku sedar.. Hanya doa padaNya dan taat perintahNya aku wajib jalankan..

Terima kasih Ya ALLAH.. Terima kasih MAMA dan ABAH..

Thanks FRIENDS for your support...

Aku ucapkan Alhamdulillah dan bersujud padaMu..

Aku rendah diri.. Aku akan perbaiki diri..


AHMAD.IQBAL.HAKIM

p/s : kepada kawan-kawan sekolej.. berpisah bukan bermaksud selamanya.. jalan Allah itu indah.. ada masanya aku akan jumpa lagi.. = )

Wednesday, 23 May 2012

Self-Improving Motivator

Beam of light shakes out my delusion..
Assalamualaikum.. Akhirnya aku boleh jugak online..

Setelah berhempas pulas struggle untuk BLS ( Basic Life Support ) selama 3 hari..

Mungkin coincidence kot aku takder niat nak online..

Jadi 2-3 hari aku rasa tenang sikit.. Tak terfikir pasal notification kat MukeBuku.. Hahaha..

Memang agak boring bila takder connection.. Tapi aku jenis suka menaip..

Bukalah aku Micro.Word untuk menulis pengalaman diri..

Agak kasar sebab aku taip ikut perasaan tapi sudi-sudikanlah baca erk.. Hihihi.. = )


Malam nie aku bersama dengan kawan-kawan aku.. Spending time on our own laptop..

Some of them are watching movies and videos.. others playing game.. me? I prefer typing things I have done today..

Really it isn’t a thing to be fun with..but it comforts my mind throughout my journey..

Pass few days, I encounter several things.. My anger, my talking and also hatred..

From my point of view, kebanyakkan dari kita akan cakap benda remeh temeh, marah tak tentu pasal and also sentiasa cakap belakang orang..

Indeed everyone makes mistakes and everyone has their own weak points but should we always make it as a big news?

Sebab itu la aku rasa sia-sia bila bercakap benda yang x bermanfaat.

Aku prefer diam dari bercakap, aku suka mendengar dari berkata, aku tahu mulut manusia memang dosa sepanjang masa jadi silent treatment is the one suits for me..

Seriously, bila kita fikir dua kali bila nak bercakap, kita akan sedar berapa banyak kesilapan kita lakukan. Bila terasa hati kawan, mulalah nak gaduh bertumbuk terajang. Kawan baik leh jadi musuh ketat. Takder dah kenangan lama etc.. etc.. etc..


One shall not said he can survived by being alone..

Sebab kita akan depend dengan orang jugak. ALLAH dah tunjukkan bahawa orang yang kita benci sekalipun di muka bumi nie akan lama-kelamaan menjadi sumber pertolongan kita.

Hehehe.. pelik kan? Itu kuasa Dia.. Aku dulu asyik tanam benci dan dendam.

Sememangnya aku xkan lepaskan perasaan ini kat seseorang. Namun sampai bila benda nie akan jadi nanah dalam diri aku?

Manusia pandai berkata namun langsung x amalkan.. Langsung x lakukan..

Menyampai bahawa dialah terbaik.. Namun hamba Allah ini sebenarnya lemah jua..

Sebarkan kebaikkan walaupun kita lemah.. Sebab kita akan perbaiki juga..

Jangan kita yang penyampai x perbaiki bersama.. Tak mendapat pahala kot.. dosa lagi ada la..


Sejarah hidup aku sebagai penyampai kebaikkan nie liku-liku memang banyak.. Kita bercerita tentang syurga ALLAH.. namun dibalik hati masih mencari redhaNya..
Aku masih belum cukup baik dari mata ALLAH..

Member aku ada cerita pasal murid dan guru..

di mana guru tersebut menyuruh setiap murid yang ada rasa dendam dengan kawan mereka supaya menyimpan bilangan ubi dalam beg mereka..

kalau seorang yang dia benci.. maka bawalah satu ubi kentang tersebut.. Kalau ramai yang dibenci maka banyaklah ubi yang di bawa..

setiap murid membawa bilangan kentang kebencian mereka dalam beg ke sekolah setiap hari..

Ada yang tidak bawa langsung memandangkan hidupnya tidak ada rasa kebencian langsung kepada sahabat-sahabat mereka.. ( Susah nak jumpa tue.. Hahaha.. )

Dijadikan kisah.. Setelah beberapa lama mereka membawa kentang tersebut,

mereka berkata mereka tidak tahan berat yang dikendong setiap hari ke sekolah..

Serta bau ubi itu cukup busuk setelah lama mereka bawa.. Cikgu mereka tersenyum lantas menyatakan bahawa itulah kebencian..

Jika ramai yang kamu benci maka bebanlah hidup kamu dengan kebencian..

dan bau kentang itu adalah busuknya kebencian kamu terhadap seseorang itu.. Sampai bila harus kamu menanggung?

Walaupun hanya seorang yang kamu benci.. Bau kebencian itu tetap akan ada.. Sampai bila harus anda simpan?

Jadilah orang yang senang hati setiap hati dengan tidak membenci seseorang..

Kewl kan? Hebat cerita nie.. aku sendiri admire citer nie..

Memang betul pun.  Malah ada satu masa aku pernah fikir..

Kenapa kita benci orang? Lebih baik benci sifat dia kerana manusia itu langsung tidak bersalah bukan?

Hanya perangainya yang tidak diubah.. And memang ada kata-kata tersebut.. Hehehe..

Terkejut jugak aku tapi hakikatnya.. BENCILAH SIFAT BURUK SESEORANG.. BUKAN DARI DIRINYA..

Kerana ALLAH ciptakan manusia sebaik-baik ciptaan.. = )


Friday, 18 May 2012

What Did You Do For Them?

Freedom For Palesinian Prisoner..
Bila buka je new post.. Pelbagai benda nak dicerita..

Suka duka la.. Pengalaman hidup lah.. Ilmu yang kita dapat la..

Padahal bila dah sampai je kat ruangan kosong..

Maka dalam diam.. idea pun hilang..

Kalau dikira dengan post nie.. dah banyak post aku delete..

Tulis serangkap.. Dengan tetiba macam xder mood atau takder benda nak cerita..

Mungkin lumrah manusia macam tue.. Ilham datang jer kena kita ambil berat..

Catat.. = )


Assalamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh ( Balas balik panjang yer.. )

Kaifa haluka? Ana bikhair.. ( saya sehat jer.. )

Yes! Sudah bebas dari kesengsaraan paper ulangan yang telah berlangsung pada 16 Mei 2012 ( rabu lepas.. )

Barulah aku rasa lega sebagaimana kawan-kawan aku rasakan ( mak aih.. yang lain dah habis bosan cuti aku baru nak nikmati.. )

Bila duk rumah jer.. Aktiviti harian aku.. Menghadap laptop seharian..

Tido dan makan ( Malas giler nak buat kerja.. )

Tipikal budak 'U'.. Hehehe...


Kebelakangan nie aku rasa panas je bumi bertuah nie.. Iklim sekarang memang tak menentu..

3-4 hari nie panas tak terhingga.. Tak la sampai kering air sungai..

Tapi bila ko mandi malam-malam.. Masih lagi rasa haba tue..

Padahal mandi nak hilang peluh.. Nie pakai baju jer.. Dah berpeluh habis baju..

Aku terpaksa beli bedak menthol keluaran Dettol ( sengaja mempromote.. ) untuk sejukkan diri..

Dan terbukti berkesan.. ( buat sementara je la.. hahaha.. )


15 Mei lepas adalah hari Nakbah bagi memperingati kejadiaan di mana kaum Yahudi menjajah bumi Palestine setelah berjaya membantu Amerika dalam peperangan..

Hampir keseluruhan negara Palestine dikuasai tentera Israel.. selama 64 tahun tanpa henti mereka membunuh hampir jutaan rakyat Palestine..

Tahanan mereka diseksa dan dibunuh dengan kejam oleh rejim Zionis..

Maka pada hari itu juga ramai member aku letak gambar warna cokelat manusia menutup mata..

dan tertulis di badan dalam tulisan Hebrew IPS ( Israel Prison Service )

kita mungkin ingat hari guru dan hari ibu ( terutamanya hari ibu yang sebenarnya haram disambut kerana mengikuti fahaman Greek kuno ( hari Cybele ) dan Roman kuno ( hari matronalia )

ada lah dikalangan kawan-kawan aku yang post selepas dari Hari Nakbah..

yang tak boleh nak letak default picture gambar tue..

menyatakan mata ditutup ( dalam gambar tue.. ) menandakan kita tak nampak kekejaman Zionis @ tak ambil peduli..

tulisan Hebrew tue adalah Zionis..

dan sebagainya..


Sumber lain pula menyatakan sebaliknya.. Hmm..

Di sini kita boleh dapat lihat betapa hebatnya media elektronik.. terutamanya medan sosial..

Dalam menyebarkan maklumat yang bagi aku.. Lebih cepat dari berita jam 8.00 malam..

Hingga ke satu tahap aku sendiri gelak sakan..

Sebab berita dah sebarkan video viral.. Namun pengguna interenet sudah tahu lebih 24 jam sebelum ini..


Tentang Hari Nakbah dan default profile di FB.. gunalah default profile hunger strike tersebut..

Kita membantu saudara seislam kita.. Jangan mempersoalkan kebaikkan..

Persoalkan setiap keburukan yang kita lakukan.. jangan kerana hanya tulisan Hebrew atau perlambangan gambar tersebut...

Anda tiba-tiba berubah fikiran.. ( Ini termasuk aku.. Sebelum aku sedari.. )

Mereka di sana melakukan hunger strike berhari-hari.. Tanpa mempersoalkan mengapa mereka melakukannya..

Kita di sini bersenang lenang chatting dan surfing internet.. Mudah menerima khabar angin..

Tukar default profile menandakan kita sokong.. Itu adalah usaha kita yang paling minima yang kita boleh lakukan..

Jadi, tidak timbul lagi persoalan mengenai gambar tersebut..

Hidup sesama Islam harus bantu membantu bukan? Biar terbuka mata mereka dunia tentang kekejaman Israel itu..

Umpama satu kisah mengenai Nabi Ibrahim yang dibakar oleh Raja Namrud kerana menyembah ALLAH..

Dalam ramai binatang hanya seekor burung pipit sahaja yang menolong memadamkan api yang membakar..

Dan seluruh binatang memperlekehkannya..

Kejadian itu dilihat oleh Jibril A.S lalu Jibril bertanya kepada burung pipit itu..

" Adakah air itu mampu untuk memadamkan api yang menggila marak dan besar itu?"

Jawab sang pipit " Aku tahu bahawa air yang ku bawa ini tidak cukup untuk memadamkan api yang membakar kekasih Allah ini. Namun sekurang-kurangnya aku menjalankan tanggungjawabku.."

" Iaitu membantu nabi Allah dan tidak mendiamkan diri.. "


Banyak lak celoteh aku malam nie.. Hehehe.. Nie yang aku alami sepanjang minggu nie..

Mostly dari apa aku tengok kat media elektronik je la..

Pandai guna pandaila manfaat.. Kalau salah guna merana jiwa woo..

Hehehe..

Thanks for reading..

Yang baik jadikan teladan... Yang buruk jadikan pedoman...


= )

Thursday, 10 May 2012

Thursday Typing

Latest reunion.. Kalau x salah last year..
Assalamualaikum semua...

Wah! Ceria je aku menaip blog hari nie.. Selalu moody jer..

Biasa la hidup nie.. Kadang hari elok, seronok ucaplah Alhamdulillah..

Bila ada masalah atau kesusahan jangan asyik salahkan diri.. Cuba perbaiki diri.. Mungkin ada buat silap ke..

Kalau tak.. Mana kan orang cakap hidup nie ada asam dan garamnya.. ( Bermain-main dengan perkataan lak aku.. HAHAHA.. )


Hari nie Khamis.. Aku duduk kat rumah jer...

Exam semua habis ( except 1 jer paper yang aku 'ter'tinggal hari tue.. )

Pensyarah aku cakap tunggu endorse paper semua.. Baru leh settle bila nak seat paper..

Dalam 13 Mei baru suruh aku call.. ( 3 hari la to be exact.. )

Other than that.. Everything is quite fine..


Ramai member aku dah start berkemas.. Balik rumah masing-masing..

Tak lupa yang masih ada kat asrama.. Memandangkan nak habis belajar dah..

Semua muka sengih umpama kambing seronok makan rumput banyak ( enak betul bahasa aku pakai..)

Aku pun separuh je happy.. Memikirkan paper x berjawab lagi..

Research aku pun dah submit..
 
Kekadang rasa nak simpan dalam kotak je uniform nie.. Lupa lak aku ada banyak program pasnie..


Kolej kadang susah nak lepas budak final year nie...

Ada la program nak dianjur.. And mangsanya student final year cam aku nie ha..

Alasan : Berbakti la walau sedikit pada kolej.. HAHAHAHA.. ( nampak gelak paksa.. nampak? )

Ikut hati memang aku nak rehat jer.. Tapi duty calls..

Bila dah kena join.. Kena je la.. Atau tak mungkin segulung diploma xkan ko rasa..

Nampak macam ada sedikit ugutan di situ.. Hehehe..

Lumrah kan.. When you are in an institution.. You must follow by their rule..

Melainkan keluarga anda ada kolej sendiri..


I'm fine and well-managed.. Figuring what to do after finishing studies...

Korang suggest apa?

Thanks for reading!!

Saturday, 5 May 2012

Pressing The Panic Button

It has been a while since i updated my blog.. And it's really quite a long time...

Peace be upon you my friends and readers..

As you read the tittle up there.. My life was totally different today.. Lots of thinking the reasons what and why it is happening..

I put the blame on me on the contrary.. Since i'm not aware bout it...


Got a little confused there? Ok, i twisted my words long enough for me to complete a paragraph up there.. SEE? ( Hehehe.. Just kidding though.. )

I missed my final paper and SUPPOSEDLY my last paper that is Operation Theater paper..

I asked my friend bout my last paper.. And she's said ( YES, it's a girl.. ) my last paper should be at evening too.. ( when i re-call back.. yup, that's what she said.. )

Confident enough I wake up reading notes and at 8.30 am.. I message her again..

This time i text her bout the notes that i asked yesterday.. And she seems forget bout it..

Never mind.. Maybe she's also had a rough time reading all the notes..

And she said a couple of topics might be need to be read..

So far.. No questioning and i keep on reading...


I got too tired and rest for a while when suddenly at 10.30 am my trusted friend call..

" Dude, you finish your paper early man.. I didn't see you "

" Er.. What paper? "

" WHAT? You know that our paper is on MORNING right? "

face palm all of the sudden.. and panic button was press really really hard..

only He knows how panic i was during that time.. All of my effort in my last semester..

The practical.. The test.. My head is dizzy..  ( might be from adrenaline rushing through my blood.. )

I panicked long enough.. And didn't think right...

Seriously at that time i feel lost..

My dad as usual.. Reminding me bout how frequently i take easy on such things like this..

Also the main thing.. WHY ISN'T ANYONE REMIND ME bout the morning paper?


Feeling kinda betray and lost..  I call my lecturer and asked him how can i sit in for the paper..

And he said.. that i should take M.C..

Try to discuss to the Academic Board when should i take my paper..

It's the only way.. Since my college wouldn't except any kind of excuses except for a logical one..

( in this case.. my illness i think.. )

So, i rushed to the nearest hospital to check for my health..

Seems to me that i also had cough and cold a few days.. and i ain't taking any M.C when i'm sick..

It was kinda shame and nervous to asked for a medical leave..

But the condition i had been made me realize that i HAD to..

I've my M.C and also my cough syrup ( smile.. )


Tomorrow should be a busy day for me.. to meet with Academic Board about my paper..

And i think i wanna deactivate my FB.. Seems that it just procrastinate my time of reading and studying..

Wanna contact and have friend? Well, get a life.. Meet them and hang out with them..

I feel disappointed with my unawareness.. and now.. with my friend...

Dad said that non of them ever realize that i'm not around..

Even my mom makes joke bout it.. Sayin' how can they didn't realize a big person like me would be absent in the exam..

i don't wanna blame them.. as they are also being absorbed with the exam..

but slightly depress bout it..
all the calls and the text they kept sending me.. I refuse to answer all of it..

maybe my mood isn't good right now..

pressurize by this things..
But i would thank to my dad and mom for being concern and didn't get mad at me..

I was too tired today... and the illness just weakened my body and my mind..

I chuckled.. Yup, i'm sick..


Thanks to my friend Ahmad Ibrahim for realize my absentees.. If it would for you..

I wouldn't know bout the paper..

All the things happen might teaches me that I should take it seriously when it comes to exam and papers...

Secondly, being a friend is one thing.. But being a concern and helpful buddies is another thing..

Well... That's wrap up all my 30 minutes of typing this long post..

In ENGLISH as well.. ( Hahaha.. )

Thanks for reading..

I'm trying to be positive about it.. = )

Don't worry.. = D


Ahmad Iqbal Hakim..

Friday, 16 March 2012

Aku Dah Bengang.. Aku Dah Bengang..

Mata masih tak lelap lagi.. Bukan banyak fikir pun.. But setakat ini semuanya baik-baik belaka..

Teringin nak post blog biar pun tak tahu nak cakap apa..

Sebab kadang-kadang randomness can relights an idea ( perghh.. ayat tak boleh tahan.. )

Jadi, aku pun mula la bermain dengan kata-kata..

Hehehe...


Assalamualaikum.. ( Bukan lupa.. Sengaja letak lambat sikit.. )

Harap semua sihat walafiat.. ( Karangan aku biase la.. tanya khabar dulu. )

Perasaan anda sekarang : Drowsy belum lagi.. Memandangkan aku dah pekena nescafe masa majlis zikir arwah hari nie ( dan itu air favourite aku.. )

Mungkin aku bercakap sikit pasal sifat manusia yang ALLAH ciptakan..

Kalau dah ready nak bace.. Sile gosok mata anda betul-betul..

Jika tak.. Tak kisah... Tak rugi saya pun ( Acewah, berlembut lak dia..  = D )


Dalam pembelajaran aku especially dalam medic.. dalam keadaan di mana seseorang itu mengalami tekanan.. itu dikatakan sebagai stress..

Stress itu sendiri terbahagi kepada 2.. Stress positif dengan negatif..

Put aside the positive.. Kite sembang negatif nyer..

Sebab bile sebut je pasal stress negatif nie.. Macam-macam orang ada..

Cara mereka sendiri handle.. Atau cara mereka beroleh stress..


Macam aku.. Aku kalau benda berat-berat macam tertinggal dokumen penting.. Atau bakal kena marah ke.. Aku x terasa sangat stress tue ( Sungguh sangat.. )

Akan tetapi... Kalau aku ada hilang barang simple.. Ambil contoh setokin la.. ( Memang sengaja aku salahkan.. ) Aku akan stress melampau..

Mule la nak maki jibaun mane sebat SEBELAH je stokin aku.. ( dan lain-lain kate jahat sewaktu dengannya.. )


Enough with the example.. See what i did there? Tak yah cakap aku jer cakap macam nie..

Semua manusia di dunia akan react as same as me.. Aite? Marah.. maki sana sini..

Kadang-kala ada internal monolog lak tue.. ( Alah, kalau dalam drama.. Yang jenis cakap nak buat jahat dalam hati tapi viewers dapat tahu..  Something like that.. )

Dan macam-macam cara lagi diorang nak managekan ketidak puasan hatian mereka.. ( Jangan ambil ayat nie sebagai rujukan Bahasa Melayu anda.. )

- Sepak / Terajang apa-apa objek berdekatan..

- Maki hamun tak tentu arah..

- Blame diri sendiri banyak kali...

- Salahkan orang lain.. ( Aku banyak la wat benda nie.. Ish.. Ish.. Ish.. )

Dan banyak lagi la.. But non of them really sooth our soul..

Seriously der.. Kalau cam member aku.. Bengang x tentu pasal sebab orang panggil dia GEMOK..

Mau taknye dia tumbok dinding.. KALAU PECAH AKU DAH LAME LARI LA..

But aku GELAK SAKAN sebab luar kelas nanti dia urut-urut tangan dia sebab sakit..

TRUE STORY by the way..


Apa yang nak dikonklusikan ialah.. Try to manage it with humble.. And also sabar..

Sabar itu salah satu dari kualiti mukmin.. Dan tenangkan fikiran..

Tahu.. Akan ada gak brader cakap.. Gua tenangkan dah bro.. Gusar gundah gulana gelama lagi nie..

Ehem.. Der, Zikrullah kan Nabi ajar?

Pernah der try x?

Hehehe.. So, aku amalkan.. Biarpun ada kadang-kadang terkeluar juga certain languange x sedap didengar..

But aku cuba kurangkan.. Better Astaghfirullah dari.. Bengong la TOOT.. TOOT..

40 kali sebut doa der.. Ko nak ke?

Hahaha.. Sabar dan banyak beristighfar.. Bukan anda seorang sahaja stress.. Dunia nie ramai lagi stress..

Syukur la anda masih hidup di muka bumi.. Makan pakaian cukup..

Yang jadi tahanan dan perlarian perang.. pejuang hak agama macam mana?

Fikir-fikirkanlah..


P/S : See? Tak payah nak rancang tulis apa.. Bila nak luas.. Berjela panjangnya.. Hahahaha...