Monday, 29 August 2011

Z... Z.. Z.. Darn It!

ketika semua makhluk ALLAH tidur dalam kesenangan dan segalanya aman..

mereka berehat dan mengumpul tenaga..

aku pulak membazirkan tenaga yang ada untuk awake.. buka FB.. dan chatting..

why? well, sebab saye selalu InsOmNia..


Term nie dah lame digune pakai.. maybe sejak zaman paleolitik lagi ( main hentam je aku.. )

di mana satu keadaan seorang manusia tidak tidur pada waktu malam..

atau erti bahase mudahnye.. susah nak tido..


pelbagai cara anda boleh buat nak bagi tido.. cam

- bacekan buku cerite ke.. ( kisah jack dan kacang soya ke.. si tanggang ke.. )

- kire bebiri yang melompat ( ini memerlukan daya imaginasi tinggi atas sebab kadang kala binatang lain juga akan melompat dari pagar imaginasi anda.. seram.. = X )

- minum susu suam ( tradisional sebenarnya.. tapi jika anda xleh minum susu.. jangan gedik atau terimalah sakit perut berpanjangan keesokkannya.. )

namun kesemua cara ini tidak berkesan..


kebanyakkan yang stay up dan peminum kafein jugak leh jadi InsOmNIa...

so, tak heran la aku masuk dalam group ini.. coz i'm ADDICTED to COFFEE..

tapi banyak pun xboleh gak.. rosak ginjal dengan hepar..


basicly, ape aku nak cakap.. try to get a good rest for those who xpernah lagi mengalami keadaan aku...

sebab bila dah rase same cam aku.. trust me..

esok anda akan 'lena' dengan lamenye.. ( sebab x cukop tidor pagi.. )


or else.. you would ended up messy and awake until all of your energy drain out..

( skali cam bateri lak.. drain power sumer nie.. hahaha.. )

okeh! cukop ar kowt share.. my eyes are tired..

dah habis effect kopi.. nak try tido..

TatA!

Thursday, 25 August 2011

Tazkirah Simple Sang Student...

belum raye dah main bunga api.. hehehe..
minggu nie aku praktikal kat dewan bedah or in english Operation Theater..

dari 8.00 am sampai 5.00 pm.. dalam dewan tue teramat la sejuk.. di tahap beku bekuan..

aku masuk sana.. kena dress up pakai baju OT..

sememangnya tak boleh pakai pakaian casual mahupun ala-ala gala sekalipun..

cukup baju dan seluar OT yang simple tanpa ada labuci mahupun bling-bling..

but pengalaman tue nanti jer aku citerkan.. hehehe..


jam struck 1 o'clock..

as the rest of my day... this time was precious.. sebab aku akhirnya boleh rehat..

and as a part of my muslim duty.. to perform Zohor solah is a must!

sampai jer surau aku baru teringat satu perkara..

alamak... USTAD SEMALAM SURUH AKU PREPARE UNTUK TAZKIRAH!

memang aku dah siap2 bawa buku akhlak muslim..

tapi lom bace lagi.. tak prepare ape pun.. ( cuak giler mase tue.. )


kalau nak diingat kembali.. zaman sekolah menengah aku dulu ada la..

orang panggil T-5.. atau tazkirah 5 minit... ( sowi la kalau salah.. sebab aku x ingat sangat.. )

masa tue aku ada la perform gak tazkirah untuk junior.. tapi masa tue masih berilmu..

fresh lagi kowt.. Al-Quran Sunnah dengan Syariah Islamiah aku bace..

siap amal lagi..

nie dah masuk kolej dah tinggal dah semua tue ( adik-adik jangan la jadi cam saye erk.. ilmu dimanfaatkan.. bukan hanya untuk pass exam saje.. )


berbalik pada citer tadi.. habis solat Zohor semua.. makmum duduk..

tunggu sape la yang nak bagi tazkirah pulak..

ustaz yang suruh aku bagi tazkirah nie bukan calang-calang.. tazkirah dia best!

tapi sayang.. aku asyik terlelap jer.. ( maklumlah.. dok dewan bedah berdiri memanjang.. mane leh duduk.. )

so, dah yang lain bagi tazkirah power... aku mulakan dengan salam..

dan bacaan zikir..


gugup bace tazkirah... sebab bace buku jer.. tapi, untuk tak menampakkan aku bace straight forward jer..

aku selitkan pengalaman aku berpuasa sekali..

sebab sebelum nie aku memang seronok bila puasa.. bulan Ramadhan nie jer la waktu kita beramal..

baca hadis dan firman Allah berkenaan akhlak muslim..

pada mulanya aku malu.. sebab bagi tazkirah nie.. diri pun kena elok..

sedangkan aku banyak dosa dengan DIA.. namun hari nie lepas tazkirah jer..

it open my heart a bit..

bukan saja-saja ia mendidik orang yang mendengar.. malah diri sendiri..

supaya apa yang dikatakan itu bakal diikuti.. InsyaAllah...

dalam erti kata lain... aku jadi terharu dengan ayat-ayat yang aku baca..

amalan yang aku ceritakan.. aku akan cuba lakukan...

dan tidaklah hanya sembang kosong sahaja..


habis tazkirah semua balik.. Alhamdulillah.. lega rasa...

namun aku puas.. biarpun banyak gagap dan tak la lancar mana.. at least aku dah sampaikan..

kebaikkan kepada setiap saudara seISLAM...

AMIN...


AHMAD.iqbal.HAKIM

Tuesday, 23 August 2011

Nukilan Diri : Siapa Sebenarnya Diri Ini..

Sunsets in New-Castle.. Kelantan..
Kinda weird topic.. but it's the truth.. I kept forgeting HIM..

Even in this Holy month i still always disobey HIS order..

Orang kata dalam bulan nie la kita nak nilai diri.. Sama ada selama ini memang kita didorong oleh syaitan atau tidak..

Bila melakukan sesuatu pekerjaan.. Guess that statement is absolutely correct..

Terdorong aku menaip blog pasal sifat selalu lupa solat nie sebab...

Aku dah cuba dan cuba...


Mungkin diri aku nie penuh sangat sifat x elok..

Dulu masa kecil sememangnya umpama kain putih.. Bersih, suci.. Aku masih ingat..

Biarpun tinggal solat.. Aku cepat-cepat Qada kan..

Kalau dah buat salah.. Cepat aku maafkan.. Dan mohon maaf jika kesilapan dah dibuat..


Bila dah besar.. Sifat manusia senang berubah...

Keremajaan hakiki bukanlah suatu nikmat yang berkekalan.. Bila masa melangkah ke alam dewasa..

Apabila kita dah terbiasa buat benda jahat..

Pastinya amalan itu tidak akan berhenti.. Sehinggalah kita sendiri mendapat tauhid dariNya..

Aku masih lagi tercari-cari jalanNya yang lurus..


Solat tak khusyuk.. Solat tak terjaga.. Selepas itu samalah dengan amalan lain..

Biarpun berpuasa di bulan Ramadhan.. Namun bila tak solat.. Sama sahaja...

Namun tak bermaksud aku tak berpuasa.. Masih lagi melakukannya..

Tahun ini aku rasa amat sedih sekali...

Tidak terasa nikmat Ramadhan sama seperti waktu kecil-kecil dulu..

Bila malam menjelma.. Tadarus.. Solat sunat hajat.. Amalan zikir..


Dah besar.. Sibuk dengan pelajaran.. praktikal.. sampai lupa arah tuju sebenar dunia..

Mengejar hakiki duniawi.. Ukhrawi aku masih belum pasti mencukupi...


Jadi, aku berpesan kepada diri sendiri.. Serta sahabat yang membaca post ini..

Kita cari Nur yang abadi.. cahaya Allah yang selama ini kita peroleh..

Namun sering kali kita abai hingga tercari-cari lagi cahaya itu...

Nikmat Islam kita diwarisi tidak sama dengan nikmat Islam yang baru diperolehi oleh seorang Mualaf..

Masa yang singkat ini..

Aku beriktikad... Untuk cuba berubah perlahan namun pasti..

InsyaAllah.. Akan aku cuba ubah diriku ini..


IqbalHakim..

24 Ramadhan 1431 Hijrah...

Wednesday, 17 August 2011

Malam Nuzul Al-Quran..

semalam malam nuzul al-quran.. 17 ramadhan...

aku tengok jam kat hanset aku.. isk.. dah 8.17 pm dah nie.. siap-siap jer la..

masjid pun tak jauh mane.. jalan kaki jer la..

harap-harap xder budak balik mercun lagi.. aku serik kowt.. ( sebab terawikh lepas aku kena baling mercun.. nasib depan aku jer.. meletop kuat siot.. )

aku pun dah lame tak pergi terawikh..

niat azam tahun nie nak full terawikh berkecai lagi..

xper, aku pastikan malam nie aku pg terawikh.. malam nie malam penuh barakah kowt..


berjalan kaki.. dah sampai masjid.. solat sunat semua..

solat isya' setel.. then terus terawikh..

aku sebak dan sedih mase rakaat pertama sebab dalam solat berfikir..

selama hidup aku nie.. adakah aku benar-benar bertaubat denganNya?

dosa lepas yang belum dikira.. dosa-dosa besar tinggal solat.. dan sebagainya..

sedih sebentar dalam rakaat pertama solat terawikh..


aku tengok keliling aku.. tak kira muda dan tua semua berkumpul di masjid..

yang bermain dengan berbual toksah cerita la..

nasib baik luar masjid diorang buat karenah..

tapi ape aku nak citerkan nie dua insan yang aku asyik perhati dari awal masuk waktu isya'..

sampai habis...


seorang pakcik tua yang dah hilang kaki depannya.. mengesot laju ke saf depan...

sekali lagi aku terasa.. bukan sedih tapi malu.. malu dengan diri sendiri..

pakcik tue usaha keras nak pergi saf depan.. jemaah lain termasuk aku bergerak pun malas jer nak isikan saf depan..

lepas tue seorang pemuda OKU capik kakinya.. turut sama..

siap bersalaman dengan jemaah tanpa rasa penat dan jemu..

memohon kehadrat Allah supaya umurnya panjang dan dapat menyara keluarga...

aku.. aku jadi lebih terharu...


fikirkan kembali.. diri aku sendiri yang se-elok-elok ciptaan Ilahi..

mengapa masih tidak punya kesedaran sama seperti insan-insan yang tidak sesempurna mana..

iman mereka amatlah kukuh dan mereka tidak pernah mengeluh..

dengan kekurangan diri.. malah menjadikan kelemahan diri itu..

satu kekuatan untuk berusaha memohon keberkatan hidup..

di muka bumi Allah ini..


'Ya Allah.. Kurniakan baki Ramadhan yang ada ini untuk ku berbakti kepadaMu..

Sisa-sisa Ramadhan penuh barakah.. kurniakan kepadaku Lailatul Qadr..

Agar diriku tidak merasa rugi di dalam bulan ini..'

Amin...




IqbalHakim..

Tuesday, 9 August 2011

Bersangke Baik Bersame Kite..

setelah aku membedal nasi berserta lauk ayam pedas dan telor masin..

aku bersolat Maghrib dan terus mengadap laptop untuk menaip blog baru..

on jer FB ramai dah pakat tanya...

especially dak perempuan la.. eh, iqbal.. ko x pergi solat terawikh ke?

bulan puase la bulan elok buat terawikh ( er.. yer la kan sebab bulan Ramadhan jer leh buat? konpius aku.. )

kitorang perempuan xper la.. hik.. hik.. hik.. ( gedik memanjang jer... )


this isn't the 1st time i had been ask.. mase pose tahun lepas pun same gak..

asal aku on9 jer.. ada la accuse memacam..

malas ( memang xleh dinafikan la.. ) x suke buat terawikh ( whoa.. jangan le cakap camtue.. aku buat gak solat terawikh.. )

and other accusation yang diorang anggap begitu cruel terhadap diri aku..


pertama sekali.. solat terawikh adalah sunat dilakukan di mana tidaklah salah jika tidak melaksanakan..

kalau buat lagi baik.. banyak pahala..

kedua, anda pernah terfikir tak.. adakah yang pergi terawikh itu benar-benar pergi ke masjid menjalankannya?

coz from my observation.. mostly kids and teens keluar memalam dengan alasan nak bersolat terawikh..

sedangkan diorang keluar jumpa kawan.. jalan-jalan malam sebab siang penat berpuasa..

i know i had that experience myself.. tapi aku jalan keluar SELEPAS solat terawikh..


minda kita sebagai seorang muslim tidak seharusnya disempitkan dengan pemikiran..

yang meyatakan kalau orang tersebut x keluar bersolat terawikh.. bermakna dia pemalas atau ape-ape same waktu dengannya...

or any tuduhan yang membabitkan amalan dia dengan Allah..

kerana kita tak kenal betul-betul diri kawan atau orang yang kita sebutkan tue..

sometimes.. human accused people for no reason..

bila dah tahu kebenaran... malu xbertempat.. mungkin orang yang dituduh itu lebih mulia darinya..

sebagai contoh.. Iwan Dangdut.. siapa tahu dia kembali ke pangkal jalan..


the point is.. stop blaming and pikir bahawa manusia buruk luar.. buruk dalamannya..

hikmah dan petunjuk Allah hanya Dia Yang Maha Berkuasa...

dan setiap tuduhan tanpa bukti kukuh.. hukumnya adalah FITNAH..

dan tahukah anda.. FITNAH itu lebih besar dosanya dari membunuh?

that's the whole story...


sorry bout being serious today.. mungkin sebab dah puas dengar cakapan orang..

ape yang baik datang dariNya dan yang buruk juga datang dariNya..

tapi bersandarkan kepada kelemahan saya sendiri..

semoga Ramadhan memberi keluhuran hati dan keterbukaan minda untuk berfikir..

dan beribadah dengan penuh rasa rendah diri..


May peace be upon you...