Wednesday, 27 July 2011

The Meds Journey Part 1

One of my most memorable toys.. Hahaha..
Assalamualaikum.. 

For me.. A day at work is really tired.. And not to mention stressful ( a bit la.. )

But when you have the pleasure of working and your colleague is kinda cool enough to hang-out..

You would feel that all the hard work paid off..

And you are smiling from cheek to cheek when you punch card to off back home (^_^)
Er.. bukan orang suke ke kalau dah punch out? Herm..


Yerp! Begitu juga dengan aku... Dah nak sampai penghujung bulan Julai dah sekarang..

Pengalaman dan ilmu baru aku belajar selama hampir-hampir sebulan kat unit..


KECEMASAN dan TRAUMA.. Atau A&E..

Banyak kes  aku jumpe..

Ramai orang aku bersua.. ( Macam pantun pun ada.. )

But enough talking.. For those who wanna know more bout how the management here..

Jom!


Di sini kitorang diasingkan mengikut ruangan..

- Kecemasan ( Yellow and Red Zone )

- 2ndary Triage ( Untuk triage pesakit )

- Green Zone dan Asthma Bay ( Kes kurang kecemasan )

- Kaunter ( Where 1st Triaging dibuat..)


Flow kemasukan pesakit senang.. Daftar kat kaunter..

Check severity dan tagging colour apa sama ada RED.. YELLOW atau GREEN..

Kalau Yellow dan Red.. Terus ke bahagian Kecemasan ( atau kat sini panggil RESUS )

While yang tak cemas sangat.. tagging Hijau dan tunggu untuk 2ndary Triage..

Yang ada S.O.B especially..

Sesak nafas dan lelah.. Diorang terus ke asma bay untuk sedut Nebulizer.. ( For those who didn't know what is neb.. search Google.. Hahaha.. )


Suasana sini? Sesak pagi hingga ke petang.. Ramai pesakit..

Mostly from Green Zone la.. kalau Red dengan Yellow kurang..

But kalau kecemasan macam MVA ( Motor Vehicle Accident ) yang melibatkan ramai mangsa..

That's a tough challenge untuk siapa yang duduk kecemasan..

Sebab masa tue kredibiliti M.A diuji.. Untuk stabilkan pesakit..


Whereas kalau bahagian Green Zone.. Kita diajar untuk menenangkan pesakit..

Yang menunggu lama untuk sesi rawatan dari doktor..

Belajar untuk menenangkan pesakit sehingga nama dipanggil.. But sebenarnya Green Zone bukanlah tempat rawatan sebenar untuk sakit biasa seperti demam..

Namun mungkin mereka ingat lebih cepat menerima rawatan di sini sedangkan..

Masa mereka menunggu sama seperti di OPD atau Jabatan Pesakit Luar...

Masa nie lah aku belajar bersabar dan banyak mengucap...

Ragam orang menunggu kan... Macam-macam..


Hehehe.. Ok Guys! I think thats all for now..

Nie Part 1.. Tunggu Part 2 lak erk? Especially for those who taken meds as their life long interest..

Korang kena tahu serba sedikit mengenai situasi di kat wad kecemasan.. Hehehe..

So, Thanks for reading..

See ya...


Ahmad Iqbal Hakim..

Soon TO BE Paramedic... InsyaAllah..


P/S : Hari nie mengajar student tahun 3 Meds from Moscow about nebulizer.. terasa diri macam lecturer lak... Hahaha...

2 comments:

  1. nice one!!

    adaknya mai masuk hopital dulu dapt warna apa la agaknya haha

    ReplyDelete
  2. *agaknye erk mai? hehehe...

    maybe yellow la.. sebab stabil tapi ada kecederaan teruk.. = D

    ReplyDelete