Friday, 29 July 2011

Bile Pose Menjelma...

post ini khas untuk saudari Mun ( bukan nama sebenar.. ) yang telah memberi idea bernas..

buat post untuk bulan pose yakni Ramadhan Al-Mubarak..

selalunya post-post aku sebelum nie bout bulan pose agak serius..

ini aku buat santai jer..

untuk kite mengenang kembali zaman dulu-dulu..


masa kecik dulu.. bulan pose amatlah special bagi aku.. al-maklumlah, bukan excited nak raikan kelaparan di siang hari..

tapi menghitung hari raye ( kanak-kanak.. bukan tau pun makna sebenar pose.. kan? )

aktiviti mase kecik bile aku pose? biase la..

-TIDO...
- TIDO...
-   TIDO.. dan seterusnya.. ( amatlah tidak aktif sekali.. )

then bile sampai mase.. dalam pukul 6.00 ptg tue aku aktif.. mandi semua..

sebab ayah nak bawak pergi bazar Ramadhan..

excited woo.. sebab mase tue la ko nak nampak ayam golek madu..

satay bakar.. murtabak dengan harge murah ( sekarang satu roti dah rm 2.. cekik darah tol.. )

dan memacam juadah lain lagi..


minuman feveret aku mase tue adalah air kotak susu dutch lady..

aku amik gelas BESAR lepas tue letak air batu bebanyak.. dan sekotak air susu strabewi sedap diminum..

sedia diminum untuk berbuka....... bersama 3 jenis air lain lagi dalam peti ais ( kekadang sampai 4 pun ada.. hahaha.. )

tidak dilupakan air yeos soya cincau ( dak-dak zaman aku mesti ingat.. )

yang amat feymes.. habis stok kat kedai kalau aku nak beli mase pose.. Hihihi..


terawikh? ehem.. aku amat rajin sekali pergi.. serius sangat..

aku suka terawikh.. terutame dengan kengkawan pergi masjid..

kitorang solat belakang makmum dewasa.. dan ada budak-budak lain dok bahagian kanak..

and benda paling diorang suke buat.. MAIN!

dan bukan main biase-biase.. seludop mercun lagi.. Isk.. isk isk..

but terawikh meriah ar.. dengan bunyi letopan lagi.. macm perang pun ade.. hahaha..

aku nak join tapi dulu kecik-kecik dah mule pikir matang.. hahaha..

karang x pasal-pasal kena marah dengan jemaah masjid.. lari lintang pukang budak-budak tue..


satu aku suka sangat dengan Ramadhan adalah bulan ini cukup cukup tenang..

sememangnya masa kecil aku x terasa langsung nak buat jahat..

malah seronok lagi adalah nak tiba bulan nie..

bile setan semua dah diikat.. aku rasa aku dah bebas.. dan buat amalan baik tanpa rasa ragu-ragu..

xakan ada rasa takut malah seronok dan gembira..

dan paling aku ingat sampai sekarang.. setiap doa aku pohon masa bulan pose..

mase kecik aku.. dimakbulkan Allah...

memang betul la bila cakap yang budak berdoa dan baik.. suci seperti kain putih..

dimakbulkan Allah dengan mudah...

aku mintak macam-macam mase kecik.. mintak mainan dapat..

mintak makan satay dapat..

for me.. that moment was magical.. kuasa Allah Yang Maha Mengetahui..

sekarang.. mungkin aku banyak buat kemudharatan..


Harap bulan nie lebih menginsafkan aku...

Kurangkan dosa dosa.. dan lupakan kisah lalu.. Amalkan berjimat cermat dan elakkan pembaziran..

Iktikad untuk penuhkan terawikh.. Banyakkan baca al-Quran...

Sebab aku xpasti tahun depan aku sambut lagi ke tak..

Ramadhan Al-Mubarak ini..

SO, muhasabah diri di bulan Sya'ban hampir akhir..

Dan bangkit dengan semangat baru dalam Ramadhan yang hikmah ini..

insyaAllah... doakan aku dan kamu semua bersama kita raikan..

bulan pose ini.. = )


AHMAD.IQBAL.HAKIM

Budak Pose Penuh Sokmo.. = )

3 comments:

  1. ehem ehem sampai 4 jenis airr kau niii XD

    ReplyDelete
  2. mase tue lapor air kowt.. hehehe...

    ReplyDelete
  3. wah..da nmpk spe mun itu..:p

    ReplyDelete