Friday, 29 July 2011

Bile Pose Menjelma...

post ini khas untuk saudari Mun ( bukan nama sebenar.. ) yang telah memberi idea bernas..

buat post untuk bulan pose yakni Ramadhan Al-Mubarak..

selalunya post-post aku sebelum nie bout bulan pose agak serius..

ini aku buat santai jer..

untuk kite mengenang kembali zaman dulu-dulu..


masa kecik dulu.. bulan pose amatlah special bagi aku.. al-maklumlah, bukan excited nak raikan kelaparan di siang hari..

tapi menghitung hari raye ( kanak-kanak.. bukan tau pun makna sebenar pose.. kan? )

aktiviti mase kecik bile aku pose? biase la..

-TIDO...
- TIDO...
-   TIDO.. dan seterusnya.. ( amatlah tidak aktif sekali.. )

then bile sampai mase.. dalam pukul 6.00 ptg tue aku aktif.. mandi semua..

sebab ayah nak bawak pergi bazar Ramadhan..

excited woo.. sebab mase tue la ko nak nampak ayam golek madu..

satay bakar.. murtabak dengan harge murah ( sekarang satu roti dah rm 2.. cekik darah tol.. )

dan memacam juadah lain lagi..


minuman feveret aku mase tue adalah air kotak susu dutch lady..

aku amik gelas BESAR lepas tue letak air batu bebanyak.. dan sekotak air susu strabewi sedap diminum..

sedia diminum untuk berbuka....... bersama 3 jenis air lain lagi dalam peti ais ( kekadang sampai 4 pun ada.. hahaha.. )

tidak dilupakan air yeos soya cincau ( dak-dak zaman aku mesti ingat.. )

yang amat feymes.. habis stok kat kedai kalau aku nak beli mase pose.. Hihihi..


terawikh? ehem.. aku amat rajin sekali pergi.. serius sangat..

aku suka terawikh.. terutame dengan kengkawan pergi masjid..

kitorang solat belakang makmum dewasa.. dan ada budak-budak lain dok bahagian kanak..

and benda paling diorang suke buat.. MAIN!

dan bukan main biase-biase.. seludop mercun lagi.. Isk.. isk isk..

but terawikh meriah ar.. dengan bunyi letopan lagi.. macm perang pun ade.. hahaha..

aku nak join tapi dulu kecik-kecik dah mule pikir matang.. hahaha..

karang x pasal-pasal kena marah dengan jemaah masjid.. lari lintang pukang budak-budak tue..


satu aku suka sangat dengan Ramadhan adalah bulan ini cukup cukup tenang..

sememangnya masa kecil aku x terasa langsung nak buat jahat..

malah seronok lagi adalah nak tiba bulan nie..

bile setan semua dah diikat.. aku rasa aku dah bebas.. dan buat amalan baik tanpa rasa ragu-ragu..

xakan ada rasa takut malah seronok dan gembira..

dan paling aku ingat sampai sekarang.. setiap doa aku pohon masa bulan pose..

mase kecik aku.. dimakbulkan Allah...

memang betul la bila cakap yang budak berdoa dan baik.. suci seperti kain putih..

dimakbulkan Allah dengan mudah...

aku mintak macam-macam mase kecik.. mintak mainan dapat..

mintak makan satay dapat..

for me.. that moment was magical.. kuasa Allah Yang Maha Mengetahui..

sekarang.. mungkin aku banyak buat kemudharatan..


Harap bulan nie lebih menginsafkan aku...

Kurangkan dosa dosa.. dan lupakan kisah lalu.. Amalkan berjimat cermat dan elakkan pembaziran..

Iktikad untuk penuhkan terawikh.. Banyakkan baca al-Quran...

Sebab aku xpasti tahun depan aku sambut lagi ke tak..

Ramadhan Al-Mubarak ini..

SO, muhasabah diri di bulan Sya'ban hampir akhir..

Dan bangkit dengan semangat baru dalam Ramadhan yang hikmah ini..

insyaAllah... doakan aku dan kamu semua bersama kita raikan..

bulan pose ini.. = )


AHMAD.IQBAL.HAKIM

Budak Pose Penuh Sokmo.. = )

Thursday, 28 July 2011

Rain.. Rain.. Don't Go Away!


It is night already when i type this post.. Bored...

Really bored and lazy.. Just stay at home.. Nothing else to do other than typing something in this post..

Using a borrowed broadband ( Dude, inter-framing your name here? Can? Hahaha.. )

It's raining like cats and dogs ( I dunno why it's call by that animals? Is the heavy rain drops symbolize an argue of a cat and a dog? Questionable.. )

And talking bout rain.. I have lots of adventure with it..

I really LOVES rain rather than sunny day.. ( Doesn't mean I'm EMO.. Hahaha.. )


I remembered when i was little.. quite a naughty boy..

Playing football with my friends.. Kickin' the ball and occasionally  hitting the car which parked at the field..

Until the owners come and moved their car to park somewhere else..

WHEN IT RAINS... really.. it's the BEST moment thing ever..

Playing in the mud.. While rain kept pouring our head..

Great time playin' and sliding in the mud..

Until i came back home and gettin' scolded by dad..

Sorry dad.. But playing in the rain is so much fun.. = D


In my college years.. I always ride my motorbike to go for my classes and lectures..

And WHEN IT RAINS.. It's obviously starting to become into a two situation..

Weather it's a fun activity to go through it.. And gettin' skidded for slippery roads... ( Ouch! )

Or goes slowly enjoying the rain wet all my pants and clothes... ( And soakin' wet by arriving home.. )

Man, that's a lot of soaking time with Mr. Rain.. Hehehe...


But seriously i do love it.. Not only it's cold and cool to sleep..

It also brings back old memories.. From your old skool life.. Dating and have a romantic shelter of rain..

Rain does have it's magical soothing power.. TO KEEP US REMEMBERING OLD NOSTALGIC MOMENTS of LIFE..

How bout you?

Does rain have anything to do with your life? Other newly interested stories?

I bet you do.. <3


Ahmad.IQBAL.HAKIm..

Long-Live Lover For Rain.. = D

Wednesday, 27 July 2011

The Meds Journey Part 1

One of my most memorable toys.. Hahaha..
Assalamualaikum.. 

For me.. A day at work is really tired.. And not to mention stressful ( a bit la.. )

But when you have the pleasure of working and your colleague is kinda cool enough to hang-out..

You would feel that all the hard work paid off..

And you are smiling from cheek to cheek when you punch card to off back home (^_^)
Er.. bukan orang suke ke kalau dah punch out? Herm..


Yerp! Begitu juga dengan aku... Dah nak sampai penghujung bulan Julai dah sekarang..

Pengalaman dan ilmu baru aku belajar selama hampir-hampir sebulan kat unit..


KECEMASAN dan TRAUMA.. Atau A&E..

Banyak kes  aku jumpe..

Ramai orang aku bersua.. ( Macam pantun pun ada.. )

But enough talking.. For those who wanna know more bout how the management here..

Jom!


Di sini kitorang diasingkan mengikut ruangan..

- Kecemasan ( Yellow and Red Zone )

- 2ndary Triage ( Untuk triage pesakit )

- Green Zone dan Asthma Bay ( Kes kurang kecemasan )

- Kaunter ( Where 1st Triaging dibuat..)


Flow kemasukan pesakit senang.. Daftar kat kaunter..

Check severity dan tagging colour apa sama ada RED.. YELLOW atau GREEN..

Kalau Yellow dan Red.. Terus ke bahagian Kecemasan ( atau kat sini panggil RESUS )

While yang tak cemas sangat.. tagging Hijau dan tunggu untuk 2ndary Triage..

Yang ada S.O.B especially..

Sesak nafas dan lelah.. Diorang terus ke asma bay untuk sedut Nebulizer.. ( For those who didn't know what is neb.. search Google.. Hahaha.. )


Suasana sini? Sesak pagi hingga ke petang.. Ramai pesakit..

Mostly from Green Zone la.. kalau Red dengan Yellow kurang..

But kalau kecemasan macam MVA ( Motor Vehicle Accident ) yang melibatkan ramai mangsa..

That's a tough challenge untuk siapa yang duduk kecemasan..

Sebab masa tue kredibiliti M.A diuji.. Untuk stabilkan pesakit..


Whereas kalau bahagian Green Zone.. Kita diajar untuk menenangkan pesakit..

Yang menunggu lama untuk sesi rawatan dari doktor..

Belajar untuk menenangkan pesakit sehingga nama dipanggil.. But sebenarnya Green Zone bukanlah tempat rawatan sebenar untuk sakit biasa seperti demam..

Namun mungkin mereka ingat lebih cepat menerima rawatan di sini sedangkan..

Masa mereka menunggu sama seperti di OPD atau Jabatan Pesakit Luar...

Masa nie lah aku belajar bersabar dan banyak mengucap...

Ragam orang menunggu kan... Macam-macam..


Hehehe.. Ok Guys! I think thats all for now..

Nie Part 1.. Tunggu Part 2 lak erk? Especially for those who taken meds as their life long interest..

Korang kena tahu serba sedikit mengenai situasi di kat wad kecemasan.. Hehehe..

So, Thanks for reading..

See ya...


Ahmad Iqbal Hakim..

Soon TO BE Paramedic... InsyaAllah..


P/S : Hari nie mengajar student tahun 3 Meds from Moscow about nebulizer.. terasa diri macam lecturer lak... Hahaha...

Friday, 22 July 2011

Inspector GADGET.... Jeng.. Jeng..


My bro enjoying a simple thing.. 14 inch TV
Assalamualaikum...

Sudah 12 hari aku tak update blog aku.. Hehehe.. ( Bersungguh-sungguh kire budak nie.. )

Dan i have a good reason thou.. Working hard night and day shift.. 

Takder idea nak menaip.. ( Dok depan new post ternganga sejam tak tahu nak menaip ape.. )

Orang kata idea nie tak boleh paksa..

Bila dah datang tak kira masa.. Alahai, berpantun pulak aku pagi Jumaat nie..

So, I'm back guys.. But just for a while I guess...


GADGET! Amender nieyh? Adalah makanan bergoreng bersama tepung?

Adakah buku atau alat tulis kanak-kanak sekolah tadika? NOPE!

Gadget adalah satu alat-alat high tech yang menjadi kegilaan ramai..

Nape aku nak sembang benda nie?

Adekah aku HIGH-tech sangat dan giler GADget?

Herm...


One thing i noticed when i am staying here is that all people are such craze on new gadgets...

Serius aku tengok.. Kat kedai makan.. Dekat hospital..

Tepi jalan.. Depan rumah.. Semua dok berbual pasal gadget..

Latest nieyh bout Galaxy Samsung Tablet yang dah rupe macam i-pad..

Aku sebenarnya bukan giler tech sangat... Ape aku ada aku simpan..

Nokia lapok pun aku pakai lagi..

But kalau macam kamera digital tue aku leh terima lagi.. sebab aku suka tangkap gambar...


Ada sorang M.A nie memang giler gadget.. Aku tengok dia sanggup Galaxy Tabs dengan harga RM 1,500..

Hanset dia? Tok sah cakap ar. Sony Xperia dengan Nokia C 5 kalau tak salah aku..

Laptop lagi.. Mak aih..

Memang gile-gile gadget ar... Dia xder la menunjuk barang-barang tue..

But aku sendiri yang noticed.. And yeah! I'm a bit jealous.. Hahaha..


Bagi aku cukuplah ape yang ada.. By my opinion la...

Yang lain ada collect barang nie.. Sebab nak keep up to date dengan perkembangan teknologi.. Maybe hobi diorang suka benda-benda nie..

Bagi aku mahal sangat la barang-barang nie.. Aku keje nanti pun aku pikir masak-masak nak beli ke tak..

Beli untuk keperluan je kowt..

Not for desire..

Yup! Itu yang penting sebenarnya... Bersederhana dalam setiap amalan..

Biar sedikit tapi berterusan.. Biar sederhana asalkan tak lupa padaNYA...

Moga-moga aku pun macam tue jugak...

InsyaALLAH...


AHMAD.iqbal.HakiM
Geek.Non.Techy.Dude.



P/S : One nurse said to the M.A's that tech are now more 'old'.. Dari dulu sebesar-besar tepon... pastu sekecik-kecik tepon macam nokia... Sekarang dah jadi sebesar-besar hanfon lak A.K.A Galaxy Tabs Samsung.. Hahahaha...

Sunday, 10 July 2011

New Home.. New Stratosphere..

I'm surely gonna miss the sunset.. 
Bukak jer blogger dah ramai update blog.. And so i tried my best..

Updating.. But bout me jer la..

Nak share opinion or discussing something is off topic right now..

Since i hardly get any netbooks or laptops to be updated time to time..

Mengharap ihsan seorang sahabat jer untuk update blog..

And i might think that this month.. My post might be less.. Hihihi...


So, i've arrived to this new 'home'.. Kuantan..

Di Pahang tempat aku praktikal di Hospital Ampuan Afzan.. Dah masuk seminggu ( genap hari nie.. ) sejak habis packing minggu lepas kat rumah baru...

Bila tengok jer rumah ( asrama aku.. ) 

Terlopong bijik mata... Rumah teres 2 tingkat yang baru..

So, takder la aku nak kata excited ke apa.. Mahupun nak post kat FB gambar-gambar penempatan aku nieh.. sambil membongkak kata lagi best la.. ape la..

Cukop aku katakan suasananya aman damai harmoni.. Hahaha...


People here are friendly.. Same goes with staff..

Kebanyakkan orang sini cakap lebih kepada loghat Terengganu.. Dan ada yang cakap KL ( atau dalam bahasa aku.. 'cakap luar' )

Suasana yang ceria kat hospital memudahkan lagi belajar dan praktikal..

Dan kalau kena marah pun.. Biasa jer..

Dah nama budak praktikal kan.. Xkan nak kena puji jer keje..

Sometimes a simple reminder will set us right..


Tapi yang paling jelas sini soal makan.. atau kos sara hidup

Sini quite pricey la.. Mahal wo... Setakat air nescafe' ais aku beli kat Kelantan..

Baru RM 1.50 atau RM 1.30..

But here.. ada sampai RM 1.80 pun ada..

Belum dikira nasi kosong and etc.. Mungkin kos sara hidup sini tinggi..

Mom and dad also said that barang sini mahal-mahal...

So, aku pun belajar untuk berjimat.. Lagipun nak dekat bulan Ramadhan dah..

Mungkin aku bakal pose sunat sini.. Sya'ban x abis lagi..  = D


Keyh, i think that's all... Taip banyak xder orang bace xguna gak ( Lain la kalau yang bace abis.. Kikiki.. )

So, see ya!


AHMAD.iqbal.HAKIM..


P/S : Kinda havoc isn't it in KL with that gathering? Aku x sokong mana-mana pihak but i just wanna live in a much more peaceful country.. X D

Sunday, 3 July 2011

I'm Careless With Things.. Argh...

Bila dah tak cermat.. Merata-rata barang..
Dah masuk bulan Julai erk?

Adush.. Aku tak prepare apa untuk semester baru nie..

Buku x beli.. Pen, kertas apatah lagi..

Every new semester I HAD to buy new things..

Darn it..


And maybe because of my bad habits...
Ha'ah.. I have it since i was a kid.. Seriously...

Susah sangat nak ada benda kat tangan.. Kalau tak hilang mesti rosak..
Kena curik @ cilok barang tue..

Tak boleh guna.. Almost every item...


Aku ingat ada dalam 4-5 mainan masa kecik aku semua hancus..

Sebab aku punye tabiat.. Tak lekat barang.. Atau tak cermat dalam menguruskannya..

I'm guessing you have too right? This attitude of taking things for granted..

Cuai dan tak pernah ambil berat pasal barang-barang sendiri..


But when i think bout it.. Bila dah dewasa macam ini..
Kita kena cermat dan jadi lebih berhati-hati... Barang-barang sendiri kena jaga leklok..

Sebab itu sebenarnya dari hasil titik peluh mak ayah kita @ kita sendiri..

So, appreciating something is really important...

Same as appreciating your gf or bf.. [ although i might not trully agreed to it.. ]


Dad always said to me.. When we want something we find it recklessly..

We didn't 'prepare it.. We did not even bother to keep it...

When we do need it.. It would not be as easy to find..


Ayah aku selalu cakap.. Sebab dia tahu aku nie tak cermat..

So, dia selalu ingatkan aku.. Barang mudah nak beli haru nak keluar duit....

Kalau tak jaga leklok.. Bila nak barang tue.. Ha.. Mula la nak mencari..

Betul gak apa beliau kata....



Jagalah barang anda.. Hargai setiap pemberian yang diberi..

Atau diperolehi dengan susah payah..

Dan jagalah dengan elok-elok.. [ saya pun berpesan pade diri supaya menjaga barang dengan lebih elok lagi..  ]

Thanks for reading [ totally side-tract from my actual story... HAHAHA.. ]

IqbalHakim