Thursday, 30 June 2011

Tukang Kasut Kaki Lima..

Courtesy of akuanakpahang.blogspot.com
Dalam persiapan aku nak bertolak ke Pahang..

Untuk start praktikal kat Hospital Ampuan Afzan di Kuantan..

Macam-macam benda aku nak kena siapkan..

Macam kasut hitam.. misalnye..


So, aku melihat kasut lame aku.. Waduh! Sudah agak dasyat usianya..

Siap ada 'mulut' lagi.. Then, mak aku cakap..

" Dari beli baru yang konfem harga tak tahu berapa mahal.. Baek pergi baiki kat tukang kasut.. "

" Tukang kasut? Wujud lagi ke? " Last aku ingat aku hantar kasut untuk jahit masa form 5 kat Gopeng.. 

Kasut hitam jugak.. Hahaha.. ( Kasut hitam memang takleh lari dari hidup aku.. *sigh* )


So, aku naik motor pergi ke Wakaf Che Yeh.. tengok keliling satu kawasan Kota Bharu..

Last-last jumpa la seorang pakcik tua.. Agak tua dah rasanya..

Aku pun suruh dia siapkan kasut aku yang dah ternganga elok dah..

" Xper.. Adik tunggu dalam sejam.. nanti datang balik erk? "


Aku pun datang sejam kemudian.. Dah siap..

Dah boring sangat aku tengok la sekeliling kedai dia..

Bukan kedai jugak ar.. Cuma ada rak besi lama dengan banyak ayat Al-Quran dalamnya..

Dia cakap.. Dah lama dia keje kat sini... Kat kaki lima..

Dengan member dia.. Dari tahun 90-an lagi..

Macam-macam pembangunan dia dah nampak.. Pelbagai ragam manusia dia dah jumpa..

But still aku boleh nampak.. Dia ikhlas dah berusaha keras bila bekerja..

Utamakan pelanggan dalam setiap kasut yang dikiwi dan dijahitnya..


Dia jahit dengan teliti... Elok dan kemas..

Dan dia tersenyum bila dia dah siapkan kasut aku.. Tanda dia berpuas hati dengan hasil kerja dia..

Semua orang keliling dari yang kaya sampai miskin..

Semua tegur dia.. Semua kenal dia..

Aku respek pakcik tukang kasut nie sebab dia xpernah mengeluh bila buat kerja..

Aku? Herm.. Buat keje sket dah mengeluh..


Moral of the story.. Kerja kenalah ikhlas.. Dan bersungguh-sungguh..
Barulah rezeki datang tanpa berhenti dari Dia..

Hehehe.. Mekasih sebab bace.. = D

Makes me realize that once you are committed to your work..

All your effort was worth it..

Ahmad.Iqbal.Hakim

P/S : Selamat menyambut Isra' Mikraj... = )

Wednesday, 29 June 2011

Treatment For Lazyness....

Selepas Hujan Matahari Bersinar Lebih Indah..
Setelah melihat ramai member aku buat post baru..

I decided to join.. Tapi bile dah xder idea macam sekarang..

Menaip.. dan menaip.. Sehingga mentol lampu atas kepale aku menyala!

Namun.. Sedih sekali masih tak menyala-nyala jugak..

Em.. Citer pasal surrounding pun best jugak kan?


Sori kalau entri kali nie nampak lebih blur dari biasa..

Sebab aku dah tak tahu ape nak citer.. Selalu ade jer citer nak diceritakan..


Ok, dah susah sangat citer pasal masalah la..

Semua ada masalah kan? Dan bagi aku sekarang masalah utama aku ialah MALAS..

Serius sangat.. Dari mengemas bilik aku.. ( Yang sekarang dah nampak macam hutan Amazon.. )

Hinggalah nak buat assignment sekali pun...

Yerp.. Malas..


Dulu pun aku ada citer pasal masalah yang berlaku kepada semua mahasiswa nie..

Dan ubatnye satu jer.. Rajin..

Bile nak rajin? Entah la.. Azam setinggi mana pun takkan rajin diri nie..

Melainkan kalau aku letakkan satu lagi perkara..

Iaitu.. U.S.A.H.A..


Mungkin aku kena follow ape kawan aku buat...

Yang selama nie aku tak respect mane dia.. But bile dia berubah..

Aku dah jadi makin kagum..

Dari dulu smoker tegar 10-20 kotak rokok dihisap sehari..

Sampai la dia sekarang dah xder nak isap rokok dah..


Dari dulu xpernah nak solat cukup.. Sampai sekarang solat tak pernah lupa..

Bile aku tanya balik.. Macam mana ko leh berubah sampai jadi elok macam nie?

Senang jer.. Buat slow-slow la..

Aku kalau rokok.. Aku isap last ari tue.. Then aku target..

Esok taknak isap.. Usaha.. Sampai esok...

MEMANG TAK ISAP.. so, aku target 2 hari lak.. Sampai la dah jadi xisap langsung..


TABIK spring aku bagi kat ko..

Hehehe... Mungkin lepas nie aku pulak kan? Mana tahu.. Mula-mula malas...

Pastu nak rajin sket aku lipat kain ke..

Basuh tingkap ke.. Memula buat sehari.. Pastu target esok buat lagi..

Mane tau jadi? Mudah-mudahan.. = D


IqBalHaKiM..


P/S : Malaysia menang lawan Taiwan erk? 2-1.. Syabas! Naik ranking tak? Itu kena lawan team lain dulu.. Jangan mimpi di siang hari.. Hahaha..

Sunday, 26 June 2011

Semester 5.. Bored Stuff.. Fun Things After..

Guys and girls out there...

Assalamualaikum..

As you might noticed.. I've been busy for a while..

Updating my blogs wasn't on the main list in my head.. But i seldom ignore it.. Hahaha..

Coz when i had the idea.. BOOM! I type it..


Tapi kalau dah cakap kosong saje.. Maknanye update blog untuk anda semua tahu ape saye buat je la..

Sebab saye takder IDEA.. Hihihi.. ( Gelak tersipu malu.. )


SO.. Malam nie memang aku tak prepare ape-ape..

Nak beritahu pasal ape aku tengah buat sekarang.. Masuk minggu orientasi yang memboringkan..

Kata-kata semangat pihak pensyarah yang dah aku selalu dengar..

Dulu kalau masuk every new semester..

Membara bagai nak menang lumba kuda ( eh.. tersasul lak.. )

Tapi bile dah masuk senior years.. Tue dia..

Malas bukan main lagi nak datang setiap event ( tapi memang sunggoh aku habaq.. xdak mood.. )


And i've skip one day coz lately i had chest pain..

Dunno why.. M.A cakap sakit urat..

ECG aku normal.. Rasenye aku tak banyak exercise kowt.. Iyelah..

SARANAN KKM adalah untuk kita bersenam 3 kali dalam seminggu..

AKU? er.. jangan cakap bersenam.. Tido 3 kali sehari ada ar.. ( Pergh.. Kalah beruang hibernasi tue.. )


Biasa la minggu orientasi dan masuk new semester.. Ada jer benda nak disembangkan..

Seronok dan tak mase dapat tempat posting baru..

Pengalaman keje serta cuti 3 minggu yang amat hebat.. ( yang bagi aku x berapa hebat sebab dok rumah jer.. )

Boleh kata ada macam-macam ragam kawan-kawan aku kick-start diorang punya sem..

Maybe mine wasn't fun enough to start this sem.. Dah try the best..


Rasenye dah cukop kowt hari nie..

Tulis panjang xder orang bace pun.. Hahaha.. ( Sedar diri dah.. X D )

So, i'll try to keep update.. And share something..

Harap leh berkongsi pengalaman dengan semua..

Okeyh geng.. See ya!


AHmad IQbal HAkim

Does Anybody Care? Hahaha..

Malam.. Ahad.. 26 Jun 2011


P/S : Final Maharaja Lawak x berapa best sangat.. Tapi aku tetap enjoy Sepah sebab diorang mantap! Hehehe..

Wednesday, 22 June 2011

The End Of A Journey..

Assalamualaikum...

Long time no see erk? Ape khabar? Sihat?

Rasenye dah lame aku tak update..

Dalam 2-3 hari tak menaip blog.. Terase ketagih lak..

Bila dah tak menaip.. Gian nak menaip.. Tapi idea tak tersampai-sampai..

So, hari nie punya post aku xkan letak kat Sahabat Blogger..

Kalau aku rasa bagus untuk di'share'..

Aku sharekan..


Esok menandakan berakhirnya posting aku di Unit Hemodialisis selama 2 minggu..

Staf di sana amatlah baik sekali.. Tapi erm..

Maaf banyak-banyak erk akak nurse ngan abang-abang M.A sebab..

Tak pandai nak pasang wayar mesin dialysis.. ( Hehehe.. takut woo nak pasang wayar darah tue.. takut rosak ke.. )

Setakat tengok and belajar boleh la..

Tapi banyak la pengalaman aku belajar dari 2 minggu aku posting sini..


Pasal buah pinggang.. Ape leh minum.. Ape takleh makan..

Bila aku tengok orang pergi cuci buah pinggang..

Sayu aku tengok..

Hari-hari kena datang cuci darah kat unit nie..

Sebab hidup diorang 100 % bergantung kepada mesin dialysis..

Kalau takder la mesin nie.. Mungkin hidup mereka tak lama..

Kalau yang tua-tua tue menunggu masa jer..

Kalau yang muda dah kena cuci buah pinggang lagi sedih sebab life diorang takleh buat banyak keje..

Makan dah kena berpantang.. Minum tak boleh manis-manis..

Tapi itulah lumrah kehidupan..


Setiap pesakit aku tak nampak merungut pun pasal kehidupan diorang..

Mungkin sebab dah biasa hidup datang sini tiap-tiap hari..

Mengadap mesin cuci darah ( Diorang panggil mesin nie.. ) 4 jam setiap sesi..

3 kali seminggu..


Ada seorang pesakit aku kenal.. Bersembang pasal sejarah dia sakit buah pinggang..

Dah lama dia kena.. Dalam 4 tahun kena..

Doktor kata dia tak boleh berjalan.. chance cuma 50-50 jer..

But dia amatlah kuat semangat.. Berdoa pada Allah moga diberi kekuatan..

Dan aku nampak walaupun dia masih bergantung pada mesin ini..

Dia dah boleh berjalan.. Biarpun bertongkat..

Biarpun lemah namun masih lagi bersemangat..

Meneruskan kehidupan..


Dah la.. Kuat celoteh aku nie..

Ingat nak citer sikit jer pasal praktikal.. Dah melalut panjang da...

Hahaha... Ape la nasib..

Ok.. Cukup la kowt sini..
Mekasih sebab baca.. ( I think you do read it.. )


AHMAD.IQBAL.HAKIM

Penulis.Cerpen.Tak.Berpenghabisan

Rabu.Malam.22 Jun 2011



P/S : Dad.. Selamat Hari Bapa buatmu.. Biarpun lambat sehari.. setahun.. bagiku setiap hari adalah hari indah buatmu seorang bapa..
Thanks for raising me well...

Friday, 17 June 2011

Goyang Gerudi Tak Hengat!

Antara VCD dikir moden.. Courtesy of harrizam.blogspot.com
Assalamualaikum..

To all readers.. Haters (Ada ke?).. Supporters and fellow companionship (Geli aku nak sebot.. Hahaha..)

Ape khabar? Sihat-sihatlah diri anda erk sana.. ( Saye doakan yang tak sihat segar bugar esok.. )

Malam suram Sabtu nie mencetuskan kotak naluri saye..

Untuk post benda saya baru lihat recently..


And when i say recently.. I just see it bout 15 minutes ago.. ( That was fast updating.. )

Kelantan memang dikenali sebagai negara yang dipimpin oleh ulama'..

I'm proud of it.. But dalam negeri ini sendiri terdapat satu fenomena yang..

Saya tak rasa nak bangga pun..

Meluat.. Rase nak muntah pun ada.. ( Seriously annoying.. )

This is about VCD Dangdut Kelantan..


WHAT? Bile?

Seksi tak? Pakai ketat tak? Bila lagi ada? AWAT tak habaq?

Sabar sedare sedari semua..

Ini bermula dari aku kecik lagi.. Er.. Tak la kecik sangat..

Mase aku muda remaja dahulu kala.. ( Perasan diri dah tua.. )

Di mana siulan muda-mudi oleh dikir barat yang sememangnya menjadi tradisi rakyat Kelantan..


Aku bangga kowt dengan dikir barat..

Sebab setiap dikir ada pesanan dan nasihat untuk orang-orang muda..

Isteri suami and sebagainya.. But lately, disebabkan kita melangkaui arus pemodenan..

Yang sangat pantas.. Telah terbitnya VCD dan DVD dikir barat..

Yang telah dimodenkan.. Diperbaharui.. Sound sistem moden dan kesan efek ganas..


Namun lagunya tiada intipati.. Lebih kepada tarian gadis-gadis montok..

Mengikut irama dangdut Indon..

Bagi aku.. Kalah Inul Daratista kowt.. Goyang memang x hengat dunia langsung..

Aku bukan follower pun lagu-lagu macam nih..

And some of the song ada berbaur lucah sket.. Disebabkan aku tak ikut perkembangan sangat lagu-lagu nie..

So aku xleh la nak citer lagu mana satu.. Or which singer does the song..

But FORGIVE ME.. Saya x gemar langsung..


I think that song more to hiburan dari bagi nasihat.. And yang tengok tak lain tak bukan..

Bukan budak muda.. Warga emas dan 40's above..

Gatai miang.. Hahaha..

Ikot la diorang nak minat.. Tapi bagi aku biarlah terkawal sikit..

Tak payah la nak menari.. Tayang body ke..

Hiburan takder pengisian tak bermanfaat bagi aku.. For me..

At least the song that i hear have some info and advice..

Dan tidak sangat melekakan..

So, please bring back the old dikir barat.. I really like it.. Especially bout Tupai..

Cari yer kengkawan yang bace.. Dikir pasal Tupai ( Kalau tak salah la.. )

Oleh Halim Yazid.. Such a good song..


That's all for now..

MAJULAH LAGU DALAM MEMBENTUK SAHSIAH MANUSIA..

Mekaceh..


IQBALHAKIM..

Direktur, Tukang Pegang BOOM, Recording Sumer Keje..

Malam Sabtu, 17 Jun 2011


P/S : News bout Anonymous hacking are really fascinating.. Can the group be caught? Tapi perjuangan hakiki tue.. Hahaha.. Keep on!

Wednesday, 15 June 2011

Saya Suka Makan Gula-Gula.. Dan 7 Hari Seminggu Sehari 24 Jam..

Assalamualaikum..

Weird topic today aite?

Ape kaitan sehari 24 jam 7 hari seminggu? Nope, bukan mempromosi marilah bersenam..

Gula-gula? La.. Semua suka makan gula-gula kowt..

Hahaha.. ( Gelak sorang-sorang depan netbook.. )


I'm talking bout sensational hip trendy sexy looking hot sweatily awesome weird group..

CALLED M-POP or kinda like a symbiosis with K-Pop..

Iaitu kumpulan Gula-Gula mahupun Max 24/7 ( Sekali bace cam Seven Eleven lak.. Sebab bukak 24 jam.. )


I'm not fan of it nor an anti of this kewl group..

Apatah lagi nak menghafal nama-nama ahli.. Di mana apabila name mereka diingati..

Tidaklah sehebat name Korea.. Hihihi..

As example la.. Name Korea Park Jin Suh ( MU player.. )

Kalau name ahli M-Pop.. Perkenalkan.. Razali.. Erk.. Xbest.. ( Serius x nampak tersohor.. Hahaha.. )


I have to admit.. K-Pop and Korean entertainment are really enjoyable..

Diorang memang down-to-earth person.. Tak pernag berlagak..

And friendly too..

M-Pop.. Er.. No komen.. Bukan kata x friendly.. Aku pun agak-agak baru kenal genre baru nie..


Best ke kalau kita ada genre nie sebenarnya? Sebab kalau tak salah aku kita dah ada Pop kan?

Macam A to Z, KRU and other hip hop and solo singer..

Dan aku rasa lagu diorang ok lagi..

So, this is my opinion la.. Better be yourself..

Jangan dok tiru sangat la budaya K-Pop nieyh.. Bakat dan suara memang xleh lawan la..

But itu adalah talent masing-masing..

Cara pemakaian.. Cara menari tue ubah ler sket..

Kata xnak copy paste terus.. But why dedah dedah erk?

X cukop kain?


Then kalau kita sound mula la dia cakap.. Alah, artis lain ada je selak selak..

Herm.. And it keeps on goin'... And goin'..

Please.. I know kubur masing-masing.. But hopefully jangan sampai tarik kawan-kawan sendiri masuk neraka kan?

Just becoz we didn't advice to them..

Ustaz saya cakap.. Kalau kita tak nasihat orang buat baik... Nanti takut masa neraka dia tarik kita sekali..

So, i have done my work here..


It's up to you if nak sokong ke tak budaya baru nie..

Coz for me.. Dress up bagai nak rak pun..

Semua pakai kain sama masuk kubur nanti.. MasyaAllah..

Jadi, saling ingat memperingati... = )

Untuk diri saya sekali.. Amin..


AHMAD.IQBAL.HAKIM..

Peminat tegar Opick, Sami Yusuf dan Maher Zain..


P/S : Try to find this song.. Tiada Luka Yang Abadi untuk korang dengar.. hayati betul-betul bait lagu nieh...

Monday, 13 June 2011

Bersusah Susah Dahulu.. Bersenang Senang Kemudian..

Assalamualaikum..

Nice weather we are having right? Hujan ke panas ke.. Semua pemberianNya..

Ni Hao Ma? Harap semua sihat walafiat hendaknya..

Me? Alhamdulillah.. Sakit tekak jer la burden saya sekarang nie..

Nasib la tak masuk konsert mahupun nasyid irama padang pasir.. Hahaha..


So, malam nie nak citer pasal pengalaman hidup lak..

Dah asyik-asyik tulis pasal update jer kan..

Sekali sekala nak dengar citer dari member.. Untuk kita berkongsi..

Sebab sekali aku cakap bukan aku copy paste dari mana-mana blog...

Ini memang dari senak ulu hati sanubari.. ( Ayat power tuh.. = D )


Bout Susah Dahulu Senang Kemudian... ( Ini peribahasa ke kiasan? Minta maaf.. Hamba sudah lupa.. )

Zaman nie aku tengok budak-budak muda dah ada macam-macam teknologi canggih..

Dari I-Phone sampai la I-Pad 2 la..

Microsoft.. Apple.. Juga apa kejadah techno lain..

Muda-muda remaja dah loaded.. Mak ayah kaya keje duit banyak..

Bagi aku.. Diorang nie langsung tak merasa susah..

Bagaimana susahnya hidup pada zaman dulu..

Aku yang lahir tahun 90-an dulu.. Bile banding dengan budak ALAF MILENIUM nie..

Jauh bezanya dulu dan sekarang...


Dengan kekayaan diorang nie.. Dari pandangan aku la..

Nampak diorang nie terlampau manja.. Tak pernah nak merasa susah..

Pantang balik kampung bukan nak salam nenek datuk..

Tengok.. Ada kabel internet tak kat kampung.. Kalau xder..

" Kengkawan, sowi la erk.. Balik kampung seminggu.. Internet takder sana... Huuuu.. ( Sedih ar nie.. ) "


Belum lagi dikira hangout dengan kengkawan.. Aku pernah nampak..

Jalan-jalan pergi mall mak aih dressing.. Kalah artis kowt..

Cap la.. Bling bling.. Sorang satu bawak I-Phone sendirik..

Nak lebih hebat.. Masing-masing bawak DSLR.. Tangkap gambar..

Then post FB..

TAJUK : " HANGOUT NGAN MEMBER, SERONOK GILER!! "

Setiap sorang duit dalam poket konfem RM 500 ++


For me.. I think biarlah kita bersyukur dan cuba untuk merasa kesusahan biar hanya seketika..

Kawan-kawan seangkatan aku.. Yang amik Diploma dan Degree..

Korang mesti dah rase kan macam mana susah bile dah takder duit?

Makan meggi.. And at the same time bayar pengajian..

Sakit wo..

Dan aku pun terasa sampai sekarang..


What i learn from my early years.. Sebagai remaja.. Dan kanak-kanak..

Duit itu bukan segalanya... Dulu..

Kalau dah ada RM 10 pun budak tue dah dikira kaya..

And bila dah kaya.. Sanggup belanja kawan-kawan.. Makan aiskrim dan beli jajan..

Mak ayah dulu-dulu cukup berjimat bila dapat duit..

Sebab gaji diorang tak sebanyak seorang pemimpin negara..

But dalam kekurangan itu pun.. Mereka masih ada satu lagi nilai..

Kasih sayang tak pernah luput..

Untuk tengok anak-anak berjaya.. Untuk mengajar bahawa dahulu hidup susah..

Jadi bila meningkat dewasa.. Kerja dan belajar rajin-rajin..

Bukan untuk ubah nasib keluarga jer..

Tapi dalam pada masa yang sama.. Menilai diri kita.. Apa yang kita kejar dalam hidup..

Kemewahan sementara atau kemewahan ukhrawi?

And itulah yang diajar ibu dan ayah aku..


Untuk menghargai tiap-tiap kesusahan untuk mencari punca rezeki halal..

Dan untuk menerapkan nilai kehidupan dalam diri anak-anak..

Supaya apabila besar.. Mereka kenal erti susah payah..

Dan tidak pernah mengeluh dalam mencari nikmat dunia dan akhirat yang abadi..


Thanks for reading!!


AHMAD... IQBAL...HAKIM

Inspired by a true story..

Malam.. 13 Jun 2011.. Isnin..


P/S : Thanks mom and dad.. For your effort.. Raising us until we are become a matured and hardworking adult.. = )

Sunday, 12 June 2011

Hari Ini Saya Lenjun..

Gomo Kelate Gomo!
Assalamualaikum..

Hari nie aku cuti.. Sepatutnya dah mula bekerja di Hospital Pasir Puteh..

Atas sebab Kelantan cuti peristiwa.. ( Biar pun hari Sabtu lepas mengundang kekecewaan besar bagiku.. )

Aku bercuti la dengan gembira.. La.. Lala.. La..


Until I realize that banyak lagi tak prepare..

Baju tak ber'iron' ( Until now.. Mase tengah menaip nie.. )

Hasrat hati membeli kiwi kasut hitam terbantut ( Yer.. Sekali lagi FB mengaburi minda saya untuk set membelinya.. Dan tidak sempat kerana kedai sudah tutup.. )

Not to mention all necessary thing I didn't know.. ( Sudah.. Ape lagi xder? )


Kelam kabut la aku lepas nie memperkemaskan diri untuk esok..

Esok terpakse bangun awal untuk pergi ke hospital.. Naik motor awal-awal pagi..

Pergh.. Sejuk siot.. Bayangkan 6.30 pagi naik motor..

Menggeletar aku..

Tapi itu la pengalaman hidup.. = D


Mungkin atau tak aku kemas kini blog? Tak pasti..

But there something that i'm interested to do right now.. makin' a new section..

Setelah brader Loki membuat blog yang agak simple..

But hilarious.. Tentang soal jawab..

So, i think i wanna make a new section.. ASK ME..

Tanyelah nak tanye ape pun.. Opinion ke.. Cadangan ke..

Kite share sama-sama..

Sebab masing-masing masih cuba untuk perbaiki diri kan?

Jadi.. Tak pasti lagi bila nak buat..

Mungkin bila aku rajin..

Hehehe...


Keyh, nite all.. Have to make sure everything is perfect for tomorrow!

Tata..


Ahmad.Iqbal.Hakim..

Lost Focus Dude..

Jun 12th 2011 Hari Ahad.. Malam giler..



P/S : Kelantan kalah 2-1 dengan Terengganu.. Takpe diorang menang piala FA.. xleh tamak sangat.. Hahaha.. ( tengah ubat kepiluan hati.. )

Friday, 10 June 2011

Lazybone Days Are Over!

Betul ke nie jersi Barca yang baru? Mane Unicef punye logo?
Assalamualaikum...
What's up peeps? If you are wondering why I'm typing in English.. That's because I am tryin' to be bilingual..

And at the same time memperkayakan bahasa kita..

Biar orang kata rojak sekalipun..

Asalkan makna dan perkataan Bahasa Melayu tidak diubah..

Maka saya masih lagi sayang akan bahasa ibunda saya.. Huhuhu..


1 minggu ni banyak benda terjadi..

Paksu aku datang rumah.. Aku asyik sakit badan jer..

Dan bebanan diri makin meningkat... Hahaha... ( Means I've put some kilos.. Adoi.. )


Sudah habis 3 minggu cuti diperuntukkan oleh kolej bagi saya..

Yup, tak berjalan mana-mana.. Langkah drastik inflasi sifar kot... ( Iye la sangat.. )

Saya menyokong jimat cermat.. ( Padahal duit dah makin kurang.. Kikiki. )


Hari Ahad bermula la sesi praktikal saya kembali di Hospital P.Puteh yang disayangi..

Hopefully I would gain some knowledge and experience throughout it..

Dan saya juga ingin membuat satu kolum baru..

Kat blog saya insyaAllah.. iaitu segmen Dapur Loki : Raso Pantai Timor..

Di mana saya akan perkenalkan makanan-makanan dari sini..

Untuk anda diluar sana yang nak merasa..

Bagaimana kuih akok dan budu.. Penangan nasi kerabu..

And etc.. etc.. etc..

So, tunggu..


That's a wrap people.. Thanks for reading.. Hopefully you would know something about me..

Since I've updated my blogs...

Kalau ada citer best ke... Pengalaman ke..

Nanti saya sudi-sudi berkongsi.. InsyaAllah...


Towards a better man.. In myself..


AHMAD IQBAL HAKIM..
part-time blogger..
jumaat.. 10/6/2011..
pagi indah..

p/s : Happy Birthday to my roomate Fildaus Ismail.. sweet 21 erk sekarang? Terima kasih untuk segalanya..
       Semoga Allah merahmati anda.. = )

Monday, 6 June 2011

It's Raining...

Busybody Sister...
A short post today...

Assalamualaikum dear readers.. Hopefully you are doin' fine..


I catch a cold since yesterday.. And it just gettin' worst..

Had runny nose.. And the weather was kinda hot until this evening..

Which is raining heavily, thanks Allah for Your blessing... Alhamdulillah..


Mom says that I frequently updated my blog.. Thanks mom..

Beginning to appreciate my 'arts..' Hahaha...

And my holiday are quite fun..

SITTING, SNOOZING.. EATING.. sometime goes out shopping.. buy groceries..

Yeah, I'm a GOOD-ELDEST one to do my chores..


Nope, I'm not like others.. Hang out until midnight..

Smoking.. ( And seriously.. I'm NOT A SMOKER.. and I DOESN'T LIKE THE SMOKE at all.. )

Clubbing.. And other teenager's thing..

Some say I'm a NERD.. TQ!

Some thought I'm a LOSER.. What? Since when?


Okayh.. Enough typing.. Sis are watching!

Tata!!

AHMAD.IQBAL.HAKIM

Bored.. Bored.. Bored person..

6 June 2011...


P/S : Hate when my typing time are being disturb.. HATE IT! Adoi!!

Friday, 3 June 2011

Appreciating An Advice..


Assalamualaikum...

Apa khabar anda semua membaca? Sihat? Hopefully well and healthy hendaknya..

I'm fine.. Healthy dan masih lagi bersyukur atas nikmat Allah ini...

Short post again.. Bout what erk petang nie?

Jom tengok situasi ini...


Mamat A sedang menghisap rokok.. Jalan di kaki lima yang sunyi..

Mamat A: Seronok betul hisap rokok nie..

Penagih : Brader... Jangan isap rokok wei.. Bahaya..

Mamat A : Apehal aku nak dengar nasihat dari ko mat pet? HA?? Aku ok lagi isap rokok.. Dari ko isap dadah..

Penagih : Brader... Aku mula dengan rokok ar.. Same cam lu... Pastu layan dadah lak.. Member punye pasal.. Aku pesan awal-awal.. Jangan jadi macam aku weyh.. Nanti merana..

Mamat A : Ah! Sudah ar.. Malas nak layan ko.. Orang tak guna cam ko ape nak nasihat aku.. CEH! PTUIH!!



Harsh isn't it? An advice that is really helpful.. Tapi ditolak mentah-mentah..

Siap kena kutuk lagi... Aku nak tanya..

Berapa orang mengalami situasi ini?

Kalau bukan penagih.. Orang yang ko benci.. Atau orang yang nampak tak guna..

Tetiba nak bagi nasihat sedangkan kita persoal balik dia tue 2 X 5 jer..


Sebenarnya, adalah lebih baik jika kita menerima teguran atau nasihat..

Daripada sesiapa pun.. Sebab kita terima nasihat itu..

Dan menjadi lebih baik dalam kehidupan..

Jangan mempersoalkan si pemberi nasihat.. Kerana biarpun dia jahat.. Dia nakal.. Bodoh.. Tak guna..

Dari pandangan kita.. Niat dia sebenarnya memberi nasihat dengan ikhlas..

And who knows.. Bukan untuk diri kita jer..

Untuk diri dia jugak... Supaya dia berubah.. Dan supaya kita tak menjadi at least seteruk-teruk seperti si penasihat itu..


Dalam surah Al-Hujerat ayat 10 menyatakan : Sebenarnya orang-orang beriman itu bersaudara.. Dan ada hadis menyatakan..

Tidak sempurna iman seseorang kamu sehinggalah dia mengasihi untuk saudaranya sebagaimana dia mengasihi diri dia sendiri..

Begitu indahnya hadis ini..

Jadi, terimalah nasihat sahabat seadanya.. Atas dasar mengasihi sahabat sendiri..

Dan berdoa agar kita sama-sama memperbaiki apa-apa yang buruk..

Serta terus beriman kepadaNya.. InsyaAllah.. Mudah-mudahan..

Thanks sebab reading!!


AHMAD.IQBAL.HAKIM

3 Jun 2011.Jumaat Penghulu Hari. Petang Yang Panas..

P/S : Masih mahu nasihat dari kawan.. Nasihat yerk.. Saya terima seadanya.. = D

Thursday, 2 June 2011

Adventure Day!! ( Short Post.. )


Assalamualaikum..

Today I'm sooo active.. Why? Let me tell you...

Pepagi lagi.. Udah berjogging dengan adik.. sejauh 2 km.. ( Hahaha.. Jauh tue.. )

Dah bagi lenguh-lenguh sket kaki..

Sapu sawang dalam rumah... Dah macam rumah berhantu dah rumah aku nie.. Hehehe..

Sapu atas siling.. Atas kipas..

Berabuk habis.. And then...


HACOOOM!! Yeah! Aku selesema lak.. Terima kasih habuk dan sawang labah-labah..

Now I'm sick.. Uhuk..


Then petang excited nak pergi McD.. Sebab aku nak cukopkan koleksi gelas Coca-Cola aku..

Mak ajak pergi TESCO...

So, off we go! Pergi dalam petang sket.. Sampai sana..

Banyak barang mak aku borong.. Huhuhu..

Aku lak yang garu kepala.. Aisey.. Motor ada bonet belakang ke?

Cuak.. CUAK.. PANIK! Macam mana nak bawak semua barang atas motor..

Nasib la mak aku pandai susun.. Hehehe..

Siap citer lagi.. Zaman kawin muda dulu mana ada keter.. Bawak barang pakai motor lama jer..

Insaf seketika..


VROOM!!! Pergi balik ke rumah... Singgah sebentar kat McD..

Bagi tangki perut kenyang dulu.. Dan dah capai matlamat aku.. ( Yea! GELAS HIJAU!! )

Naik jer motor.. Bawak sket... Sampai kat simpang..

" Apesal rasa semacam jer motor nie?" Mak aku tanye..

" Adush!! Tayar belakang bocor!!"

Kesian mak aku terpaksa bawa barang pergi melintas jalan..

Aku pulak bawak motor cam orang gile.. Tayar belakang bocor.. Lintas simpang empat..

SEMUA MATE MEMANDANG!! AH! MALU GILERRR... HAHAHA...


Tolak motor ngan mak aku sampai la kedai motor dalam 200 meter..

Repair tayar bocor... Siap sumer.. Balik...

HUJAN pulak!! Meredah hujan la aku jawabnye...

Lenjun abis balik rumah.. Tapi Alhamdulillah...

Semua selamat.. Barang-barang selamat sampai rumah...

Diri dan mak rase lega...

SAMPAI JUGAK RUMAH.. Adventure giler.. = D


AHMAD IQBAL HAKIM

Lenjun Dan Kering...

2 Jun 2011.. Khamis..


P/S : Best gak buat blog macam nie.. HAHAHA...

Wednesday, 1 June 2011

A New Haircut And A Precious Advice..

Dosa-dosaku.. Bagaikan pepasir.. Di pantai...
Assalamualaikum.. 

Apa khabar semua? Hopefully semua dalam keadaan baik...

Sihat, ceria.. Happy go lucky.. Tak mau nak bersedih hati jer..

Buat ape nak bermasam muka bila nikmat Allah yang paling agung kita masih miliki?

Ape dia nikmat tue?

Mesti la nikmat Iman dan Islam.. syukur.. ALHAMDULILLAH...


 
Hari nie buat simple post pasal my life...

And for some reason I'm happy.. Sebab mak baru balik dari vacationnye yang adventure..

Pergi kenduri kawin sedara kat Kuantan..

Selama diorang ( Mom and 2 of my little brothers.. ) takder..

Leh kate rindu jugak la kat diorang..

Life wouldn't be pleasure if there is no one as understanding as your own mom..

Juga si kecik yang suke buat hal... ( my little brother of course.. )

Syukur buat kali kedua atas kebahgiaan keluarga..


Hari-hari kepala aku sakit.. Tak tahu kenapa...

Ada kutu kowt.. Mungkin banyak fikir pasal belajar ( Padahal tengah bercuti.. Tak masuk akal langsung.. )

Baru perasan.. Rambut aku dah panjang...

Kusut lagi serabut.. Memang aku suka mula-mula..

Bila dah tak pandai urus rambut.. Dah macam rambut Kuntilanak pun ade..

So, aku ambil keputusan potong..


Amat-amatlah berbaloi apabila memotong rambut.. Rase ringan kepala (Light headed.. Weee.. )

Potong pulak kat kedai rambut.. Veteran yang potong...

Aku puji betul warga-warga emas yang keje potong rambut orang..

Kerja dia tak lah kata membawa banyak keuntungan..

But still masa diorang terisi.. Dan banyak benda aku belajar..

Macam hari nie.. Aku potong dengan seorang pakcik tua..

Peramah dan baik orangnya..

Dia share pengalaman dia masa kahwin..

Dan berkongsi cerita.. Katanya, budak zaman sekarang nie bahaya..

Mudah sangat naik nafsu syahwat.. Nak buat benda tak senonoh..

Anak pakcik kalau berkawan dengan laki...

Pakcik senang jer.. KAWIN TERUS.. kita nak elak diorang dari buat benda tak elok..


Dia jugak ajar aku.. Suruh amalkan Ayat Kursi 7 kali dan Al-Fatihah sekali..

Setiap kali habis solat.. Bukan apa..

Untuk mencegah dari bahaya... Godaan syaitan dan iblis...

Serta mendapat pelindungan dari Allah SWT apabila melakukan sesuatu pekerjaan..

Terima kasih pakcik.. Saya akan amalkan...

Dah lama dah aku tak amalkan ayat Kursi..

Mungkin hari nie aku boeh mula.. = )


AHMAD.IQBAL.HAKIM..

1 Jun 2011.. Rabu..


P/S :  Tiada apa yang lebih berharga dari pengalaman itu sendiri..