Saturday, 23 April 2011

Lalai.. Dan Kemalasan Terlampau.. = )

Aku sebenarnya suka lagi gambar scenery then amik gambar sendiri.. lawa kan? Not my picture.. Courtesy of Haroon Mustafa..



Assalamualaikum dear reader's digest.. Er.. I mean readers.. and also visitors..

In front of you.. You can see all the words that had been type by a person named Iqbal Hakim...

He is not really famous or anything... or aren't really popular among students..

He is just a regular boy who loves...

TO BLOGGING... Hahaha...


Agak class intro aku hari nie ( just made up minutes ago.. ) And I'm quite happy sebab ada material nak diketengahkan... ( Yippe.. Idea tue datang cam dalam kartun.. ada mentol menyala.. PLING!! )

What I wanna Talk bout is LALAI or dalam Kamuih Bahasa OXFORD ( ade ke? ) iaitu.. er.. cari sendiri erk..

Apa pasal aku cakap pasal lalai?

Adakah AHMAD IQBAL pernah mengalaminya?

Benda nie simple saja.. Nak diketengah jugak ka?


YA! Mesti.. dan WAJIB.. ( ehem.. sori kasaq.. tapi cek terpaksa.. huhuhu.. )

Kita semua dok lalai kan?

Jangan nak menipu.. tipu la kalau cakap x pernah skali lalai..

Pi tinggai solat main FB tue x nama LALAI sayang? ( woot.. woot.. dah start sayang dah.. )

Terleka main depan komputer sampai tinggal masa kepada Allah tue x ke LALAI namanya?

Kan? Kan? But still we denied the fact that kelalaian kita untuk mengerjakan sesuatu yang penting adalah semakin membimbangkan ( ayat forum aku cilok.. hehehe.. )


Bukan setakat hal agama.. malah kalau kejar duniawi pun  sama jer..

LALAI dan LEKA sampai x ingat urusan keluarga.. kasih sayang isteri ( ehem.. saya x maksudkan rezeki apa.. pandai-pandai pikiaq erk.. )

LEKA dengan kerja sampai x ingat hubungan dengan kengkawan..

LALAI dengan segalanya sampai kita hilang nikmat DUNIA.. kan?

hilang nikmat dunia? Macam mana leh hilang?

Kita kejar duniawi.. Nak harta banyak.. Nak pangkat tinggi.. puas ke dengan semua tue kalau anak-anak takder kasih sayang?

Rumah-tangga berantakan?

Kawan dah jadi musuh? Herm.. itulah.. kepuasan duniawi belum cukup.. inikan pula nak merasa nikmat akhirat kan? = S


Saya bercakap tentang ini bukan ape.. Sebab saya pun insan biasa.. Kadang-kala lalai dengan duniawi sangat sampai diri terasa kosong...

Insaf sudah berkali-kali.. Tapi hamba Allah xleh lari dari dosa.. Including me..

So, with this post i hope that everyone would ensure that their life are fulfill with lot's of ibadah...

Kita berpesan sedangkan kita tak buat...

Tak bermakna orang yang berpesan tue teruk.. Dia pun cuba perbaiki diri sendiri...

So, jangan diperlekehkan seorang penagih yang menasihat brader-brader supaya jangan ikot telunjuknya...

Kerana dia lebih arif dan tahu akibat dari menagih dadah..

Kerana dia sayangkan nyawa kita..

Keinsafan bukan hadir dengan kepaksaan diri...

Ianya hadir dalam kerendahan diri serta penerimaan kepada segala nasihat tanpa mengira bangsa mahupun darjat...

Indah kan keinsafan? So, SELAMAT BERAMAL keyh? Hidup mesti chill and relaks.. and also thinkin' of HIM as WE LIVE IN HIS WORLD...


IQBALHAKIM.BARU.HABIS.SHif.PetanG

11.23 pm finished typing.. On 23/4/2011


P/s : Cicimun.. Aku x plan lagi la nak tulis blog tue.. coz kalau nak beritahu ko.. terlampau BANYAAAAAK la infonye.. nanti aku susun dulu erk.. hehehe.. = D

2 comments:

  1. salam wth. nice entries.. anyway, mmg btl apa yg awak ckpkan. Lalai itu manusia kan..

    ReplyDelete
  2. aku xsabar nak baca wahai akuhanyaiqbalhakim XD

    xepat susun!

    ReplyDelete