Sunday, 24 April 2011

How Am I Ended Up In The Ward? Part 1

Assalamualaikum to all the reader...

Hari nie saya segar lagi bugar selepas nyenyak tido semalam ( bila dah nyenyak.. i mean REALLY nyenyak sampaikan solat Suboh mak kejotkan.. Hohoho.. )

And for this sun-burning high-spirited SUNDAY, which I might not need an UMBRELLA... Hahaha...

Seriously not funny...

Saya akan bercakap tentang apa yang berlaku sekitar tempoh saya ber'praktikal' di Hospital Tengku Anis, Pasir Puteh...


Nope, the individual in this hospital aren't really exposed which also includes the patient coz I respect their privacy...

Dalam other blog pun saya malas nak beritahu nama diorang...

One of the reason is to sustained their trust on me... Hehehe...

Nak dapat kepercayaan dan amanah orang nie susah.. Bila dah dapat.. Kita kena hargai... = )


OK, enough talk.. Let's start it...

Hospital Tengku Anis atau mana-mana hospital x kira daerah atau Hospital Besar ( which is the main hospital for that state.. ) akan ada satu unit yang dikenali sebagai Unit Kecemasan...

Otherwise known as Casualty or A&E ( Accident & Emergencies )..

Kat sini pula akan ada kawasan triage di mana pengasingan kes akan dilakukan mengikut keterukan kes...

Now, remember this...

Ada 3 Zon yang perlu kita tahu...


Ini adalah Zon Hijau.. sini la ramai orang datang.. Huhuhu..
THE GREEN ZONE

Zon ini boleh dikatakan untuk kecemasan biasa.. seperti demam, regular asma patient which comes here and wanna have nebulizered.. ( betul ke ejaan nie? )

Zon hijau had masa adalah 1 jam dari masa daftar...

Well, kat sini zon hijau banyak sangat komplein.. ( X kisah mana-mana hospital.. )

Sebab zon ini dikatakan lebih kurang sama dengan OPD ( out patient departmen )..

Kes tak serius dan boleh dirawat secara simptomatik ( means rawatan untuk sign's and symptom only.. )

Jadi nasihat saya di sini.. BANYAKKAN BESABAR SAHABATKU YANG MENGAMBIL ALIRAN KEDOKTERAN..

Especially untuk front liner ( Barisan Hadapan Medical Team.. )

Sebab kita kena melayan pelbagai karenah pesakit yang tidak seserius mana sakitnya..

Belived me.. Saya dah alami.. Huhuhu..

Itu belum dikira masuk sekali dengan rungutan mereka tentang betapa lambatnya pengurusan hospital... sedangkan waktu rawatan biasa adalah pada office hour di OPD..

Kita hanya mampu mendengar sahaja.. adoi.. = (


THE YELLOW ZONE

Zon Kuning... Iaitu Zon Separa Kritikal..


Er.. Aku kalau zon ni susah sikit sebab dia ada jugak yang terus masuk ZON MERAH...

Yang aku tahu zon ini adalah di mana pesakit mengalami kecemasan yang separa-kritikal...

Di zon ini pesakit akan dipantau tahap kesihatannya...



CONTOH PENYAKIT KAT ZON NIE :

- Tekanan darah tinggi yang perlukan ubat..

- Sakit dada atau sakit di kawasan perut yang terlampau...

- Hyperventilate atau Hypoventilate

- All kinds of stings and bite..

Yang nie aku dapat kelaskan sebab aku praktikal kat hospital.. kes seperti nie akan di'treats' sebagai KUNING.. rawatan antaranya seperti beri suntikan IV atau penyediaan IV line untuk masuk air ( infuse with N/Saline... Hartmans..

Depend on severity...

Ubat intra-muskular like Buscopan, Voltaren and even ATT untuk pesakit yang ada luka kotor (dirty wound)


RED ZONE 
( NOt Red Land.. Itu Tanah Merah.. Just Kidding.. Hehehe.. )

This is one of the common zone.. The Red Zone
Zon ini yang bagi aku kena asses dengan cepat... Sebab zon sini kena cekap main ubat and kena diagnose dengan segera...

Nyawa manusia masa nie dibawah tanggungjawab kita..

Here where all things are needed fast and the calculation must be accurate...


KES KAT SINI :

Kemalangan dengan pendarahan aktif...

Sakit dada dengan bacaan ECG abnormal ( selalunya ST elevation... )

Epilepsy or Febrile Fit.. ( Sawan.. )

Fracture With Open Wound...

All Kinds Of Stroke... And COMA..


What really important in this zone is that kita kena pandai asses dan cepat dalam melakukan prosidur...

Set IV Drip... X-ray and lab result should be important dan resultnya harus diperolehi dengan segera...

Resusitasi pesakit serta menstabilkan keadaan pesakit is the main priority dalam zone nie..

Pemulihan takes months but in here.. stabil keadaan pesakit menjadi keutamaan..


I think i'll make another part coz kalau citer pasal pengurusan kat sini memang banyak...

Belum ditambah dengan teknik dan c/o ( chief complaint ) pesakit lagi yang teramat pelbagai...

So, wait for the next part keyh?

Huhuhu...


Assalamualaikum...

Ahmad.Iqbal.Hakim...

Assist.Meds.Student Year 2. 4th Semester..

p/s : cicimun.. sile bace dan anda senyum selalu erk...

2 comments:

  1. akuhanyaiqbalhakim!!weh tq weh!!banyak info neh ^^ thanx!! rasa cam nak copy paste je haha XD

    ReplyDelete
  2. Hahaha.. terima kasih cik cicimun.. further malam nie kowt aku tulis pasal pengalamna rawat patient.. hehehe..

    ReplyDelete