Thursday, 14 April 2011

Hari Malang Si Lebai Malang... Isk.. Isk.. Isk..

Assalamualaikum... Hey Ya'll!

I'm kinda sad today...

Sangat.. sangat.. sangat sedih....


Awat sedih nie Iqbal Hakim.. Selalu anda ceria, happy go lucky, xpernah nak complain ( ada ke? ) and always stay positive in your life...

Let me tell you one thing.. X SEMUA HARI CERAH KAN?

Kenapa saya bersedih? Adakah ada anak kambing makcik sebelah meninggal disebabkan termakan rumput yang dibaja dengan baja organik?

Atau kaki saya patah disebabkan diterajang Lionel Messi?

TIDAK SAMA SEKALI!! [ punya merapu ape aku cakap nie.. nak bagi sedap hati sketl.. = (  ]



Biru sang langit.. Jangan disangka tiada hujan... = )



NASIB MALANG 1

Aku terima call dari Trista, kedai baiki netbook ngan laptop...

" Adik, netbook adik nie rosak skrin la... "

" Ye ke cik? Teruk sangat ke? "

" Setting sumer ok.. Skrin je buat masalah.. Isk.. Isk.. Isk ( yang mengeluh tue xder dalam dialog harap maklum.. hehehe.. ) "

" Erm.. so, berapa bang kalau nak baiki? "

" Ish.. Mahal gak la.. RM 600 leh? "

Sambil menelan air liur aku memikior kenangan manis netbook aku bersama.. Mak aih, rm 600 erk?

Baik beli netbook baru ke.. Atau duit tue sedeqah sket kat anak yatim ke ( InsyaAllah.. )

" Er.. Takpe bang... biar saya pikir panjang dahulu "



Senja berlabuh tirai di ufuk barat...



NASIB MALANG 2

Dah habis shif petang... Aku dengan gembiranya pulang ke rumah.. Naik motor..

Jam kat hanset aku mase tue 9.12 pm.. Jauh lagi perjalanan ke rumah...

Sambil naik motor tue aku nyanyi lagu HUJAN ( fan bangat weyh! ).. nyanyi lagu Kuala Lumpur lagi tue..

Lepas tue ada la keter ngan lori besar hon aku kat belakang...

Aiseyman.. aku x makan jalan diorang pun.. Apehal lak nak rush sangat nih?

Aku memecut hanya sekejap dan bagi laluan untuk keter ngan lori yang terkinja nak cepat..

Entah ape la yang nak rush sangat..

Aku pun stop tepi jalan..

" EH, MANE HANSET AKU???? "

"TIIIIDAAAAKKK!!! " Baru la aku perasan.. masa aku naik motor memalam tue..

Aku letak hanset kat dalam poket sweater aku...

Well, obviously jatuh masa terhentak ke.. Atau masa memecut laju ke...

Slip out from my pocket...

DAN ITU MEMBUATKAN AKU AMAT STRESS BANGAT!


Balik jer rumah aku masam muka.. mencuka.. Sedih dengan nasib nie...

But kadang-kala fikir balik.. Ini takdir Allah.. Qada' dan Qadar dia kan?

Sometime kita seronok sangat dengan kemewahan kita...

Malam berlabuh dengan neon cahaya bergemerlapan.. = D

Kita bersyukur ( Yup, just like my last blog.. ) Tapi, adakah kita bersedia dengan kehilangan?

Adakah kita boleh menerima kehilangan atau ketiadaan sesuatu dengan redha?

Aku masih belajar untuk menerima hakikat itu...

Biarpun bagi orang lain... Hilang barang nie perkara kecik jer...

Bagi aku.. Itu adalah harta.. Dan dari rezekiNya... Bila aku hilang barang atau tiada barang tue...

At the same time.. Aku rasa aku hilang amanah dengan barang sendiri..


So, I'll be careful and always aware... Be prepared for the worst...

And never blame anyone.. Instead blaming myself for not preparing for this circumstances... = )

InsyaAllah... SAYA AKAN BELAJAR MENERIMA HAKIKAT...


SaYa.MasIh.AdA.KasiH.SayaNgNYA..

IqbalHakimMatYusoff...

Ditaip pada Khamis, 10.38 pm.. 14/4/2011


P/s : Marilah kita sama-sama sedeqahkan Al-Fatihah kepada pelajar DIPLOMA KEJURURAWATAN KIST intake April Semester 4 yang telah kembali ke Rahmatullah dalam kemalangan jalan raya yang meragut 5 nyawa pada pagi tadi..
semoga roh mereka dicucuri rahmat... Amin..

No comments:

Post a Comment