Saturday, 30 April 2011

Fast Food Trilogy.. Hahaha.. = X

mari bernyanyi bersama sayer... 1 300 88 25 25... one three hundred eight eight tupai tupai... Pizza Hut Special delivery....
So G.. Double O D GOOD!
Mc Donald.. Tara.. Ta Tam.. Tam.. I'm Love Nenek!
Hahahaha...


Let's cut to the chase shall we.. Ehem..

Testing.. Percubaan suare 1..2..3... Hello...

Assalamualaikum dear valuable customer.. 


tak dapat aku bayangkan Zaraki Kenpachi jadi Kolonel Sanders..
Suka La Sangat.. Aku Makan sebab terpakse jer.. Hahaha..
Sesiapa yang ada kehilangan anak berusia 4 tahun memakai baju biru bertulis..

Chicago Bulls.. sila ambil di kaunter pertanyaan... Terima Kaseyy!!


 


Hahahaha.. Mesti ada pernah korang alami kan? 

Aku pernah (But seriously that boy isn't me.. Adik aku.. Hahaha.. )

And wondering what I'm talking bout.. Jeng.. Jeng.. Jeng..

It's FAST TRACK! Eh, tershashul.. FAST FOOD!!


Semua orang makan Fast Food.. X kisah la same ada Ayam Goreng Kentaki Fried Chicken (Bukan ke sama?)

Uncle Ronald McDonald (Yang badut hidung merah pakai stokin ngan kasut besar) ataupun..

A&W (x sangka masih ada lagi sampai sekarang.. Hahaha.. )


Semuanya cepat, sedap enak, lazat, menyelerakan, mengasyikkan ( snap out of it! hahaha.. )

Ditambah kalau ada mainan cekeding atau seciput kereta Hot Wheels ( zaman aku berlambak mainan nieyh..)

Ataupun sebesar mainan gelosor Chicky Meal.. ( Hahaha.. dulu aku hampir nak dapat kad ahli kelab kowt.. )


And certainly almost all people know that this type of food is high in cholesterol..

Yet, we still enjoying it.. X leh salahkan sesape.. Salahkan diri sendiri..

But nasib baik la kita duduk kat Malaysia where makan cepat nieyh tidak menjadi keutamaan...

Or else we would have an increase amount of cases with obesity in children ( that's a fact by the way.. )

Rakyat kita x mengamalkan sangat makanan tenusu nieyh..

while other Europe and American prefer to pun cheese or milk as their basic ingredient to made food (terase cam chef lak hari nie.. Hahaha..)



PENGALAMAN AKU TENTANG FAST FOOD
Aku baru je lepas makan kat McD hari nie.. ( So, that's why cepat jer nak buat blog pasal benda nie.. )

Yup, aku pergi sorang jer.. Bukan bermaksud aku nie kera sumbang or what..

I'll prefer to call as a taste bud taster.. ( Erk.. What's that? ) Atau penilai makanan ( Hahaha.. layak ke aku nieh? )

Aku suka giler makan sini.. But dalam sebulan tue pergi 2 kali jer la..

While eating my meal.. Aku fikir memacam benda... Teringat balik zaman bebudak dulu..


Mase kecik-kecik mak ayah aku bawak 2 tempat jer other than McD nieh.. which is KFC and A&W...

Zaman dulu makanan x mahal.. coz gaji pun dulu xder la naik cam sekarang nie...

Cukup-cukup makan jer...

Dalam sebulan ada la sekali dua mak ayah aku pergi bawak famili semua..

Nak diceritakan.. Orang dulu susah weyh..

Nak makan KFC atau apa-apa fast food restoran nie bukan senang.. Satu set ajer dah RM 10.00 ke atas..

So, berpeluh jugak la parents aku membeli makanan aku.. ( Mak aku gelak aku type benda nie.. )

Terketar-ketar bayar duit makan.. Hulur RM 50..

Aku mase kecik suka makan jer..

Tapi itulah.. Nak jaga hati anak-anak kan? Memacam diorang buat...

That's why kita kena selalu hargai setiap usaha mereka...

Now I realize it..


Zaman sekarang nie lain sesangat... Kalau nak jumpa macam keluarga aku nak pergi makan kedai makanan cepat nie susah sangat.. ada la sorang dua aku tengok yang macam x suka sangat pergi kedai-kedai nie tapi buat muka terpaksa..

Sebab nak jaga hati anak...

Yang lain? EHEM... let's just say that makanan sini dah jadi makanan ruji...

Ramai dah orang kaya zaman nie...

Makan x habis ada.. Anak anak demand lebih ada.. Mak ayah keluar duit poket selamba jer makan sini..

Mak ngan ayah aku? Jangan la.. Duit tue baik simpan.. makan kat kedai atau warung...

Sometimes makanan sini mana kenyang mana pun...


Bak kata member aku setakat lekat celah gigi leh la...


Betul gak kata dia..

Kalau sekali sekala nak merasa xper jugak.. Kan? But don't amalkan la..

Makan selalu karang jadi gemuk.. Pastu nak salahkan tabiat makan banyak..

Makan banyak xper.. Kalau banyak sayur ngan buah kan?

Kurangkan lemak la.. Kurangkan gula ngan garam..

Baru hidup sihat (aku pun nak kena amalkan jugak nie.. huhuhu..)

Pesanan DARI KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA..

Keyh ar geng! Sampai sini jer kowt..

Tulis panjang karang x terbaca korang... Hahaha..

See Ya!


aLmOSt.FuLl.STilL.HunGrY

AHMAD.iqbal.Hakim.

Wrote On 30 April 2011 Saturday..


P/S: HAPPY LABOUR DAY! Bukan Selamat Hari Melahirkan Anak.. Hahaha... = )

Friday, 29 April 2011

It's A Wrap People.. Back To BOOKS and EXAMS!

'whether we like it or not.. sometimes we do bad things.. and we aren't really trying to cope with it..

or even try to solve it..

ada masanya kita biarkan ia berlalu.. sedangkan kejahatan itu sebenarnya memberi setitik noktah hitam dalam diri kita..

People must change frequently.. For the better person is still a thing to be seek.. No to be asked...'


ASSALAMUALAIKUM PEEPS!!

Hehehe.. yang kat atas tue? well,that's my thought bout something.. Tentang diri kita yang masih lemah dalam mencari kehidupan yang penuh rahmat...

Jumaat isn't it today? No wonder begitu motivated untuk menulis blog ( ehem.. menaip la... ) hari nie..

Tittle atas nie memberikan seribu makna bagi aku ( pergh kiasan x leh blah.. )

Know why?


I'M FREE!! Dah habis dah pun tempoh praktikal aku kat Pasir Puteh.. 2 bulan rasanya sekejap jer kan?

And dalam masa 2 bulan nie berbelas dah kowt blog post aku buat... ( Iqbal, stick to the thing that you wanna share.. jangan melencong.. hehehe.. )

OK! Dalam 1 minggu nie semua orang HYPE!

Ape? HYPE? Yerp.. Semua muka sengih sampai ke telinga memandangkan nak habis praktikal..

Semua dah mula malas nak buat keje..

Playin' futsal with friends and LP's serta Staff A&E..

Yang jadi mangsa? Aku jugak.. Hahaha.. (Seriously this week is exhausted dengan kerja-kerja yang bagi aku di'double' disebabkan diorang malas nak buat..)

Dude, xder masalah.. aku x whining... really ( Grrrr.... Marah nie.. Hahaha.. )



And fillin' up the week with tonz of activity that which includes lots of money to be spended...

Sebab elaun bulanan masuk minggu nie..

Semua buat muka senyum, muka orang kaya bagi duit tue.. duit jamuan nie.. Hahaha...

Rase la pasni xder duit ( That's including me.. Hohoho... )


Tapi aktiviti last week kat Pasir Puteh nie memang seronok.. Main futsal.. BBQ satay..

Jamuan makan masa hari last xleh dilupakan...

Masa tue la kelam kabut nak bersiap siaga.. Nak isi buku log terakhir.. Tanda tangan refleksi...
Nak pengesahan cop dari LP and etc.. etc...

Tapi berbaloi dengan LP yang sempoi... Serta suasana kerja yang mesra alam sekitar lagi..



All of my friends.. Yang kat tengah tue LP kitorang..
Kitorang memang hargai sesi pembelajaran kat sini...

Banyak benda kitorang belajar...

Bukan dari segi skil praktikal perubatan malah banyak lagi.. Pengalaman ditimba...

Buku dan ilmu leh dibaca... Tapi pengalaman sukar dicedok..
Huhuhuhu...


Well.. After spending this upcoming 3 days holidae.. Harap semua bersiap sedia...

Dengan buku dan juga pensel... Pen isikan ink...

Pensel di'sharpenkan' seban kita akan menempuhi exam final with OSCE..

Dalam 2 minggu...

Korang doakan erk... Aku serius tak tahu aku dah prepare lom..

Dengan pemergian netbook aku.. Hahaha.. ( DOH! Semua notes dalam tue.. isk... )

So, pray for me keyh ?

HYPE till the END!


Ahmad.Iqbal.Hakim

Not.So.Prepared.In.Everything..

29 April 2011 Friday...


P/S : Just bought a book.. I'm not usually interested in reading books rather than comics.. but macam mana leh tergerak hati aku nak beli... Tajuk buku tue... "LALUAN KE SYURGA"..
maybe there's a sign for me to change.. Thanks ALLAH...

Tuesday, 26 April 2011

Live.Life.With.Love.. And Love.With.Passion..

LOVE... Look.OnlyOne.VeryExtraordinary.EvenMoreThanAnyoneThatYouAdore


It's kinda weird seeing me typing this word... LOVE..

Coz i didnt really felt it.. Nor I didn't even had couple.. ( Tipulah kalau kata xpernah mengurat.. Erm.. X.. )

And bercakap tentang CINTA.. What is the meaning of it..

Kenapa mamat baju pagoda tengah malam nie bermimpi...

Adakah malam ini terlampau jiwang baginya?

Adakah dia merasa bahawa malam ini masanya.. telah tiba?


Hahaha... Assalamualaikum.. Just forget the intro.. I'm just bluffing.. ( yeah.. rite.. )

So, this night erk? Iqbal has done it again.. Another blog to be posted in 10-30 minutes..

Without any ideas what so ever...

Hahaha... But, still there are something that I really wanna shar..


Aku sebenarnya MASIH SINGLE ( perhatian.. saya x mem'promote' diri saya untuk di'menguratkan' atau lain-lain.. ) and i'm still 21...

Others who are as same age as me think that i should have someone in my life..

What? Who??...

Habaq mai sat kat chek.. Dok kata kita umoq muda kena cari awek cepat-cepat takut melepaih..

Well, duh bro!

Cikaro x lari mana der...

Hahaha... Aku x berminat langsung sebenarnya dengan menjalani hubungan nie ( although sometimes I felt lonely... Doesn't mean that I need belaian or etc.. )


Cinta erk? Benda itu bagi aku terlampaulah suci...

Banyak pengertian.. Cinta pada bangsa... Cinta pada keluarga...

Cinta pada negara..

CINTA PADA AGAMA lagi penting kowt..

But cinta kepada insan bernama wanita? Itu satu perkara yang bagi aku hanya ketentuanNya..


Jodoh, ajal maut kan di tanganNya...

So, kalau lepas nie ada orang cakap kenapa aku xder awek... Aku jawab macam nie jer...

" Malas la cari awek.. Bukan aku xnak.. Nak.. Tapi aku x biasa la bawak anak dara orang keluar.. "

YER! AHMAD IQBAL dating cuma 2 kali jer...

Itu pun bukan dating aku rasa... Leh kata jejalan pasar malam ada ar kowt.. ( And that person even brings his little brother with her.. )

Hahaha.. Pegang tangan? Nak belaian.. NOPE! I'm not that type of guy...

Geli doh nak pegang tangan nieh..

Kalau dah kahwin xper la kan?


What I wanna say is that i don't believed on a relation that didn't have a solid connection...

Couple leh putus kan? Bila dah clash.. Bunuh diri... Terjun bangunan... Khianat kawan...

Then blame the whole world coz thinks that she or he doesn't deserved it...

Cetek betul la pikiran...

Single kan best?


Nak bersama someone? Nak luah perasaan? Kawan kan ada... kawan perempuan pun xper...

Asalkan jangan melebihi batasan sudah...

Cerita masalah xper.. Bagi aku orang solo yang lonely nie need someone to hear his or her problem..

Itu jer... Yang menggatal lebih sampai ajak couple tue.. keje budak merah bertanduk jer.. ( get it? hahaha.. )


And that's wrap up all of the things that i wanna say..

Lega sket rasa luah...

Heh! So, do remember this...

Cintai dia.. CARI CINTA dariNYA dahulu.. ( Termasuk aku... )

Nanti, cinta sejati akan datang sendiri...

Nyte all!


I.Am.Me..

AHMAD.IQBAL.HaKiM....


P/s : Kelantan menang lawan Selangor 1-0.. YiehA!!!

Sunday, 24 April 2011

Suka Duka Di Sebuah Tempat Bernama A&E.. Part 2

Ruang belajar masa Semester 3...
after he pushes himself further... at last he gain conscious and try his best to resume the work...

after all.. he is just an ordinary person.. with a smile he shows his gratitude..

thanks... = )



 Assalamualaikum semua...

Saya masih lagi sihat.. mentally and physically.. And had all my will to type all the things that i wanted to tell...

 Part 1 mostly skema tentang tatacara sebuah 
Night at Beris Kubor Besar.. = )
prosiding ( aceh.. cam mahkamah lak.. ) bagaimana kes kecemasan dikelaskan...

Kepada 3 bahagian... ( that part i need all of you to read my last post.. kui.. kui.. kui.. buat revision sket... )

And type of cases serta cara rawatan...


Now saya akan ceritakan pengalaman saya kerja di sini ( i mean practical here... since i'm not officially a M.A yet.. )




Air Terjun Gunong Stong, Jeli...
Pantai Kemayan, Telong...
Banyak pengalaman suka dan duka bila saya belajar di sini...

Prosidur baru.. Peralatan yang lebih canggih serta belajar cara pengurusan alat di sana...

Berkenalan dengan staff di sana memang menyeronokkkan...

Boleh kata hampir semua staff memberi kerjasama dan komitmen dalam kerja mereka...

Malah sempat melayan karenah kami yang agak blur dalam perubatan nie..


Pengalaman dengan pesakit...?

Macam-macam... Even until now.. Ada jer pengalaman baru ( serius weyh.. baru keje petang tadi pun dah ada pengalaman.. )

Today was a bit downfall for me.. Sebab ada prosidur aku cuai sedikit...

X mau citer prosidur apa.. And apa kecuaian tersebut.. Let it be a secret...

But what i wanna tell you is that how patient treats us the front liner.. bila kita dah benar-benar beriktikad nak menolong pesakit tersebut...


Selalunya akan ada rungutan tentang dari pesakit tentang kelambatan proses rawatan oleh M.A...
Saya benar-benar mengakui.. Ya, memang ada rungutan...

Malah, 360 iaitu rancangan TV3 pun ada menyiarkan tentang masalah ini...

Saya pasti semua orang bersetuju bahawa proses rawatan agak lambat...


Namun, kadang-kala kita sebagai hamba ALLAH haruslah banyak-banyak bersabar dengan proses tersebut..

Ataupun cuba untuk menghargai segala usaha yang telah dilakukan oleh perawat tersebut..

MY EXPERIENCE :

My experience as a practical student... Mostly pesakit x memberi kepercayaan sepenuhnya kepada student untuk melakukan prosidur biarpun prosidur itu boleh dikatakan tidak membawa maut...

Seperti pemasangan IV ( dalam erti kata mudah.. memasukkan air garam dalam badan.. dengan jarum ke saluran vena.. ), suntikan, pencucian darah mahu pun jahitan...

Mereka akan ragu-ragu.. Kami sebagai pelajar masih belajar.. dan dibawah pemantauan pengajar...

Adalah menjadi pilihan mereka untuk menolak prosidur atau meneruskannya dibawah pengendalian pelajar...

Namun... Apabila seorang pelajar itu telah melakukan prosidur... Dan terjadi kecuaian kecil...

Usah marah mahupun memaki mereka kerana mereka masih dalam peringkat menimba ilmu...


That's for practical student.. Kadang-kala saya terasa ( tipulah kalau kata x pernah terasa.. )

Tapi saya dah jadi lali bila dah banyak kali...

Kerana seorang perawat harus bersedia dengan apa jua cabaran...

In this case.. Herdikan dan kena marah.. Itu lumrah manusia..

Hari ini memang saya sedih.. tapi i'll get over it.. Huhuhu..


Kadang kala perawat yang sudah bekerja pun terkena tempias yang sama..

Sekurang-kurangnya berterima kasih atau menegur dengan sopan kesilapan yang dilakukan...

Bukan dengan mengherdik perawat.. Kesian mereka kerana mereka sendiri ikhlas membantu...

Dan berusaha dengan gigih dalam menstabilkan keadaan pesakit...

Belas ihsan bukan kepada pesakit yang sakit sahaja... Malah perawat juga yang telah bersusah payah cuba menolong pesakit...

Mendiagnosa pesakit serta memberi ubat dan rawatan lanjut kepada pesakit..
Kerja seorang perawat adalah mulia kerana mereka menyelamatkan nyawa.. 

Hargailah setiap usaha mereka...


Apa yang ingin saya ungkapkan ialah manusia menolong atas dasar belas kasihan dan tolong menolong...

Maka budi bicara kita bukanlah memberikan eksperesi negatif...

Sebaliknya memberi galakan kepada orang yang menolong.. Supaya mereka mengetahui kesilapan mereka..

Dan cuba untuk memperbaiki...

Itulah sebenarnya sifat indah yang mahu ALLAH terapkan dalam diri manusia...

Membantu dengan ikhlas... Menerima dengan hati terbuka...

Berterima kasih dengan seikhlas hati...

Sekian...


Iqbal.Hakim.

Masih.Belajar.Kalau.Salah.Tolong.Tunjukkan..


P/s : Ini adalah dari sudut fikiran saya.. kerana kita manusia saling memperbaiki kelemahan... Kita adalah hambaNya.. dan kepadaNya kita kembali.. = )

How Am I Ended Up In The Ward? Part 1

Assalamualaikum to all the reader...

Hari nie saya segar lagi bugar selepas nyenyak tido semalam ( bila dah nyenyak.. i mean REALLY nyenyak sampaikan solat Suboh mak kejotkan.. Hohoho.. )

And for this sun-burning high-spirited SUNDAY, which I might not need an UMBRELLA... Hahaha...

Seriously not funny...

Saya akan bercakap tentang apa yang berlaku sekitar tempoh saya ber'praktikal' di Hospital Tengku Anis, Pasir Puteh...


Nope, the individual in this hospital aren't really exposed which also includes the patient coz I respect their privacy...

Dalam other blog pun saya malas nak beritahu nama diorang...

One of the reason is to sustained their trust on me... Hehehe...

Nak dapat kepercayaan dan amanah orang nie susah.. Bila dah dapat.. Kita kena hargai... = )


OK, enough talk.. Let's start it...

Hospital Tengku Anis atau mana-mana hospital x kira daerah atau Hospital Besar ( which is the main hospital for that state.. ) akan ada satu unit yang dikenali sebagai Unit Kecemasan...

Otherwise known as Casualty or A&E ( Accident & Emergencies )..

Kat sini pula akan ada kawasan triage di mana pengasingan kes akan dilakukan mengikut keterukan kes...

Now, remember this...

Ada 3 Zon yang perlu kita tahu...


Ini adalah Zon Hijau.. sini la ramai orang datang.. Huhuhu..
THE GREEN ZONE

Zon ini boleh dikatakan untuk kecemasan biasa.. seperti demam, regular asma patient which comes here and wanna have nebulizered.. ( betul ke ejaan nie? )

Zon hijau had masa adalah 1 jam dari masa daftar...

Well, kat sini zon hijau banyak sangat komplein.. ( X kisah mana-mana hospital.. )

Sebab zon ini dikatakan lebih kurang sama dengan OPD ( out patient departmen )..

Kes tak serius dan boleh dirawat secara simptomatik ( means rawatan untuk sign's and symptom only.. )

Jadi nasihat saya di sini.. BANYAKKAN BESABAR SAHABATKU YANG MENGAMBIL ALIRAN KEDOKTERAN..

Especially untuk front liner ( Barisan Hadapan Medical Team.. )

Sebab kita kena melayan pelbagai karenah pesakit yang tidak seserius mana sakitnya..

Belived me.. Saya dah alami.. Huhuhu..

Itu belum dikira masuk sekali dengan rungutan mereka tentang betapa lambatnya pengurusan hospital... sedangkan waktu rawatan biasa adalah pada office hour di OPD..

Kita hanya mampu mendengar sahaja.. adoi.. = (


THE YELLOW ZONE

Zon Kuning... Iaitu Zon Separa Kritikal..


Er.. Aku kalau zon ni susah sikit sebab dia ada jugak yang terus masuk ZON MERAH...

Yang aku tahu zon ini adalah di mana pesakit mengalami kecemasan yang separa-kritikal...

Di zon ini pesakit akan dipantau tahap kesihatannya...



CONTOH PENYAKIT KAT ZON NIE :

- Tekanan darah tinggi yang perlukan ubat..

- Sakit dada atau sakit di kawasan perut yang terlampau...

- Hyperventilate atau Hypoventilate

- All kinds of stings and bite..

Yang nie aku dapat kelaskan sebab aku praktikal kat hospital.. kes seperti nie akan di'treats' sebagai KUNING.. rawatan antaranya seperti beri suntikan IV atau penyediaan IV line untuk masuk air ( infuse with N/Saline... Hartmans..

Depend on severity...

Ubat intra-muskular like Buscopan, Voltaren and even ATT untuk pesakit yang ada luka kotor (dirty wound)


RED ZONE 
( NOt Red Land.. Itu Tanah Merah.. Just Kidding.. Hehehe.. )

This is one of the common zone.. The Red Zone
Zon ini yang bagi aku kena asses dengan cepat... Sebab zon sini kena cekap main ubat and kena diagnose dengan segera...

Nyawa manusia masa nie dibawah tanggungjawab kita..

Here where all things are needed fast and the calculation must be accurate...


KES KAT SINI :

Kemalangan dengan pendarahan aktif...

Sakit dada dengan bacaan ECG abnormal ( selalunya ST elevation... )

Epilepsy or Febrile Fit.. ( Sawan.. )

Fracture With Open Wound...

All Kinds Of Stroke... And COMA..


What really important in this zone is that kita kena pandai asses dan cepat dalam melakukan prosidur...

Set IV Drip... X-ray and lab result should be important dan resultnya harus diperolehi dengan segera...

Resusitasi pesakit serta menstabilkan keadaan pesakit is the main priority dalam zone nie..

Pemulihan takes months but in here.. stabil keadaan pesakit menjadi keutamaan..


I think i'll make another part coz kalau citer pasal pengurusan kat sini memang banyak...

Belum ditambah dengan teknik dan c/o ( chief complaint ) pesakit lagi yang teramat pelbagai...

So, wait for the next part keyh?

Huhuhu...


Assalamualaikum...

Ahmad.Iqbal.Hakim...

Assist.Meds.Student Year 2. 4th Semester..

p/s : cicimun.. sile bace dan anda senyum selalu erk...

Saturday, 23 April 2011

Lalai.. Dan Kemalasan Terlampau.. = )

Aku sebenarnya suka lagi gambar scenery then amik gambar sendiri.. lawa kan? Not my picture.. Courtesy of Haroon Mustafa..



Assalamualaikum dear reader's digest.. Er.. I mean readers.. and also visitors..

In front of you.. You can see all the words that had been type by a person named Iqbal Hakim...

He is not really famous or anything... or aren't really popular among students..

He is just a regular boy who loves...

TO BLOGGING... Hahaha...


Agak class intro aku hari nie ( just made up minutes ago.. ) And I'm quite happy sebab ada material nak diketengahkan... ( Yippe.. Idea tue datang cam dalam kartun.. ada mentol menyala.. PLING!! )

What I wanna Talk bout is LALAI or dalam Kamuih Bahasa OXFORD ( ade ke? ) iaitu.. er.. cari sendiri erk..

Apa pasal aku cakap pasal lalai?

Adakah AHMAD IQBAL pernah mengalaminya?

Benda nie simple saja.. Nak diketengah jugak ka?


YA! Mesti.. dan WAJIB.. ( ehem.. sori kasaq.. tapi cek terpaksa.. huhuhu.. )

Kita semua dok lalai kan?

Jangan nak menipu.. tipu la kalau cakap x pernah skali lalai..

Pi tinggai solat main FB tue x nama LALAI sayang? ( woot.. woot.. dah start sayang dah.. )

Terleka main depan komputer sampai tinggal masa kepada Allah tue x ke LALAI namanya?

Kan? Kan? But still we denied the fact that kelalaian kita untuk mengerjakan sesuatu yang penting adalah semakin membimbangkan ( ayat forum aku cilok.. hehehe.. )


Bukan setakat hal agama.. malah kalau kejar duniawi pun  sama jer..

LALAI dan LEKA sampai x ingat urusan keluarga.. kasih sayang isteri ( ehem.. saya x maksudkan rezeki apa.. pandai-pandai pikiaq erk.. )

LEKA dengan kerja sampai x ingat hubungan dengan kengkawan..

LALAI dengan segalanya sampai kita hilang nikmat DUNIA.. kan?

hilang nikmat dunia? Macam mana leh hilang?

Kita kejar duniawi.. Nak harta banyak.. Nak pangkat tinggi.. puas ke dengan semua tue kalau anak-anak takder kasih sayang?

Rumah-tangga berantakan?

Kawan dah jadi musuh? Herm.. itulah.. kepuasan duniawi belum cukup.. inikan pula nak merasa nikmat akhirat kan? = S


Saya bercakap tentang ini bukan ape.. Sebab saya pun insan biasa.. Kadang-kala lalai dengan duniawi sangat sampai diri terasa kosong...

Insaf sudah berkali-kali.. Tapi hamba Allah xleh lari dari dosa.. Including me..

So, with this post i hope that everyone would ensure that their life are fulfill with lot's of ibadah...

Kita berpesan sedangkan kita tak buat...

Tak bermakna orang yang berpesan tue teruk.. Dia pun cuba perbaiki diri sendiri...

So, jangan diperlekehkan seorang penagih yang menasihat brader-brader supaya jangan ikot telunjuknya...

Kerana dia lebih arif dan tahu akibat dari menagih dadah..

Kerana dia sayangkan nyawa kita..

Keinsafan bukan hadir dengan kepaksaan diri...

Ianya hadir dalam kerendahan diri serta penerimaan kepada segala nasihat tanpa mengira bangsa mahupun darjat...

Indah kan keinsafan? So, SELAMAT BERAMAL keyh? Hidup mesti chill and relaks.. and also thinkin' of HIM as WE LIVE IN HIS WORLD...


IQBALHAKIM.BARU.HABIS.SHif.PetanG

11.23 pm finished typing.. On 23/4/2011


P/s : Cicimun.. Aku x plan lagi la nak tulis blog tue.. coz kalau nak beritahu ko.. terlampau BANYAAAAAK la infonye.. nanti aku susun dulu erk.. hehehe.. = D

Thursday, 14 April 2011

Hari Malang Si Lebai Malang... Isk.. Isk.. Isk..

Assalamualaikum... Hey Ya'll!

I'm kinda sad today...

Sangat.. sangat.. sangat sedih....


Awat sedih nie Iqbal Hakim.. Selalu anda ceria, happy go lucky, xpernah nak complain ( ada ke? ) and always stay positive in your life...

Let me tell you one thing.. X SEMUA HARI CERAH KAN?

Kenapa saya bersedih? Adakah ada anak kambing makcik sebelah meninggal disebabkan termakan rumput yang dibaja dengan baja organik?

Atau kaki saya patah disebabkan diterajang Lionel Messi?

TIDAK SAMA SEKALI!! [ punya merapu ape aku cakap nie.. nak bagi sedap hati sketl.. = (  ]



Biru sang langit.. Jangan disangka tiada hujan... = )



NASIB MALANG 1

Aku terima call dari Trista, kedai baiki netbook ngan laptop...

" Adik, netbook adik nie rosak skrin la... "

" Ye ke cik? Teruk sangat ke? "

" Setting sumer ok.. Skrin je buat masalah.. Isk.. Isk.. Isk ( yang mengeluh tue xder dalam dialog harap maklum.. hehehe.. ) "

" Erm.. so, berapa bang kalau nak baiki? "

" Ish.. Mahal gak la.. RM 600 leh? "

Sambil menelan air liur aku memikior kenangan manis netbook aku bersama.. Mak aih, rm 600 erk?

Baik beli netbook baru ke.. Atau duit tue sedeqah sket kat anak yatim ke ( InsyaAllah.. )

" Er.. Takpe bang... biar saya pikir panjang dahulu "



Senja berlabuh tirai di ufuk barat...



NASIB MALANG 2

Dah habis shif petang... Aku dengan gembiranya pulang ke rumah.. Naik motor..

Jam kat hanset aku mase tue 9.12 pm.. Jauh lagi perjalanan ke rumah...

Sambil naik motor tue aku nyanyi lagu HUJAN ( fan bangat weyh! ).. nyanyi lagu Kuala Lumpur lagi tue..

Lepas tue ada la keter ngan lori besar hon aku kat belakang...

Aiseyman.. aku x makan jalan diorang pun.. Apehal lak nak rush sangat nih?

Aku memecut hanya sekejap dan bagi laluan untuk keter ngan lori yang terkinja nak cepat..

Entah ape la yang nak rush sangat..

Aku pun stop tepi jalan..

" EH, MANE HANSET AKU???? "

"TIIIIDAAAAKKK!!! " Baru la aku perasan.. masa aku naik motor memalam tue..

Aku letak hanset kat dalam poket sweater aku...

Well, obviously jatuh masa terhentak ke.. Atau masa memecut laju ke...

Slip out from my pocket...

DAN ITU MEMBUATKAN AKU AMAT STRESS BANGAT!


Balik jer rumah aku masam muka.. mencuka.. Sedih dengan nasib nie...

But kadang-kala fikir balik.. Ini takdir Allah.. Qada' dan Qadar dia kan?

Sometime kita seronok sangat dengan kemewahan kita...

Malam berlabuh dengan neon cahaya bergemerlapan.. = D

Kita bersyukur ( Yup, just like my last blog.. ) Tapi, adakah kita bersedia dengan kehilangan?

Adakah kita boleh menerima kehilangan atau ketiadaan sesuatu dengan redha?

Aku masih belajar untuk menerima hakikat itu...

Biarpun bagi orang lain... Hilang barang nie perkara kecik jer...

Bagi aku.. Itu adalah harta.. Dan dari rezekiNya... Bila aku hilang barang atau tiada barang tue...

At the same time.. Aku rasa aku hilang amanah dengan barang sendiri..


So, I'll be careful and always aware... Be prepared for the worst...

And never blame anyone.. Instead blaming myself for not preparing for this circumstances... = )

InsyaAllah... SAYA AKAN BELAJAR MENERIMA HAKIKAT...


SaYa.MasIh.AdA.KasiH.SayaNgNYA..

IqbalHakimMatYusoff...

Ditaip pada Khamis, 10.38 pm.. 14/4/2011


P/s : Marilah kita sama-sama sedeqahkan Al-Fatihah kepada pelajar DIPLOMA KEJURURAWATAN KIST intake April Semester 4 yang telah kembali ke Rahmatullah dalam kemalangan jalan raya yang meragut 5 nyawa pada pagi tadi..
semoga roh mereka dicucuri rahmat... Amin..

Wednesday, 13 April 2011

Thankful... Met Someone.. Be Thankful To Him..

Assalamualaikum... Wazzup guys?

So, as usual.. bila dah mengadap komputer aku akan cuba mengolah, cuba memerah otak memikirkan ape yang aku bakal tulis..

Brainstorming.. selecting something out of nothing.. ( yeah rite la tue.. Hahaha.. )
Alhamdulillah... Masih lagi hidup menikmati ciptaanNya..

And figure out what to say.. Or to tell in this blog.. I HAVE IT!! ( TING! bunyi lampu berkelip umpama kartun Mickey Mouse.. hahaha.. )


Ehem... saya mahu bercakap mengenai bersyukur...

What? Thankful? Bersyukur? BERSYUKUR... yup, that's the main point for this lecture.. Hahaha...

Ok.. Most of my blog or my 'art or words' are basically on things that goin on through my life..

Dan ya.. Memang hari nie pun aku bersyukur... Tidak kira bila-bila masa aku bersyukur...

Tak lekang ucapan Alhamdulillah dari mulut hamba Allah ini...

Kenapa? Saya bukan nak riak tapi kita selalu ucapkan setiap hari.. kan?

Dalam surah Al-Fatihah sendiri ada tersebutnya ucapan itu... Ayat kedua dalam surah tersebut...

"SEGALA PUJI BAGI ALLAH, TUHAN SEKALIAN ALAM"

But does we noticed it?

The answer is.. TEET!! Nope... Not all...


Tak semua perasan.. sebab ingat dalam solat hanya nak mencukupi 5 waktu sahaja.. dan tidak pernah langsung cuba untuk menghayatinya....

Saya pun tak sempurna.. Kerana solat saya sendiri pun masih tidak elok lagi di mataNya...

Tapi apa yang saya nak memperkatakan ini adalah benar...

Ucapan dan bacaan dalam solat amatlah indah sekali...

Jikalau kita benar-benar mengetahui setiap bacaan kita... bukan?
Cantik.. Indah.. Biru Betul Lagi Itu..

Saya hanya mengambil sekelumit kata.. iaitu ucapan bertahmid.. Alhamdulillah...

Iaitu bersyukur kepadaNya...

Pernahkah kita bersyukur? Apabila mendapat hadiah atau gaji pertama.. atau duit masuk?

Dikurniakan kesihatan yang elok serta rumah tangga yang harmoni?

Jika ada yang bersyukur.. Maka saya TABIK ANDA! sebab anda sangat merendah diri...


Nikmat yang kita peroleh ini hanya seketika namun dengan bersyukur dengan hanya mengucapkan Alhamdulillah..

Menandakan bahawa kita amat-amat menghargai segala pemberianNya...

Dan kita menggunakan pemberian itu dengan sebaik-baiknya.. InsyaAllah...


Semaikan di dalam diri untuk bersyukur dalam apa jua keadaan sekalipun...

Ini termasuk menerima Qada' dan Qadar Allah..

Menerima berita buruk atau bencana... Masih lagi bersyukur... Kerana kita masih lagi hidup di bumiNya..

Seteruk atau seburuk mana nasib kita sekalipun.. Kita sama-sama bersyukur kepadaNya...

Ujian yang diberi untuk mengajar kita erti taat dan setia kepadaNya..

Aku.. Iqbal Hakim...

Dan tidak mudah alpa akan segala nikmat yang diberikan...


Jadi... UCAPLAH... ALHAMDULILLAH... kepada setiap nikmat yang ALLAH berikan kepada anda...

Semoga tersenyum sentiasa...


Insan.Masih.Belajar.Erti.Hidup..

IqbalHakimMatYusoff

P/s : Hari nie terjumpa dengan seseorang.. amat baik dan manis orangnya... = )

Friday, 8 April 2011

Netbook Rosak. Old Life Back..

Assalamualaikum.. Hye guys ( and also girls! Woot! )

How are you? Ni Hao Ma? Ogenkideska? Well, I'm Genkidsetsu! ( maknanya saya sihat.. )

Alhamdulillah, as usual.. today is Friday! ( Not Rebecca Black - Friday which creeps me up everytime i listen to.. )

Semuanya bersemangat nak bekerja... Oh yea... Lupe pulak.. HAPPY BELATED BIRTHDAY to my little bro Muhammad Arifillah which is now 1 year old... born on 6/4/2010

Time flies faster than i thought.. and also his brother Habibullah which is now a 11-year-old-naughty boy... hehehe.. born on 7/4/2000.. Cantik tarikh tue.. Nak kena adil.. Celebrate birthday 8/4 kan? Huhuhu....


Back to the main topic ( kalau anda membaca header saya yang comel lagi kiut miut.. )

Saya kehilangan sahabat saya yang disayangi.. baru je setahun bersama... X sangka lak dia sakit...

Dah bagi ubat dan dah bagi anti-biotik.. anti-venom...

Dok berada dengan saya siang dan malam.. tanpa mengenal erti jemu dan penat ( Xpernah lagi ada yang sudi mengadap muka aku 24/7 kecuali dia... )

Aku sayang sangat dia.. Hueee.... Sedih wo...




Netbook aku sebelum rosak.. Sekarang nie hantar baiki..
My collection of Zint.. Hehehe.. Die-HARD-FAN!!
My Workplace... AKU RINDU!! Hahaha...



AWAT LA NETBOOK AKU ROSAK!!!? rasenye 2 hari lepas aku main elok jer.. ( agak malam mase tue.. aku main Farm Frenzy.. best wo.. jadi gian.. Hahaha.. )

Entah camner lak leh rosak.. on jer skrin kaler putih ( harap maaf, netbook saya x di'posses' oleh spiritual being atau orbs yang mencurigakan.. )

But seharian aku x bernetbook.. Leh kata agak biol gak la..

Bayangkan spend masa whole time ngadap benda bersaiz.. er.. 20x14 inci ( harap maaf saya main agak jer.. )

And most of masa aku guna untuk dengar lagu and movie..

And FACEBOOKING!! AND BLOGGING!! Herm...



Maybe it's time to go back.. Hidup bergaul dengan orang.. And rasanya ada sebab kenapa netbook aku rosak..

Mungkin dia nak ajar aku appreciate life sket.. Jangan ngadap dia jer...

Dia pun muak ( Netbook muak? Hahaha.. Erm... Maybe.. )

So, bile pikir balik.. Yup, it's true.. I'm being jual-ikan ( selfish ) sesangat.. Dok main netbook jer..

Sampai member ajak kuar jejalan pun aku x pergi..

Melayari ALAM SIBER la sangat.. Hahaha...


Moral of this story.. Cuba be friendly and try to do more outdoor things rather than terperap kat rumah...

In this case, I'm the one who should spend more time hangin' out...

But I'm too lazy.. Kuar je nak spend money.. Ceh! ( Nyesal weyh kalau kuar.. Hahaha.. )

It doesn't need to be spending something rite? Kuar jejalan ke pantai pun leh..

Lepak kedai makan jumpa kawan pun ok.. xder hal..

Let your black-screen buddy rest for a lil while will ya? Then nak sambung bersama dah x kisah...

Coz you are already spend your time wisely.. = D


AHmad.IQbal.HAkim

Not.Bath.Yet.Guy... ( seriously, aku taip nie mase belum mandi ag.. Euw... )

11:48 AM Friday 8/4/2011..

UPDATED!! 8/4/2011 : just got my netbook back.. perfectly fine bile dah tukar RAM 1 GB.. dengan harga RM 100.. adoi,, melayang la duit aku... isk... = P

Friday, 1 April 2011

Selesema.. Batuk.. Minum Ubat Cap Kaki Tiga..

Assalamualaikum...

Ape khabar semuanya... rasa baru semalam jer aku menaip blog baru ( you did wrote a post last Thursday.. morons.. = D )

How's it hangin' y'll? Kekadang aku tak faham gak ngan ungkapan nie.. does it mean "Apa tersangkut korang?"

Hehehe.. Na'ah.. Just Kidding.. Everyone Knows It...


Well, hari ini 1 April.. which mean... Jeng.. Jeng... Jeng.....

No.. I'm not celebrating April Fool or April Bodoh.. or sesiapa yang name April... Hari nie jaga-jaga sebab dia bodoh.. or what so eva...

Coz every Muslim noes why we didn't celebrate it...

Sorry i forgot why.. But definitely there's a story bout it...

Sat lagi kita pi cari na... Hehehe...

Doa Untuk Orang Sakit.. Bace erk.. Untuk Saye.. = )
For the past couple of days.. I'm feelin' sick.. Runny nose.. Coughing sepanjang hari nie..

Well, even meds student has their own sick day rite? Malah lebih teruk kowt.. Hari-hari berdepan patient..

So maybe in the day.. or in the year... we might fell ill.. And that day jatuh pada hari nie..

Aku nie sebenarnye jenis malas makan ubat...


APA? AHMAD IQBAL HAKIM X SUKA MAKAN UBAT?


Er.. Precisely.. Awat dok pelik? Nak fuzz sangat ke hal nie?

Mesti pelik apesal aku x makan ubat.. let me tell you a secret... Meh...

I didn't want to...

NOPE.. not that.. Aku sebenarnya tak mahu depends sangat ngan ubat.. sebab ubat adalah what you would say in meds skewl...

DRUGS!! And ada ka drugs yang tak dangerous? Hemm....

Sekali aku tengok dah macam M&M dah..


Kalau xder yang bahaya memang hebat la.. Leh la telan banyak-banyak kan? But mane ada sekarang nie...

All Drugs has it interaction dan side effectnya.. ( cam lecture Farmakologi lak.. )

So, for me.. i think better if the sickness becomes well.. Kalau dah parah baru la kita makan erk?


Tak mahu la nanti bile sakit je makan ubat.. sakit jer telan ubat... sakit je cucok ubat...

Daya tahan badan kita jadi rentan nanti... That's why ANTI-BIOTIK kena makan ikut schedule..
Sakit Kepale.. Korang Punye Mane Satu?

Kalau tidak.. Bakteria itu akan evolved ( bukan DIGIMON jer berubah korang tau.. Hahaha.. )

Menjadi semakin marabahaya... And terpaksa la pulak pakai other anti-biotik sampai dah xder obat dah nak rawat...


Nasihat aku.. pakai ubat.. beringatlah...

Bila sakit.. Ingat Yang Esa.. And cuba fikir.. Ape Sebabnya Saye Sakit...

I KNOW WHAT MAKES ME SICK... dan aku x bangga dengan dosa aku... so, MUHASABAH DIRI itu penting...

Allah bagi kita sakit supaya kita jangan lupakanNya... dan bila sihat.. jangan lupa bersyukur padaNya..

Betul Kan? = D

Selamat Merawat Kesakitan Dan Selamat Bermuhasabah....

BuDaK.SaKiT.IqBaL.HaKiM..

4.06 pm 1 April 2011 ( Jumaat )