Thursday, 31 March 2011

Dizzy Ditzie Week...

Alhamdulillah... Mudah-Mudahan... = )  

Assalamualaikum to all my viewers...

Hahaha.. Terasa cam youtuber lak pulak? 

Youtuber?

What's that?

Well, for my first post.. i had a thought of making a video bout me.. or bout something that i wanna share...

And yeah.. sekerat jalan jer.. sebab rasa susah nak buat...

Better blogging then.. pbthh... But someone really wanna encourage all Malaysian who has an account..

On Youtube.. to make videos... Siapa lagi kalau bukan AnwarHadi.. ( sowi bro.. lupe letak INI. sengaje.. ahaks.. )

IniAnwarHadi.. Er.. Nie La Dia.. = )


Who is He? Why He Is SO FAYMOUS ( apesal makin pelik word aku tulis nie? )

Well, he is a TESL student who is now studying at Melbourne, Aussie... And HE IS AS SAME AGE AS ME!! ( excited x tentu pasal.. )

He encourage us.. yes.. us, Malaysian to make a video.. atau buat angkatan YM ( youtube malaysian.. )

So, siapa-siapa nak join.. sila tengok video dia dulu erk...

( Aku pun belajar banyak dari dia.. hahahaha... rendah diri sket.. )


Actually, I didn't have anything to post to today.. bile bukak rasa hati x tenang lak.. ( biasa la.. x post.. x menentu hidup aku nie.. hehehe.. )

Dah dok posting kat Hospital nie.. cuti sket.. and masa banyak spend kat wad...

Citer sal wad nanti next post aku citer... And i maybe not tell everything..

Coz jaga privacy pesakit.. but enough sayin' I had a rough time there..


Herm... OK.. ada satu la benda aku nak citer kali nie.. This is bout having someone that sometimes really irritates you....

Anda ada kawan yang terpaksa berkawan sebab something.. like wanna help him...

But at the same time.. Dia Kutok Kita Dari Belakang...

Jangan nak tipu na.. Semua ada kowt.. Including me..

Xmau mention name but this dudez sometime really irritates me.. Bukan menyakitkan hati aku jer.. Malah ada yang x suke...

But diorang buat dono jer.. ( buat diam-diam.. )

I can't accept him la.. Tiada respek langsung pada elders.. apatah lagi pada orang yang tengah sakit...

And bile time ngutok orang.. Waa.. Bukan main laser mulut...

Sori la.. bukan nak jadikan blog nie tempat luahan x puas hati.. Tapi kekadang anda pun rasa cam xleh hidop dengan dia...

Dengan perangai and attitude ( aren't they the same? ) yang agak TOOOT ( Harap maaf, gangguan bunyi... )


Mesti korang pelik apesal aku still kawan dia? Well, there's a reason.. Bukan aku nak amik kesempatan ( I stated here... SAYA X SUKA AMIK KESEMPATAN )

He has something that everyone worried bout.. let just say that when he in trouble.. I'm the one who knows him more.. And i'm helping him....

Kesian.. But bila dah ditolong.. Aku x mengharap ucapan terima kasih pun.. But Him...

Dunno la orang macam nie... ISK.. BIARKAN AJA..

Aku tolong atas dasar seorang manusia menolong manusia lain.. dan berkawan atas dasar manusia sama manusia.. even though perangai x berkenan...

Sowi dude... = )
Rindu Ar Pantai.... Adoih...


Ahmad.Iqbal.Hakim
WRITTEN BUT NOT EAT BREAKFAST YET... 10.17 am 31 March 2011 Thursday...

p/s : Minggu nie agak pening kepala sket... But leh tahan dah skunk.. And If The DUDE read this... tolong la..
       Tolong ubah perangai... xberkenan la... = ) ( DOK MARAH EH... )









Thursday, 24 March 2011

Nenek Tua Di Seberang Jalan....

Assalamualaikum to all my fellow friends....

Apa habaq semuanya? Hari nie saya nak ber'blogging' lagi...

Since follower aku dok asyik bace blog ber'motivasi' aku nie.. Terasa semangat pulak nak menaip satu lagi post malam nie...

But untuk hari nie punye aku dah lame fikir... Dari pagi tadi lagi...


Have you ever saw an old woman or an old man who wanna cross the street? Mesti anda mau tolong bukan?

Well, anda memang prihatin.. Today, it's bout our own old generation....

Yang x luput dikenang zaman.. Warga tua warisan bangsa...

Kinda cool topic? Er.. kan? ( Ok, kalau nak stop bace.. baik stop sekarang.. sebab aku dah start masuk mood bersyarah... Hahaha.. )


Situasi di Hospital...

Aku masa nie menghantar seorang pesakit ke bilik x-ray.. Kata M.A bertugas, kemungkinan dia ada closed # pada bahagian femur kanan ( # means fracture in medical term )...

Masa aku tengah tunggu gilirang nak hantar patient ke bilik x-ray..

Aku tengok lame-lame makcik tue... Usha dari atas sampai ke bawah.. " Pakcik, mak pakcik nie umur berapa? "

Dah tua dah nak.. umur 80 lebih dah...

Dalam diam aku tengok pada kedutannya.. pada setiap urat dan ototnya yang lemah... Aku rasa sedih + sayang + terkenang kembali... arwah atuk dengan nenek aku...

Sebab diorang meninggal lebih awal.. x sempat nak mintak maaf...

And pada masa yang sama.. Aku terfikir.. Kenapa manusia sekarang suka hantar orang tua mereka ke rumah kebajikan @ rumah orang tua?


Adakah disebabkan anda tiada masa nak menjaga ibu dan ayah anda yang sudah dimamah usia?

Aku sedih lihat orang tua yang tiada tempat nak bergantung... Ada yang mengemis di tepi jalan untuk makan..

Yang tidur di kaki lima beralaskan kadboard..

Wajah sedih diorang jelas terlihat.. diorang perlukan kasih sayang... dan juga perhatian dari anak-anak mereka...

X wajarlah kita menghina mereka atau menyeksa jiwa mereka biarpun mereka banyak buat salah dengan kita?

Sebab warga tua perlu dihormati dan dikasihi.. Mereka fragile.. Dan mudah sekali mendapat penyakit..

Biarpun diri mereka sihat.. Nun jauh sudut di hati mereka kesepian..

Anak-anak melawat hanya ketika waktu cuti Hari Raya Aidilfitri dan jarang sekali berjumpa ketika di waktu lapang..


Aku citer semua nie bukan sebab aku emo ke..

Banyak perasaan ke.. Tapi aku memang x boleh tengok orang tua..

Mesti rasa nak menangis.. Sebab mereka dah tempuh hidup yang panjang.. Dan pengalaman hidup mereka amatlah berharga.. Namun kita jarang sekali memanfaatkan pengalaman hidup mereka..

Sukar sekali bertegur sapa apatah lagi menghormati mereka..

Mahukah kita jadi orang Barat yang sukar menghormati orang tua.. malah mencaci mereka?


Ingatlah.. Warga tua adalah harta negara yang tidak terhingga.. Mereka harus disayangi dan dilindungi...

Mereka memerlukan perhatian kita agar mereka dapat menikmati hidup-hidup mereka yang terakhir..

Dengan senyuman kepuasan dan juga air mata kegembiraan yang berpanjangan... = )



Iqbal.Hakim

P/s : Al-Fatihah buat arwah Mok Sah yang meninggal baru-baru nie... dan juga buat arwah Mok ( Hajjah Zawiah ), Tok Ayah ( Hj. Abdullah ) dan Che' ( Taib )...
semoga roh atuk dan nenek dicucuri rahmat Allah Yang Esa... Amin..

Wednesday, 23 March 2011

Penggali Kubor Berjaya..

Assalamualaikum..

Mesti korang pelik apesal title post nie agak pelik...

Dan korang akan agak.. Nie nak bagi post nampak catchy ar sangat...

Poyo la.. Hehehe.. Well, x kisah...

Sebab aku punye blog.. Aku punye suke la.. Hahaha.. ( Sowi.. over-excited sangat.. )


Gelak sakan sangat sampai lupe tanya khabar.. ape khabar semua?

Diharap agar anda sihat walafiat... Masih hidup dan mensyukuri nikmatNya...

Hari nie aku nak bercerita tentang komitmen dan amanah...


Amender tue? Makanan ke? ( Jangan jadi biol sangat.. Hahaha.. ) Komitmen ada apabila anda meletakkan kerja sebagai priority utama...

Sebagai mata pencarian dan anda tidak curi tulang dalam kerja...

Amanah pula adalah satu perkara yang dipertanggungjawabkan kepada anda apabila melakukan sesuatu kerja dengan penuh komitmen.. 

 
Kenape aku mempersoalkan dua aspek nie? Hm.. maybe aku xder benda nak cakap...

Maybe aku xder idea dah nak cakap... Well, you are wrong peeps.. Huhuhu...

This quality are valuable and hardly seen by our Malaysian citizen nowdays...

Ada kaitannya dengan title yang aku cakapkan nie...


Penggali kubur bagi aku adalah seorang pekerja yang teramat komited dan amanah....

Biarpun gaji rendah.. atau nampak hina... atau apa-apa yang korang cakap...

Sebab apa?

Mereka tak merungut, bersyukur dengan rezeki yang diberi atau upah yang ditawarkan.. dan amanah dalam menjaga maruah keluarga...

Amanah dari sini maksud aku.. kalau jenazah mati dalam keadaan pelik atau apa-apa keadaan sekali pun..

Mereka pegang amanah dengan tidak memberitahu kepada orang lain..

Ada yang bercerita pun.. bukan dengan niat meng'aib'kan keluarga si mati...

Cuma untuk berpesan pesanan.. agar tidak kita lakukan kesalahan yang sama...
Dari DIA Kita Datang... KepadaNYA Kita Kembali...



From a high-executive companies to a low-payment workers... susah sekali kita nak nampak komitmen dalam kerja yang mereka lakukan... 

Xder niat nak memperkecilkan ape kerja yang anda buat atau pun memaki.. apatah lagi mencaci...

Tapi kualiti kerja ini semakin sukar dilihat... 

Kerja sambil lewa... Tuang dalam kerja ( PONTENG ).. Tak amanah dalam kerja ( DUIT KOPI ) dan lain-lain lagi.. yang sama waktu dengannya..

This are the things that weaken one's heart dari terus berbakti kepada negara...

Menjadi nanah dalam negara... Komitmen dalam kerja adalah WAJIB bagi setiap pekerja dan juga pelajar..

Sebab tanpa komitmen kita tiada daya saing.. Kita sukar maju kehadapan ( perhatian... bukan perut ke depan.. Huhuhu.. )

Komitmen dalam kerja seperti rajin, berdisiplin dan semangat bersaing yang sihat meningkatkan usaha kita..

Untuk maju dalam ape jua kerja kita buat... bukannye komitmen dalam ponteng kerja dan sebagainya...


Amanah pula.. kalau untuk Muslim.. pecah amanah berdosa besar.. kan?

Amanah dalam kerja bukan bermaksud anda hanya memegang title kerja itu sahaja... dalam setiap perilaku..

Dan tanggungjawab.. anda harus peka dan tidak mudah tergoda dengan hasutan duit...

Juga hanya iktikad dalam diri untuk meneruskan kerja dan amanah yang diberi....

Dengan hati yang ikhlas...

Dengan itu.. Segala kerja kita buat akan dirahmati.. Dan maybe anda juga akan rasa tenang bila buat kerja tersebut...

Sebab itu adalah mata pencarian kita.. rezeki yang kita cari untuk famili...

Anda juga rasa puas kan kalau kerja anda buat dengan penuh berdedikasi? Fikir-fikirkanlah....


AHMAD.IQBAL.HAKIM

P/s : terasa macam pakar motivasi lak hari nie.. hehehe...











Friday, 18 March 2011

Friday.. A Day To Be Always Enlighten With Self Motivation..

Assalamualaikum to all my fellow viewers and followers ( biar pun baru 3 orang.. hehehe.. )


Apa khabar semua? Harap semuo dale keadaan sihat sokmo deh! ( ambo kecek la pulok.. haha.. )

Well, for 1st.. I would like to send my regards and sympathy towards the people in Japan...

Which was devastated by an 8.9 earthquake .. followed by tsunami..

And destroy all of the infrastructure including their nuclear reactor... Japanese people..

We are always caring and updating on your event.. you are always on our thoughts... hopefully they are all fine..

And can gasp the situation that they had been for the past 2 weeks ( i hope that they remain strong)

My condolence for those who died.. Rest In Peace...


Moving on people.. Hari ini hari Jumaat.. dan ianya adalah penghulu segala hari...

Common sense la kan? Some might feel unease bile hari Jumaat..

Ada yang cakap " Adoi.. solat Jumaat lak hari nie... "

" Malas la weyh nak pergi.. "

And etc.. but pernahkah kita terfikir.. sebenaqnya hari ini merupakan hari yang amat barakah lagi mulia?

Banyak pahala weyh buat amalan hari nie... Betoi...

Se'simple' seperti cukur misai, mandi sunat hari Jumaat, ketip kuku... baca al-Quran, i'tikaf kat masjid...

Yang kita selalu dengar tapi jarang sangat nak ikot...

Bile difikirkan balik.. Memang comei ape Allah ciptakan.. hari ini siapa yang rasa banyak buat dosa... boleh la tambah amalan..

And boleh self-reflecting diri.. mana x cukop... mana yang harus ditambah dan mana harus dibuang..


AKU TAHU AKU PUN BANYAK SANGAT DOSA... = (

For me.. Friday is a day for me.. to replenish my old self.. be a matured yet humble people...

Dan cuba untuk menjadi yang terbaik.. Make this day a starting day..

To be always in good manner and banyak buat amal jariah.. sehingga kita menghembuskan nafas terakhir..


Sebab.. ajal di tanganNya kan? sama-sama kita renungkan....


AHMAD IQBAL HAKIM
Insan biasa hambaNya Yang Esa..
Edited on 11:31 AM 18/3/2011...















Saturday, 12 March 2011

Updated! Now I'm Learn More... = D

Assalamualaikum.....

As you open this blog.. you will realize that i have put a song and other widgets 

And also updated my blog for today.. 
Hahaha.. xder keje sangat memalam buta... 

Mencuba sesuatu yang agak baru.. 


So, apa khabar semuanya... Harap semua sihat walafiat...
Nothing much coming this week.. but i think that this week is a bit gloomy..

Started shif pagi semua panas.. nak abis jer shif.. hujan...
Until now ( sekarang sudah berhenti.. )

My point of saying this? Kadang-kala cuaca boleh pengaruh emosi kita...
Anda percaya atau x?


Senang jer sebenarnye kalau nak diceritakan....
Kalau anda dah plan nak kuar jejalan di hari yang anda agak cerah.. mentari menyinar.. awan sepoi bahasa...

Tiba-tiba hujan turun dengan begitu lebatnya..

How's that feel? Huhuhu.. believe me.. dah pernah rasa.. itu yang tulis..
Geram, Marah, Keciwa.. leh kata semua yang negatif jer ar...

But.. Does we even being thankful? Dengan hujan lebat.. pokok-pokok.. tanaman subur..
Udara bersih dari asap pencemaran... and so on.. ( kalau aku citer.. dah jadi karangan BM lak.. )

My point is.. Yeah, cuaca mempengaruhi sikap kita...
Namun kita kena sedar bahawa setiap ciptaanNya ada  kelebihannya... 


Merendah diri itu satu sifat yang sangat disukai Allah...  

Jangan angkuh dengan hidup yang Dia berikan.. sebaliknya berterima kasih atas segala kurniaanNya..


Sama ada senang susah..

Baru hidup lebih diberkati.. Kan?
Ahmad>Iqbal<Hakim...

Sediakan payung sebelum hujan yer...
P/s : 4 those who had notice.. this is my feveret K-Pop band.. FT Island... dengan lagunya.. Girl's Don't Know..

Monday, 7 March 2011

2nd Day Of Posting... White Sand, Kelantan..

Assalamualaikum...

Lawanyer awan saya tangkap.. Weee...
Hari nie aku menaip dengan Trebuchet.. (jangan dilayan.. xder intro.. ahahaha.. )

So, how's it goin ya'll? Diharap agar anda dapat menjaga kesihatan anda dengan baek... 

Cam biasa la.. Hari-hari aku sihat ( padahal tekak sakit.. )


So, update oh update! Now i'm at White Sand, Kelantan.. ( saja bagi gempak sket.. )

Kenapakah saya di sini? Mengapa? Bagaimana? Bila?

Herm...


Well, untuk anda sekalian makhluk.. aku sekarang berada di P.Puteh untuk menjalani penggambaran...

Eh, tershahul lak...
Praktikal.. Di Hospital Tengku Anis, P.Puteh... Di sini saya akan menjalani praktikal di wad kecemasan selama 2 bulan ( Fuiyoo.. lame tue.. )

Jadi berangkatlah saya bersama seteru-seteru saya di sini..
So, hari nie dah masuk hari kedua aku bekerja di sini ( lebih kurang la.. sebab sama je keje ngan M.A yang dok kat wad kecemasan )

Enviroment yang cukup friendly.. pesakit yang mesra alam ( trust me.. diorang mesra sesangat.. )
Dan LP yang agak sempoi habis.. ( X mau mention nama.. satgi dia feymes.. kikiki.. )

Bila dah didedahkan dengan keadaan di sini... aku mudah faham dan yakin..
Boleh buat prosedur dengan kemas dan teratur ( wal-hal amik glukometer ngan suction kat patient tadi bener-bener menguji keimanan.. hahahah.. )

Kat wad kecemasan la aku di ajar bahawa respon kita terhadap pesakit haruslah pantas, berkesan dan kemas.. dalam segenap aspek..
Sama je dengan pekerjaan lain yang kita buat.. mana-mana pekerjaan sekalipun....

Haruslah dijalankan dengan penuh amanah dan kesabaran...


Dan balasan kepada pekerjaan yang baik dan kemas.. senyuman kepuasan pesakit serta ucapan terima kasih darinya kepada aku...

Pergh, bukan nak kata apa.. nikmat.. sebab kita rasa diri dihargai biarpun cuma check tanda vital dia sekalipun..
 
 
Ini berkat kesabaran dan ketekunan kita dalam melakukan kerja.. dan aku amat menghargai...

dah la tue.. cukop la berceloteh panjang...

x larat dah orang nak baca.. hahahaha...

terima kasey daun keladi.. harap nanti baca lagi okeh! i'll try to keep updating my recent blog.. nak tapis sket.. and nak tambah sket...

TQ and have a nice day ladies and gentleman... = )


Budak.Baru.Berkarya. 

Ahmad.Iqbal.Hakim                        Ditaip habis : 6.49 petang, Hari Isnin, 7 March 2011










 


Saturday, 5 March 2011

Malas.. Kemalasan.. Paling Malas Di Hari Minggu..

Assalamualaikum....

What's up guys?

It's morning already here in Kg. Biah which is my home.. Saturday..

Last day of vacation ( x nampak macam cuti pun sebenarnya.. )

For me to pack up things...


Esok dah start praktikal di Hospital Tengku Anis ( P.Puteh, Kelantan )

Dan aku amat malas.. semalas malasnya nak berkemas...

Ikut hati? Dah x mau pergi dah praktikal nie.. ( serius giler down.. = S )

Terpaksa membawa hati yang lara nie menuju ke penempatan baru yang aku survey semalam... serba daif.. 

Rasanya kalau masuk Bersamamu pun dah dapat bantuan dah.. ( na'ah... just kidding.. )

Tapi biasa la memula nak start praktikal.. moody sket...

Ada sesetengah kawan aku seronok.. ada setengah komplen x cukop barang kat kawasan asrama...

Well, BRADER.. kitorang lagi best! xder asrama.. puas hati? xder nak mengomel ke ape.. hahaha...

At the end.. ada jugak la resolusi and penyelesaian masalah tue..

You just have to push hard.. pandai cari jalan untuk menyelesaikan masalah tue...

And also.. hardship is always tough.. kalau tempat asrama atau kemudahan kita dapat teruk..

Just be thankful for a lil while.. dari x dapat apa-apa.. kan?

Like Rasulullah told.. always be bersederhana ( sori x tahu bahase inggeris dia ape... )


So, be positive and never complaining...

Coz it's just a waste of your energy and saliva ( am i rite? )

Appreciate things in life..

And thanks Him for everything...

That's it.. Wassalamualaikum...


Saya.Budak.Baru.Bangun.Tido... Ahmad.Iqbal.Hakim


lawa x? mentari pagi di Beris Kubor Besar.. hostel lama..
p/s : bangun je bukak blogspot updated.. hahahaha.. 8.10 a.m 5th March 2011









Thursday, 3 March 2011

Old Time.. Unforgotten..

This is where I seldom play with my friends.. still the same
Assalamualaikum...

*Renewed yesterday's blog.. Hehehe.. coz i saw lot's of mistake.. spelling error = P

You must be wondering.. whoa, another post.. this ideas keep pushing me.. to type another post.. huhu..

Really hard-working today ( and also didn't know what to do.. rather than asleep or watching movies until asleep.. same thing )

Today ( or.. tonight? whateva.. ) I'm gonna talk bout.. old times...


If you had a time-machine.. would you try to go back to your childhood memories? well, i want to...

Hehehe.. Old times ( or memories.. ) are always be a part of our life..

Teach us a good value bout friendship.. and experience....

And the times when we had a lot of laugh.. and cry..

I know i do.. seems just like yesterday...


We would play congkak with friends.. hide and seek... running along the paddy field until our legs full with leaches ( when i say leaches.. i mean a lot of it.. )

Playin' until dusk.. scolded by mom and dad.. even had to wait outside of the house coz coming home late.. = )

Sneaking into the kitchen.. eating biscuit crackers during the day on Ramadhan month.. ( I swear.. i didn't do it.. = P ), goin' terawikh with my datok and nenek... ( Rest In Peace.. =' ) )

Climbing trees.. 'Main Polis Sentri' and much more.. if i may.. i want to list all of my favorite childhood games..  
 

And yeah.. all those old memories that we kept.. were really precious...


So, do take some time and remember your childhood memories.. it's really nice and warmth to your heart to remember it.. and kept it in our mind.. for our future generation.. to share.. and to love.. = )

Thanks For Reading.. <3

I.Am.Me....  3rd March 2011.... 12.46 a.m...

Wednesday, 2 March 2011

New Blog! Horray!!

Pose Maut Punya.. At Suria Karaoke J.J..
Assalamualaikum...

How's it hangin' y'all...

Ape khabar semua? Kabare? Diharap semua waras semuanya...

As you can see.. I'm making myself a new blog...

( Jangan bimbang.. xder serabut eh macam dulu punyer.. )

Old blog? ada lagi.. but mencuba sesuatu yang baru..

sebab ada yang baca blog lame aku kata.. panjang sangat.. 

berserabut etc.. so.. aku buatkan yang terbaru.. lebih simple yet

understandable.. 


Apa perkembangan baru aku?

Nuthin' much.. just had a mid sem break...

Traveling a lot lately... and make my day full of excitement.. 

( actually stayin' home and practice some chores.. = D )

so, now i'm here.. still awake..

and keep updated..


Had a hard time for the past 2 days.. ( xleh la bagitau.. private issues.. )

and try to be inspired by other Youtubers... to make a video..

( which i would say, not a thing for me... )

since i'm better at writting or typing than making a video..

it's hard...

believed me.. i had tried.. ( macam poyo pun ada dok buat video..) 

tapi lama-lama leh buat gak la rasanya..

cuma nak kena tahu selok belok membelok pasal video nie...


( memang KOSONG pasal buat video.. )


Hahahaha... 




Well, let's wrapped it up.. thanks for reading...


not rushing.. just trying to keep updating.. 


for more of me.. 


and what am i doing...


jadi, makasih banyak-banyak yang membaca..


diharap anda follow na.. = )


Adios!




Aku.Iqbal.Hakim.... 3rd March 2011, 11.18 pm..